Tavasszal nem csak a napsütés kopogtat be az ablakon, de a kártevők is. Hozzánk hasonlóan alig várják, hogy a növényeinken megjelenjenek az első levelek és hajtások, és megdézsmálhassák őket. Most éppen a gyümölcsfáink vannak a legnagyobb veszélyben. A meleg, párás körülmények igazán jó melegágyai a különféle kórokozóknak, és kártevőkből sincs hiány, így fontos szerep jut a növényvédelemnek. Növényvédelmi előrejelzésünk és növényvédőszer-kezelő adatbázisunk neked is sokat segíthet a növényeid védelmében.

Azonban ahhoz, hogy véget vessünk a kórokozók és kártevők ámokfutásának, nem feltétlenül kell vegyszereket használnunk. Van ugyanis jónéhány szuperhős a növények között, amelyek bátran szembe szállnak a kártevőkkel, és nem csak saját magukat, de társaikat, sőt, még minket is képesek megvédeni.

Barátság a növények között

Ahogyan az emberek, úgy a növények között is vannak barátságok, és bizony ellenszenvek is léteznek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a paradicsomok összebeszélnek, és megdobálják magukkal a paprikát, mert beszólt nekik. Azonban egyes növények képesek arra, hogy néhány társuk számára ellehetetlenítsék azt, hogy a közelükben élhessenek és fejlődhessenek, míg mások megvédik a többieket bizonyos betegségektől, vagy kártevőktől.

fokhagyma egészben és szeletben

A fokhagyma kiváló fertőtlenítő. Fotó: Pixabay

Ha ezekkel a kapcsolatokkal tisztában vagyunk, lecsökkenthetjük a kártevők és különféle betegségek elleni védelemre használt vegyszerek mennyiségét, így jóval egészségesebb, bőségesebb és finomabb lesz a termésünk. Éppen ezért fontos a növénytársítás, és a vetésforgó.

Miért fontos a vetésforgó?

A vetésforgó lényege, hogy nem szabad ugyanazt a növényt két, egymást követő évben ugyanarra a helyre ültetni. Ennek az oka nagyon egyszerű. A növénynek minden évben ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, így azokat veszi fel a talajból, és ha következő évben is oda ültetjük, jóval kevesebbhez fog hozzájutni, még akkor is, ha pótolni próbáljuk a számára szükséges tápanyagot. Ráadásul ugyanazok a kártevők és gyomok szaporodnak el azon a területen, hiszen azok is odaszoknak az adott növényhez, ha éveken át ugyanott találják meg.

Az allelopátia fontossága

Az allelopátia a neve a növények, algák, baktériumok, korallok vagy gombák azon tulajdonságának, ami lehetővé teszi, hogy szerves vegyületek kibocsátásával szomszédjaik életfolyamatát befolyásolhassák. Elősegíthetik azok növekedését, vagy akár gátolhatják a csírázásukat. Ez nem egyenlő azzal, hogy a túl közel ültetett növények elvonják a másik elől a tápanyagot. A allelopátia fontos szerepet játszik a gyomírtásban is.

Az allelopátia megalkotója egy bécsi egyetemi professzor, Hans Molisch, aki 1937-ben tárta a világ elé megfigyeléseit. Ő észlelte és jegyezte fel először, hogy vannak olyan növények, amelyek a talajba bocsátanak bizonyos szerves vegyületeket, aminosavakat, fenolokat, amelyek egyes növénytársaikra jótékonyan, másokra károsan hatnak.

Ha ezekkel a kapcsolatokkal tisztában vagyunk, akkor sokkal eredményesebben tudunk termeszteni a veteményesben, és kevesebb vegyi anyagra lesz szükségünk a növényvédelem során.

A segítő növények

1. A zabos bükköny kiváló példája a növények közötti bartáságnak.. A zab és a bükköny magját összekeverik, majd így vetik el, mert a kikelt zab támasztékot ad a rajta felkúszó bükkönynek, cserébe a bükköny nitrogént ad a zabnak.


2. A zeller erős illatával képes távoltartani a levéltetveket, nagy segítséget nyújtva ezzel a babnak és a káposztának.

3. Sok olyan növény képes fertőtleníteni a környezetét, mint például a kapor, a fokhagyma, a körömvirág, vagy akár a rozmaring.

4. Egyes növények segítenek bizonyos állatokat is távol tartani. A vakond nagyon utálja a nagy sárfű jelenlétét a kertben, így ennek a növénynek a segítségével távol tudjuk tartani a nem kívánatos, bundás vendéget. A szúnyogok ellen pedig kiváló védekezést nyújt az ablakba helyezett muskátli.

5. A fekete diófa úgy védi az életterét, hogy olyan nagy mennyiségű vizet vesz fel a talajból, hogy más növények már ne tudjanak megélni a környezetében.

6. Az allelopátiás tulajdonságok a gyomírtásban is segítségünkre lehetnek. Ha a gyomos területeket ilyen növényekkel mulcsozzuk, meg tudjuk védeni a növényeinket. Gyomosodást gátló hatása van például a paprika lomblevelének, hiszen az fenolt tartalmaz, amely gátolja a paréj, a libatop, a fekete csucsor és a lándzsás útifű elszaporodását.

paradicsom

A paradicsom finomabb lesz, ha petrezselymet ültetünk mellé. Fotó: Pixabay

7. A büdöskét imádják a méhek, a zöld részei ráadásul olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek segítenek távol tartani a drótférgeket és a fonalférgeket. Ha a bogyós gyümölcseink, a káposzta, a paradicsom, vagy a futóbab mellé ültetjük, segít megvédeni őket a kártevőktől.

8. A spenót kiválóan takarja a talajt a szomszédai felett, míg azok meg nem erősödnek, a bab pedig közben árnyékot nyújt neki, hogy meg ne égessék a napsugarak.

9. A zöldbab, mivel pillangós növény, nitrogénnel tölti fel a talajt az uborka számára, míg a bársonyvirág elűzi a fonálférgeket és rovarkártevőket. A kapor segíti az uborkát a növekedésben, miközben a bazsalikom odavonzza a beporzókat és védi az uborkát a lisztharmat ellen.

10. A karósbab, a pattogtatni való kukorica és a különféle tökfélék, amilyen a patisszon, a cukkini és a  spárgatök, Amerikában az indiánok által kedvelt hármas volt. A törzsi kertészeik úgynevezett „három nővér" társításban ültették őket, mivel a tök árnyékolja a talajt, fel tud futni a babbal együtt a kukorica szárára, a bab közben mindkettőnek értékes tápanyagokat szolgáltat.

11. A sarkantyúvirág vonzza a ragadozó rovarokat és elriasztja a kártevőket, így igazán hasznos a növények számára.

12. A koriander javítja a szomszédainak aromáját, míg a fokhagyma védi a mellette élőket a fonálférgek és a gombabetegségek ellen.

13. A petrezselyem javítja a paradicsom aromáját és takarja a talajt.

14. A hagyma illóolajával védi a paradicsomot a kártevőktől.

zeller egészben és szeletben

A zeller távol tartja a levéltetveket. Fotó: Pixabay

15. A kovaföldben szilícium-dioxid található, amely leoldja a kártevők kitinvázának külső viaszos bevonatát. Ezáltal az élősködő kiszárad, majd elpusztul.

16. A növények illóolajai is segítenek. A rozmaring elpusztítja a legyek, a bolhák, a szúnyogok lárváit. A borsmenta segít a levéltetvek, a hangyák, a pókok és a bolhák ellen, míg a kullancsok nem kedvelik a kakukkfüvet.

17. A rebarbara oxálsavat, cseranyagokat és antrakinont tartalmaz, mely kiváló a levéltetvek ellen. Érdemes napos helyre ültetni, mert így több a cseranyagot és antrakinont termel, mint árnyékban.

18. A körömvirág védelmet nyújt a fonálféreg és a levéltetű ellen is.

19. A fokhagyma kiváló a lisztharmat, a szürkepenész, a fonálféreg, a burgonyabogár, a lótücsök és a földibolha ellen.