Cikkünkből megtudhatod, mivel kell védekezned, ha szermaradékmentes termést szeretnél az idén betakarítani.

Levéltetvek

A levéltetveknek számos természetes ellensége van, mint például a katicák, a fátyolkák, a gubacsszúnyogok, a fülbemászók vagy a pókok. Ha ezek betelepedését és felszaporodását segítjük, máris kevesebb növényvédő szert kell alkalmaznunk. A termesztő berendezésekben betelepíthetünk élő szervezeteket is ellenük, melyek termék formájában megvásárolhatóak. Ilyen termék például az Aphiline c, ami Aphidius colemani fürkészdarazsakat tartalmaz.

levéltetű

Levéltetű-kolónia és természetes ellensége – fotó: Lepres Luca

A levéltetvek ellen több, növényi kivonatot, olajat vagy illóolajat tartalmazó szert is bevethetünk. Ezek a készítmények főleg kontakt hatásúak. Egyetlen mélyhatású hatóanyag engedélyezett közülük biotermesztésben, az azadirachtin (a neemfa magjának kivonata), mely NeemAzal-T/S név alatt kerül forgalomba. Felületen felszívódó szer révén a besodródott levelek belsejében is hatékonyan pusztítja el a levéltetveket.

A napraforgóolaj szintén kiválóan gyéríti a levéltetveket, és Magyarországon számos termék közül válogathatunk, ami ezt tartalmazza (Vegesol eRes, Vegarep EC). A napraforgóolaj hátránya, hogy a kezelt növény gázcserenyílásait is tartós záródásra kényszeríti, ami a növényből stresszt vált ki. Viszont vegetáción kívül, tél végi lemosó permetezésben nagy segítségünkre lehet a telelő károsítók gyérítésében.

levéltetű

Zöld almalevéltetű-kolónia – fotó: Lepres Luca

A narancsolaj a károsítók külső, víztaszító kültakaróját roncsolja és teszi átjárhatóvá. Ezzel a gombafonalak vagy puha kitinburkolatú rovarok (pl. levéltetvek, tripszek) és atkák kiszáradását idézi elő. Tehát kiskertben ez egy igazi Jolly Joker – fizikai hatásmódjának köszönhetően sokoldalúan alkalmazható. További előnye, hogy nem befolyásolja a kezelt növény anyagcseréjét és nem hagy szermaradékot. Jelenleg hazánkban az egyetlen narancsolaj hatóanyagú növényvédő szer a Prev Gold, mely 250 ml-s házikerti kiszerelésben, Prev Gold Garden néven elérhető a hobbikertészek számára.

A káliszappan régóta használt levéltetűirtó szer. Több készítmény is kapható ezzel a hatóanyaggal, úgymint a Biosol Káliszappan, a Florimo vagy az Oázis nevű termékek.

A mészkénlé leginkább tél végi lemosószerként a tojások gyérítésére alkalmas. Több növényvédő szer is tartalmazza, úgymint a Nevikén, a Nevikén extra és a Vektafid S.

A paraffinolaj-tartalmú szerek, mint a Vektafid A és az Agrol plusz, szintén levéltetű-gyérítő hatással bírnak, de itt is gondolnunk kell a sztómák lezárása által kiváltott stresszhatásra.

Poloskák

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska az utóbbi években feltornázta magát a legtöbb problémát okozó károsítók képzeletbeli ranglistájának első helyére. Nincs ember, aki ne találkozott volna ennek a rovarnak a bosszantó jelenlétével.

Rendkívül polifág kártevők, amik szinte válogatás nélkül károsítják a kerti növényeinket. Persze nekik is megvannak a kedvenceik, így például a paradicsomot és a paprikát előszeretettel szívogatják, eladhatatlanná és fogyaszthatatlanná téve annak termését. A védekezés ellenük kicsit sem egyszerű, főleg nem biomódszerekkel.

növény

Zöld vándorpoloska-lárvák ribizlin – fotó: Lepres Luca

A legkézenfekvőbb módszer, amit tehetünk, hogy a termesztőberendezéseink bejáratát vektorhálóval látjuk el. Kiskertekben, kisebb növényállomány esetén pedig használjunk termésvédő hálót a poloskák távoltartására.

Ökológiai gazdálkodásban, hajtatott és szabadföldi paradicsomban és paprikában is szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező szer a piretrin hatóanyagú Pyregard. Ennek a természetes piretrinnek, melyet a krizantémfélék virágzatából vonnak ki, nagyon erős hatása van, sajnos a nem célszervezetekre is. Toxicitását korlátozza viszont, hogy hatóanyaga pár óra alatt lebomlik, így a hasznos élő szervezetre csak mérsékelt gyérítő hatást tud gyakorolni. Szemben a szintetikus piretroidokkal, melyek akár hetekig mérgezőek lehetnek a hasznos rovarokra. Természetes összetétele miatt a Pyregard ökológiai gazdálkodásban is felhasználható.

A már említett azadirachtin hatóanyag is eredményesen alkalmazható a poloskák ellen.

A kaolintartalmú termékek mellékhatásként riasztják, a táplálkozásban megzavarják a poloskákat. Észak-Amerikában már használják a poloskák elleni küzdelemben, Magyarországon a Surround WP kaolintartalmú növényvédő szer engedélyezett.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Jelentkezz az év agrárdigitalizációs eseményére!

www.prega.hu

Lisztharmat

A lisztharmat az egyik leggyakoribb és legkönnyebben felismerhető gombás betegség. Az almától kezdve az uborkán át az árvácskáig sok-sok növényünknek megvan a saját lisztharmatos betegsége.

almafa

Almafalisztharmat primer tünete – fotó: Lepres Luca

Kombinált növényvédelmi lehetőség rejlik a 80%-os kén hatóanyagű készítményekben, hiszen amellett, hogy jól alkalmazhatók lisztharmatos megbetegedések ellen, a rovarokra, atkákra is gyérítő hatást gyakorol. A narancsterpéneket tartalmazó, alkohol-etoxilát hatóanyagú Wetcit hatásfokozó képes ezt felerősíteni, együtt alkalmazva különösen hatékony lehet több károsító (atkák, levéltetvek, tripszek) ellen is. A kén alkalmazásával viszont bánjunk óvatosan, hiszen a káros rovarok mellett a természetes segítőinkre is ártalmas lehet.

A termékválaszték igen széles kén hatóanyagú gombaölő szerekből. Néhány példa a sok közül: Cosavet DF Edge, Kumulus S, Thiovit Jet, Nevikén, Eurokén 2000.

Viszonylag új, széleskörben felhasználható készítmény a kálium-bikarbonát hatóanyagú VitiSan SP. Ez a természetes káliumsó szermaradékok nélkül, lúgos kémhatásával akadályozza meg a gombafonalak terjedését. Kuratív hatásának köszönhetően a már kialakult fertőzéssel is könnyedén leszámol, mivel dehidratálja gomba növényfelületen lévő képleteit.

Továbbá a piacon egyedülálló narancsolaj tartalmú Prev Gold megoldást jelent a lisztharmat ellen is.

A lisztharmatok jellegzetes fehér színét a gombafonalak viaszozott védőrétege adja. Ezért a lisztharmat elleni védekezés hatékonysága nagyban javítható, ha biztosítani tudjuk ennek a viaszrétegnek az átjárhatóságát. Ezt szintén megtehetjük az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható Wetcit hozzáadásával.

Emellett több egyszerű anyagot is használhatunk ellene, például a szódabikarbónát, a lecitint, sőt a fűzfakéregből és a mezei zsurlóból készített főzetet is.

Szürkepenész

A szürkepenészes rothadást előidéző kórokozó, a Botrytis cinerea nagyon széles gazdanövénykörrel rendelkezik. Számos termesztett kultúránkat veszélyezteti, de a legtöbbet a szőlő esetében emlegetjük.

szőlő

Szürkepenészes szőlőfürt – fotó: Lepres Luca

Fontos tudnunk, hogy a botrítisz térnyerésének fontos cinkosai a károsító molyok és más kártevők valamint a különböző mechanikai sérülések (pl. jégkár). Ezek megelőzésével már sokat tehetünk a szürkepenész ellen is. A gyommentes, jól szellőző, gyorsan felszáradó növényállomány szintén kevésbé fogékony a gombabetegségre. Ha mégis megtörténik a baj, több biológiai gombaölő permetezőszer is forgalomban van a szürkerothadás ellen. Az Aureobasidium pullulans antagonista gombát tartalmazó Botector (melynek csak szőlőben van engedélye), a Phytium oligandrum mikoparazita gomba hatóanyagú Polyversum, illetve a korábban már ismertetett VitiSan SP (kálium-bikarbonát) és Prev Gold (narancsolaj).

Toxicitását korlátozza viszont, hogy hatóanyaga pár óra alatt lebomlik, így a hasznos élő szervezetre csak mérsékelt gyérítő hatást tud gyakorolni. Szemben a szintetikus piretroidokkal, melyek akár hetekig mérgezőek lehetnek a hasznos rovarokra. Természetes összetétele miatt a Pyregard ökológiai gazdálkodásban is felhasználható.