Az ősz a facsemeték telepítésének főszezonja, a mostani hetekben rengeteg kertbarát keresi új kedvencét a kertészetekben, faiskolákban. Az ültetési láz közepette érdemes elgondolkodni azon, hogy mit is választunk, hiszen a jól ismert, megszokott, és lássuk be, néha már kissé unalmas slágernövények mellett akadnak bőven kevésbé közismert, szokatlan, ám izgalmas és kedvező tulajdonságokkal rendelkező alternatívák!


Ismerjünk meg pár olyan díszfafajt, melyek új színt hozhatnak a kertbe!

Amerikai ámbrafa

Az amerikai ámbrafa a nagy kertek fája, hiszen magassága felnőtt korában a húsz métert is elérheti. Nemcsak termetével tűnik ki, jellegzetesen szeldelt, karéjos levelei ősszel zöldről sárgás-lilás színezetűre váltanak, így aki szereti a színes őszi hangulatokat, megtalálja a számítását az ámbrafával. Ez a fa sajátos talajigénnyel rendelkezik, a savanyú közeget kedveli, ezt könnyen lehet biztosítani számára, például az ültetésnél részleges talajcserével. Savanyú termőföldet zsákos kivitelben is lehet vásárolni, de például tőzeg bekeverésével otthon is előállítható a megfelelő összetétel.

Vízigénye átlagos, mérete miatt fényigénye általában teljesül minden körülmények között. Termete okán épülettől, kerítéstől megfelelő távolságra kell telepíteni!

amerikai ámbrafa

Amerikai ámbrafa – fotó: Pixabay

Császárfa

A császárfa már nem ismeretlen a hazai közönség előtt, sokan azonban tartózkodnak tőle kissé tájidegen megjelenése miatt. Sok kertben ugyanakkor pont ez az egyedi küllem lehet érték, amennyiben a császárfa jól harmonizál a birtok növényegyüttesével, vagy ha például az utcafronton jól mutat.

A császárfa különlegessége, hogy levelei szokatlanul nagyméretűek, ráadásul lombkoronája terebélyes, emellé a felnőtt császárfa magassága a 10-15 métert is elérheti, vagyis kifejezetten nagyméretű dísznövény. A császárfa mellett szól, hogy gyorsan növekedik, környezeti igényei alacsonyak, kiváló árnyékot ad (ebben a tekintetben a dióval vetekszik), lombhulláskor pedig nagy mennyiségű komposztanyagot biztosít, vagyis például alacsony ökológiai lábnyomú kertekben jó szolgálatot tesz. A császárfa tavaszi virágzása keleties hangulatot áraszt!

Éger

Az újnak számító császárfával ellentétben az éger igazi ősfa, hiszen már a kelták is varázserejű növénynek tartották, és számos európai kultúrában tisztelték misztikus, csodás fafajként. Az éger a nedves talajok fája, így ahol kerti tó van, esetleg patak szeli át a birtokot, szinte vétek nem ültetni égert! Az éger akkor is jó választás, ha kerti talaj mocsaras, lápos, pangóvizes, ilyen körülmények között nagyon kevés dísznövény marad meg, az éger azonban kifejezetten jól érzi magát.

Atmoszférateremtő ereje átlagon felüli, termését pedig előszeretettel fogyasztják a madarak, így az égeres kert mindig életteli és mozgalmas lesz. Az éger többféle változatban is kapható, az egyik legjobb választás a szeldelt levelű enyves éger, ami mindössze 6-8 méter magasra nő, így bármely átlagos kertben elfér.

éger

Éger – fotó: Pixabay

Perzsa varázsfa

A perzsa varázsfa nemcsak nevében lírai, megjelenését tekintve is igencsak mutatós, de ennél jóval többet is tud! Fiatal korában bokorformájú dísznövény, később pedig fává cseperedik, kifejlett korában 5-10 méter közötti mérettel rendelkezik. Őszi lombszínei káprázatosak, főként sárgás-vöröses árnyalatokat vesz fel a nyarat követően. Talajigénye nem összetett, a tápanyagdús, jó állagú közeget kedveli, vízigénye átlagos. Savanyú talajokon intenzívebbek az őszi színei!

A perzsa vagy más nevén iráni varázsfa sokféle változatban kapható, az alapfaj mellett elérhető kis alapterületet foglaló oszlopos változat, csüngő ágú típus, és többféle színváltozat is beszerezhető.

Hibiszkusz vagy mályvacserje

A hibiszkusz vagy más nevén mályvacserje nagyon praktikus kerti vagy utcafronti dísznövény, feltűnő virágaival, vidám, játékos hangulatával remek atmoszférateremtő virágos díszcserje, mely kompakt méretű díszfává is nevelhető. Visszafogott termete miatt a hibiszkusz kisebb előkertekbe is telepíthető, utcafronti földsávokban is jól mutat, kialakítható belőle virágos sövény, térelválasztó is.

hibiszkusz

Hibiszkusz – fotó: Pixabay

A hibiszkusz környezeti igényei egyszerűek, szerényebb talajokon is megél, télállósága kifejezetten jó, azonban a dús virágzáshoz napos fekvésre van szüksége.

A hibiszkusz gondozása roppant egyszerű, kezdő kertbarátok is könnyen elbírnak vele. A hibiszkusz fő erőssége a virágzása, mely egyedülálló látványt jelent, ráadásul a szirmokat tekintve sokféle színváltozat közül lehet válogatni!

Megyeri SzabolcsMegyeri Szabolcs
kertész, kertészmérnök, blogger

Szabolcs az Agroinform.hu állandó szerzője, emellett kertészeti tanácsaival találkozhatsz saját blogján, Facebook oldalán és videócsatornáján is.

Ahogy a blogon olvasható, Szabolcs célja "a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni."