A curry kifejezés eredetileg két különböző növényt jelent, emellett egy ezektől független indiai kifejezésből is "honosították" a britek – tudhatjuk meg az edenkert.hu írásából.

A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek a levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez.

A karhí édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel, erről kapta a nevét az a fűszerkeverék, amit a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztettek ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével. Érdekes módon a fűszerkeverék éppen karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei a római kömény, a kurkuma, a lepkeszegmag, csilipaprika, de szerepelhet benne akár további 10-20 féle fűszernövény.

Aztán létezik még a curry fű, azaz olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum), mely már kapható hazánkban és termeszthető is a klímaváltozásnak köszönhetően.

curryfű

A curry fű nevével ellentétben örökzöld, bokros növésű törpecserje – fotó: iStock

A növény levelei és sárga virágai kellemes curryillatot árasztanak, ezért is nevezik curryfűnek. Eredetileg Dél-Európából származik, legjobban mérsékelt éghajlaton fejlődik. Örökzöld, bokros növésű törpecserje. Napos helyet, jó vízelvezető talajt igényel. Télálló, ültethetjük fűszerkertbe, jól mutat nagyobb cserépben, más növények társaságában. Homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése ezeken a helyeken a legszebb. magasságúra nő, szára szétágazó tövénél fás.


Apró leveleit főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe, rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas.