A jelentősen megemelkedő gázárak miatt komoly lehetőségek nyílhatnak meg a török zöldség-gyümölcs exportőrök előtt, mivel Európában visszaesett az üvegházi termelés – írja a Fruitveb a Hürriyet nyomán.

Idézik a Reuterst is, amely arról számolt be, hogy amíg Törökországban az energiaárak szinte változatlanok, addig Németországot, Hollandiát, Spanyolországot és Belgiumot súlyosan érinti, így ezen országokban a hajtatott zöldségtermesztést is. Az ágazati szakértők a paprika, a paradicsom és az uborka esetében a termelt volumen 30-40%-os visszaesését jósolják az érintett uniós országokban.

Az európai szupermarketekben megnőhet az EU-n kívüli zöldségek és gyümölcsök aránya

Az európai szupermarketekben megnőhet az EU-n kívüli zöldségek és gyümölcsök aránya – Fotó: Pxfuel

"Törökországnak most hatalmas lehetőségei vannak. Ha kihasználjuk az idei télen kialakult helyzetet, akkor könnyen 3,5 milliárd dollárról 10 milliárd dollárra növelhetjük a zöldség- és gyümölcskivitelből származó bevételeinket" – nyilatkozta Mirbey Adam, török zöldség-gyümölcs exportőr Hürriyet-nek és hozzátette, hogy számos megállapodást kötöttek európai szupermarketláncokkal.

Fruitveb idézi Jack Wardnak, a British Growers Association igazgatójának helyzetértékelését, amely szerint a jelenlegi helyzetben elkerülhetetlen, hogy a zöldségek és a gyümölcsök termesztése melegebb éghajlatú országokba kerüljön.

Így nemcsak Törökország beszállítói szerepe nőhet a következő években, hanem Marokkó, Tunézia és Egyiptom is több zöldséget és gyümölcsöt szállíthat majd az európai piacra.

Indexkép: Pxfuel