A világ legidősebb, emberi kéz által ültetett fája több mint 2 ezer éves. Ráadásul az ültetés pontos idejét és az ültető nevét is ismerjük.

A Jaya Sri Maha Bodhi névre keresztelt fügefa Srí Lankán, Anuradhapura Mahamenwa kertjeiben él. A fa kiemelkedő kulturális és történelmi értékkel bír, továbbá nagyon fontos spirituális szimbólum. A hiedelmek szerint a szent fügefa az ikonikus Sri Maha Bodhi fáról, Indiából származik: utóbbi az a fa, amely alatt Buddha megvilágosodott. A Jaya Sri Maha Bodhi tehát különleges helyet foglal el a buddhisták szívében. A buddhista hit egyik legfontosabb ősi szent helyeként minden évben rengeteg zarándok látogatja meg.


A történet szerint i. e. 288-ban a fát Indiából vitte Srí Lankára Asóka király lánya, aki saját buddhista apácarendet alapított Sri Lankán. A növényt az uralkodó, Devanampiya Tissa ültette el. Idővel számos király felkereste a szent fát, és hozzátett valamit annak fényéhez. A 18. században fallal vették körbe, hogy az elefántoktól védjék, később egy kerítést is emeltek.

A fát egész évben látogatják a zarándokok, sokan felajánlásokat hagynak ott. Elterjedt szokás az is, hogy a család akkor keresi fel a szent fát, ha gyermeket várnak – a buddhisták fohászkodnak, hogy boldog és egészséges legyen a baba. Vannak, akik pedig gyógyulás reményében érkeznek. A helyi farmerek az első rizstermésből visznek valamennyit, hogy ezáltal a termés védve legyen a természeti erőktől és az állatoktól.

Forrás: termeszeti.hu

Az indexkép csupán illusztráció: Shutterstock