Fontos kérdés, hogy a tyúk, vagy a tojás volt előbb, azonban erre a mai napig nem tudjuk a helyes választ. Azonban még fontosabb, hogy mit tesz a szervezetünkkel a tojás, különösen, ha túl gyakran fogyasztjuk. A tojás az egyik legmegosztóbb élelmiszer, amelynek folyamatosan változik a megítélése, mégis, majdnem minden nap találkozhatunk vele az étkezéseink során valamilyen formában. Sokan pedig egyenesen vele kezdik a napot, lágytojás, vagy rántotta formájában.

De vajon mi is az igazság a tojást körülvevő információkból, és mit okoz, ha minden nap fogyasztjuk? Többek között ennek jártunk utána, és megmutatjuk a tojás néhány nagyon érdekes titkát is.

Ez történik, ha minden nap fogyasztunk tojást

Habár korábban a szakértők óva intettek bennünket attól, hogy akár minden nap fogyasszunk tojást, a legújabb kutatások szerint nem hogy nem ártunk vele, de még jót is teszünk a szervezetünknek. Az ausztráliai nemzeti egészségügyi szervezet, a National Health & Medical Research Council kutatása szerint nincs alapja annak a tévhitnek, miszerint a túlzott tojásfogyasztás szívbetegségekhez vezet, azonban arra valóban oda kell figyelni, hogy minél kevesebb telített zsírt vigyünk be a szervezetünkbe, melyek többek között a vajban, az édességekben, a vöröshúsokban és a sajtokban találhatók meg.

tojás

A tojást gyakran fogyasztjuk, akár minden nap. Fotó: Shutterstock

A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani. Például azért is, mert a tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás, az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E-és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.

A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Segít az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.


A tojás fehérjéje ráadásul teljes egészében hasznosul a szervezet számára. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található 40%. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át. A tojás sokáig azért volt feketelistán, mert úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli.

És habár néhány évvel ezelőtt még nem voltak túlságosan engedékenyek a szakértők, amikor a tojás fogyasztása szóba került, és akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott.

Érdekességek a tojásról

Azt persze nem fogjuk tudni megmondani, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás, de hoztunk néhány igazán érdekes információt a tojásról.

1. Egy tyúk évente átlagosan 200 és 325 tojást tojik, ami megy neki természetesen kakas nélkül is. Ám ha kiscsirkét is szeretnénk, akkor feltétlenül legyen kakas is az udvarunkban.

2. A tyúk nem egy lusta állat, hiszen amikor elül a tojásokon, egy nap alatt akár 50 alkalommal is megforgatja azokat.

3. Örök vita, hogy mossuk vagy sem a tojást. Amennyiben vegyszerekkel mossuk le, úgy eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük.

4. A legkisebb tojás a kolibrié, míg a legnagyobb a struccé.

5. Magyarországon évente körülbelül 2,3 milliárd tojás fogy, ami azt jelenti, hogy fejenként minden évben 240 tojást fogyasztunk el. Nem csoda, hogy ha ilyen kedvelt, akkor még világnapot is kapott a tojás, amelyet minden évben október második péntekén tartanak.

6. Városi legenda, hogy a főzővízbe tett megkönnyíti a tojáspucolást. Minél frissebb a tojás, annál jobban odatapad a héjához, így annál nehezebb pucolni. De a főzővízbe öntött ecet segít, hogy ne repedjen meg főzés közben.

7. A talajra szórt, zúzott tojáshéj képes távoltartani mind a házas-, mind a meztelencsigákat.

tojás tyúk

Ha tehetjük, érdemes otthon tyúkot tartani. Fotó: Shutterstock

8. A tojásokat „A "és „B" minőségi osztályokba sorolják, de a kereskedelemben csak „A" minőségű tojásokkal találkozhatunk. Ezeket tömegük és méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S" kategóriától „XL"-ig terjed.

9. Ha van kertünk, és engedélyezett a lakóhelyünkön a baromfitartás, ne mondjunk le róla, hiszen igazán nagy élmény a kertben összegyűjteni a friss tojásokat.

Tojásban és egészségben gazdag napokat kívánunk!