A nyár első hónapjában már sok zöldségfélét, többek között a hónapos retket, a sárgarépát és a különböző salátaféléket betakarítottuk a konyhakertből, így a helyükre új növényeket vethetünk, ültethetünk. Az ágyások közé kiterített növényi mulcs nem csak segít a talaj nedvességtartalmának megőrzésében, de lebomlása közben hasznos tápanyagokkal is ellátja azt.

A hónapos retket, a sárgarépát és a különböző salátaféléket betakarítottuk a konyhakertből

A hónapos retket, a sárgarépát és a különböző salátaféléket már betakaríthatjuk a konyhakertből – fotó: Shutterstock

Már most gondoljunk az ősszel betakarítható zöldségekre!

A júniusban magról vetett zöldségek legtöbbje nyár végére, kora őszre érik majd be. Júniusban vethetjük szabadföldbe a zöldbabot, a zöldborsót, a rukkolát, a céklát, a spenótot, a bazsalikomot és a leveles kelt.

Ügyeljünk arra, hogy a másodvetés során ne vessünk ugyanabba az ágyásba olyan zöldséget, amely egy családba tartozik az onnan betakarított zöldséggel. Ha például fejes saláta volt vetve, akkor a helyére ne jégsaláta kerüljön, hanem például spenót, de ugyanígy borsó után ne vessünk babfélét. A másodvetés előtt töltsük fel érett, átrostált komposzttal az ágyásokat.

A júniusban vethető leveles kel az ősz egyik legsokoldalúbban használható szezonális zöldsége, olyankor szüretelhető, amikor szinte már semmi nem terem a kertben. A nyár elején elvetett leveles kel friss külső leveleit már szeptember elejétől elkezdhetjük szüretelni. A növény leveleinek egyszerre legfeljebb csak egyharmadát szedjük le.

Aprítsuk egyszerűen apróra a növényi hulladékot!

Az apróra vágott növényi hulladék kezelése sokkal egyszerűbb, sokkal kevesebb helyet foglal el. Ráadásul, ha a kertben és a háztartásban keletkező növényi hulladékot a komposztálóban gyűjtjük, jó, ha tudjuk, hogy a komposztálás folyamata annál gyorsabban megy végbe, minél kisebbre aprítjuk a bele kerülő növényi hulladékot. Az erős STIHL komposztáló-aprítógépekkel nagyon sok időt és energiát, és nem utolsó sorban helyet spórolhatunk meg magunknak. A megfelelő teljesítményű aprítógép kiválasztásakor fontos átgondolnunk a kertben keletkező szerves anyag mennyiségét és azt is, hogy csak fásszárú, vagy lágyszárú növényeket is bele akarunk-e tenni.

STIHL GHE 140 L elektromos kerti aprítógép

A STIHL GHE 140 L elektromos aprítógép tökéletes választás a zajérzékeny területeken történő munkavégzéshez – fotó: STIHL

A csendes működésű STIHL GHE 140 L elektromos kerti aprítógép az apróra vágott növényi hulladékot egy 60 literes tartályba gyűjti. A hatékony zúzóhenger pillanatok alatt aprítja fel az akár 40 mm-es ágakat is. Lóhere alakú nyílásán keresztül a fásszárú anyagok egyszerűen betölthetők a gépbe. További előnye, hogy könnyen összecsukható, így helytakarékosan tárolható és könnyen szállítható.

Stihl elektromos komposztáló-aprítógép

Közepes vastagságú ágak mellett lágy növények aprítására is alkalmas – fotó: STIHL

A STIHL GHE 105 elektromos komposztáló-aprítógép tépőfogas tárcsával, megfordítható aprítókéssel, szárnyas késsel és alumínium ellentárcsával van ellátva. Szállítása szintén nagyon egyszerű a kerekeknek és a nagy fogantyúknak köszönhetően. Lóhere alakú nyílása az elágazó gallyak betöltésére is alkalmas, míg a négyzet alakú nyílás a lágyszárú növényi hulladék aprítására szolgál.

Mire jó a természetes, szervesanyagokban gazdag mulcs?

Mulcsnak nevezzük az olyan anyagokat, amelyek a talaj takarására alkalmasak. Sok kertben találkozhatunk a talajra terített apró kavicsréteggel és a kertészetekben beszerezhető kéregmulccsal. Természetes talajtakaróréteget akár mi magunk is előállíthatunk a kertben keletkező növényi hulladékból. Ez lehet például a fűnyírógép fűgyűjtőkosarában összegyűjtött fűnyesedék, száraz lomb, szalma, aprított gallyak, ágak, sőt ezek keveréke is.

Mulcsozás magaságyásban

A komposztálóba belekerülhet a levágott fűnyesedék, a kisebb gallyak, a lehullott levelek, és az organikus háztartási szerves hulladék is – fotó: STIHL

A konyhakert ágyásaiban kiterített mulcsnak rengeteg kedvező hatása van, az egyik ilyen a gyomelnyomó hatás. Egyik legfontosabb előnye, hogy megtartja a természetes csapadékot, az esőt, valamint a reggeli harmatot, így a mulcsozott területeken szárazabb, aszályosabb időszakban is nedves marad a talaj felső rétege.

A talajban élő apró szervezetek a növényi maradványok fogyasztásával lazává és morzsalékossá teszik a talajt, aminek köszönhetően sokkal kevesebb feladatunk lesz a talaj elmunkálásával, az ásót és a kapát szinte elő sem kell vennünk. A természetes, növényi hulladékokból álló mulcsozás eredménye a tápanyagokban- és humuszban gazdag, finomszerkezetű talaj.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube-csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!