Hamarosan itt a karácsony és mi szeretnénk a legszebb, legszemélyesebb ajándékot adni szeretteinknek. A saját készítésű ajándékok azért is különlegesek, mert azok egyediek, és készítőjük idejét, energiáját és szeretetét tette bele az elkészült figyelmességekbe. Külön öröm, ha az ajándék egy gyönyörű, élő növény, amely nem csak karácsonykor, de az ünnep elmúltával is megörvendezteti a megajándékozottat.

Ha nincs még ötleted, válassz az általunk ajánlottak közül. Némelyiket megvásárolhatod, némelyiket pedig még el is ültetheted, hogy saját nevelésű növényt ajándékozhass. Ha pedig már belevágtál, ne csak ajándékba add, hanem ültess belőlük magadnak is, és örvendeztesd meg magad csodás virágokkal az ünnepekre. Természetesen a karácsonyi kaktusz és a mikulásvirág is nagyszerű ajándék, de rajtuk kívül többek között ezekben a csodás növényekben gondolkodhatsz.

Ezeket a virágokat ültesd karácsonyra

1. A tavasz első virágai közé tartozik a kerti sáfrány, vagy más néven a krókusz. Ahhoz, hogy csodálatos karácsonyi ajándék legyen belőle, mielőbb el kell ültetned. Ültesd el a krókusz hagymáját egy cserépbe, állítsd hűvös, sötét helyre. Az első hajtások 2-3 hét elteltével bújnak elő. Ekkor tedd ki a cserepet a fényre, viszont 10 Celsius-fok alá ne kerüljön. Azonban túl meleg helyen sem érdemes tartanod, mert akkor csak leveleket fog hozni, és nem virágzik. Amikor megjelent az első levélpár, vidd be a meleg szobába, és 2 héttel később már a virágokban gyönyörködhetsz. Hasonlóan járj el a hóvirág esetében is.

fagyöngy karácsony

Csodás karácsonyi díszek alapja lehet a fagyöngy. Fotó: 123rf.com

2. Ha levágsz kedvenc szobanövényedről vagy kerti bokrodról néhány hajtást, és ügyesen meggyökerezteted, karácsonyra remek ajándék lehet belőlük. A tőzeget áztasd be egy nappal az ültetés előtt, hogy alaposan meg tudja magát szívni vízzel. Ezután formázz belőlük gombócokat és nyomkodd ki belőlük a felesleges vizet. Önts homokot egy vödörbe, és engedj rá vizet, hogy kimosd belőle a szennyeződést. Keverd össze a tőzeget és a homokot úgy, hogy fele mennyiség legyen mindkettő. Töltsd meg vele a cserepet, és nyomkodd le jól, hogy tömör legyen.

Mártsd a 10-15 cm-es csúcshajtások vágott végét egy-két centiméter mélyen gyökereztető-porba, majd rázd le a felesleget. Tűzd bele a hajtásokat a földbe, körülbelül 4 cm mélyen. Fogj egy nejlonzacskót, vágj rá pár szellőzőt, majd borítsd rá a cserépre, amelyet világos helyre helyezz, ahol nem éri közvetlenül a napfény.

Figyelj rá, hogy a növény zöld része ne kerüljön a földbe, így az alsó leveleket mindenképpen távolítsd el, és csak a csúcsrésznél hagyj meg pár levelet. A gyökeresedés alatt mindig ügyelj rá, hogy nedves legyen a föld, de ne legyen túl vizes. Amikor a dugvány elkezd levelet hozni, akkor már gyökeret is eresztett, így eljött az ideje, hogy átültesd virágföldbe.

3. Az amarillisz népszerű karácsonyi növény. Hosszú szára igazán kecsessé teszi, hatalmas, trombita alakú virágaival pedig ünnepivé varázsolhatja a karácsonyi asztalt. Leginkább a piros színű változata illik az ünnephez, de akár vörös, narancssárga, rózsaszínű vagy fehér virágú változatot is választhatsz. A virágok ráadásul lehetnek egyszínűek, csíkosak vagy pettyezettek. Egy fehér kaspót is ünnepivé tudsz varázsolni, ha különböző spray-k, vagy festékek segítségével karácsonyi mintákat fújsz rá, vagy masnival, matricákkal díszíted.

4. A rozmaring tipikus kerti növény, azonban az ünnep idején csodálatos hangulatot hozhat az otthonodba. Az ünnepek előtt a kertészetekben cserépbe ültetve is vásárolhatsz belőle, melyet gyakran karácsonyfa alakúra metszve árusítanak.

magyal díszítés

Díszítsd az ünnepi kopogtatót is magyallal. Fotó: 123rf.com

5. A magyal formás ágai, csodálatos, élénkpiros bogyóival és sötétzöld, fényes, szúrós szélű leveleivel mintha csak karácsonyra lennének kitalálva. Tökéletes karácsonyi dekorációs kellék a különféle asztaldíszek, kopogtatók és adventi koszorúk elkészítésekor, így akár ilyen formában is érdemes ajándékozni. Nyugodtan próbálkozz saját készítésű koszorúkkal és díszekkel, és ajándékozd azokat szeretteidnek.

Az angolszász országokban már régóta az ünnep szimbóluma, mára pedig már meghódította az egész világot. Rengeteg képeslapon és csomagolópapíron szerepel. A hideg hónapokban is szépen zöldell a kertben, szúrós levelei miatt pedig kiváló sövényként is. Bogyói az első fagyok után megpuhulnak, így remek eledelt biztosítanak a madarak számára.

Azonban csak a madarak fogyaszthatják, az emberek számára mérgező, így a gyerekekre is ügyeljünk, nehogy meg akarják kóstolni a szép, piros bogyókat. A magyal, ha jól gondozzuk, akár száz évig is elél a kertünkben, sőt, ötszáz éves példányok is vannak belőle. A félárnyékot kedveli, jól viseli a fagyokat és a metszést is.

Az ókori rómaiak szerint az erdő istenének, Silvanusnak volt a szent fája a magyal, amely a természet örök megújulását és a reményt is jelképezi, míg egy norvég város címerében az igazságot, a walesiek számára pedig a gonosz lelkektől való védelmező erőt jelenti. Az angolok szerint Krisztus töviskoszorújának jelképe, szúrós levelei a töviseket, piros bogyói pedig Krisztus lehulló vércseppjeit szimbolizálják.

6. A fagyöngy szintén népszerű karácsonykor. A fehér fagyöngy egy fákon élősködő növény, ami a fák kérgeiből szívja el a számára szükséges tápanyagokat és a madarak segítségével tud a legjobban szaporodni. Eredetileg a termékenység jelképe volt. Az angolok úgy tartják, hogy karácsonykor fagyöngy alatt megcsókolni valakit szerencsét hoz. Ez a szokás az Egyesült Királyságban gyökerezik, de jó ideje az egész világon közkedveltté vált, így a fagyöngyöt előszeretettel akasztják fel ajtófélfákra, hogy az alatta elsétálók megcsókolhassák egymást.

Az örökzöld dekoratív ágait adventi vagy karácsonyi díszként is használhatjuk, így könnyedén készíthetsz belőle ajándékot szeretteid számára, vagy saját készítésű adventi koszorúval díszítheted otthonodat. A legegyszerűbb, ha egy csokorba gyűjtöd a fagyöngy néhány ágát, és összefogod őket egy szép, masnira kötött, széles, piros és fehér szalaggal. Egy tobozokból készített koszorút is kitűnően feldíszíthetsz vele, de még egyszerűen, vázába téve is gyönyörű. Boldog készülődést kívánunk!