Ha azt hallod, kaktusz, valószínűleg a sivatag jut eszedbe. Vagy egy, vagy több jól irányzott szúrás, amit egy óvatlan pillanatban szereztél tőle, és a rengeteg tüske, amit szempillacsipesszel, egyesével próbáltál meg eltávolítani a karodból. Azonban a karácsonyi kaktusz valami egészen más.

Őshazája Brazília, ahol a trópusi őserdők fáin él. Örökzöld, évelő növény, amelynek szárai levelekből állnak. Olyan szép, hogy nevezhetnéd akár a kaktuszok Gina Lolobrigidájának is! Ahogy az advent átjárja a hétköznapjaidat és a lelkedet, úgy öltözik ünnepi díszbe a karácsonyi kaktuszod is, még jobban meghozva a kedved a karácsonyi ráhangolódáshoz. Így kitűnő karácsonyi ajándék is lehet belőle. Ráadásul a gondozása sem túl bonyolult, csupán néhány szabályt kell betartanod, és ő virágokkal fogja meghálálni a gondoskodásodat.

Így ápold a karácsonyi kaktuszodat

A karácsonyi kaktusz, ahogy azt a neve alapján sejthetjük, karácsony környékén virágzik. Az apró bimbók novemberben jelennek meg rajta, amelyekből csodaszép fehér, rózsaszín, piros vagy lila virágok nyílnak majd ki, amikor eljött az idejük. Ahhoz, hogy a karácsonyi kaktuszod boldogan éljen az otthonodban, a következőkre kell odafigyelned.

karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz kitűnő karácsonyi ajándék lehet. Fotó: 123rf.com

 • A karácsonyi kaktusz nem sokban hasonlít a többi kaktuszhoz, hiszen ő nem igazán kedveli a meleget. A legjobbat akkor teszed vele, ha a lakás legkevésbé fűtött helyiségében kap helyet, attól függően, hogy éppen melyik szakaszát éli életének.
 • Nagyon szereti a fényt, de túlzott napsütésnek ne tedd ki.
 • Ragaszkodik a helyéhez, így ne változtasd meg azt. Kivéve, ha ezt a cikket olvasva ráeszméltél, hogy teljesen alkalmatlan helyre helyezted szegényt.
 • Soha ne kerüljön huzatos helyre, mert akkor le fogja hullajtani a virágait.
 • A virágzás alatt sok vizet igényel, így ne várd, hogy kiszáradjon, hanem folyamatosan tartsd nedvesen a földjét. Azonban, mivel nem vízinövényről van szó, ügyelj rá, hogy ne pangjon a víz a cserepében.
 • Nagyon szereti a páradús levegőt, így permetezd bátran. Ügyelj rá, hogy kavicságy biztosítsa, hogy a víz ki tudjon folyni a cserépből.
 • Ha azt szeretnéd, hogy hosszú életű legyen, elvirágzás után szedd le róla az elszáradt virágokat, és ne adj neki annyi vizet, mint korábban. Ilyenkor ugyanis nyugalmi időszakba kerül. Ha tudod, egy kicsit csökkentsd ilyenkor a hőmérsékletet is körülötte.
 • Áprilistól kerül növekedési szakaszba. Ilyenkor tedd világos helyre,  de ne feledd, a tűző napot nem kedveli! Ekkor 24-26 Celsius-fokban érzi a legjobban magát. Adj neki több vizet és kapjon tápoldatot. Májustól szeptemberig akár a kertbe is kiteheted, egy kissé árnyas, szellős helyre.
 • Szeptember végén, október elején tedd 14-16 Celsius-fokos helyre és csak 8-10 naponta öntözd. Ha elvonod a fényt tőle, akkor hamarabb fog tudni virágba borulni, de legyél óvatos, mert így lehet, hogy pont karácsonyra nem fog tudni virágozni.
 • A virágrügyek megjelenésekor növelni kell a víz mennyiségét és a hőmérsékletet. Ha jól érzi magát, több hullámban is virágozni fog, egészen februárig.
 • A fiatalabb növényeket érdemes évente vagy kétévente átültetni, de az idősebbeket elég ötévente. Ezt a növekedési időszak elején, tavasszal végezd el. A karácsonyi kaktusz nem kedveli az általános virágföldet. Az átültetéshez használj készen vásárolható kaktuszföldet, vagy keverj el tőzeges virágföldet és homokot.

karácsonyi kaktusz ápolása

Nyáron nyugodtan tedd ki a kertbe, de óvd a tűző napfénytől! Fotó: 123rf.com

 • Ha sárgák és puhák lesznek a levelei, egészen biztosan túlöntözted. Ha viszont fonnyadtnak tűnik, akkor nem kapott elegendő vizet.

Így szaporítsd

Hogy ne csak te gyönyörködhess benne, a karácsonyi kaktusz igazán szép ajándék lehet, különösen karácsonyra, és különösen akkor, ha te ültetted el a megajándékozott részére.

 • A karácsonyi kaktuszt akkor tudod szaporítani, amikor éppen nem a virágzási időszakát éli. Ezt dugványozással tudod megtenni.
 • Válassz le egy több tagból álló szárrészt és az ültetés előtt hagyd pár órán keresztül száradni. A szárrészt homok és tőzeg nyirkos keverékébe dugd, és csak mérsékelten öntözd az első 2-3 hétben. Amikor megjelennek a gyökerei, ültesd át laza virágföldbe. Az első napokban hervadtnak fog tűnni, de ez csak átmeneti állapot. Ahogyan mindenkit, őt is megviseli a költözködés. De pár nap alatt megszokja az új otthonát és ekkor nagy szüksége lesz vízre és tápoldatra.
 • A szaporítását vízben is elvégezheted. A kis dugványt tedd vízzel megtöltött pohárkába úgy, hogy félig érje a víz, és ne lepje el. Három hét múlva jelennek majd meg az első gyökerek, ekkor ültetheted át földbe.

A dugványozásról egyszerűen

A dugvány egy olyan növényi rész, amelyet levágunk az anyanövényről és kigyökereztetjük, majd új növénnyé fejlődik. Többféle dugvány létezik.

 • A fejdugványt a növény csúcsáról vágjuk le. Legalább 4-6 levélpárt kell levágni ahhoz, hogy életképes maradjon. Alulról el kell távolítani a leveleket, hiszen vízbe fogjuk tenni, így azok egészen biztosan elrothadnának. Viszonylag hamar gyökeret fog növeszteni, így ezután már virágföldbe ültethető.
 • A szárdugványt a szár középső vagy alsó részéből vágjuk le. Körülbelül 10 cm-es szárdarabot kell levágni, az aljáról el kell távolítani a leveleket, majd gyökereztetni. A gyökerek megjelenése után ültethető földbe.
 • A levéldugvány csupán egy levél, melyet a nyéllel együtt kell levágni az anyanövényről. Ezután vagy vízbe kell tenni, vagy földbe kell dugni.