A bazsalikomneveléssel foglalkozó cikksorozatunk előző részeiben már átvettük az alapvető gondozási teendőket, majd az ültetés, szaporítás fortélyait fejtettük ki. Jöjjön a harmadik rész!

Akkor hogyan is szedjük le a bazsalikomot pontosan?

A bazsalikomunk körülbelül 60 nappal a magok talajba ültetése után áll majd készen az első szüretre. Hagyjuk, hogy a növények legalább 15-20 centiméter magasra megnőjenek, mielőtt elkezdenénk levagdalni róla részeket.

Akadnak olyan levélzöldségek, melyek esetében egyszerűen csak találomra leszedhetnénk bármelyik ízletesnek tűnő levelet. Ezt azonban nagy hiba lenne elkövetni a bazsalikomunk ellen, illetve pontosan ez a rossz módszer, ha nagy és terebélyes bazsalikomnövényt szeretnénk. Az egyes levelek ily módon történő szedése a telt és bokros fűszernövényeket hosszúkás és szikár kórókká változtatja, melyek sokkal kevesebb levelet hoznak majd.

Szépen nevelt bazsalikombokor.

A bazsalikomunk körülbelül 60 nappal a magok talajba ültetése után áll majd készen az első szüretre. Fotó: Unsplash

A bazsalikom metszésének helyes módja tehát, ha a főszár felső részéből vágjuk le a szükséges részeket. Ha azonosítottuk ezt a szárat, kövessük lefelé, és keressünk egy olyan helyet, ahol két leveles ág Y-tengelyt alkot. Az elágazásban apró új hajtásokat kell találnunk. Vágjunk közvetlenül e felett a levélcsomópont felett!

Ha így teszünk, a bazsalikom kifejezetten jól reagál majd a kezelésre. Ezek a kis rügyező levelek végül szárba szöknek és újból elágaznak két új szárat alkotva, melyeket ugyanígy lehet majd levágni. Két szár, majd négy, nyolc és tizenhat, és így tovább az első fagyig. Mivel a bazsalikom minden vágás után tovább ágazik, a növények egész nyáron át megőrzik életerejüket és a bokrosodást is megtartják. Láthatjuk tehát, hogy a helyes metszés kulcskérdés a hatalmas bazsalikomnövény termesztése szempontjából.

Ügyeljünk a helyes bazsalikommetszésre.

A bazsalikom minden vágás után tovább ágazik, és a bokrosodást is megtartja. Fotó: Unsplash

A növények júniustól kezdve virágoznak egészen az első fagyokig. A díszfajták kivételével a virágzó tüskéket azonnal ki kell csípni, amint észrevesszük őket, hogy a növény ne menjen magba. A bazsalikom lombja akkor lesz a legintenzívebb ízű, ha a virágokat azonnal eltávolítjuk.

Ha rendszeresen szüreteljük a bazsalikomot, akkor meglehetősen szép mennyiségű levélhez juthatunk. Hat bazsalikomnövénnyel számolva könnyedén megtermelhetünk hetente majdnem fél kiló, körülbelül 3-400 gramm levélzöldséget!

A friss bazsalikom ízletes fűszer.

Ha rendszeresen szüreteljük a bazsalikomot, akkor meglehetősen szép mennyiségű levélhez juthatunk. Fotó: Unsplash

Hogyan tegyük el a bazsalikomleveleket?

Mint oly sok, a kertből származó finomság, a bazsalikom is frissen a legjobb a konyhában. Ha nem tudjuk vagy nem akarjuk azonnal felhasználni, hanem eltennénk későbbre, tegyük a vágott bazsalikomot egy csésze vízbe egy napos ablakpárkányra. Ez segít meghosszabbítani a frissességét még néhány nappal. Hosszabb távon a bazsalikom fagyasztása a következő legjobb megoldás, ha több hónapig meg szeretnénk őrizni a friss ízt. Alternatívaként szóba jöhet a bazsalikomcsokrok felakasztása és szárítása is, bár a szárított bazsalikom már veszít az ízéből.

A bazsalikom frissen a legjobb.

Mint oly sok, a kertből származó finomság, a bazsalikom is frissen a legjobb. Fotó: Unsplash

Bazsalikommag termesztése

Ahhoz, hogy a jövő évi termesztéshez is legyenek magjaink, hagyjuk, hogy egy vagy két bazsalikomnövény befejezze a virágzást. A virágtüskéket akkor szedjük le, amikor már barnák és törékenyek. Először is tegyük őket egy papír-, vagy kis háztartási nejlonzacskóba és morzsoljuk össze a virágokat a kezünkkel, hogy kiszabaduljanak a maghüvelyek. Ezt követően használjunk egy finom hálós szitát, vagy konyhai szűrőt, hogy a magokat elválasszuk a pelyvától.

A bazsalikommagok aprók és feketék, át fognak csúszni a megfelelően kiválasztott szitán. Ügyeljünk rá, hogy a szitát egy edény fölött tartsuk, így egyetlen mag sem megy majd kárba. Szitáljunk addig amíg az utolsó magok is alá nem hullanak. Az így kinyert bazsalikommagokat hűvös, sötét helyen, esetleg üres vitaminosdobozban érdemes tárolni, amiben benne hagyhatjuk a nedvességet megkötő szilikontasakot is, így körülbelül 3 évig maradnak életképesek.

(Forrás: Ruralsprout)