Az állami fenntartású területeken - ami az ország erdeinek jelentős százalékát teszi ki - a gomba, a vadgyümölcs, a gyógynövények gyűjtése erdei haszonvételnek minősül. Ezért, bár szabad gyűjtögetni, de csak a meghatározott mennyiségben: naponta és személyenként két kilogrammot. Ez a mennyiség a védelem alatt álló növényekre nem vonatkozik, azokat tilos leszedni, letépni - írja az infostart.hu

gomba

A gomba, a vadgyümölcs, a gyógynövények gyűjtése erdei haszonvételnek minősül – fotó: pixabay.com

Aki eladásra is szeretne gyűjtögetni, annak be kell tartania az erre vonatkozó előírásokat

A nem védett, szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell. A jogszabály szerint, ha egy magánszemély gyógy- és fűszernövényeket, vadon termő gyümölcsöket és gombát, valamint éti csigát gyűjt, és nem egyéni vállalkozó vagy nem őstermelő, és a gyűjtött terményeket felvásárlónak értékesíti, akkor az adót a felvásárlónak kell megállapítania és a kifizetéskor levonnia.

Az adó alapja a felvásárlási ár 25 százaléka. A levont adót a felvásárlónak kell magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként bevallania és megfizetnie. Az értékesítéssel kapcsolatban más, közteherrel összefüggő kötelezettség a magánszemélyt nem terheli – írja a NAV.

Sokba kerülhet, ha védett vagy fokozottan védett növényt szedsz le

Magyarországon 646 növény számít védettnek, további 87 növény pedig fokozottan védettnek. A védettek eszmei értéke öttől-ötvenezer forintig, a fokozott védelem alatt állóké pedig negyedmillió forintig is. terjedhet. Ha valakit természetkárosításon kapnak, akkor ezt az összeget a hatóság azzal megfizetteti. A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik óa medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán és a bodzavirág.

A gombászoknak is óvatosnak kell lenniük. Egyrészt azért, mert a hazánkban termő négyezernél is több gombafajból sok mérgező, másrészt azért is, mert van 58 olyan gombafajta, ami kiemelten védett és az értékük öt-tíz ezer forint között mozog.

Az erdei gombászoknak minden gombát, amit leszedtek be is kell vizsgáltatniuk, erre csak a Nébih honlapján közzétett listában szereplő szakértők hivatottak.

Ha pedig üzletben szertnénk erdei gombát vásárolni, akkor feltétlenül győződjünk meg arról, hogy a kereskedő rendelkezik-e a gomba bevizsgálását igazoló irattal.