Borzasztó dolog mindannyiunknak, de sajnos visszavonhatatlanul itt a kerti szezon vége. Még pár levélgyűjtés, ha esetleg megajándékoztuk magunkat az évszakok csodálatos körforgását jelző lombhullatókkal. Még egy-két szanaszét heverő szerszám, amit el kell rakni, de lassan tényleg elfogy a munka a kertben.

Összeszedtük a legfontosabbakat, amikre érdemes odafigyelni, amit érdemes megtenni, mielőtt tényleg behúzódunk a házba tavaszig.


Az egyik legfontosabb, hogy a kerti tárolóban, sufniban, fűtetlen garázsban tartott folyékony készítményeket (lombtrágyákat, növényvédő szereket) gyűjtsük össze és helyezzük fagymentes helyre, mielőtt a kemény mínuszok megérkeznek. Jó hely lehet nekik a pince, vagy a mosókonyha felső polca. A lényeg, hogy gyerek, kisállat ne férjen hozzá, és fagy se érje.

Gereblyézés, lehullott levelek hasznosítása

Hasznosítsd a leveleket, ne nejlonzsákban végezzék – fotó: Pixabay

A vetőmagokat, fűmagot akár kint is hagyhatjuk télire a sufniban, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy egy fedeles műanyag dobozba, ládába helyezzük őket. Ez megvédi a párától, ami tönkretenné, és távol tartja a hívatlan vendégeket, a rágcsálókat is a zsákoktól, zacskóktól.

Lassan a fűnyírót is eltehetjük télire

Állandó kérdés, hogy mikor tegyük el a fűnyírót. A fű növekedése nagyon lassú már, bár egy jól tápanyagozott gyep esetén nem példa nélküli, hogy a két ünnep között még nyírni kell, így kertenként eltérő az utolsó fűnyírás időpontja.

Ha már te is a fűnyíróval gyűjtöd a leveleket, akkor érdemes egy pillantást vetni a fákra. Ha még mindig csücsül ágaikon levél, akkor várhatsz, de tipikusan már pár napon belül vége a lombhullásnak. Ha a fűnyíróval nem mulcsozod a leveleket, hanem gyűjtöd, akkor komposztáld azokat, ahelyett, hogy műanyag zsákokba gyűjtenéd és hulladékként elszállíttatnád. A komposzt a legértékesebb tápanyag, amiben az a csodálatos, hogy a kertedben terem és egy filléredbe sem kerül. A szerves tápanyag nemcsak a növényeidet táplálja, hanem a talajlakó mikroorganizmusokat is. Ennek használatánál nem is tehetnél többet és jobbat a növények egészségéért.

A fűnyírót és egyéb kerti gépeket, eszközöket érdemes alaposan megtisztítani. Az összes fűaprítékot, földet, sarat távolítsd el róluk!

Sufni, kerti tároló szerszámokkal, gépekkel

Figyelj rá, mi maradhat télire a sufniban, és mi az, ami tönkre fog menni – fotó: Pixabay

A benzines gépekben meg lehet ejteni az olajcserét, így később már nem fáj a fejed majd miatta, startra készen állnak, amikor tavasszal ránk köszönt a szezonkezdet. Azzal kapcsolatban eltérőek a nézetek, hogy üres tankkal, teli tankkal, illetve milyen oktánszámú benzinnel, vagy esetleg üzemanyag-stabilizátorral tegyük-e el télre pihenni a kisgépeket. A témával foglalkoztunk korábbi cikkünkben, ahol szakértőt kérdeztünk tapasztalatairól.

A kerti csapok és az automata öntözőrendszer víztelenítéséről is ideje haladéktalanul gondoskodni, ha eddig még nem tetted meg.

Mekkora legyen?

Még egy utolsó kérdés, a fű magassága. Igen gyakori kérdés, amit nem lehet elégszer érinteni: mekkora legyen a fű télen? Alapvetően arra érdemes figyelni, hogy viszonylag alacsonyan hagyjuk, hogy ne feküdjenek a fűszálak, illetve jól át tudjon szellőzni a gyep. Így sokat tehetünk a téli gyepbetegségek megelőzéséért. A témát részletesebben érintettük a téli gyepkezelésről szóló cikkünkben.