A búzaárak ismét nyomás alá kerültek, melynek most az az oka, hogy az USA-ban is folyik a betakarítás. Sok amerikai gazda arra számít, hogy a gabonaárak emelkedni fognak – és szinte semmit sem adnak el. (Ez pontosan ugyanaz a gondolkodásmód, amire mi az elmúlt években ráfaragtunk – a szerző.)


Miután a gabonaárak szerdán kissé emelkedtek, csütörtökön már ismét csökkenni kezdtek. Európában az árfolyamok főként az USA-ból érkező búzaárak negatív iránymutatását követik.

Az amerikai őszi búza 49% -a most jó vagy kiváló minőségű, 34% közepes, a fennmaradó 17% pedig gyenge, vagy nagyon gyenge minőségű. Ami a mennyiséget illeti: közel duplája az előző ötéves 14 százalékos átlagnak.

A tavaszi búza minőségi besorolása is négy ponttal javult, 76% -a jó vagy kiváló minőségű. Ez öt százalékponttal magasabb arány, mint az elemzői várakozások.

Chicagóban a búza ára 6 centtel esett, elérve ezzel egy fontos lélektani alsó határt. A kukorica és a szója ára 2-2 centet esett.

Az európai határidős piacon az új betakarítású búza ára csütörtökön csaknem 2,25 euróval, tonnánként 228,25 euróra csökkent.


A kukorica ára továbbra is nyomás alatt van, bár nem annyira, mint a búza. Az új kukoricatermés csütörtökön tonnánként 208,25 eurón zárta a kereskedést – ez 1,0 euróval alacsonyabb ár a szerdainál.

A Reuters felmérése szerint az Egyesült Államok középnyugati részén élő gabonatermesztők körében átlagon felüli mennyiségű gabona marad eladatlan ebben a szezonban. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint az amerikai kukoricakészletek várhatóan 2025 szeptemberére érik el az elmúlt hat év legmagasabb szintjét.

Sok gazdát fenyeget az a veszély, hogy túl sokáig vár a régi termény eladásával a csökkenő árak miatt, mivel a frissen betakarított gabona mennyisége nyomást gyakorol az árakra, mondják az elemzők. Sok gabonatermelő épp csak annyit adott el idén tavasszal, hogy kielégítse a rövid távú pénzforgalmi igényeket. Sok gazdálkodó azt reméli, hogy az idei nyár rossz időjárása áremelkedést fog kiváltani. Ha nem így lesz, azért nagy árat fizetnek. Csak az a baj, hogy mi is. Megint...

Forrás: agrarheute

Indexkép: Pixabay