A szójaalapú élelmiszerek gyártásával hosszú idő óta foglalkozó ADM amerikai óriáscég a Benson Hill vállalattal közösen ultramagas fehérjetartalmú (angol rövidítéssel: UHP) szója termesztését kezdte el – olvashatjuk adtnepf.com hírportálon.

szója

Ennek a szójának magas a fehérjetartalma, ezért egy teljesen újszerű húshelyettesítő terméknek tekinthető – fotó: pixabay.com

Dinamikusan nő a kereslet a növényi alapú élelmiszerek iránt

Mivel a normál szójabab fehérjetartalma 42 százalék körül mozog, a Benson Hill fajtáinál ez meghaladja a 45, szójalisztben pedig megközelíti a 60 százalékot.

Ezért ez egy teljesen újszerű húshelyettesítő terméknek tekinthető. Az ilyen szója emberi táplálkozásra szánt ételek alapanyagául szolgálhat.

Egy sajtóközlemény szerint az együttműködés a termelést összhangba hozza a növényi alapú fehérjék iránti növekvő kereslet kielégítésével, és hasznosan bővíti a különböző növényi alapú élelmiszerek, illetve italok piacát, melyeknek forgalma évi 14 százalékkal növekszik, és 2030-ra várhatóan eléri a 125 milliárd dollárt.


A módszer jelentős energia- és víz megtakarítással jár

Ennek a módszernek a révén kiküszöbölhető a szójafehérje-koncentrátum készítése, ami csökkenti az előállítási költségeket, és egyben jelentős energia- és víz megtakarítással jár együtt.

A két vállalat bevonja az együttműködésbe azokat a gazdálkodó partnereket is, akik lehetőséget keresnek a különleges szójabab termesztésére. Ennek érdekében Matt Crisp, a Benson Hill vezérigazgatója a közelmúltban körbelátogatta a környék legnagyobb szójatermesztőit.