Ahogy egyre rövidülnek a nappalok és ezért egyre hosszabb ideig vagyunk kénytelenek sötétben lenni, egyre több időt töltünk az otthonunk melegében. De a kert és a gyönyörű virágok ilyenkor is nagyon hiányoznak. Éppen ezért érdemes egy kicsit becsempészni a növényeket a négy fal közé, hogy legalább ott gyönyörködhessünk bennünk.

Az advent közeledtével pedig ünnepi díszbe borul az otthonunk, és ebben is segítségünkre lehetnek a növények. A karácsonyi kaktusz kitűnő választás a lakás dekorálására, különösen, ha éppen virágzik. Sőt, ajándéknak is kiváló, hiszen ünnepet visz annak az otthonába is, akit megajándékoztunk vele. Ahhoz pedig, hogy virágzó kedve legyen, tudunk kell, mit szabad és mit nem szabad tenni a karácsonyi kaktusszal.

Ismerd meg a karácsonyi kaktuszt

A karácsonyi kaktusz őshazája Brazília, ahol a trópusi őserdők fáin él. Örökzöld, évelő növény, amelynek szárai levelekből állnak. A karácsonyi kaktusz, ahogy azt a neve alapján sejthetjük, karácsony környékén virágzik.

karácsonyi kaktusz virág

A karácsonyi kaktusz csodálatos virágai még ünnepibbé teszik otthonunkat. Fotó: Shutterstock

Az apró bimbók novemberben jelennek meg rajta, amelyekből csodaszép fehér, rózsaszín, piros vagy lila virágok nyílnak majd ki, amikor eljött az idejük.

Így gondoskodj a karácsonyi kaktuszról

1. A karácsonyi kaktusznak a neve csupán az, amiben hasonlít a kaktuszokra, hiszen a kaktuszokkal ellentétben nem kedveli a meleget. A legjobban a lakás legkevésbé fűtött helyiségében érzi magát.

2. A karácsonyi kaktusz nagyon szereti a fényt, de túlzott napsütésnek ne tegyük ki.

3. Soha ne kerüljön huzatos helyre, mert akkor le fogja hullajtani a virágait.

4. A virágzás alatt sok vizet igényel, így tartsuk folyamatosan nedvesen a földjét. Azonban, mivel nem vízinövényről van szó, ügyeljünk rá, hogy ne pangjon a víz a cserepében.

5. A karácsonyi kaktusz nagyon szereti a páradús levegőt, így permetezzük bátran. Sőt, tegyük kavicságyra a cserepet, így nem tud állni a cserépben a víz, de biztosítani tudja a karácsonyi kaktusz által kedvelt párát.

6. Elvirágzás után távolítsuk le róla az elszáradt virágokat, és ne adjunk neki annyi vizet, mint korábban. Ilyenkor ugyanis nyugalmi időszakba kerül. Ha tudjuk, egy kicsit csökkentsük le ilyenkor a hőmérsékletet is körülötte.

7. A karácsonyi kaktusz áprilistól kerül növekedési szakaszba. Ilyenkor tegyük világos helyre, és ekkor 24-26 Celsius-fokban érzi a legjobban magát. Adjunk neki több vizet és kapjon tápoldatot is.

8. Májustól szeptemberig akár a kertbe is kitehetjük, egy kissé árnyas, szellős helyre. Szeptember végén, október elején tegyük 14-16 Celsius-fokos helyre és csak 8-10 naponta öntözzük. Ha elvonjuk a fényt tőle, akkor hamarabb fog tudni virágba borulni.

karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz többször is hoz virágokat, ha igazán jól érzi magát. Fotó: Shutterstock

9. A virágrügyek megjelenésekor növelni kell a víz mennyiségét és a hőmérsékletet. Ha jól érzi magát, több hullámban is virágozni fog, egészen februárig.

10. A fiatalabb növényeket érdemes évente vagy kétévente átültetni, de az idősebbeket elég ötévente. Ezt a növekedési időszak elején, tavasszal végezhetjük el. A karácsonyi kaktusz nem kedveli az általános virágföldet. Az átültetéshez használjunk készen vásárolható kaktuszföldet, vagy keverjünk el tőzeges virágföldet és homokot.

Ezért dobja el a virágját túl korán a karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz nem viseli jól a helyváltozást. Különösen akkor nem, amikor virágzik. Így ha ilyenkor telepítjük át egy új helyre, akkor sajnos le fogja dobni a virágját. A virágzás alatt még a cserép helyzetét és irányát se változtassuk meg.

Egyszerű, de nagyon eredményes módszer, ha húzunk egy vonalat a cserépre és a polcra, és takarítás után ugyanide tesszük vissza. Ez azért nagyon fontos, mert ha a karácsonyi kaktusz bimbói más szögből kapják a fényt a helyváltoztatás miatt, képes azokat ledobni még a virágzás előtt.

A virágok elhullatásának másik oka a túlságosan gyakori öntözés és a pangó víz is lehet. Éppen ezért nagyon ügyeljünk rá, hogy soha ne álljon a vízben. Tovább ne kerüljön huzatos helyre, mert az is a virágainak elhullását tudja okozni.

Virágokban gazdag karácsonyi kaktuszt kívánunk!