A vegyszermentes gyomirtásnál nagyon fontos a precizitás, nehogy a haszonnövényben, a leendő termésben kárt tegyünk. Hiába a legjobb GPS RTK-technikával felszerelt traktor és mechanikus eszköz, tudjuk, a gyom nagyon gyakran a lehető legközelebb – akár néhány milliméterre – terem a haszonnövénytől. Ilyenkor inkább csak reméljük, hogy nem teszünk kárt véletelnül. Akkor közbeléphet immáron az orvosi precizitású lézersugár a gyomok elpusztítására.

Bízzuk a robotra!

A Washington állambeli Seattle-ben van a 2018-ban alapított Carbon Robotics központja. 2021-ben dobták piacra az autonóm LaserWeeder™ készüléket, egy autonóm szántóföldi robotot, hogy hatékony és költséghatékony megoldást kínáljon a gazdálkodóknak a gyomirtáshoz.

A gépezet a mélytanuláson alapuló számítógépes látást kihasználva azonosítja, veszi célba és megsemmisíti a gyomokat, miközben autonóm módon halad a növénysorok felett. A Carbon Robotics 2018-as alapítása óta szorosan együttműködik a gazdálkodókkal ennek a precíziós lézeres gyomirtási technológiának a kifejlesztésében, amely támogatja a fenntartható és megbízható gyomirtást a hagyományos és biogazdálkodók számára egyaránt.

Az autonóm lézeres gyomirtó robotok egyelőre még bemutatógépként szolgálnak, így a speciális növénytermesztők megismerhetik a lézeres gyomirtás hatékonyságát, pontosságát és előnyeit saját földjeiken.

Az önjáró gyomirtó robot önsúlya 4275 kg, nyomtávja 2032 mm, a tengelytáv 2794 mm, maximális sebessége 8 km/óra. Napi teljesítménye 6-8 hektár. Erőforrásként egy 2,8 literes, 4 hengeres, 74 lóerős Cummins QSF dízelmotor szolgál, mind a 4 keréknél egy-egy hidromotor van. A robot összkerék-meghajtású és -kormányzású. Üzemanyagtartálya 289 literes.

A gép környezetét lidaros rendszer figyeli, hogy biztonságosan végezze munkáját, míg a gyomokat összesen 12 darab nagy felbontású kamera pásztázza. A gép alján 8 modulba rendezett, 4-es osztályú szén-dioxid lézerforrások vannak, egyenként 150 watt teljesítményűek, pontosságuk 3 milliméter, és 50 milliszekundumonként képesek egy-egy „lövést" leadni, együttesen akár 100 ezer gyomot képes kiirtani óránként.

A szoftver öntanuló, az új, a memóriában nem szereplő növényeket felveszi az állományba, de nekünk kell jóváhagyni, hogy gyomnövény-e vagy sem!

Ugyanígy mi is felvihetünk növényeket a felhőalapú listára, tanítva a robotot.

gyomirtó robot

Munka közben – fotó: www.carbonrobotics.com

gyomirtó robot

A lézeres arzenál – fotó: www.carbonrobotics.com

Ezt „látja" a robot – fotó: www.carbonrobotics.com

Egy kiégetett gyom – fotó: www.carbonrobotics.com

Traktorral is dolgozhatunk!

Időközben megjelent ebben az évben egy hárompont-felfüggesztésű, traktorral vontatott változata is a lézeres gyomirtó-berendezésnek. Azonban akkora az érdeklődés, hogy erre a típusra már csak jövőre vesznek fel megrendeléseket, az idei gyártáskapacitás már teljesen lekötött!

Ennek 4 hordkereke is van, munkaszélessége 6 méter, összesen 30 darab, egyenként 150 wattos lézerdiódával szerelt. A gyomokat itt is 12 darab kamera pásztázza. A teljes méret: 6096 mm szélesség, 2972 mm hosszúság és 2692 mm magasság. A sortávolság 152-214 cm között állítható, ahol a hordkerekek futnak. A maximális munkasebesség 3,2 km/óra, óránként 0,8-1,41 hektár gyommentesíthető.

A traktorral vontatható kivitel jelenleg még könnyebben adaptálható a megszokott gazdálkodásba – fotó: www.carbonrobotics.com

Forrás: www.carbonrobotics.com