A kukorica gyomirtása kulcsfontosságú a termesztés sikere szempontjából. A kukorica gyomirtásában olyan széles hatásspektrumú herbicidek használata ajánlott, amelyek hatékonyan pusztítják el a gyomokat a kultúrnövény károsítása nélkül.

kukorica gyomirtása

A kukorica gyomirtása kulcsfontosságú – fotó: KITE Zrt.

KITE a kukorica évelő és a magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen a Magellant javasolja önmagában és kombinációs partnerkét egyaránt. A készítményben lévő mindhárom hatóanyag szisztemikus, felszívódó hatású.

A floraszulám ALS (acetolaktát-szintetáz) gátló hatású és a szulfonil-anildek közé tartozik (B herbicid-csoport). Hatására kezdetben antociánosodás, majd sárgulás, nekrózis tapasztalható, a hajtás- és a gyökércsúcs növekedése leáll. A gyomnövény teljes pusztulása 2-4 hét alatt következik be.

A klopiralid és fluroxipir hormonszerű tüneteket okoz, és a piridiloxi-karbonsavak közé tartozik (O herbicid-csoport). Hatásukra az érzékeny gyomok csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd aztán 1-2 héten belül (a hőmérséklet és az időjárás függvényében) elpusztulnak.

Magellán gyomirtó hatása aprószulákra

Magellan hatása aprószulákra – fotó: KITE Zrt.

Kalászos kultúrákban a készítményt a gabona bokrosodásának kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig lehet kijuttatni. A kijuttatás időpontját elsősorban a gyomnövények fenológiai állapota határozza meg.

Kukoricában a kijuttatást elsősorban a gyomnövények érzékeny fenológiai állapotához kell igazítani.

Kultúrgyep esetén kezelésekor a készítményt 15-20 ml/100 m² dózisban javasolt kijuttatni 10 l vízzel kipermetezve a magról kelő és évelő kétszikű gyomfajok intenzív növekedésének kezdetén.

Magellán gyomirtó hatása mezei acatra

Magellan hatása mezei acatra – fotó: KITE Zrt.

Gabonában a készítmény hatáskifejtéséhez legalább 10 °C hőmérséklet szükséges, valamint a kezelést a gyomnövények 2-4 leveles, illetve évelőknél a 10 cm-es hajtáshosszú fenológiájához igazítani.

A készítmény a gyomnövényekben jól transzlokálódik, így az évelők esetében a föld alatti szaporítóképleteket (rizómákat) is elpusztítja, ezáltal megakadályozza újrahajtásukat. A permetezést követően 2-3 óra csapadékmentesség szükséges a jó felszívódás érdekében. A kijuttatásnál ügyelni kell arra, hogy a készítmény kétszikű kultúrnövényekre nem kerülhet, mert azokon maradandó károsodást okoz!

A készítmény hatóanyagai nem növelik a szemtermések fehérjetartalmát, ezért a Magellan sörárpában is felhasználható. A Magellan hatékonyságát 5 éven keresztül vizsgálták a KITE szakemberei kukoricában és gabonában.

A kezelés évében, betakarítást követően dózistól függetlenül ősszel és a következő év tavaszán bármi vethető. AKG programokban is felhasználható.

Bővebb információkért keresse a KITE Zrt. agronómiai üzletkötő-szaktanácsadó kollégáit!