A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be - írja a fruitveb.hu

cseresznye

Görögországban még folyamatban van az özönvízszerű esőzések és jégkárok felmérése – fotó: pixabay.com

A figyelem középpontjában most a cseresznye áll

Az idei szezonban több fontos termelő országgal sem volt kíméletes az időjárás: a hideg és az esőzések miatt Észak-Amerikában egyes területeken 50%-os terméskiesés keletkezett, Európában is hasonló okok miatt szenvedett károkat Olaszország és Spanyolország. Görögországban még folyamatban van az özönvízszerű esőzések és jégkárok felmérése.

Viszont Hollandia, Németország és Franciaország jó kilátásokkal vágott neki az idénynek. Chile pedig a világ legnagyobb cseresznyeexportőre, folyamatosan növelte szállításait.

Hollandia – nagy várakozással indult a szezon

Az ültetvényekre az áprilisi fagyok elenyésző hatással voltak, problémát csak az utóbbi hetek esőzései és a jég okozott, de nagy várakozással indultak neki a termelők a június elején induló cseresznyeszezonnak.

Németország – jobb termés várható, mint tavaly

Az első belföldi termésű gyümölcsök a déli országrészben már május 25. körül megjelentek a piacokon. A napokban várható a Burlat fajta piacra lépése, június végén-július elején pedig megkezdődik a Kordia és a Regina szedése is. Egyértelmű, hogy jobb termés várható, mint a tavalyi fagykáros, esős évben.

A németek jellemzően a kései fajtákra koncentrálnak, ezeket egészen augusztus végéig szedik. Németországban - köszönhetően az utóbbi évek fejlesztéseinek - már az esővédő fóliával felszerelt cseresznyeültetvények vannak túlsúlyban. Spanyolország a meghatározó az import területén, melyet Olaszország és Görögország követ. A törökök egy kicsit később szokták megkezdeni a szállításokat, de már ők is piacra léptek az első tételekkel. Az idei árak  a tavalyiaknál jelentősen magasabbak.

cseresznye

A németek jellemzően a kései fajtákra koncentrálnak, ezeket egészen augusztus végéig szedik – fotó: pixabay.com

Franciaország – három hete kezdődött a szezon

Az idei termésbecslések 35 ezer tonnás mennyiséget valószínűsítenek, ami nagyjából megfelel a 2017-2020-as időszak átlagának (tavaly a fagykár elvitte a termés felét). Az időjárás most csak néhány helyen okozott problémát, például Maine-et-Loire régió egyes területein 50%-os terméskiesést, de a fő körzetekben (PACA, Auvergne-Rhone-Alpes és Okcitánia) magas hozamokra számítanak. Az idei szezon három hete kezdődött, és június végén fejeződik majd be. Jó ütemben zajlik az értékesítés, magasak az árak és erős a kereslet.

Olaszország – egyszerre túl sok cseresznye jelent meg a piacon

Már lekerültek a fákról a Bigarreau és a Giorgia utolsó tételei is, Apuliában a Ferrovia most adja fő termését. Az elmúlt hetek meleg, néhol forró időjárása a cseresznye érését meggyorsította, aminek eredményeképpen összeértek a fajták, a piacokon egyszerre túl sok cseresznye jelent meg, ami a szokásosnál alacsonyabb árakat és lanyha keresletet okozott.

cseresznye

Ibériában április közepétől kifejezetten kedvező az időjárás a cseresznye számára, így kiváló lett a gyümölcsminőség is – fotó: pixabay.com

Spanyolország – kiváló gyümölcsminőség, jó árak

Már május első hetében megkezdődött a szedés a legkorábbi termesztőkörzetekben, de ez a kora tavaszi hűvös és csapadékos  időjárás miatt egy hét csúszásnak számított. Mivel Spanyolország északkeleti részét fagyok sújtották, ezért az idei termés valószínűleg elmarad a korábbi években tapasztalttól.

A belföldi értékesítésű és az export tételek ára olyan jónak mondható az egy évvel korábbiakhoz képest, hogy a termelők szerint képes lesz kompenzálni a megnövekedett inputanyagárak miatt elszálló költségeket. Ibériában április közepétől kifejezetten kedvező az időjárás a cseresznye számára, így kiváló lett a gyümölcsminőség is.

A spanyol exportőrök legnagyobb félelme az, hogy Törökország (mivel az idén Ukrajnába és Oroszországba várhatóan kevesebbet tud csak szállítani) nagy mennyiségű áruval jelenik majd meg az európai piacokon.


Törökország – a modern ültetvényeken  jó minőségű és nagy mennyiségű gyümölcs terem

Kifejezetten jó hozamokkal szedték le Törökországban a korai fajtákat, viszont a szokásosnál valamivel kisebb termésre számítanak a középérésű fajtáknál. A gyümölcsminőség nagyon jó, és az utóbbi évek fejlesztései miatt 10-15%-kal emelkedhet a termés mennyisége.

A törököknél még mindig relatíve olcsó a munkaerő, és modern ültetvényekből pedig jó minőségű és nagy mennyiségű gyümölcs érkezik. Az elmaradó ukrán és orosz szállítások miatt a török cseresznye valószínűleg igen vonzó lesz az európai piacokon a jó minősége és alacsony ára miatt.

Belgium – keresett lett a biocseresznye

Bár a hűvös időjárás miatt idén késve indul a betakarítás a belga termelők is biztatónak ítélik meg a szezont. A megnövekedett termelési költségek miatt kérdés, hogylépést tud-e tartani  a kereslet a kínálattal, mivel nem lesznek problémák sem a mennyiséggel, sem a minőséggel. Egyre nő a kereslet az organikus termesztésű gyümölcsök iránt, ami azonban a külföldi versenytársaknak, főleg az olasz és a spanyol cseresznyének kedvezhet.

Kína – vonzó lett az exportőrök számára

A kínai cseresznyepiac vonzó lett az exportőrök számára óriási mérete és gyors növekedése miatt. A belföldi termelés legalább 50%-a Shandong tartományban koncentrálódik.

A féktelen tempójú növekedést jól mutatja, hogy az idei termést 600 ezer tonnára becsülik, ami 15%-os növekedés az előző szezonhoz képest. Érdekesség, hogy az amerikai cseresznyeexportőrök - mivel idén a koronavírus miatt Sanghaj kikötőjét hosszú időre lezárták-  várhatóan légi úton fogják szállítani a gyümölcsöt.

cseresznye

A kínai cseresznyepiac vonzó lett az exportőrök számára – fotó: pixabay.com

Egyesült Államok – 50%-os terméskiesés a fagyok és a hóesés miatt

A cseresznye ára átlagosan 5,2%-kal magasabb a tavalyinál a rossz időjárási körülmények miatt. Kaliforniában 50%-os terméskiesést regisztráltak, az alacsonyabb mennyiséget a termelők szempontjából a szokásosnál nagyobb gyümölcsméret sem ellensúlyozta.

Washingtonban még tart a szokásosnál később kezdődött idény, de itt is csak az átlagos termés 50-60%-ával számolhatnak. A termés betakarításának nagy része júliusra esik, de még augusztusban is folytatódni fog a szezon.

Kanada – 10 nappal később, július 10-e körül kezdődik meg az idei szezon

British Columbia tartományban július végére várható a legnagyobb felfutás. A hideg tavaszi időjárás szerencsére csak késleltette, de nem károsította jelentősen a termést. A betakarítás vége szeptember 8-10. környékére várható. Az elprejelzések szerint a tavalyinál kevesebb mennyiség, de nagyobb gyümölcsméret és jobb minőség várható, ez pedig maga után vonhatja az exportvolumen növekedését.

cseresznye

Chile a világ legnagyobb cseresznyeexportőre – fotó: pixabay.com

Chile – a koronavírus miatti lezárások nehezítették az exportot

Chile a világ legnagyobb cseresznyeexportőre: míg 2010-ben még csak 44 ezer tonnát értékesítettek külföldön, az idén a kivitel meghaladja a 356 ezer tonnát. Ennek legnagyobb része, csaknem 325 ezer tonna Ázsiában talál vevőt, Kína részesedése a teljes exportvolumenből 88%.

A külföldön értékesített mennyiség új rekordot jelent, de az idei év volt a legnehezebb időszak az exportőrök életében. Ennek oka az omikron variáns kínai megjelenése volt, ami a karantén miatt szállítási problémákhoz vezetett - az árbevétel el fog maradni a tavalyitól.

Chile az ázsiai szállítási nehézségek miatt Észak-Amerika felé fordult, ahol 177%-os bővüléssel új rekordot ért el az itt értékesített mennyiség, de volumenében (13,8 ezer tonna áruval) a nyomába sem ér az ázsiai eladásoknak (325 ezer tonna).