A hallucinogének előállítására alkalmas küldeményeket a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai állították meg.

A Hollandiából postázott küldeményekről csak átvizsgáláskor derült ki, hogy gombaspórával oltott táptalajt tartalmaznak. Az ilyen talaj önmagában még nem kábítószer, de a spórákból fejlődő gomba, az LSD-hez hasonló, hallucinogén hatása miatt tiltott szernek minősül.

A csempészek a legkülönbözőbb trükkökkel igyekeznek álcázni a küldeményeket, de a pénzügyőrök komoly rutinnal, folyamatosan ellenőrzik az áruforgalmat, így csekély az esélye annak, hogy az illegális csomagok célba érnek.

A NAV munkatársai a küldeményeket lefoglalták, és kábítószer készítésének elősegítése bűncselekmény miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Az elkövetők akár öt év börtönt is kaphatnak.

Milyen gombáról lehet szó?

Bár a NAV tájékoztatójában nem szerepelt ezzel kapcsolatban több információ, utánajártunk, milyen fajokról lehet szó.

Létezik a gombáknak egy olyan csoportja, amelyet összefoglaló néven "varázsgombának" neveznek. Ezek a gombák a Pszilocibe fajokhoz, a badargombákhoz tartoznak, de vannak ezen kívül is hallucinációt okozó fajok. Ilyen, hallucigén hatást kiváltani képes faj a kubai badargomba (Psilocybe cubensis).

Azért okoznak hallucinációt, mert pszichotróp, azaz lelki működést befolyásoló anyagokat tartalmaznak, mint amilyenek a triptaminok, a pszilocibin és a pszilocin. Egyetlen gomba 0,2-0,4 százalék pszilocibint tartalmaz.

Indexkép: Shutterstock