Manapság már egész évben vásárolhatunk narancsot, banánt. És meg is tesszük, hiszen igazán finom és egészséges gyümölcsök. Míg a narancsból nem olyan nagy baj, ha többet vettünk, mint amennyit meg tudnánk enni, hiszen ki lehet facsarni, és remek narancslevet lehet belőle készíteni, addig a banánból bizony gyakran elég sok kerül a szemétbe, mivel túléretten senkinek nincs kedve hozzá, hogy megegye. Pedig a túlérett banán igazi kincs, és nem csak ételként hozhat hasznot!

A cipőnk és a növényeink is nagyon hálásak lehetnek érte, de még a tojást is helyettesíthetjük vele. Úgyhogy, az érett banán igazi kincs, még véletlenül se dobjuk ki!

Ismerd meg a banánt

A banán a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, gyakran fatermetű növények nemzetsége. Ezen kívül a banán a világ legmagasabb egyszikű, lágy szárú növénye. Akár 3–10 méter magasra is megnőhet, de a törzse valójában áltörzs, ami a felállva egymásra boruló, egymást spirálisan követő levelek kemény hüvelyeiből alakul ki.

túlérett banán

A banán túléretten is nagyon finom, sőt, nagyon egészséges is. Fotó: Shutterstock

Az akár 2 méter hosszúságot is elérő, lecsüngő, összetett fürtvirágzatából fejlődnek ki a 10–15 cm hosszú, hajlott, sokszögletű, tompa végű, zöldessárga gyümölcsök. Termése körülbelül 3 hónap alatt érik be. A banánt Carl von Linné svéd természettudós eredetileg két csoportba sorolta, ezért megkülönböztetünk főzőbanánt és desszertbanánt.

A legfontosabb gyümölcstermő faj az étkezési banán. A zölden szedett, éretlen gyümölcsöt általában utóérlelik. A főzőbanán kevéssé édes, a krumplihoz hasonlóan sütve, illetve főzve, köretnek eszik, de egyes fajtáival állatokat takarmányoznak. Sőt, az Ugandában és Tanzániában termő fajokból sört főznek.

Ezt tedd a túlérett banánnal

A túlérett banánt semmi esetre se dobjuk ki, hiszen sok hasznos dologra fel lehet használni.

Pucolj vele cipőt

A tengerészek már nagyon régóta fényesítik a cipőjüket banánhéjjal. Miután alaposan átdörzsöltük vele a cipőnket, töröljük át egy ronggyal. Igazán a bőrből készült cipőkön hatásos, mert nagyon szép fényt kölcsönöz nekik.


Készíts belőle energiabombát

Kiváló banánturmixot készíthetsz a túlérett banánból. Tegyél bele tejet és mézet, és idd meg reggel, hogy energiával telten indulhasson a napod.

A babák banánt vennének

A bébiételek kedvelt alapanyaga a banán, hiszen kellően pépes és nagyon finom, édes az íze. Akkor is kiválóan fel lehet használni, amikor már egy kicsit kezd barnulni, ráadásul a banán segítségével olyan zöldségfélék is kerülhetnek a bébiételbe, amelyeknek annyira nem közkedvelt az íze, de nagyon egészségesek. A banán ugyanis kellemes ízt fog adni a spenótnak, és egyéb zöldségeknek, különösen, ha teszünk mellé egy kis céklát, almát vagy narancsot is.

A tojást is képes pótolni a banán

A banán tökéletes helyettesítő alapanyag olyan süteményeknél, ahol egész tojást kell használni. Nyugodtan használjuk brownie-k, pudingok és muffinok esetében. Ezeknél a süteményeknél egy tojást helyettesíthetünk egy érett banánnal. Ezáltal a cukor mennyiségét is nyugodtan lecsökkenthetjük, hiszen jóval édesebb lesz a sütemény, mintha tojást használnánk a banán helyett.

Készíts banánfagyit

Ha túlérett a banán, készíthetünk finom banánfagylaltot belőle. Ehhez csupán fel kell darabolni, majd le kell fagyasztani a banánt, és a fagyott banánt géppel habosra kell verni. Vegyes gyümölcsökkel is készíthetjük a banánfagyit. Minél több benne a banán, annál krémesebb lesz. 2 rész banán, egy rész gyümölcs a legjobb arány.

A többi gyümölcs kerülhet bele fagyasztottan vagy nyersen. Finom lesz, ha málnát, szedret, meggyet, barackot teszünk bele, de egy citrom levével is egészen kiváló banános citromfagylaltot készíthetünk. A csokis banánfagyihoz egy adag, vagyis 150-170 gramm fagyasztott banánhoz adjunk egy evőkanál kakaóport.

Reggeli ébresztőnek is kiváló a banán

Vegyünk két nagyon érett banánt, vágjuk fel és tegyük 4 órára fagyasztóba. Készítsünk 120 ml erős eszpresszó kávét, majd hűtsük le. Tegyük a banánt és a kávét turmixgépbe, adjunk hozzá 180 ml hideg tejet, 1 púpozott kanál kakaóport, 1 evőkanál mézet és keverjük össze az egészet. Hűtve a legfinomabb.

Készíts banándzsemet

A túl sok érett banánból készítsünk házi banánlekvárt. Hozzávalók:

banán pürésítés

A banánból rövid idő alatt készíthetünk igazán egészséges finomságokat. Fotó: Shutterstock

1 kg banán, amely a héja nélkül körülbelül 75 dkg, 1 mokkáskanál citromsav, 10 dkg cukor

Törjük pépesre a banánt, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat, ezután keverjük össze. Tegyük fel főni, és folyamatos kevergetés mellett főzzük a forrástól számított 15 percig, amíg kellően sűrű lesz. Tegyük sterilizált üvegekbe, csavarjuk rá a tetőt, majd forrón fordítsuk fejjel lefelé, hogy teljesen csíramentes legyen és sokáig elálljon. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A növényeid is hálásak lesznek érte

Kiváló táptalaj a palánták számára a reszelt banánhéj, sőt, még a levéltetveket is messzire lehet űzni vele.

Ezért érdemes sok banánt enni

1. A banán nagyon kalóriadús, így rengeteg energiával tölt fel bennünket. Éppen ezért egy nagyobb betegség után is segít újra visszanyerni az elveszett erőnket.

2. A banán gazdag káliumban és magnéziumban, így segít a vérnyomás szinten tartásában, és a szívünk egészségéért is sokat tesz.

3. Antacid-hatásának köszönhetően megvéd a gyomorfekélytől. Mivel megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját, megvéd a gyomorsav túltermelődésétől. A banán nagyon könnyen emészthető, így mindössze 110 perc alatt ürül ki a gyomorból, ezért ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek.

4. Hasmenés esetén is számíthatunk rá, hiszen segít visszaszerezni az elvesztett káliumot.

5. Sok pektint tartalmaz, mely jó hatással van az emésztésre és segítséget nyújt székrekedés esetén.

6. Triptofán tartalma javítja a kedvünket.

7. A túlérett banánban jóval több a TNF (tumor nekrózis faktor), ami rákellenes anyag, mely segít leküzdeni az abnormális sejtburjánzást a testben.

8. Egy banánnal fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünk 15%-át. Ezen kívül bővelkedik A- és E-vitaminban, de tartalmaz még vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort is. Különösen sok benne a B6-vitamin.

9. Sportolók számára kiváló szénhidrátforrásként szolgál, főleg edzések előtt kellő idővel fogyasztva. Fokozza az izmok működését, természetes módon juttatja a szervezetet antioxidánsokhoz és egyéb tápanyagokhoz.

10. Magas vastartalmának köszönhetően hemoglobin termelést idéz elő, így segít leküzdeni a vérszegénységet

Ha tehát túlérett a banán, akkor se dobd ki, hiszen rengeteg mindenre alkalmas!