A napraforgó életében legalább három olyan kritikus időszak van, amelyekben a növény fejlődését növénykondicionáló készítményekkel érdemes támogatni.

Az első a kezdeti gyökérfejlődés elősegítése, kelés után közvetlenül, néhány leveles állapotban. A nagyobb gyökérzet hosszabb ideig képes a növényt vízzel és tápanyagokkal ellátni, így a szárazabb periódusok okozta stressz is csökkenthető.

Később a gyomirtó szerek fitotoxikus hatásait és egyéb stresszjelenségek okozta tüneteket is lehet csökkenteni használatukkal. A kezeléssel csökkenthető a napraforgó regenerálódásának ideje és a stresszhatás által kiváltott terméscsökkenés mértéke.

Végül, de nem utolsó sorban virágzás előtt (csillagbimbós állapotban), közvetlenül a termésre gyakorolt hatást tudunk elérni (nagyobb tányérátmérő és kaszatszám). Mindhárom esetben alkalmazható a UPL algakészítménye, a Multoleo.

napraforgó

A napraforgó életében három nagyon kritikus időszak van – fotó: UPL Hungary Kft.

Az Ascophyllum nodosum tengeri barnamoszatból nyert GA142 algaszűrletben lévő hatóanyagok (vitaminok, betain, hormonok, oligoszacharidok) az enzimekkel szabályozott tápanyagfelvétel, illetve a fotoszintézis aktivitásának fokozásával, valamint a gyökértömeg növelésével javítják a növény ásványianyag-ellátottsági szintjét. Ömagukban is elősegítik a jobb termékenyülést a növény poliamin-termelésének fokozásával, amire a termékben található bór szintén rásegít.

A poliaminok a virágzás kezdetén keletkező vegyületek, melyek hiánya vagy alacsony szintje nem megfelelő termékenyülést okoz. A Multoleo kezelés hatására a növények saját poliamin-termelése fokozódik, ezáltal kedvezőtlen körülmények esetén is (hideg idő, aszályos periódus) jobb lesz a kötődés minősége és aránya.

A napraforgó bórigényes növény, különösen a virágzás-terméskötődés időszakában érzékeny az esetleges hiányára. Amennyiben nem áll elegendő mennyiségben a növény rendelkezésére, kötődési problémák léphetnek fel, nő a léha kaszatok aránya, valamint az olajtartalom is alacsonyabb marad.

A megfelelő bórellátás kizárólag jól megválasztott készítménnyel lehetséges: a Multoleo 9,5% aminoboron tartalma olyan formulációban található a készítményben, amely biztosítja annak könnyű felvételét. Kijuttatását 1,5-2,0 l/ha dózisban javasoljuk, amelyet bátran össze lehet kapcsolni egyéb növényvédelmi beavatkozásokkal is, ilyen esetekben mindig utolsóként kerüljön a permetlétartályba.

A Multoleo további előnye, hogy az AÖP szántó művelési ágán belül használatukkal 1 plusz pontot lehet szerezni.

multoleo

Az UPL algakészítménye, a Multoleo – forrás: UPL Magyarország Kft.

A Multoleo kimondottan aszályos években is mérhetően támogatja a napraforgó életfolyamatait. A mellékelt vizsgálati eredmények a 2021-es szezonból származnak, a NAIK Szeged-Öthalom telepén történt beállításában.

 

Hibrid: SY Bacardi CLP –A időpont: 4 leveles állapot – B időpont: csillagbimbós állapot – forrás: UPL

Eredményes gazdálkodást kíván a UPL csapata!

További információért keresse területi képviselőinket vagy látogasson el a weboldalunkra www.upl-ltd.com/hu.

Valovics Attila

fejlesztőmérnök

UPL Hungary Kft.

upl