A gyapottok bagolylepke számára Magyarországon kedvezőek a környezeti feltételek. Ennek megfelelően több mint 120 tápnövénye ismert, legnagyobb veszélyt azonban a kukoricatermesztésben és a kertészeti kultúrákban jelenti.

Kukorica

A kukoricánál integrált és előrejelzésre alapozott növényvédelmi eljárások szükségesek a a gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly ellen – Fotó: pixabay.com

A gyapottok bagolylepke fő kártevő alakja a lárva, amely a generatív részek fogyasztásával okoz hatalmas károkat. A kukoricacsőre rakott tojásokból kifejlődő lárvák a címer virágzaton felül rágnak be a kukoricacsőbe, ahol a későbbiekben rejtve maradnak. Másodlagos kártételként ezeken a sérüléseken különböző mikrogombák telepedhetnek meg, melyek közül legveszélyesebbek a Fuzárium fajok. Számukra a csapadékos, magas páratartalommal rendelkező időjárás igen kedvező.

A gyapottok bagolylepke ellen előrejelzések alapján kell védekezni. A rajzásmegfigyelésre feromon, illetve fénycsapdákat lehet alkalmazni.

A kukoricamolynak hazánkban a kukorica, legfőképpen a csemegekukorica a fő tápnövénye, de vadkomló, cirok, kender, és gyümölcsösökben is okozhat károkat.

Kártétele a táblán foltszerűen jelentkezik. A fiatal lárva a kukorica első leveleit lyuggatja, majd a szárba furakodva okozza a fő kártételt, ami a szár belsejének végig rágását jelenti. Ezzel pedig megzavarja a növény tápanyagforgalmát, másodlagos kártételt pedig a mikrogombák megtelepedése okozhat.

A kukoricamoly itthon egy vagy két nemzedékes kártevő, de más éghajlati körülmények között akár három négy nemzedéke is kifejlődhet. Kifejlett lárva alakban telel a károsított növényi szövetek között, jellemzően az alsó nódusz közelében. Itt is bábozódik be.

Már májusban megjelenhet, de az első rajzáscsúcs általában június vége-július elejére várható a környezeti körülményektől függően, a második rajzáscsúcsra pedig augusztusban lehet számítani.

A kukoricamoly elleni védekezés fontos lépése a tarló megfelelő ápolása, hogy a kártevő ne tudjon a kukoricaszárban áttelelni. Csemegekukorica, illetve vetőmag célra termesztett kukoricák esetében szükséges az előrejelzésre alapozott célzott kezelés alkalmazása is.