Az Angol Mezőgazdasági Vállalkozók Szövetségének megbízásából a vizsgálatra és hitelesítésre szakosodott SGS vállalat helyi képviselete megállapította, hogy egyenes arányú összefüggés van a búza vetőmag szemnagysága és a következő évi termés mennyisége között – írja az fwi.co.uk, hírportál.

búza

Egyenes arányú összefüggés van a búza vetőmag szemnagysága és a következő évi termés mennyisége között – fotó: pixabay.com

A vetőmag szemmérete még a szalma mennyiségére is hatással van

Az SGS a vetőbúzát szemnagyság szerint három csoportra osztva (>2.8 mm, 2.8-2.5 mm, 2.5-2.2 mm és <2.2 mm), egyértelműen megállapította, hogy a nagyobb szemű vetőmag nagyobb termést képes produkálni, a legnagyobb frakcióból nyert termés mennyisége 8 százalékkal meghaladta a legkisebb frakcióét.

A vetőmag szemmérete a termés fajsúlyát (ezermag tömegét is) 1,25 százalékkal megnövelte, a szalmatermésben pedig 26 százalék mutatkozott a legnagyobb frakció javára.

A következő vetés biztosításánál van nagy jelentősége

Ez az eredmény, illetve különbség Howard Hilton SGS szakértő szerint, a jobb csírázási és gyökérképző erélyre, valamint a nagyobb szármagasságra vezethető vissza.

A szemnagyságnak főleg akkor van különös jelentősége, ha a termesztő a saját terméséből kíván bizonyos mennyiséget félretenni a következő vetés biztosításához, ami az Egyesült Királyságban gyakran alkalmazott módszer.