A Biobest, növényvédelemre szakosodott belga vállalatcsoport egy félrevezető feromon illatot állított össze, amely hatékony védelmet nyújthat az egyik legveszélyesebb kártevő, az Európa-szerte rendkívül súlyos károkat okozó paradicsommoly (Tuta absoluta) ellen – olvashatjuk a hortidaily.com portálon.

Bart Elseviers, Biobest-tanácsadó szerint, a védekezés nem olcsó, de viszonylag egyszerűen, a következőképpen működik: egy Isonet T-nek nevezett, a nősténymolyok illatával átitatott adagoló csíkból hektáronként 800 vagy 1.000 darabot kihelyezve, a hímivarú lepkék egész biztosan nem találják meg a nőstény lepkéket, ezzel a szaporodásuk lehetetlenné válik.

A feromon csíkokat célszerű alacsonyra, kb. 1,5 méter magasságba kihelyezni, hogy a kifejlődő bábok földre, és semmiképpen ne a paradicsonövényekre essenek.

Az Isonet feremon-csíkok tartalma, mintegy három hónap alatt elpárolog, ezért azok kihelyezését egy szezonban háromszor célszerű megismételni.

Elseviers azt állítja, hogy aki ezeket az instrukciókat pontosan követi, annak aligha lesz gondja a paradicsommoly kártételével.

Indexkép: Pixabay