Időnként az agrárkutatók is a sci-fi világába illő elképzeléseket röppentenek fel, amelyek némelyike azonban közelebb áll a megvalósíthatósághoz mint gondolnánk.

paradicsom

2100-ra a zöldégtermesztés egy részét napelemekkel és szélenergiával hajtott repülő léggömbökben képzelik el, vajon a paradicsom termesztését is? – fotó: pixabay.com

Hidropónikus rendszer a levegőben

Egy ilyen, fantasztikusnak tűnő ötletről számolt be a freshplaza.com hírportál, amely szerint az amerikai Mcheileh Studio 2100-ra a zöldégtermesztés egy részét napelemekkel és szélenergiával hajtott repülő, illetve lebegő léggömbökben képzeli el, hidropónikus rendszerben.

A növények vízellátása a javaslattevők szerint jórészt a csapadékvíz átszűrésével megoldható.


Előnye, hogy alig szennyezi a környezetet

Ez az ötlet első hallásra teljesen bizarrnak és szinte megvalósíthatatlannak tűnik, de kétségtelen előnye, hogy gyakorlatilag alig szennyezi a környezetet, termőföldet egyáltalán nem vesz igénybe, függetleníthető az időjárástól, és lehetővé teszi a megtermelt növényi termékek távoli pontokra való egyszerű (úthálózattól független) eljuttatását.

A termesztés léggömbökbe, illetve gömb formájú termőházakba való telepítését viszonylag könnyen el lehet képzelni, azok levegőben való mozgatásához viszont nagy mennyiségű energiára van szükség.

Ha azonban ezt a mozgatást megújuló energiaforrásból sikerül megoldani, akkor annak költségei is elfogadható szintre szoríthatók. A fantáziadús javaslat felvázolóinak a mentségére szolgál, hogy a megvalósítást 60-80 év elteltével képzelik el.