A tudományos diákköri kutatómunkát népszerűsíti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem új filmsorozata, amelyben öt kiemelkedően tehetséges fiatal kutatásait, sikereit és motivációit mutatják be. Az inspiráló személyiségek révén elsősorban a MATE hallgatóit szeretnék megszólítani, hogy témavezetői segítséggel még többen vágjanak bele a kutatásba, akár már az első vagy a második tanévben.

Egyetemünk számára kiemelten fontos a tehetséggondozás. Jelen pillanatban is több mint kétszáz alap- és mesterszakos hallgatónk készül arra, hogy bemutassa kutatását a MATE november 23-i tudományos diákköri konferenciáján, amelyet idén hat városban rendezünk meg. Ez a filmsorozat is azt a célt szolgálja, hogy a következő években ez a létszám még tovább növekedjen” – mutatott rá Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Bozóki Boglárka

Bozóki Boglárka, a Szent István Campus PhD-hallgatója – fotó: MATE

A Tervezz, Dönts, Kutass a MATE-n! című filmsorozat üzeneteiből kiderül, a TDK rengeteg lehetőséget biztosít egy hallgatónak arra, hogy elsajátítsa a szakirodalom feldolgozásának technikáit és a kutatás-adatfeldolgozás módszereit, valamint fejlessze prezentációs képességeit. Emellett számos kihívást és élményt is tartogat, így „a TDK egy olyan kulcspont, egy olyan lehetőség az életben, amellyel csak nyerni lehet, veszíteni nem” – mondja Bozóki Boglárka, a Szent István Campus PhD-hallgatója a róla szóló filmben.

A TDK-ra fordított idő és energia ráadásul sokszorosan megtérül. A megszerzett tapasztalat és a tudományos diákköri konferenciákon való sikeres részvétel ugyanis mind a továbbtanulásnál, mind a munkaerőpiacon előnyt jelent, sőt akár iránytűként utat mutathat a doktori képzés felé is. Így történt ez Bazsik Istvánnal, a Károly Róbert Campus PhD-hallgatójával is, akinek „a TDK adott egyértelműen lendületet ahhoz, hogy a doktori iskola felé kacsintott”.

A kutatás világában a hallgató természetesen nem marad egyedül, munkáját az érdeklődési kör alapján választott témavezető kíséri. A MATE oktatói-kutatói közül egyetemi tanulmányaik idején sokan maguk is voltak diákkörösök, így tudásukat, tapasztalataikat örömmel adják tovább a következő generációnak. Mindezt bizonyítja az is, hogy a MATE húsz intézete közül háromnak Pro Scientia Aranyéremmel, négynek pedig Mestertanár Aranyéremmel kitüntetett igazgatója van, mely kitüntetések a diákkörösök és témavezetőik nívós kitüntetéseinek számítanak.

Bazsik István, a Károly Róbert Campus PhD-hallgatója

Bazsik István, a Károly Róbert Campus PhD-hallgatója – fotó: MATE

A következő részekben a Budai Campusról Vitális Flóra Pro Scientia Aranyérmes PhD-hallgató, a Kaposvári Campusról Pető Lilla agrármérnöki osztatlan szakos hallgató, a Georgikon Campusról pedig Bognár Enikő növényorvosi mesterszakos hallgató tudományos diákköri kutatómunkáját és személyes élményeit mutatják majd be.

A Tervezz, Dönts, Kutass a MATE-n! című minifilmsorozatot Dr. Farkas Alexandra, Hanula Gábor és Szabóné Matolcsi Anna, a MATE Médiaközpont munkatársai készítették.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.