Nagy Márton csütörtökön közölte a kormány döntését, miszerint két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-t.

A közlemény szerint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön hivatalában fogadta a Magyar Ásványolaj Szövetséget (MÁSZ).

üzemanyag

Az elmúlt időszakban az üzemanyagok régiós átlagára a benzin esetében 4 forinttal nőtt, a dízel esetében 8 forinttal csökkent – fotó: pixabay.com

A tárcavezető tájékoztatta a feleket arról, hogy a kormány szerdai ülésén részletesen áttekintette az üzemamanyagpiacon kialakult helyzetet. Megállapította, hogy háború van és háborús árak vannak az üzemanyagpiacon, amely jelentős terheket ró a családokra. Valós megoldást a béke jelentene, de addig is a kormány arra törekszik, hogy a háborús árakat visszaszorítsa, hiszen nem a családoknak kell megfizetnie a háború árát – írták.

Nagy Márton az egyeztetésen ismertette a kabinet döntését: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a KSH által objektív módszertannal meghatározott, minden pénteken megjelenő régiós átlaghoz. Erre az üzemanyag-kereskedőknek két hét áll rendelkezésükre – áll a közleményben.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány az üzemanyagok árát illetően az elmúlt időszakban pozitív elmozdulást azonosított, amelynek következtében a benzin és a gázolaj ára is közeledett a régiós átlagárhoz. A régiós átlagár eléréséhez azonban a gázolaj, de különösen a 95-ös benzin esetében további árcsökkentési lépésekre van szükség, kizárólag így kerülhető el a kormányzati beavatkozás – írták.

A MÁSZ képviselői a megbeszélésen tudomásul vették a kormány családok védelmét szolgáló szándékait – közölte az NGM.

üzemanyag

Forrás: MTI


Megszólalt a Magyar Ásványolaj Szövetség

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország – közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) pénteken az MTI-vel.

A szervezet honlapján elérhető táblázatban a 95-ös motorbenzin és a normál gázolaj árai találhatók meg Magyarország mellett hat országban, Ausztriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában.

Az április 25-26-i adatok szerint a hét ország árai alapján a 95-ös benzin átlagára adókkal együtt 638 forint, a magyarországi ár 645 forint. A normál dízel régiós átlagára a MÁSZ által közölt adatok szerint 624 forint adókkal együtt, a magyarországi ár 635 forint.
Az elmúlt időszakban az üzemanyagok régiós átlagára a benzin esetében 4 forinttal nőtt, a dízel esetében 8 forinttal csökkent – közölte a szövetség.

A MÁSZ hangsúlyozta: az üzemanyagárakat döntően a nyersolaj ára, a makrogazdasági folyamatok, geopolitikai konfliktusok és a forint árfolyama befolyásolják. Az elmúlt napokban az olaj árára hatással volt, hogy mérséklődött az Izrael és Irán közötti konfliktus geopolitikai kockázata, és a globális nyersolajtartalékok több mint 100 millió hordóval az elmúlt három év átlaga felett vannak.

A benzin esetében a nyári specifikációra való áttérés szezonális hatása, a tervezett finomítói karbantartások és az ukrán dróntámadások miatti oroszországi nem tervezett finomítói kiesések voltak a fő mozgatórugók.

A gázolajnál a gyenge kereslet ellensúlyozta a folyamatos finomítói karbantartások okozta kínálat-visszaesést. Eközben nő az európai dízelimport, amely ugyancsak kedvező hatást gyakorolt a hazai és régiós üzemanyagárakra.

A kelet-közép európai régió tengeri ellátással is rendelkező országai továbbra is helyzeti előnyben vannak, mivel szélesebb körű ellátási forrásaik lehetnek, tehát alacsonyabb beszerzési áron tudnak hozzájutni feldolgozandó nyersolajhoz és az üzemanyag-késztermékekhez – jegyezte meg közleményében a MÁSZ.