Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Az élelmiszerárak világpiaci emelkedése várható a közel-keleti száraz tél miatt

  2014. március 10., hétfő 19:17 Gazdaság

  Az élelmiszerárak világpiaci emelkedését okozhatja a közel-keleti szárazság - írta a Reuters hírügynökség egy még nem publikált szakértői tanulmányra hivatkozva.

 • Milyen műtrágyára van valóban szüksége az adott növénykultúrának? Mekkora dózisban? Mikor juttassuk azt ki?

  2014. március 10., hétfő 16:57 Szántóföld

  Hazánk agroökológiai feltételei kiváló lehetőséget biztosítanak a minőségi növénytermesztés számára. Azt, hogy Milyen műtrágyára, mekkora dózisban és mikor van szükség? elsősorban a talaj- és növényvizsgálatokból tudható meg teljes bizonyossággal.

 • Cukorrépa-termelést segítő támogatás az agrártárcánál: 600 milliós induló keret

  2014. március 10., hétfő 15:47 Támogatások - pályázatok

  A Kormány fontosnak tartja a 2014. évi cukorkvóta alapanyagának hazai megtermelését és a cukorrépa-termesztés hosszú távú fenntartását, ezért a termelőkkel és a cukoriparral történt egyeztetést követően, új támogatási konstrukciót dolgozott ki a 2014. évre. Az új konstrukció — a VM szándéka szerint — biztosítja a hazai...

 • Így fejlődik a tehenészet: hitelekkel előfinanszírozott támogatások, gyors kifizetések

  2014. március 10., hétfő 12:56 Támogatások - pályázatok

  A Határőr Mezőgazdasági Zrt. Somogy megye egyik hátrányos helyzetű kistérségében, a horvát határ mellett található Babócsán gazdálkodik 2000 hektárnyi földterületen. Az 1800 lakosú településen mintegy 30%-os a munkanélküliség, ezért a vállalkozás a 47 fős alkalmazotti létszámával kiemelt szerepet tölt be a foglalkoztatás területén.

 • Fazekas: nőtt a Magyarországon előállított élelmiszerek fogyasztása (frissített! + képek!)

  2014. március 10., hétfő 12:07 Gazdaság

  Az elmúlt időszakban érezhetően, 70-ről 75 százalékra nőtt a Magyarországon előállított élelmiszerek fogyasztása - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten a SIRHA Budapest szakkiállítás megnyitóján.

 • Egészséges, jó minőségű búza hatékony technológiával

  2014. március 10., hétfő 11:02 Szántóföld

  Az Ostffyasszonyfai Petőfi Mezőgazdasági Szövetkezet 53 éve alakult a Rába mentén, Vas megye Észak-keleti részén. Jelenleg 1500 hektár szántóterületen gazdálkodnak, de a növénytermesztés mellett szarvasmarha tenyésztéssel és biogáz előállítással is foglalkoznak. A szántó terület kb. harmada minden évben kalászos, aminek nagyobb hányada...

 • Belga csülökből magyar sonka – nagyban trükközött a kistermelő (+VIDEO)

  2014. március 10., hétfő 09:21 Gazdaélet

  Kiváló, hazai termékként árulta, valójában viszont szlovák, belga húsokból és lejárt minőség megőrzési idejű kínai pirospaprikából gyártotta termékeit egy regisztrált kistermelő. A Komárom-Esztergom megyei vállalkozót a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (KÜI) szakemberei leplezték le. A február végi ellenőrzés során több tonna...

 • Vásár(olj) Kanizsán termelői vásár és böllérfesztivál nyílt Nagykanizsán

  2014. március 09., 19:50 Gazdaság

  A kanizsai vásároknak nagy hagyománya van, ez adja a még fiatal termelői vásár, a Vásár(olj) Kanizsán! különleges hangulatát is – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a vásár megnyitóján.

 • Alakul az egész Duna völgyére kiterjedő nemzetközi agrár-, táj- és vidékfejlesztési platform

  2014. március 09., 19:38 Gazdaság

  Március 10-11-én Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Magyarországról, Moldáviából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából érkeznek küldöttek, hogy közös kelet-, közép-európai platformot/klasztert készítsenek elő a Duna medence vidékfejlesztése: agrár-, élelmiszertermelés, helyi termékek, vízügy, biodiverzitás, vidéki turizmus,...

 • Érdemes Brno-ba látogatni! 20 éve nyitotta meg kapuit az első TECHAGRO! (+Képek!)

  2014. március 09., 17:13 Gépészet

  2014. március 30. és április 3. között rendezik a Brnói Vásárvárosban, a Cseh Köztársaságban a TECHAGRO-t, a mezőgazdasági gépek és berendezések nemzetközi vásárát. Hogy miért érdemes kilátogatni? Fényképes összeállításunkban megmutatjuk!

 • Lázár: az elkövetkező időszakban 1000-1100 milliárd forint áll majd rendelkezésre az agártámogatásokra

  2014. március 07., péntek 20:01 Gazdaság

  A kormánynak az a fő célkitűzése, hogy Magyarország a legversenyképesebb gazdaság legyen, a legolcsóbb energiával, megerősített kkv-szektorral - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken egy makói vállalkozói fórumon. Az agrárágazatban elsősorban a kézimunka-igényes mezőgazdaságot, a zöldség-, gyümölcs- és...

 • Nőtt a baromfihús importja

  2014. március 07., péntek 15:49 Terménypiacok

  A KSH adatai szerint Magyarországon az összes baromfihúsimport 13 százalékkal 53 ezer tonnára, az összes baromfihúsexport 7 százalékkal 178 ezer tonnára nőtt emelkedett 2013 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Agrárpiaci jelentés.

 • Szarvasmarha, sertés aktuális kereskedelmi és vágási jelentése (AKI)

  2014. március 07., péntek 15:39 Terménypiacok

  Magyarországon a fiatal bika termelői ára csaknem 4 százalékkal csökkent 2014 januárjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A vágótehén ára 19 százalékkal, a vágóüszőé több mint 20 százalékkal esett vissza. Agrárpiaci jelentés.

 • A véletlennek köszönheti a Phylazonitot

  2014. március 07., péntek 13:05 Szántóföld

  Egy földcsere nyomán, majdhogynem véletlenül ismerkedett meg a Phylazonittal Csókási Lajos. A szabadbattyáni gazda azóta a talajoltás rendíthetetlen híve, földjein tavaly a napraforgó 4,8 tonna, a hibrid búza majd’ 10 tonna hozamot is produkált hektáronként.

 • VM: kampány indul a nemzeti parkok népszerűsítésére

  2014. március 07., péntek 08:48 Támogatások - pályázatok

  A magyar nemzeti parkok kampányának célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország nemzeti parkjaira, ökoturisztikai kínálatára és az ország természeti értékeire - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint ezt hangsúlyozta Rácz András, a tárca környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a kampány...

 • Továbbra is fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon

  2014. március 06., csütörtök 19:41 Gazdaság

  Egy ukrán autóbusz vár a belépésre a kerékfertőtlenítő paplanok előtt a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2014. március 6-án. Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozása érdekében fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon.

 • Válasz a MOSZ-nak: a VM szerint jelentősen javult a mezőgazdaság teljesítménye az elmúlt három évben

  2014. március 06., csütörtök 18:48 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium reagálva a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) sajtótájékoztatójára, közli: a mezőgazdaság teljesítménye jelentős mértékben javult az elmúlt három évben, ami visszaigazolja a Kormány agrárpolitikájának sikerét. A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának közleménye.

 • Fazekas: évszázados hagyományokat élesztenek újjá a családi gazdálkodók (+ videó!)

  2014. március 06., csütörtök 18:00 Gazdaság

  A családi gazdálkodóknak köszönhetően a világon mindenhol újraélednek az évszázados termelési hagyományok - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a családi gazdaságok világfórumán Budapesten csütörtökön tartott záróbeszédében.

 • A MOSZ szerint a magyar mezőgazdaság termelési potenciálja alatt teljesít

  2014. március 06., csütörtök 15:41 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság messze a termelési potenciálja alatt teljesít, még mindig nem érte el az 1989-es szintet, annak a 80 százaléka körül mozog - mondta Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Tájékoztató az építési beruházásokra vonatkozó jogszabályi változásokról az Uniós támogatások szempontjából (letölthető itt)

  2014. március 06., csütörtök 15:15 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ügyféltájékoztatója az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és az Európai Halászati Alapból nyújtott támogatások építési beruházásokhoz való igénybevételének – az ágazati jogszabályok miatt – megváltozó feltételeit rendszeresíti.

 • FAO: nőttek az élelmiszerárak februárban

  2014. március 06., csütörtök 14:13 Gazdaság

  Nőttek a világon az átlagos élelmiszerárak februárban az előző hónaphoz képest, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.

 • Homogén növényállomány kialakítása mélyen gyökerező kapás kultúrákban – magágykészítés vetéssel egymenetben

  2014. március 06., csütörtök 14:02 Gépészet

  Tavaszi, mélyen gyökerező kapás kultúrákban - kukorica, napraforgó - a legfontosabb cél a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. Minden egyes agrotechnikai beavatkozásunknak ezt a célt kell szolgálnia.

 • Szlovén kezdeményezés: mézes reggeli erősítse a helyi termékek jelentőségét Európában

  2014. március 06., csütörtök 10:11 Gazdaság

  A családi gazdasági forma világszerte kormányzati támogatásra szorul: olyan ösztönző intézkedésekre van szükségük, mint például az infrastruktúra fejlesztése, a kedvező támogatási rendszer kialakítása és a helyi piacok fejlesztése. Egyebek mellett erről is tárgyalt Fazekas Sándor szlovén kollégájával, Dejan ®idan-nal. A...

 • Együttműködés Albániával a mezőgazdasági és az élelmiszer-biztonság területén

  2014. március 06., csütörtök 09:23 Gazdaság

  A Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról szóló konferencia keretében tárgyalt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Edmond Panariti, Albánia mezőgazdasági, vidékfejlesztési és vízgazdálkodási minisztere. A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának közleménye.

 • VM: Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány (+videó!)

  2014. március 06., csütörtök 08:21 Gazdaság

  Magyarországon jelenleg nincs afrikai sertéspestis járvány és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, országos főállatorvos egy szerdai konferencián.

 • Figyelem! A vidéki alapszolgáltatás jogcím keretében a támogatási határozatban jóváhagyott gép nem módosítható

  2014. március 05., szerda 18:33 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársai felhívják ügyfeleik figyelmét, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére 2013-tól igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló 103/2013. (XI. 8.) VM rendelet...

 • Védett madarak megmérgezésével gyanúsítanak két vadőrt

  2014. március 05., szerda 17:48 Gazdaélet

  Természetkárosítással gyanúsít a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két vadőrt, akik a rendőrök szerint megmérgeztek két védett madarat - erről a nyomozóhatóság és a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői számoltak be szerdai sajtótájékoztatójukon.

 • „Debrecenbe kéne menni!” - Újabb telephelyet nyitott az AXIÁL Kft.

  2014. március 05., szerda 17:11 Gépészet

  A jól ismert gyermekdal első sora az AXIÁL Kft. partnerei számára ma már új jelentést hordoz. A Kelet-Magyarországon élő mezőgazdasági és építőipari vállalkozók figyelme mostanában méltán fordulhat Hajdú-Bihar megye székhelye felé. A cég ugyanis március 4-én nyitotta meg új szerviz és alkatrészbázisát a városban, mellyel a környéken élő...

 • FAO főigazgató: a világ élelmiszertermelésének 90 százalékát a családi gazdaságok adják

  2014. március 05., szerda 17:04 Gazdaság

  A világ élelmiszertermelésének 90 százalékát a családi gazdaságok adják - mondta José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója az MTI-nek szerdán Budapesten.

 • Kisorsoltuk! A permetező, a rakodógép és az ágaprító szerencsés nyertesei!

  2014. március 05., szerda 16:48 Gazdaélet

  Az Agroinform is megünnepelte az új gazdasági év kezdetét, így közjegyző jelenlétében kisorsoltuk a hírlevélre feliratkozó olvasók között meghirdetett nyereményjáték értékes díjait.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]