Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Középpontban a fenntartható élelmiszertermelés

  2014. április 02., szerda 11:51 Gazdaság

  Hogyan lehet fenntarthatóan élelmiszert termelni kisebb területen, és jobban kereskedni - ez áll a kedden Brüsszelben megrendezett Forum for Agriculture (FFA) 2014 című tanácskozás középpontjában.

 • Április 3-ig pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok a szociális földprogram keretében

  2014. április 02., szerda 11:37 Támogatások - pályázatok

  Április 3. éjfélig pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok és intézményeik a szociális földprogram keretében, amelynek célja a kiírás szerint a helyi munkanélküliség kezelése a különösen hátrányos helyzetű csoportoknál, valamint a feketegazdaság visszaszorítása.

 • Miért egyedi a RADISTARTŸ TURBO gyökértömeg-növelő hatása?

  2014. április 02., szerda 09:46 Szántóföld

  Napjaink kiszámíthatatlan termesztési körülményei mellett a mikrogranulált starter (indító) műtrágyák szakmai indoka és technológiai alkalmazása nem vitatott, így mind a kapás, mind a sűrű sorban vetett növények esetében bizonyított az alkalmazásuk termésnövelő szerepe. Ezen indokra alapozottan a mikrogranulált starter műtrágyák piaci...

 • PR37N01: A TERMÉS- BIZTONSÁG!

  2014. április 02., szerda 08:21 Szántóföld

  Magyarország legnépszerűbb kukoricahibridje a PR37N01. Népszerűsége évről évre nő. 2013-ban már 100000 hektár felett termesztették. Mi is áll e nagy népszerűség hátterében? Minek is köszönhető a kukoricatermesztők ilyen nagy mértékű bizalma?

 • Akácméz nélkül nincs nyereség a méhészetben

  2014. április 01., kedd 20:45 Állattenyésztés

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Ensén méhészekkel egyeztette az ágazat fejlesztési lehetőségeit. A méhészek szerint az akácméz adja a méhészetek nyereségét, ha az Európai Unió előterjesztése magvalósul, a magyarországi termelők tönkremennek.

 • A WTO elnöke szerint a termelők helyett a jövőben fontosabb lesz a fogyasztók védelme

  2014. április 01., kedd 20:27 Szántóföld

  Előtérbe kell helyezni az innovációt és a tudástranszfert annak érdekében, hogy felgyorsuljon a fenntartható és biztonságos élelmiszertermelés iránti igény - hangzott el a Forum for Agriculture (FFA) 2014 című keddi nemzetközi tanácskozáson Brüsszelben.

 • VM: népszerűek a nemzeti parkok és védjegyes termékeik

  2014. április 01., kedd 18:04 Gazdaság

  Egyre népszerűbb a Nemzeti Parki Termék Védjegy: egy év alatt már 102 gazdálkodó és szolgáltató összesen 235 terméke kapta meg a címet, és jelenleg is folyamatosan érkeznek be az újabb pályázatok és jelentkezések - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

 • Fel kell készülni a múlt évinél is nagyobb árvizekre Magyarországon

  2014. április 01., kedd 17:52 Gazdaság

  Egy átfogó kormányzati koordináció mellett is fel kell készülnie az országnak arra, hogy a jövőben a múlt évinél is nagyobb árvizek lehetnek - jelentette ki a Duna makro Regionális Stratégia végrehajtásáért felelős kormánybiztos kedden Budapesten, az Európai Bizottság árvízi munkacsoportjának ülését megelőző sajtótájékoztatón.

 • Ajándék vetőmag, sertés, vagy baromfi a családoknak

  2014. április 01., kedd 17:22 Gazdaélet

  Elindította idei vetőmag- és állatosztási akcióját kedden a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány, elsőként a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán kaptak a rászorulók vetőmagot és malacot. Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy ebben az évben 28 településen összesen 2028 rászoruló család...

 • Életbe lépett a kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelv (+ videó!)

  2014. április 01., kedd 15:41 Gazdaság

  A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti szakmai fórumon kedden.

 • Befejeződött a téli szociális tűzifaprogram a Nyírerdő Zrt.-nél

  2014. április 01., kedd 10:59 Gazdaélet

  A téli szociális tűzifaprogram keretében több mint 245 ezer mázsa tüzelőt vásárolt 155 Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei település a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-től - közölte a társaság vezérigazgatója kedden az MTI-vel.

 • A Väderstad, a Massey Ferguson és az AGRO.bio tavaszi rendezvényei a hatékonyság növeléséről szóltak…

  2014. április 01., kedd 10:15 Gépészet

  Évek óta hagyomány, hogy a tavaszi vetési szezon előtt a három cég az ország több pontján tartott rendezvényeken mutatja be az érdeklődőknek az újdonságait, amelyek elsősorban a technológia hatékonyságát és a termesztés eredményességét szolgálják.

 • További 300 ezer hektáron öntöznének a gazdák

  2014. április 01., kedd 09:07 Gazdaság

  A most öntözött 100 ezer hektár mellett további 300 ezer hektárnyi terület öntözésének igényét jelezték a gazdák - jelentette be ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

 • Fazekas: kutatási háttér nélkül nem lehet versenyképes a sertéságazat (frissített)

  2014. március 31., hétfő 17:43 Gazdaság

  Kutatási háttér nélkül elképzelhetetlen a magyar sertéságazat versenyképessége - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleménye szerint ezt hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a herceghalmi sertés teljesítményvizsgáló állomás hétfői átadásán.

 • Tiszta búza, rendes ház…

  2014. március 31., hétfő 16:48 Szántóföld

  A környezettudatos ember egyik alapvető ismérve, hogy rendet, tisztaságot tart maga körül és környezetében. A jó gazda ugyanezt teszi földjei, jószágai esetében. Az idilli állapot elérése azonban sajnos nem mindig sikerül. A jó szándék és a tenni akarás a legtöbb esetben meg van bennünk, a hiba általában a rossz megoldásokból ered. Súlyos...

 • Mezőgazdasági gépforgalmazásunk piaci helyzete

  2014. március 31., hétfő 15:32 Gépészet

  A magyar mezőgazdaság műszaki háttere folyamatosan bővült az utóbbi évek során. A mezőgazdasági célú gépállomány nagyságáról és kapacitásáról a 2005. és a 2013. évi gazdaságszerkezeti összeírás tájékoztat. A KSH kiadványa szerint a legtöbb géptípus száma csökkent a 2005. évi felméréshez képest, azonban az átlagosés teljes kapacitásuk...

 • Ilyen volt a Fieragricola Veronában - Beszámoló egy magyar gazdától (+Képek!)

  2014. március 31., hétfő 13:57 Gépészet

  Miben különbözött leginkább a veronai mezőgazdasági kiállítás a magyar AGROmashExpo-tól? Hogyan látta egy hazai gazdálkodó a Fieragricola kiállítást és mit írt róla az olasz sajtó? Cikkünkből kiderül!

 • MVH: biztosítási díjtámogatást és erdősítési támogatást kaptak a gazdák

  2014. március 31., hétfő 12:32 Támogatások - pályázatok

  Eddig 2,1 milliárd forint támogatást fizettek ki mintegy 4100 gazdálkodó részére márciusban a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás keretében - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) hétfőn az MTI-vel.

 • Gazdaságos, megbízható, korszerű: Fendt

  2014. március 31., hétfő 12:26 Gépészet

  A korszerű fejlesztésekre és az olyan ötletességre, mint a keréknyomást szabályozó rendszer, elégedetten csettint a világ. Azonban hosszú út és folyamatos fejlesztési munka vezette a Fendt szakembereit idáig. Cikkünkben most megmutatjuk, honnan indultak és mik voltak a főbb állomások a traktorgyár történetében.

 • A sajt állt a középpontban a 7. Magyar Ízek Vásárán

  2014. március 31., hétfő 09:48 Gazdaélet

  A sajt Európa egyik nagy hagyományokkal rendelkező alapvető élelmiszere - hangzott el a 7 Magyar Ízek Vására megnyitóján a budapesti Millenárison, ahol ezúttal a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények álltak a középpontban.

 • Hogyan értelmezzük a talajvizsgálati eredményeket?

  2014. március 31., hétfő 08:44 Szántóföld

  A jogszabályi kötelezettségek teljesítése miatt egyre több gazdálkodónak kötelező talajvizsgálat, sajnos azonban - tisztelet a kivételnek - az eredmények gyakran a fiókba kerülnek és ott is maradnak, legfeljebb hatósági ellenőrzéskor kerülnek újra elő…

 • AGRO-ALFA Napok

  2014. március 31., hétfő 08:22 Gépészet

  A szokott helyen, de új időpontban, ezúttal 2014. április 4-5. közt várnak minden kedves érdeklődőt az immár tradicionálisnak számító AGRO-ALFA Napokra! A szombathelyi telephelyen már tavaly is több mint 1000 látogató fordult meg a rendezvény 2 napja során.

 • KPMG: az agrár-erdészeti fejlesztés a következő uniós ciklusban is számíthat támogatásra

  2014. március 30., 20:02 Gazdaság

  Agrár-erdészeti fejlesztésre 240 millió forintot fizettek ki Magyarországon a 2013-ig szóló uniós programidőszakban a KPMG összesítése szerint.

 • Az állattartás és az üvegházhatású gázok

  2014. március 30., 14:26 Állattenyésztés

  A világ népességének rohamos gyarapodásával 2050-re 9 milliárdot is elérhet a föld lakossága. E felduzzadt népesség hús- és tejtermékekkel való ellátásához a mai szintnél kétszer nagyobb mennyiségre lenne szükség.

 • Kukorica vetőmag katalógusok 2014-re! (Letölthető!)

  2014. március 30., 12:18 Szántóföld

  Legyen idén is Önnek a legtöbb, legszebb, legjobb kukoricája! Mi segítünk az ideális vetőmag megtalálásában, ezért összegyűjtöttük a 2014-es kukorica vetőmag katalógusokat, válasszon innen! Caussade, Dekalb, Euralis, GabonaKutató, KWS, Limagrain, Marton Genetics, Pioneer, RAGT, Saaten-Union és Syngenta egy helyen!

 • Őshonos állataink: magyar pásztorkutyák

  2014. március 30., 11:08 Állattenyésztés

  A XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényén három teljes napon át nézhető meg a pásztorkutyák lenyűgöző munkája. Most ezeket az őshonos magyar fajtákat mutatjuk meg közelebbről.

 • Folytatódik a 7. Magyar Ízek Vására (+videó!)

  2014. március 30., 07:16 Gazdaélet

  Megnyílt szombat délelőtt a Magyar Ízek Vására a budapesti Millenárison - a hetedik alkalommal megrendezett gasztronómiai vásár középpontjában ezúttal a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények állnak.

 • Fazekas Sándor átadta a kenderesi Piaccsarnokot és -teret

  2014. március 29., szombat 21:59 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ünnepélyes keretek között átadta a kenderesi Piaccsarnokot és piacteret. A környéken több településen is nagy hagyománya van az út mellett történő értékesítésnek, amellyel főként az átmenő forgalom vásárlóerejét célozzák meg.

 • Semjén: a cél Magyarország vadászati nagyhatalmi pozíciójának visszaszerzése

  2014. március 29., szombat 16:06 Gazdaság

  A magyar vadászat megújításának célja az ágazat becsületének helyreállítása mellett Magyarország vadászati nagyhatalmi pozíciójának visszaszerzése - mondta Semjén Zsolt az Országos Vadász- és Horgásznap megnyitóján szombaton, Hatvanban.

 • Varga: a Kárpát-medence őshonos gyümölcsfafajtái óvandó értékek

  2014. március 29., szombat 15:34 Kertészet és szőlészet

  A régi, őshonos gyümölcsfafajták Magyarországon és a Kárpát-medencében is az óvandó értékek közé tartoznak, mivel az elmúlt száz évben elveszett a mezőgazdaságban termesztett növényfajták 75 százaléka - mondta Varga Mihály szombaton Budapesten, az első budapesti Tündérkert megnyitóján.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: kukorica - vetés 2018. október 10-ig a tervezett 5,8 millió hektár 27%-án végeztek a munkákkal (Buenos Aires Grain Exchange, 2018-10-11)

Argentína: napraforgó - vetés 2018. október 10-ig a tervezett 1,9 millió hektár 41%-án végeztek a munkákkal (Buenos Aires Grain Exchange, 2018-10-11)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 89,7-91,1 millió tonna (2018. évi termés: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-10-11)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 117,0-119,4 millió tonna (2018. évi termés: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-10-11)

Szíria: búza - termelés 2018 becslés: 1,2 millió tonna (-33% vs 2017) (FAO, 2018-10-09)

[bezárás x]