Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Vadgazdálkodási szakemberek találkoztak Magyarországon

  2014. február 02., 20:37 Gazdaélet

  A kárpát-medencei régió vadgazdálkodási szakemberei találkoztak Magyarországon, Kaszópusztán szombaton, hogy megismerkedjenek egymással, és kialakítsák a jövőbeni együttműködést szolgáló kapcsolatokat - mondta Bognár Lajos szombaton az esemény helyszínéről telefonon az MTI-nek.

 • Fazekas: Az évtized végére a jelenlegi 3 milliós sertésszám megduplázása a cél

  2014. február 01., szombat 16:42 Gazdaélet

  A "hajdú komák, konok kunok, székely góbék és jó palócok" disznótoros versenyére a hazai hagyományőrző csoportok mellett az egész Kárpát-medencéből érkeztek versenyzők, de jelen vannak Derecske lengyelországi testvérvárosának küldöttei is - mondta el a verseny megnyitóján Bakó István, a település fideszes polgármestere.

 • Új gyáregységet épít a péti Nitrogénművek Zrt.

  2014. február 01., szombat 16:04 Gazdaélet

  A műtrágya gyártásához szükséges új dolomitörlő üzemegységet létesít a péti Nitrogénművek Zrt. összesen 1 milliárd 764 millió forintos beruházással - közölte a szilárd és folyékony műtrágyát gyártó vállalat az MTI-vel.

 • Két és félmilliárd forintot zároltak egy húsipari cégnél áfacsalás miatt, az ellenőrzésnél romlott áru is előbukkant

  2014. február 01., szombat 15:48 Gazdaélet

  Lejárt élelmiszeripari termékeket foglalt le a NÉBIH, két és félmilliárd forintot zárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egyik hipermarketlánc húsipari beszállítójánál, mivel a gyanú szerint jelentős forgalma ellenére nullás áfabevallásokat nyújtott be - közölte a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága szombaton az...

 • Leégett egy sertéstelep Veszprém megyében (frissített)

  2014. február 01., szombat 15:29 Gazdaélet

  Kiégett a nemeshanyi sertéstelep, az oltást hajnalra fejezték be a tűzoltók, mintegy ötven állat azonban elpusztult - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szombat délelőtt az MTI-t.

 • A zöldségek ára a Budapesti Nagybani Piacon

  2014. február 01., szombat 11:50 Terménypiacok

  A Budapesti Nagybani Piacon a hazai paradicsom 720 forint/kg átlagára 8 százalékkal elmaradt, a külpiaci termék 550 forint/kg átlagára viszont közel ugyanilyen mértékben meghaladta a 3-4. héten az egy évvel korábban jellemző árat. Agrárpiaci jelentés.

 • Emelkedett az étkezési búza termelői ára

  2014. február 01., szombat 11:42 Terménypiacok

  Magyarországon tonnánként 1000 forinttal emelkedett januárban az étkezési búza termelői ára, így 52 ezer forintért lehetett felvásárolni 2014. január 13-19. között. Agrárpiaci jelentés.

 • VM: a vidékfejlesztés a határon túli magyarság összefogását is szolgálja

  2014. január 31., péntek 21:12 Támogatások - pályázatok

  A vidékfejlesztésnek kulcsszerepe van a magyarság szülőföldön maradásának és boldogulásának előmozdításában, és így a magyar kormány átfogó nemzetpolitikai céljainak megvalósításában is - hangsúlyozta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)helyettes államtitkára pénteken a szlovéniai Lendván, a Muravidéki Magyar Gazdák és...

 • Egykori növényvédelmi állomás került Kenderes tulajdonába (frissített)

  2014. január 31., péntek 20:18 Kertészet és szőlészet

  Évek óta nem volt olyan munkahelyteremtési lehetőség Kenderesen, mint amilyen most nyílt meg a város előtt, miután állami segítséggel egy használaton kívüli növényvédelmi állomást vásárolt meg az önkormányzat - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a telephely pénteki bemutató bejárásán.

 • Budai Gyula: a magyar álláspont nem változott a földtörvény ügyében

  2014. január 31., péntek 19:55 Gazdaélet

  A magyar álláspont nem változott a földtörvényt illetően az osztrák szakminiszter által felvetett kérdésekben - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára az MTI-nek pénteken, miután a Kurier című független osztrák napilap azt írta: Andrä Rupprechter osztrák néppárti (ÖVP) földművelésügyi miniszter az...

 • Kiskereskedelmi áruházlánccal bővült a Tej Terméktanács tagsága

  2014. január 31., péntek 19:32 Gazdaság

  A magyar tejtermelők és -feldolgozók belföldi piaci pozíciójának javulását eredményezheti, hogy több kiskereskedelmi áruházlánc is csatlakozik a Tej Terméktanácshoz.

 • Az osztrák agrárminiszter az EU segítségét kéri a magyar földtörvény ügyében

  2014. január 31., péntek 18:58 Gazdaság

  A Kurier című független osztrák napilap szerint Andrä Rupprechter osztrák néppárti (ÖVP) földművelésügyi miniszter az Európai Unió belpiaci biztosa, Michel Barnier támogatását kérte a "vitatott" magyar földtörvény, illetve annak az úgynevezett haszonélvezeti szerződésekre (a magyar szóhasználatban zsebszerződések) vonatkozó rendelkezései...

 • Komplett megoldás a repcetermesztőknek

  2014. január 31., péntek 15:15 Szántóföld

  A BASF komplett repce-növényvédelmi technológiáját az idei évben szántóföldi bemutatóink mind a négy helyszínén bemutattuk – Hajdúböszörményben, Kondoroson, Beleden, Szekszárdon. Partnereink a gyakorlatban tekinthették meg a hagyományos gyomirtást, a ClearfieldŸ technológiát, a regulátoros kezeléseket és nem utolsó sorban kártevők...

 • Megjelent a 2014. évi pályázati felhívás a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtésére, népszerűsítésére

  2014. január 31., péntek 14:53 Támogatások - pályázatok

  A vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság elnökeként nyílt pályázatot hirdet a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására.

 • A ClearfieldŸ technológia száraz és esős körülmények között is megbízhatóan működik

  2014. január 31., péntek 14:45 Szántóföld

  A Clearfield gyomirtási rendszer három pillérre épül. Első eleme az imazamox hatóanyagra toleráns napraforgóhibrid, második eleme a PulsarŸ 40 SL gyomirtó szer, amely a kikelt gyomokat levélen keresztül felszívódva pusztítja el, a harmadik pedig a talajon keresztüli hatást biztosító Wing-PŸ.

 • Legyen nagyobb hatással terméseredményeire!

  2014. január 31., péntek 14:43 Szántóföld

  A termelő folyamatokat aktiváló hatóanyagokkal pedig javítani tudjuk a növény rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását, amivel magasabb minőség és hozam elérését célozzuk meg.

 • VM: Az élelmiszeriparban nőtt a foglalkoztatottak száma

  2014. január 31., péntek 14:35 Gazdaság

  A KSH adatai szerint 2012-ben 1,9 százalékkal, 2013. január és szeptembere között pedig 4,4 százalékkal bővült az élelmiszeriparban foglalkoztatottak száma. Így 2013 első három negyedévében 129,9 ezer főnek nyújtott megélhetést az élelmiszeripar, 5 ezerrel többnek, mint három évvel ezelőtt - emelte ki közleményében a Vidékfejlesztési...

 • Újabb szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást a NAK

  2014. január 31., péntek 14:20 Gazdaélet

  Újabb három szervezettel kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken a fővárosban az AGROmashEXPO mezőgazdasági szakkiállításon.

 • Legelőjük elvesztése miatt demonstrálnak gazdák a 42-es főúton

  2014. január 31., péntek 14:05 Gazdaélet

  Félpályás útlezárással tiltakoznak legelőik elvesztése ellen gazdák Berettyóújfalu határában, a 42-es számú főúton pénteken 10 és 12 óra között: a demonstrálók mintegy 40 gépkocsival 500 méter hosszúságban sorakoztak fel Berettyóújfalu határában.

 • Újabb részletek az idei Tanyafejlesztési Programmal kapcsolatban (+videó!)

  2014. január 31., péntek 12:21 Támogatások - pályázatok

  A tanyagazdaságok fejlesztésére 200 millió, míg az egyéni tanyavillamosítás támogatására 100 millió forint áll rendelkezésre. Pályázni február 14-től március 10-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet.

 • A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény is a Hungarikumok Gyűjteményének tagja (+videó!)

  2014. január 31., péntek 10:26 Gazdaélet

  Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét csütörtökön a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban.

 • Adócsaló gabonakereskedőket ítéltek el jogerősen Szegeden (frissített: képek a tárgyalásról)

  2014. január 31., péntek 09:53 Gazdaélet

  Jogerősen öt, illetve négy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön annak a makói gabonakereskedő cégnek a vezetőit, akik mintegy 259 millió forintnyi adót csaltak el 2008-ban.

 • Lumax – A legjobb a kukoricánknak

  2014. január 30., csütörtök 20:30 Szántóföld

  A jövedelmezőség egyik fontos eleme a maximális termés, a termésbiztonság.

 • Gehl boci visszatért!

  2014. január 30., csütörtök 20:00 Gépészet

  A szeptemberi OMÉK tiszteletére tehénfoltokba öltözött Gehl SL 5240 P2-es csúszókormányzású kompaktrakodónk a 2014-es AgrárgépShow-n is megtekinthető! A különleges jószággal a HUNGEXPO D pavilonjában lehet megismerkedni.

 • Lengyelország is a génmódosítás ellen harcol, illetve a fiatal gazdák nagyobb mértékű támogatását szorgalmazza (+ új képek!)

  2014. január 30., csütörtök 16:19 Gazdaság

  Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök hivatalos találkozója után a magyar és lengyel agrárminiszterek is kétoldalú megbeszélést folytattak a Parlamentben. Fazekas Sándor és Stanisław Kalemba tárgyalásán a fő témák a GMO-politika, a Közös Agrárpolitika hazai kifizetési rendszere, dohányágazat támogatása, az Európai...

 • Kedvez az őszi vetéseknek a hó

  2014. január 30., csütörtök 15:44 Szántóföld

  Az országban az őszi vetések mintegy 80 százalékát 5-30 centiméteres hótakaró borítja, ami kedvező körülményeket teremt a növényeknek, és amire a gazdák már régóta várnak - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

 • Budai Gyula: további 320 millió forint a tanyákon élők támogatására (+videó!)

  2014. január 30., csütörtök 15:29 Támogatások - pályázatok

  További 320 millió forint áll rendelkezésre a tanyákon élő emberek gazdálkodásának, élethelyzetének támogatására - jelentette be Budai Gyula csütörtökön egy szakmai konferencián.

 • Czerván: duplájára emeli a tárca a baromfitartók állatjóléti támogatását (+videó!)

  2014. január 30., csütörtök 14:56 Támogatások - pályázatok

  Kétszeresére, 8 milliárd forintra emeli az agrártárca a baromfitartók állatjóléti támogatását - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökségi ülésén csütörtökön Budapesten.

 • Tizenegyezernél több tyúk bennégett egy hodályban Sükösdön (+fotók!)

  2014. január 30., csütörtök 14:35 Gazdaélet

  Tizenegyezer tojótyúk pusztult el abban az 1200 négyzetméteres hodályban, amely csütörtök délelőtt gyulladt ki Sükösdön - tájékoztatta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-t. Kovács Andrea elmondta: reggel fél kilenckor érkezett a riasztás. A Bajáról, Kalocsáról, Szekszárdról, Bonyhádról és Paksról kilenc járművel érkező...

 • Kormányszóvivő: a Kehi vizsgálja a hortobágyi földbérleti szerződéseket

  2014. január 30., csütörtök 09:31 Szántóföld

  Orbán Viktor kormányfő felkérésére a Kehi vizsgálja a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ukrajna: búza - termelés 2018 előrejelzés: 24,0 millió tonna (-10% vs 2017); előző havi előrejelzés: 23,0 millió tonna (Ukrán mezőgazdasági minisztérium, 2018-08-16)

Oroszország: búza - betakarítás augusztus 13-ig a tervezett 27,25 millió hektár 53%-án végeztek a munkákkal; betakarított termésmennyiség: 50,39 millió tonna (UkrAgroConsult, 2018-08-15)

Oroszország: árpa - betakarítás augusztus 13-ig a tervezett 8,34 millió hektár 41%-án végeztek a munkákkal; betakarított termésmennyiség: 8,98 millió tonna (UkrAgroConsult, 2018-08-15)

Ukrajna: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 28,5 millió tonna (+18% vs 2017); mindenkori rekord (UkrAgroConsult, 2018-08-15)

Csehország: repcemag - termelés 2018 becslés: 1,3 millió tonna (+12% vs 2017) (Cseh statisztikai hivatal, 2018-08-13)

[bezárás x]