Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Csökkent a vágócsirke felvásárolt mennyisége

  2013. november 18., hétfő 12:45 Terménypiacok

  A világ baromfihús-termelése 2013-ban várhatóan 106 millió tonna körül alakul, ami 1,8 százalékkal haladja meg a tavalyi évi mennyiséget. Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 5 százalékkal volt kevesebb, élősúlyos termelői ára (293 forint/kg) 11 százalékkal volt magasabb a 2013. 1-44. hét közötti időszakban az egy évvel...

 • Műanyagok előállítása – másképpen. Növények, hulladékok hasznosítása

  2013. november 18., hétfő 12:12 Környezetvédelem

  Már a 90-es évek végén Ausztriában faporra, kukoricadarára, gyantára alapozva műanyagokat gyártottak. Ezek az anyagok nagy hasonlóságot mutattak a fával, de könnyebben formálhatók és számos közülük vízálló volt. A szakembereknek ezt mára tovább sikerült fejleszteniük.

 • McCormick X7 - Új generáció kezdete a McCormick-nál

  2013. november 17., 16:23 Gépészet

  A McCormick legnagyobb traktorát, az X7-est már kétszer utolérte a modellfrissítés, a legutóbbi csupán egy éve, de megérett az idő hogy valami újat ajánljanak a vásárlóközönségnek.

 • A cél: minél több helyi termék kerüljön a piacra

  2013. november 17., 15:33 Terménypiacok

  A vidékfejlesztési miniszter szerint a cél az, hogy minél több helyi termék kerüljön a piacra. Fazekas Sándor erről szombaton Lengyeltótiban a térség növény- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodóinak fórumán beszélt.

 • Több millió euró a magyar méhészeknek

  2013. november 17., 13:59 Támogatások - pályázatok

  Évi 4,7 millió euró támogatáshoz jut a magyar méhészet az Európai Unió és a magyar kormány 50–50 százalékos forrásbiztosításával – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára vasárnap Gödöllőn, a Magyar Méhészek Nyolcadik Világtalálkozóján tartott megnyitó beszédében.

 • Néhány héten belül megjelenik a boltokban a Magyar pékség - Pékszövetség tagja feliratú védjegy

  2013. november 15., péntek 17:55 Terménypiacok

  Bemutatták a Magyar Pékszövetség új védjegyét Hajdúszoboszlón pénteken.

 • Bodnár Péter a HNT új főtitkára

  2013. november 15., péntek 17:40 Gazdaság

  Rendben lezajlott a hegyközségek szervezeti megújítása, de még számos finomhangolásra van szükség ahhoz, hogy valóban egy európai szemléletű, innovatív testületté váljanak a hegyközségek, amelyek méltóképpen képviselhetik majd a borágazat egészét - mondta Fazekas Sándor a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteki, MTI-hez eljuttatott...

 • Háztáji sertés-programot indít az Auchan Karcag környékén (+Videó!)

  2013. november 15., péntek 17:16 Állattenyésztés

  Újraéledhet Karcagon és környékén a ház körüli sertéstartás, amely valaha ugyanolyan hagyománynak számított, mint Makón a hagyma, vagy Kalocsán a fűszerpaprika termesztése - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon az Auchan Magyarország Kft. háztáji sertés-programját ismertető rendezvényen.

 • Miniszteri biztos lett az NFA eddigi elnöke

  2013. november 15., péntek 16:59 Gazdaság

  A termőföld megóvásáért felelős miniszteri biztossá nevezték ki pénteken Sebestyén Róbertet, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) eddigi elnökét; jogkörét Nagy János elnökhelyettes veszi át.

 • Meghirdették a 2014-es országos konyhakert-művelési programot

  2013. november 15., péntek 16:47 Kertészet és szőlészet

  Egyre többen tartják fontosnak, hogy minél jobb minőségű és egészséges élelmiszert termeljenek meg maguknak és minél több település kapcsolódjon be az idén már országos méretűvé szélesedett konyhakert-művelési programba - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, a Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű...

 • A szabad pálinkafőzés hozzájárult a hagyományok megőrzéséhez (+Videó!)

  2013. november 15., péntek 15:38 Terménypiacok

  V. Németh Zsolt szerint a szabad pálinkafőzés lehetőségének megteremtése amellett, hogy a szabadság élményét nyújtotta az embereknek, hozzájárult az értékmegőrzéshez és értékteremtéshez, az élő hagyomány megőrzéséhez, s ezzel a vidéki közösségek megtartásához.

 • Jövőre indul a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program

  2013. november 15., péntek 14:25 Környezetvédelem

  A jövő év elején indul a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program, amelynek célja a fenntartható fejlődéshez szükséges környezeti feltételek biztosítása - mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a készülő új programot tárgyaló konferencián.

 • A BactoFil márka elnyerte a MagyarBrands elismerést

  2013. november 15., péntek 13:03 Környezetvédelem

  Az AGRO.bio Hungary Kft. BactoFil márkja is megkapta a MagyarBrands elismerést és bekerült a 100 MagyarBrands üzleti márka közé. Az elismerését tanúsító oklevelet a közelmúltban adták át.

 • Bemutatjuk az Argo Traktorgyár olaszországi üzemét ahol a Landini erőgépeket készítik

  2013. november 15., péntek 12:14 Gépészet

  Bemutatjuk az Argo Csoport észak-olaszországi gyárát, hogy többet tudhassunk meg a Morra család vállalkozásának új termékprogramjáról, céljairól és az Agritechnicán bemutatásra került Landini modellekről. A társaság 2013-ban 500 millió eurós árbevételt, 9,3 százalékos eredményt (EBIT-et) vár. Az idén 30 millió eurót költöttek...

 • Mezőgazdasági épület és szalmabálák gyulladtak ki Diósviszlón

  2013. november 15., péntek 09:47 Gazdaélet

  Kigyulladt egy mezőgazdasági épület és 600 szalmabála csütörtökön éjjel Diósviszlón - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt MTI-t.

 • 40 százalék nem magyar eredetű (+Videó!)

  2013. november 14., csütörtök 17:48 Terménypiacok

  A magyar termék jelölést használó élelmiszerek országos ellenőrzése egyéves türelmi időt követően, szeptember óta folyik, a vizsgált élelmiszerek hatvan százaléka megfelelt az előírásoknak - számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön...

 • Konferencia a 2014-2020 közti uniós fejlesztési forrásokról

  2013. november 14., csütörtök 17:28 Gazdaság

  A következő uniós költségvetési időszakban, 2014 és 2020 között a magyar mezőgazdaság 12,3 milliárd euró uniós támogatáshoz jut, ez 1,9 milliárd euróval több a most záruló költségvetési időszak támogatásánál - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a fejlesztési forrásokról rendezett konferencián csütörtökön Budapesten.

 • Ötven kínai ételt párosítottak hatvan magyar borral

  2013. november 14., csütörtök 16:58 Kertészet és szőlészet

  A Magyar borok a kínai konyhában című könyv csütörtöki bemutatója volt az első esemény az előző napon megnyitott pekingi Magyar Kulturális Intézet üvegfalai között.

 • Kishantos - Nem kaptak választ, nem kaptak földet: perelnek

  2013. november 14., csütörtök 16:44 Gazdaság

  Bírósághoz fordul a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, mert törvénytelennek tartja az általa 1998 óta használt állami földekre kiírt pályázatok elbírálását - mondta Ács Sándorné, a kft. ügyvezetője csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet a népfőiskolai mozgalmat összefogó és mintegy 150 tagszervezetet számláló Magyar Népfőiskolai...

 • Tízezer emberen segített az Élelmiszerlavina

  2013. november 14., csütörtök 16:43 Szántóföld

  Csaknem száz tonna terményt takarítottak be a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában résztvevő önkormányzatok és civil szervezetek földjein dolgozók az elmúlt hetekben. Az egészséges élelmiszernövények összesen tízezer nehéz sorsú emberhez jutottak el.

 • Egy kis Agritechnica történelem - csaknem 30 éve kezdődött

  2013. november 14., csütörtök 16:23 Gépészet

  Immáron majd 30 éve, hogy az Agritechnica először megnyitotta kapuit. Mára a világ vezető mezőgazdasági kiállításává vált, amelyből az elsőt, a „Nemzetközi DLG Mezőgazdasági Szakkiállítást“ 1985-ben rendezték meg Frankfurt am Main-ban.

 • Az "Év Gépe 2014-ben" díjat is a Claas AXION 850 CMATIC traktora nyerte el az Agritecgnicán

  2013. november 14., csütörtök 16:15 Gépészet

  Az Év traktora 2014-es díj után a „Machine of the Year 2014”, azaz az „Év Gépe 2014-ben" díjat is a Claas AXION 850 CMATIC traktora nyerte el, míg az elektronika kategóriában a CEMOS AUTOMATIC rendszer nyerte el a hannoveri Agritechnica 3. napján.

 • MVH: pályázat a vidéki gazdaság és lakossági szolgáltatások fejlesztésre

  2013. november 14., csütörtök 15:46 Támogatások - pályázatok

  Új támogatásigénylési lehetőség nyílik meg november 25-én az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) csütörtökön az MTI-vel.

 • Feldman: a jövőre elkészülő hatósági informatikai rendszer zárja a további kiskapukat a húsiparban

  2013. november 14., csütörtök 14:34 Állattenyésztés

  Az élő- és félsertés áfájának csökkentése szervesen illeszkedik abba a kormányzati programba, amely a sertéságazat talpra állítását célozza - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, miután a sertésügyekért felelős miniszteri...

 • A Monosem MONOSHOXŸ NG PLUS M-je nagy sebességnél is kitűnő vetési minőséget biztosít

  2013. november 14., csütörtök 14:08 Gépészet

  A vetési sebesség növekedése nem mehet a munka minőségének rovására. Ezért fejlesztette ki a Monosem az új Monoshox NG Plus M sorozatát, amely nagy sebességnél is biztosítja a kitűnő vetési minőséget. Az új mezőgazdasági gépet az Agritechnica 2013 kiállításon mutattak be a nagyérdemű közönségnek a 11-es csarnok B 53-as standján.

 • A LEADER szervezeteket megújulásra biztatja a szaktárca

  2013. november 14., csütörtök 14:01 Támogatások - pályázatok

  A vidékfejlesztési tárca szerint a hazai LEADER együttműködésnek szervezeti megújulásra van szüksége ahhoz, hogy az eddiginél jobban ki tudják használni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek a 2014-2020 közötti uniós tervezési ciklusban rendelkezésre állnak.

 • Horsch Focus TD vetőgép: a holnap sávos megmunkálásának koncepciója (+Videó!)

  2013. november 14., csütörtök 13:22 Gépészet

  A Horsch gép paletta egyik kiemelkedő tagja a Focus TD vetőgép, amely „A holnap sávos megmunkálásának koncepciója” irányelvet követi. Ez a technológia most „bontogatja szárnyait”.

 • HITA: magyar cégek a hongkongi borászati seregszemlén

  2013. november 14., csütörtök 13:16 Kertészet és szőlészet

  Magyarországot idén hat pincészet és négy kereskedő cég képviselte Hongkong legjelentősebb bor és szeszesital szakkiállításán, a Hong Kong International Wine&Spirits Fair rendezvényen - közölte a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) csütörtökön az MTI-vel.

 • A magyar agrárkutatás január elsejétől egységes lesz (+Videó!)

  2013. november 14., csütörtök 13:14 Szántóföld

  A hazai agrárkutatás küldetése, hogy új lehetőségeket tárjon fel a magyar gazdálkodók számára, és kedvező természeti adottságainkra építve lendületet kapjon a vidék felemelkedése – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Tudomány Ünnepe 2013 című rendezvényen, csütörtökön Budapesten.

 • Gázrobbanás miatt kigyulladt egy borospince Nógrádban

  2013. november 14., csütörtök 07:17 Gazdaélet

  Felrobbant gázpalackok miatt gyulladt ki egy borospince Nógrádsipeken szerdán. Nem sérült meg senki, a tüzet már eloltották - közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]