Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • ÉFOSZ: az élelmiszeripar határozottabb védelmet kíván

  2013. november 06., szerda 19:39 Gazdaság

  Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint határozottabb védelmet és kormányzati figyelmet kíván az élelmiszeripar mint stratégiai ágazat és kiemelt jelentőségű nemzeti érték.

 • Pioneer 1507 - A tagállamok dönthetnek egy génmódosított kukorica engedélyezéséről

  2013. november 06., szerda 19:27 Környezetvédelem

  Az Európai Bíróság ítéletét követően az Európai Unió Tanácsa, vagyis a tagállamok szakminiszterei elé kerül a döntés arról, hogy jóváhagyják-e a Pioneer 1507 nevű, génmódosított kukoricafaj termesztésének engedélyezését az Európai Unióban - közölte szerdán az Európai Bizottság.

 • A GMO-mentesség megőrzéséért minden fronton harcol az agrár tárca

  2013. november 06., szerda 15:30 Környezetvédelem

  A GMO-mentesség megőrzéséért nemzetközi, uniós és hazai szinten is kitartóan küzdünk – mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára szerdán, a "Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért" című előadássorozat győri állomásán.

 • Óriási volt az érdeklődés a Tanyafejlesztési Program iránt (+ videó!)

  2013. november 06., szerda 12:47 Támogatások - pályázatok

  Óriási volt az érdeklődés a Tanyafejlesztési Program iránt az idén, ez abból is adódhat, hogy az utóbbi tíz évben a tanyán élők száma mintegy 240 ezerről 300 ezerre nőtt - mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Jobb évet zárhatnak az idén a hazai haltermelők

  2013. november 06., szerda 07:59 Gazdaság

  Az eddigi összesítések szerint az idei év sokkal jobb volt a haltermelőknek, mint a tavalyi, a nehézségek ellenére az ágazat szereplői nyereségesek tudtak maradni - írta szerdai számában a Világgazdaság.

 • MTSZ: Andor László ne támogassa a Pioneer féle GMO-s kukorica termesztését

  2013. november 05., kedd 19:23 Szántóföld

  Levélben kérte az EU Bizottságban Magyarországot képviselő Andor Lászlót a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ), hogy a biztonságra vonatkozó vizsgálatok súlyos hiányosságai miatt ne szavazza meg a Pioneer által kifejlesztett, 1507 néven ismert génmódosított kukorica engedélykérelmét.

 • A bíróság elutasította a kajászói gazdák termőföld perét

  2013. november 05., kedd 18:58 Gazdaság

  Elutasította a bíróság a kajászói gazdák által indított pert arra hivatkozva, hogy nem az indította, aki arra jogosult lett volna, és nem az ellen, aki a termőföld pályázatokon az állami föld tulajdonosa. A pert az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület indította a Magyar Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és Kiss Árpád, az...

 • Fazekas Sándor: a vadászatra és erdőkre vonatkozó szabályok folyamatos korrekciót követelnek

  2013. november 05., kedd 17:28 Erdő- és vadgazdálkodás

  A vadászattal és az erdőkkel kapcsolatos szabályozás folyamatos korrekciót követel, és ez a munka csak akkor lehet hasznos, ha az ágazat minden szereplőjével, vadászokkal és erdészekkel állandó lesz a párbeszéd a jövőben is - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Tiszafüreden egy közösségi vadászház megnyitóján.

 • Megszületett a döntés a 2013. évi Tanyafejlesztési Program nyerteseiről

  2013. november 05., kedd 16:45 Támogatások - pályázatok

  Megszületett a döntés a harmadik alkalommal meghirdetésre került Tanyafejlesztési Program idei pályázati kiírásának nyerteseiről. Az idén már a teljes Alföld területéről pályázható program négy támogatási célterület keretében indulhatott el. A döntés értelmében idén 529 tanyafejlesztési projekt nyert el vissza nem térítendő támogatást...

 • Megjelent az AKI tájékoztató jelentése a tavaszi, őszi, nyári mezőgazdasági munkákról és az öntözésről

  2013. november 05., kedd 16:25 Szántóföld

  Megjelent az AKI tájékoztató jelentése a tavaszi, őszi, nyári mezőgazdasági munkákról és az öntözésről.

 • A nitrogén műtrágyák évtizedekig fertőzhetik a felszíni és felszín alatti vizeket

  2013. november 05., kedd 11:34 Szántóföld

  A szerves anyag utánpótlására gyakran alkalmazott nitrogén műtrágyák hosszú ideig a talajban maradnak, és nitrát formájában évtizedekig képesek szennyezni a felszíni és felszín alatti vizeket. Sokkal hosszabb távra érvényesülnek a hatások, mint azt korábban feltételeztük – jelentették ki francia kutatók, illetve a kanadai University...

 • Megtartotta alakuló űlését a NAK Országos Erdő- és Vadgazdálkodási osztálya

  2013. november 04., hétfő 20:13 Erdő- és vadgazdálkodás

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Erdő- és Vadgazdálkodási Országos Kamarai Osztálya a minap megtartotta alakuló ülését Budapesten. Az országos kamarai osztályvezetője Luzsi József lett, aki egyúttal a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségnek (MEGOSZ) az elnöke is.

 • Megjelent a Magyar Zöldség-Gyümölcs Ágazati Stratégia

  2013. november 04., hétfő 19:26 Kertészet és szőlészet

  A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette a Magyar Zöldség-Gyümölcs Ágazati Stratégiát. A mezőgazdaság legnagyobb munkahelyteremtő ágazata a zöldség-gyümölcs szektor, amelynek magas kézimunkaigényével és eltartó képességével központi szerep jut a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben egyaránt.

 • Tojásárak Magyarországon

  2013. november 04., hétfő 16:09 Állattenyésztés

  Tojásárak Magyarországon, 2011-2012

 • Fókuszban a veszélyeztetett természeti kincsek – 11. Környezetvédelmi Hónap

  2013. november 04., hétfő 15:49 Környezetvédelem

  Eltűnőben lévő természeti kincseinkre hívja fel a figyelmet a 11. Környezetvédelmi Hónap. A rendezvénynek ezúttal is a Francia Intézet ad otthont november 6-a és 29-e között. A konferenciasorozat szervezői- a Francia Nagykövetség Kulturális és Együttműködési Osztálya, a Francia Intézet és a Vidékfejlesztési Minisztérium - változatos...

 • A vágóbaromfi felvásárlási átlagára Magyarországon

  2013. november 04., hétfő 15:07 Állattenyésztés

  A vágóbaromfi felvásárlási átlagára Magyarországon, 2006-2012

 • Aszályhelyzetet hirdetett ki a vidékfejlesztési miniszter

  2013. november 04., hétfő 12:29 Szántóföld

  A vidékfejlesztési miniszter 2012. november 1-től 2013. október 31-ig terjedő kárenyhítési év vonatkozásában az egész ország területére az Edelényi, a Szikszói, a Csurgói, a Lenti, a Letenyei és a Nagykanizsai kistérség kivételével aszályt hirdetett ki.

 • A Baromfi Termék Tanács szerint létfontosságú az ÁFA csökkentés az ágazatban

  2013. november 04., hétfő 11:15 Állattenyésztés

  Visszaszorulna a feketegazdaság, csökkenne az import, a hazai termelés versenyképessége pedig javulna, ha a kormány a mai 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás ÁFA kulcsát – hangsúlyozza a Baromfi Termék Tanács (BTT).

 • Késik az őszi búza vetése Békés megyében

  2013. november 04., hétfő 04:44 Szántóföld

  Késik az őszi búza vetése Békés megyében. A tervezett vetésterület mintegy ötven százalékát vetették be eddig, az őszi árpa és az őszi káposztarepce vetése időben befejeződött - tájékoztatta a Békés megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője az MTI-t.

 • Bonsai és suiseki kiállítást rendeznek Érden

  2013. november 04., hétfő 04:18 Kertészet és szőlészet

  Érden rendezik meg november 9-én és 10-én a Bonsai és Suiseki Mustrát, ahol a környező országokból érkező kertészek és gyűjtők különleges bemutatói mellett a látogatók hasznos kertgondozási ismeretekre is szert tehetnek.

 • Czerván: erősödő szarvasmarha-ágazat, növekvő tejtermelés

  2013. november 03., 14:38 Állattenyésztés

  Megfelelő felkészüléssel megerősödhet a szarvasmarha-ágazat, miután az EU-ban 2015-től megszűnik a jelenleg működő tejkvótarendszer, amely tagországonként határozza meg az évente előállítható tej mennyiségét - közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár az MTI-vel.

 • A Claas bemutatja az új XERION 4000-es, 4500-as és 5000-es nagytraktorait az Agritechnicán (+Videó!)

  2013. november 03., 13:35 Gépészet

  A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatja be a CLAAS az Agritechnica-n. A XERION 4000, 4500 és 5000-es 4x4-es nagytraktorok 500 LE feletti motorral, megújult külsővel és még több komforttal állnak majd a gazdák rendelkezésére.

 • Szürkemarha: az Alföld világszerte ismert jellegzetessége

  2013. október 31., csütörtök 22:46 Állattenyésztés

  A végtelen puszta daruszínű büszkesége manapság az állatkiállítások fénypontja, részben mert őserőt sejtető impozáns megjelenésével, méteres szarvával hamar magára vonja a figyelmet, részben pedig azért, mert e hungarikumunk húsa is különösen jó minőségű és garantáltan kergemarha-kór mentes. De még mindig alig ismerjük a szürkemarha...

 • Pápai Hús - VM: megkezdődött a támogatás kifizetése az élőállat-beszállítóknak

  2013. október 31., csütörtök 20:55 Állattenyésztés

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elindította a Pápai Hús 1913 Kft. élőállat-beszállítói által igénybe vehető csekély összegű (de minimis) támogatások kifizetését - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

 • Hamarosan elkészül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet

  2013. október 31., csütörtök 14:05 Terménypiacok

  A júniusban széles társadalmi és szakmai egyetértés mellett elfogadott új halgazdálkodási törvény végrehajtását több rendelet is szabályozza. Az általános szakmai végrehajtást szabályozó miniszteri rendelet megalkotása a több körben történt egyeztetés után november közepéig lezárul. A beérkező vélemények alapján a legnagyobb vitát az...

 • A Claas bemutatta új Jaguár 800-900-as silózóit

  2013. október 31., csütörtök 13:07 Gépészet

  A CLAAS a JAGUAR 800-as és 900-as szériái gyártásával folytatja két-sorozatos stratégiáját, így 11 silózó modelljével továbbra is a világ legszélesebb spektrumát kínálja teljesítmény terén. A CLAAS Paderborn-ban mutatta be a nagymacskák újításait.

 • Megújulás és újdonságok a Landininél (+Videó!)

  2013. október 31., csütörtök 13:00 Gépészet

  Az Argo Tractors a napokban konferenciát tartott Parma-ban, ahol bemutatták a Landini megújult és új modelljeit. Így látható volt a jövőben megjelenő SCR rendszerrel ellátott Tier4i emissziós besorolású F.P.T. 6 hengeres common rail motorral ellátott 7-es széria, a 4 hengeres motorú 6-os széria, valamint a 80-100 LE...

 • A feljelentés szerint több malacot lopott

  2013. október 30., szerda 21:49 Gazdaélet

  A rendőrök pár órán belül elfogták és előállították a lopással gyanúsítható férfit.

 • Traktorral ütközött egy autó a 21-es főúton, a sofőr meghalt

  2013. október 30., szerda 20:39 Gazdaélet

  Traktorral ütközött egy személyautó a 21-es főúton a mátraszőlősi parkolónál szerdán, az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták - közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

 • A gyenge paprikatermés ellenére sem szorul importra az Univer

  2013. október 30., szerda 20:28 Kertészet és szőlészet

  Darabolt pritaminpaprikát szállítanak be az Univer Produkt Zrt. hetényegyházi üzemébe október 30-án.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]