Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Harmincezer tonnás gabonatároló épült a Gyermelyi Zrt.-nél

  2014. március 20., csütörtök 15:49 Gazdaság

  A tésztagyártással foglalkozó Gyermelyi Zrt.-nél befejeződött egy 32 000 tonnás gabonatároló és -tisztító létesítmény építése, ezzel a társaság egyidejűleg 100 ezer tonna búzát képes tárolni saját telephelyén - mondta a társaság marketing igazgató-helyettese csütörtökön az MTI-nek.

 • Négy tarpai pálinka lett érmes a gyümölcspárlatok világversenyén

  2014. március 20., csütörtök 15:24 Kertészet és szőlészet

  Négy tarpai pálinka lett érmes a gyümölcspárlatok világversenyén, a World Spirits Award 2014 vetélkedőn - közölte a Tarpai Manufaktúra Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

 • Az év európai fája - Második lett a gödöllői vén vackor

  2014. március 20., csütörtök 14:21 Gazdaélet

  Az év európai fája versenyben 37 ezer szavazattal második lett a gödöllői vén vackor, a győztes 70 ezer szavazattal a bolgár öreg szil lett, harmadik a lengyelországi Wybicki tölgye.

 • Gabonapiaci jelentés

  2014. március 20., csütörtök 08:43 Terménypiacok

  A tavalyi termésű malmi búza ára 55-57 ezer forint/tonna között mozgott, a takarmánykukorica 50 ezer forint/tonna körüli áron volt elérhető a piaci szereplők számára. Az AKI PAIR adatai szerint a gabonafélék termelői ára az év első 8-9. hetében nem változott számottevően.

 • Bemutatókertek és kertészeti újdonságok a Gardenexpon

  2014. március 20., csütörtök 08:33 Kertészet és szőlészet

  A legfrissebb kerti újdonságokkal, bemutatókertekkel, bonszájbemutatóval és több ezer orchideával várja az érdeklődőket a Gardenexpo március 21-23. között a Budapest Sportarénában.

 • Együttműködési megállapodást írt alá az agrárkamara az ágazat finanszírozásának javításáért (+ videó!)

  2014. március 20., csütörtök 07:54 Gazdaság

  Az agrárágazat finanszírozásának és versenyképességének javítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) szerdán Budapesten.

 • Font Sándor: több mint 100 termelő állít ki az V. Duna-Tisza közi Agrárexpón

  2014. március 19., szerda 19:47 Gazdaság

  Több mint 100 kistermelő állít ki az V. Duna-Tisza közi Agrár Expón a hétvégén Kiskőrösön, a Városi sportcsarnokban - mondta Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, a rendezvény fővédnöke az MTI-nek.

 • Fazekas: a HNT 600 millió forintból gazdálkodhat idén (frissített, +videó!)

  2014. március 19., szerda 15:29 Kertészet és szőlészet

  A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 600 millió forintból gazdálkodhat idén - közölte a vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Szijjártó: a keleti exportban kulcsszerepe lesz az élelmiszeriparnak és a bornak (frissített)

  2014. március 19., szerda 15:19 Gazdaság

  A magyar export egyharmadának Európán kívülre kell irányulnia, a keleti irányú exportnövelésben az élelmiszeriparnak és a bornak kulcsszerepe lesz - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerdán Egerben, egy borászati fórumon. Kínában például elsősorban a komoly vörösborokat és a karakteres fehérborokat...

 • Destillata 2014: az Agárdi Pálinkafőzde a legsikeresebb

  2014. március 19., szerda 15:05 Kertészet és szőlészet

  Budai Gyula a nemzetközi párlatverseny magyarországi díjátadóján elmondta: az Ausztriában évről-évre megrendezett nemzetközi párlatversenyen a megmérettetésre benevezett magyar pálinkák idén is sikeresen szerepeltek. A salzburgi Destillatáról 188 érmet hoztak el.

 • Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe a zalai Balaton-part térségében is

  2014. március 19., szerda 14:44 Erdő- és vadgazdálkodás

  Tűzgyújtási tilalmat rendelt el szerdától a zalai Balaton-part térségében a Veszprém Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága - közölte honlapján a zalai katasztrófavédelem.

 • Tavaszi munkagép kavalkád az Invest Gépkereskedelmi Kft.-nél

  2014. március 19., szerda 14:36 Gépészet

  A nagyigmándi székhelyű Invest Gépkereskedelmi Kft. a 2000-es évek elején kezdte meg a Case IH traktorok és kombájnok forgalmazását. Az elmúlt években biztos piaci jelenlétet biztosító és továbbra is fő csapásirányt jelentő Case IH vezérmárka mellé olyan, a maguk nemében és kategóriájában piacvezető gépcsaládokat kezdett el a vállalat...

 • Olvasson bele az Axiál legújabb kiadványába! (Letölthető)

  2014. március 19., szerda 13:02 Gépészet

  Új gépek, gazdatippek, vadonatúj GPS megoldások, önjárók és erőgépek, vagyis az Axiál legújabb katalógusában egy helyen mindent megtalál, amire egy gazdának csak szüksége lehet! Lapozzon bele MOST!

 • VM: hatékony az élelmiszerbiztonság védelme

  2014. március 19., szerda 10:31 Gazdaság

  Visszautasította a Vidékfejlesztési Minisztérium Szabó Rebeka állításait a kormány élelmiszerbiztonsági intézkedéseinek kudarcáról. A tárca keddi közleményében azt írta, hogy éppen a hatékony élelmiszerbiztonsági fellépésnek köszönhető az, hogy a független országgyűlési képviselő a sajtóból értesülhet az élelmiszerlánc-biztonság...

 • KASSIUS - Ha szeretne 30%-kal több gyökértömeget!

  2014. március 19., szerda 10:16 Szántóföld

  Válassza Ön is a KWS kukorica hibridjét! A KASSIUS második esztendeje vezeti sikeresen a KWS hadjáratát. Minden termesztési körülmény között, az ország egész területén nyert meg ütközeteket más KWS hibridekkel együtt.

 • Czerván: a zöldség-gyümölcs ágazat meghatározó a mezőgazdasági foglalkoztatás növelésében

  2014. március 19., szerda 10:02 Kertészet és szőlészet

  A zöldség-gyümölcs ágazat bővülése hozzájárul a mezőgazdasági foglalkoztatás növekedéséhez, és ebben a dinnyetermesztésnek is meghatározó szerep jut - jelentette ki Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Medgyesegyházán, a harmadik Nemzeti Dinnyefórum előtt rendezett sajtóbeszélgetésen.

 • Kevesebb metánt bocsát ki a nagyrészt kukoricát evő tehén

  2014. március 19., szerda 09:42 Állattenyésztés

  Kicsit kevesebb metánt böfög fel a tehén, ha fűfélék helyett nagyrészt kukoricával táplálják - derült ki az észak-rajna-vesztfáliai mezőgazdasági kamara felméréséből.

 • Megint bővült a Hungarikumok Gyűjteménye, az akác és az akácméz is a Magyar Értéktár része lett (frissített, + videó!)

  2014. március 18., kedd 19:32 Gazdaság

  Hungarikum lett gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay porcelán és kerámia, a 100 tagú cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalámi – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Budaörsön, a bizottság keddi ülését követően

 • A szarvasmarhaexport fontos területe lehet a Jordániába történő kivitel

  2014. március 18., kedd 16:52 Gazdaság

  A magyar-jordán gazdasági együttműködés bővítése érdekében 6+5 pontból álló akciótervben állapodtak meg a két ország képviselői - jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kedden, Budapesten, a magyar-jordán gazdasági vegyesbizottság (gvb) alakuló ülése után. A harmadik együttműködési terület...

 • Fiatal Gazda Obszervatórium programot indított az Agrya

  2014. március 18., kedd 16:32 Gazdaság

  Fiatal Gazda Obszervatórium címmel új programot indított a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) - jelentette be Mikula Lajos, a szövetség ügyvezető elnöke kedden a program első rendezvényeként megtartott "Fiatalok foglalkoztatása az agrárszektorban" konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

 • DemoShow 2014

  2014. március 18., kedd 14:38 Gépészet

  A Güttler Kft a Fliegl Abda Kft-vel közös szántóföldi gépbemutatót szervez. A rendezvény négy különböző állomásán több mezőgazdasági gépkapcsolat mutatkozik be gyakorlatban.

 • Április hónap időjárása az 50 éves átlagok alapján

  2014. március 18., kedd 12:51 Időjárás

  Április hónap időjárása kulcsfontosságú a mezőgazdaság számára. A kalászosok esetében egy meleg száraz időjárás jelentős termésveszteséggel járhat. A kukorica kelése szintén jelentős mértékben függ attól, hogy április hónapban mennyire alakul kedvezően a talaj nedvességtartalma.

 • AXIÁL-Fendt játék

  2014. március 18., kedd 11:16 Gépészet

  Az AXIÁL Kft. „AXIÁL-Fendt fotó- és videópályázat” címmel játékot hirdet. Készítsen képet vagy videót egy Fendt traktorról munka közben vagy nyugállásban, kapja lencsevégre a Fendt és/vagy AXIÁL logót vagy örökítse meg az AXIÁL és a Fendt márkát, traktorokat kreatív módon!

 • Dejan ®idan is támogatja hazánkat az akácosokért folytatott küzdelemben

  2014. március 17., hétfő 21:36 Gazdaság

  A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség meghívására Lendvára látogatott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter március 16-án. Fazekas Sándor és Dejan ®idan szlovén mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett programsorozaton vett részt. A két ország...

 • Fazekas: a nehéz helyzetbe került fűszerpaprika-ágazaton akar segíteni a VM

  2014. március 17., hétfő 21:14 Gazdaság

  Mintegy 170 millió forintos vetőmag-támogatással akarja segíteni a nehéz helyzetbe került fűszerpaprika-ágazatot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - mondta a tárca vezetője hétfőn Szilvásváradon.

 • E-monitoring adatszolgáltatás: már csak két nap van, de több ezren még nem teljesítették

  2014. március 17., hétfő 20:41 Támogatások - pályázatok

  Eddig az érintettek 62 százaléka teljesítette a monitoring adatszolgáltatást, így több mint 15 ezer támogatottnak már csak két napja maradt az elektronikus adatlap kitöltésére!

 • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót dolgozott ki

  2014. március 17., hétfő 19:31 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) útmutatót dolgozott ki a határidős szerződésekhez - közölte a köztestület hétfőn az MTI-vel.

 • Saját feldolgozóval évi 20 milliárd bevételt hozhatna az ipari máktermesztés Magyarországon

  2014. március 17., hétfő 18:44 Gazdaság

  Megvannak a feltételek ahhoz, hogy Magyarország újra nagyhatalommá váljon az ipari máktermesztésben; saját feldolgozógyárral évi 20 milliárd forintos bevételt is elkönyvelhetne a szektor, és a termesztés akár tízezer háztatásban, konyhakertben jelenthetne kiegészítő jövedelmet - mondta az MTI-nek Pallós József Péter, a Gyógynövény Kutató...

 • Aktuális hírek fiatal gazdáknak - Lesz-e támogatás 2014-ben?

  2014. március 17., hétfő 17:36 Támogatások - pályázatok

  Olvasóink temérdek kérdéssel leptek el minket a március eleji "Félúton vagy útfélen?" című fiatal gazda éves konferencia után. "Mikor lesz legközelebb fiatal gazda támogatás?" "Fognak-e változni a pályázati feltételek?" -voltak a leggyakoribb kérdések. Dr. Weisz Miklóssal készítettünk interjút a témában.

 • 140 éve született Kincsem lovunk (+Képek!)

  2014. március 17., hétfő 16:28 Állattenyésztés

  1874. március 17-én látta meg a napvilágot minden idők legeredményesebb magyar versenylova. A csodakancaként emlegetett jószág Kincsem névre hallgatott és minden versenyt megnyert, amin elindult. A 140. születési évforduló alkalmából rá emlékezünk és tisztelgünk a sikerei előtt.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]