Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Pápai Hús - VM: megkezdődött a támogatás kifizetése az élőállat-beszállítóknak

  2013. október 31., csütörtök 20:55 Állattenyésztés

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elindította a Pápai Hús 1913 Kft. élőállat-beszállítói által igénybe vehető csekély összegű (de minimis) támogatások kifizetését - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

 • Hamarosan elkészül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet

  2013. október 31., csütörtök 14:05 Terménypiacok

  A júniusban széles társadalmi és szakmai egyetértés mellett elfogadott új halgazdálkodási törvény végrehajtását több rendelet is szabályozza. Az általános szakmai végrehajtást szabályozó miniszteri rendelet megalkotása a több körben történt egyeztetés után november közepéig lezárul. A beérkező vélemények alapján a legnagyobb vitát az...

 • A Claas bemutatta új Jaguár 800-900-as silózóit

  2013. október 31., csütörtök 13:07 Gépészet

  A CLAAS a JAGUAR 800-as és 900-as szériái gyártásával folytatja két-sorozatos stratégiáját, így 11 silózó modelljével továbbra is a világ legszélesebb spektrumát kínálja teljesítmény terén. A CLAAS Paderborn-ban mutatta be a nagymacskák újításait.

 • Megújulás és újdonságok a Landininél (+Videó!)

  2013. október 31., csütörtök 13:00 Gépészet

  Az Argo Tractors a napokban konferenciát tartott Parma-ban, ahol bemutatták a Landini megújult és új modelljeit. Így látható volt a jövőben megjelenő SCR rendszerrel ellátott Tier4i emissziós besorolású F.P.T. 6 hengeres common rail motorral ellátott 7-es széria, a 4 hengeres motorú 6-os széria, valamint a 80-100 LE...

 • A feljelentés szerint több malacot lopott

  2013. október 30., szerda 21:49 Gazdaélet

  A rendőrök pár órán belül elfogták és előállították a lopással gyanúsítható férfit.

 • Traktorral ütközött egy autó a 21-es főúton, a sofőr meghalt

  2013. október 30., szerda 20:39 Gazdaélet

  Traktorral ütközött egy személyautó a 21-es főúton a mátraszőlősi parkolónál szerdán, az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták - közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

 • A gyenge paprikatermés ellenére sem szorul importra az Univer

  2013. október 30., szerda 20:28 Kertészet és szőlészet

  Darabolt pritaminpaprikát szállítanak be az Univer Produkt Zrt. hetényegyházi üzemébe október 30-án.

 • Csökken az étkezési tojás értékesített mennyisége

  2013. október 30., szerda 19:26 Terménypiacok

  Növekszik a tojás importja, a tojástermékek kivitele azonban nő. Az étkezési tojás (M+L) értékesített mennyisége Magyarországon 7 százalékkal, csomagolóhelyi ára 15 százalékkal csökkent az idei esztendő első negyvenkét hetében a tavalyi ilyenkorihoz képest.

 • HDSZ: a magyar húsiparban szerkezetátalakító beruházások kellenek

  2013. október 30., szerda 18:05 Állattenyésztés

  A magyar húsipar csak jelentős szerkezet-átalakító beruházásokkal tudja visszanyerni versenyképességét, a béreket pedig emelni kell, hogy az ágazat ne veszítse el a szakképzett munkaerőt - állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöksége szerdai budapesti ülésén.

 • Szarvasmarha, sertés aktuális vágási árai

  2013. október 30., szerda 17:42 Terménypiacok

  Magyarországon a fiatal bika termelői ára csaknem 5 százalékkal csökkent 2013 szeptemberében az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A vágótehén ára 7 százalékkal, a vágóüszőé több mint 2 százalékkal esett vissza a vizsgált hónapban. Agrárpiaci jelentés.

 • A vártnál jobb lesz a kukoricatermés Békés megyében

  2013. október 30., szerda 17:04 Szántóföld

  A vártnál jobb lesz a kukoricatermés Békés megyében -tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-t.

 • A VHT és a Hússzövetség az Országgyűléstől kéri az áfa csökkentését

  2013. október 30., szerda 16:43 Állattenyésztés

  A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a sertéshús és hústermékek áfájának 5 százalékra való csökkentésére vonatkozó kezdeményezésüket.

 • Budai Gyula: a tiszta élelmiszer stratégiai kérdés

  2013. október 30., szerda 16:06 Gazdaság

  Magyarország számára a tiszta, egészséges, jó minőségű élelmiszer stratégiai kérdés - jelentette ki Budai Gyula szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Apagyon.

 • Jók az őszi betakarítású növények hozamai

  2013. október 30., szerda 14:33 Terménypiacok

  A júliusi és augusztusi kánikula és szárazság ellenére a legfrissebb adatok alapján a körülményekhez képest jók az őszi betakarítású szántóföldi növények terméseredményei - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a hazai agrárium aktualitásairól tartott előadásában kedden Szolnokon.

 • Először a húsok és hústermékek áfájának csökkentését javasolja a NAK

  2013. október 30., szerda 14:24 Állattenyésztés

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a mező- és élelmiszergazdaság szereplőinek az élelmiszerek, azon belül is első körben a húsok és hústermékek áfájának érdemi csökkentésére vonatkozó kérését.

 • Ünnepélyes keretek között átadták Tolna megye első Kamarai Kártyáját

  2013. október 30., szerda 14:16 Szántóföld

  A Tolna Megyei Agrárkamara konferenciaterme adott otthont annak a sajtórendezvénynek október 24-én Szekszárdon, aminek apropója azon elsőként megkötött megállapodás volt, mely az új Nemzeti Agrárkamara és a Fertilia Kft. között lépett életbe, és amely számos kedvezményt, előnyös lehetőségeket nyújt a Kamarai Kártyával rendelkezők számára.

 • Soron kívül megkapják a baromfitartók az állatjóléti támogatást

  2013. október 30., szerda 13:51 Állattenyésztés

  A baromfi ágazat gazdasági és finanszírozási problémáinak enyhítése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) soron kívüli forrásbiztosításról döntött a baromfi állatjóléti támogatás 2013. III. negyedéves idei kifizetéséről, melyhez a szükséges rendeletmódosítást soron kívül végrehajtja.

 • Kiújulni látszik az EU és az USA közti vita a hormonkezelt szarvasmarhahús Európába irányuló exportjának ügyében

  2013. október 30., szerda 12:35 Állattenyésztés

  Kiújulni látszik az EU és az USA közti kereskedelmi vita a hormonkezelt szarvasmarhahús Európába irányuló exportjának ügyében. Idén augusztusban járt le ugyanis az a 2009-ben kötött kétoldalú egyezmény, amely átmeneti megoldást jelentett a problémára.

 • Lebuktak - Nem volt tényleges munka az agrártámogatásból létrehozott terményfeldolgozó üzemekben

  2013. október 30., szerda 12:19 Gazdaság

  Több száz millió forintos állami és uniós támogatással élt vissza két cég, amelyek vezetői költségvetési csalás miatt akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

 • Középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki a Tej Terméktanács

  2013. október 30., szerda 11:04 Állattenyésztés

  A tejágazat számára középtávú fejlesztési koncepciót dolgozott ki a 2014-2020 közötti időszakra a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács - tájékoztatta Lukács László, a terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI-t.

 • Bortermelés Magyarországon - adatok

  2013. október 30., szerda 10:49 Kertészet és szőlészet

  Bortermelés Magyarországon (1993-2012)

 • Pioneer Prémium Ajánlat: a siker benne van!

  2013. október 30., szerda 01:56 Szántóföld

  A tavalyi évben két új termékkört vezetett be a Pioneer, melyek használatával sikeresebben és kiszámíthatóbban lehet szélsőséges aszályos körülmények között kukoricát termelni. A két új opció az OptimumŸ AQUAmaxŸ és a Pioneer Prémium Ajánlat. Ez utóbbi választásával kockázat nélkül lehet korán vetni. A korai vetés előnye az idei évben még...

 • A NAK ismét szorgalmazza a sertés- és baromfihús áfájának 5 százalékra csökkentését

  2013. október 30., szerda 00:23 Állattenyésztés

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekre vonatkozó döntésekor vegye figyelembe a mező- és élelmiszer-gazdaság szereplőinek kérését, és első körben a sertés- és baromfihús, valamint ezek hústermékeinek áfája csökkenjen 27 százalékról 5-re.

 • Ez a pályázat nekem lett kitalálva! - Bemutatunk egy fiatal zalai méhészt

  2013. október 29., kedd 18:13 Támogatások - pályázatok

  A zalai dombok takarásában, Vöcköndön fekszik Dóber Tamás fiatal gazda méhészete. Tamás gyermekkora óta érdeklődik a méhek iránt, már kiskorában elleste nagyszüleitől a méhészkedés fortélyait és a szakma szeretetét.

 • Az MVH nyilvánosságra hozta az elmúlt hat év agrártámogatásait

  2013. október 29., kedd 17:55 Támogatások - pályázatok

  Az MVH nyilvánosságra hozta az elmúlt hat év agrártámogatási adatait, az Európai Bizottság 259/2008-s, úgy nevezett Átláthatósági EK Rendelete (Transparency: applications of regulation EC No. 259/2008) alapján.

 • Állatjóléti támogatások: az idén kifizethetik a harmadik negyedévet, de nagyon oda kell figyelni

  2013. október 29., kedd 13:36 Támogatások - pályázatok

  Október 31-ig kell benyújtani a harmadik negyedéves állatjóléti támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Lehetőség nyílhat arra, hogy a harmadik negyedéves támogatásokat még az idén kifizesse az MVH, de a hiánypótlási határidő 15 napról 8 napra csökkenhet.

 • Faapríték és biomassza előállítására alkalmas gépekhez nyert el uniós támogatást egy gazda

  2013. október 29., kedd 12:56 Támogatások - pályázatok

  Az erdészeti szolgáltatások nyújtásával, faapríték és biomassza előállításával foglalkozó vásárosdombói Hepik Bt. héhány éve sikeresen pályázott az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében igényelhető gépvásárlási támogatásra. Amiből aprítógépet, erdészeti közelítő- és kihordógépet, erdészeti darut, daraboló fűrészt,...

 • Tejfeldogozó támogatásból

  2013. október 29., kedd 12:41 Támogatások - pályázatok

  A hajdúnánási Martinek Imre, a Martinek Farm Bt. vezetője tejfeldolgozó üzem kialakítására nyújtott be támogatási kérelmet 2009 -ben, melyet el is nyert.

 • Családi örökség a gazdálkodás szeretete

  2013. október 29., kedd 11:51 Támogatások - pályázatok

  Lukács Attila Hajdú-Bihar megyei sertés feldolgozó, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatási jogcímben nyújtott be támogatási kérelmet 2011-ben, melyet el is nyert. Korszerű hurka-kolbásztöltő gépet vásárolt, így higiénikusan, kevesebb idő alatt, minőségibb hurkát, kolbászt tud...

 • Egy traktor miatt billent meg a komp

  2013. október 28., hétfő 22:03 Gazdaélet

  Megbillent, majd süllyedni kezdett egy komp Százhalombattánál, amikor ráhajtott egy traktor. Senki sem sérült meg, a műszaki mentés megkezdődött - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este az MTI-vel.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]