Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Megalakult az Országos Borszakértő Bizottság (+Videó)

  2013. június 07., péntek 08:53 Kertészet és szőlészet

  Megalakult a húsztagú Országos Borszakértő Bizottság csütörtökön Budapesten Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kiss Eliza miniszteri biztos kezdeményezésére.

 • Szőlészeti gépesítési bemutató sorozat indul hétfőn

  2013. június 07., péntek 07:54 Kertészet és szőlészet

  Az Axiál Kft. és a Bartifarm Kft. közös szőlészeti gépesítési bemutató sorozatot szervez 2013. június 10. és 18. között az ország több pontján.

 • Tovább nő a helyi termékek szerepe az élelmiszeriparban

  2013. június 06., csütörtök 15:51 Gazdaság

  A vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a jövőben tovább nő a helyi termékek szerepe az élelmiszeriparon belül, a kormányzat ezért fontos feladatának tartja az ágazat szereplőinek támogatását.

 • Q-láz járvány Baranyában – Nőtt a megbetegedések száma

  2013. június 06., csütörtök 15:47 Gazdaság

  A múlt heti hetvenhéttel szemben már kilencvenegy megbetegedést hoztak összefüggésbe a szakemberek az április 25-én Baranyában kitört Q-láz járvánnyal - erősítette meg Kassay Veronika megyei tiszti főorvos csütörtökön az MTI-nek az egyik megyei napilap információját.

 • Nő a világ búza- és kukoricatermelése

  2013. június 06., csütörtök 15:36 Szántóföld

  Az idén várhatóan 6,5 százalékkal rekordszintre, 702 millió tonnára nő a világ búzatermelése - közölte csütörtökön az AMIS kormányközi mezőgazdasági szervezet.

 • Elemzők szerint sok múlik a mezőgazdaságon a növekedés szempontjából

  2013. június 06., csütörtök 15:32 Gazdaság

  Az idei gazdasági növekedés szempontjából sok múlik majd a mezőgazdaság teljesítményén a Buda-Cash és a Raiffeisen elemzői szerint, akik úgy vélik, a tartós növekedési pályára álláshoz beruházási fordulatra lenne szükség. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemeli: az EU-ban az első negyedévben Litvánia és Lettország után Magyarországon...

 • OECD/FAO-jelentés: emelkednek az élelmiszerárak a következő évtizedben

  2013. június 06., csütörtök 15:28 Gazdaság

  A termelés növekedési ütemének lelassulása és a növekvő kereslet miatt emelkedni fog a következő évtizedben a mezőgazdasági és az állati termékek árszintje - írja az OECD és a FAO csütörtökön közzétett közös jelentése.

 • Ki tud többet a parlagfűről – iskolások vetélkedtek

  2013. június 06., csütörtök 07:33 Gazdaság

  Nemzetközi környezetvédelmi vetélkedőn adtak számot parlagfűvel kapcsolatos ismereteikről iskolások. A parlagfűről, a gyomnövény terjedéséről, élettani hatásairól, az ellene való védekezés lehetőségeiről a Szatmárnémetiben tartott döntőben magyar és romániai, 5-12. osztályos diákok versengtek.

 • Nőtt az importeper ára, az év elején megugrott a behozatal

  2013. június 06., csütörtök 07:30 Gazdaság

  Az idén az import szamócát a magyar eper megjelenéséig átlagosan 10 százalékkal magasabb nagykereskedelmi áron kínálták, mint tavaly, miközben a magyarért ugyanebben az időszakban 2 százalékkal kevesebbet fizettek a nagybanin a kereskedők - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

 • Vogel-Noot lazító, rövid tárcsa a Bábolnai Gazdanapokon (+Videó)

  2013. június 05., szerda 22:33 Gépészet

  A Vogel-Noot innovatív termékei és tökéletes részletmegoldásai a legkorszerűbb munkagépeket biztosítják a gazdálkodók számára. Az Agroinform videó-tudósítással is hírt ad a legújabb Vogel-Noot gépekről.

 • Vadászati, halászati és horgászati tilalmakat vezettek be

  2013. június 05., szerda 18:54 Gazdaság

  Több helyen rendeltek el az árvíz miatt vadászati, halászati és horgászati tilalmat - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.

 • A MOSZ szerint elfogadhatatlan az egyeztetés elmaradása a földtörvény átszabásáról

  2013. június 05., szerda 18:46 Gazdaság

  A nemzeti együttműködési szándékkal ellentétesnek és elfogadhatatlannak tartja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága szinte egy teljesen új földtörvényt nyújtott be úgy a Parlamentnek, hogy arról sem érdemi társadalmi egyeztetés, sem valódi szakmai vita nem folyt.

 • Új államtitkárság a Vidékfejlesztési Minisztériumban

  2013. június 05., szerda 13:32 Gazdaság

  Ma letette esküjét Áder János köztársasági elnöknél dr. Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős új államtitkára. A kormányzat célja a családi gazdaságok megerősítése a Földet a gazdáknak! program révén.

 • Kiváló termést várnak a kalászos gabonáktól és a kukoricától a szakemberek

  2013. június 05., szerda 13:26 Szántóföld

  Rendkívül jó állapotban van a kalászos gabona a földeken, az idei termés messze meghaladhatja a legutóbbi öt év átlagát. Hasonló a helyzet a kukorica esetében is - hangzott el a Syngenta Kft. Szer-Show-ján.

 • Lombtrágyázás, illetve annak hiánya a napraforgóban

  2013. június 05., szerda 10:52 Szántóföld

  Az alaptrágyázáshoz hasonlóan több termékből válogathatunk. Magas hatóanyag-tartalom, tartamhatás, keverhetőség, esőállóság; a teljesség igénye nélkül ezek a legfontosabb jellemzői a YaraVita lombtrágya családnak.

 • Repce növényvédelmi és kukorica gyomirtási bemutató Mezőhegyesen

  2013. június 05., szerda 09:55 Szántóföld

  Repcemustrára érkeztek a gazdák a Mezőhegyesi Ménesbirtokra, ahol 9 fajtatulajdonos 45 repcefajtáját nézhették meg, miközben a Sumi Agro 2013-as évi repce növényvédelmi és kukorica gyomirtási technológiáját is megismerhették.

 • Új technológiai pont a nyári tarlók kezelésében

  2013. június 05., szerda 09:19 Szántóföld

  Hazánkban a kalászos gabonák betakarítása a nyári mezőgazdasági munkák legnagyobb körültekintést, figyelmet és leggondosabb szervezési munkát igénylő része. A gabona betakarításával azonban a technológiai munkálatok korántsem érnek véget, ugyanis a visszamaradt tarló legalább ennyire gondos és szakszerű kezelést kíván. Mára jelentősen...

 • A korszerű mezőgazdasági technológiát tanulmányozták a kazah diákok

  2013. június 05., szerda 07:15 Gazdaság

  A legkorszerűbb termeléstechnológiai módszereket és eljárásokat alkalmazó cégeket látogatják meg azok a kazh diákok, akik diplomamunkáik előkészítése céljából érkeztek Magyarországra. Tíznapos tanulmánykörútjuk során a Hód-Mezőgazda Zrt. újdonságait is megtekintették.

 • Június 10-ig még igényelhető a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás

  2013. június 04., kedd 19:40 Gazdaság

  Aki még nem tagja az agrár kockázatkezelési rendszernek, és önkéntes csatlakozási szándékát az egységes kérelemben nem jelezte, június 10-ig ezt megteheti - hívja fel a gazdálkodók figyelmét a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • VM: a magyar föld megtartása a cél

  2013. június 04., kedd 16:19 Gazdaság

  A magyar föld megtartása a célja a készülő mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatnak, amelyről széles körű társadalmai-szakmai vita folyt; ennek nyomán szükségessé vált a törvényjavaslat szövegének koncepcionális jellegű átdolgozása - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

 • Jó búzatermésre számítanak a szakemberek idén

  2013. június 04., kedd 14:25 Szántóföld

  Az elmúlt éveknél lényegesen jobb búzatermés várható, a hazai 2,2 millió tonnás szükséglet mellett 1,5-2 millió tonnás exporttöbbletre lehet számítani – mondta a BUNGE Zrt. gabonakereskedelmi vezetője kedden az MTI-nek.

 • Árvíz - OKF: kilenc településen védekeznek

  2013. június 04., kedd 13:18 Gazdaság

  Négy katasztrófavédelmi igazgatóság kilenc településén folytatnak árvízi védekezést, a fővárosban több helyszínen is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján.

 • Fontos tudnivalók a kötelező képzésekről

  2013. június 04., kedd 13:05 Gazdaság

  Azon támogatási jogcímeknél, melyekhez kötelező képzés elvégzése kapcsolódik, fokozottan figyelni kell a teljesítésre megadott határidő megtartására, ugyanis jogcímtől függően a kifizetések részbeni vagy teljes szankcionálása múlhat rajta.

 • Információs szupersztráda a farzsebben

  2013. június 04., kedd 09:26 Gazdaság

  Légkondicionált, műholdvezérelt betakarító gépek, párhuzamos nyomkövető rendszerrel ellátott, automata kormányzással működő traktorok, GPS alapú területmérés, precíziós tápanyag-gazdálkodás, automata növény-védelmi előrejelző rendszerek, távolról is elérhető adatok, automatikus gépbeállítás. A gazda okostelefonján hívja a szervizest, aki...

 • A tervezettnél 8500 hektárral több szántóföldi vetés Békés megyében

  2013. június 04., kedd 08:16 Szántóföld

  A tervezettnél mintegy 8500 hektárral több napraforgót, takarmány- és vetőmag-kukoricát vetettek el Békés megyében 2013-ban, a termelők vetésterveit a rendkívül száraz ősz és a hóeséssel kísért tavaszi hideg írta felül.

 • Átírták a földtörvényjavaslatot

  2013. június 03., hétfő 20:18 Gazdaság

  A tavaly nyáron beterjesztett kormány-előterjesztést több, terjedelmes bizottsági módosító indítvány elfogadásával írta át a parlament. Újraszabályozták egyebek mellett a földtulajdonjog és a haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást.

 • Zöldítés a mezőgazdaságban: A Syngenta és az ELO Multifunkciós Vidék Roadshowja Budapesten

  2013. június 03., hétfő 16:02 Gazdaság

  A Földtulajdonosok Európai Szervezete (ELO) és a Syngenta kezdeményezése, a „Multifunctional Landscapes Roadshow”, azaz a Multifunkciós Vidék eseménysorozat megérkezett Magyarországra.

 • Magyarok kenyere: ötven tonna búzát várnak

  2013. június 03., hétfő 15:57 Gazdaság

  Az ország összes megyéjéből és a Kárpát-medence valamennyi országából várják a szervezők a búzát az idei magyarok kenyere programhoz, összesen mintegy ötven tonnányi alapanyagra számítanak - mondta el Korinek László ötletgazda sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

 • Közösségi méhészet és méhmúzeum Budapest közepén

  2013. június 03., hétfő 15:38 Állattenyésztés

  Városi méhészetet hoz létre egy német alkotópáros idén nyáron Budapesten. A társadalmi és művészeti kísérlethez bárki csatlakozhat, akit érdekel a mézkészítés.

 • NAV: a kereskedők negyede nem ad számlát

  2013. június 03., hétfő 14:22 Gazdaság

  Minden negyedik esetben találtak szabálytalanságot az adóellenőrök és a pénzügyőrök tavaszi akciójuk során. A várható bírság összege meghaladja a 320 millió forintot, 53 üzlet működését 12 napra felfüggesztették - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]