Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Magyar-román kereskedelmi központ épült Csengersimánál

  2013. augusztus 11., 09:01 Gazdaság

  Magyar-román zöldség-gyümölcs kereskedelmi központ épült Csengersimánál; a határ menti mezőgazdasági termelőknek értékesítési lehetőséget teremtő létesítményt augusztus végén nyitják meg - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település közös önkormányzati hivatalának kirendeltség-vezetője az MTI-vel.

 • Debrecen az AXIÁL telephely-fejlesztési program legújabb helyszíne

  2013. augusztus 10., szombat 17:49 Gazdaság

  Újabb telephely építése kezdődött meg a kelet-magyarországi városban. A tervek szerint 2014 márciusától Debrecenben is megújult és korszerű szervizinfrastruktúrával valamint alkatrészellátással várja partnereit az Axiál Kft.

 • Syngenta Szőlő Növényvédelmi Nap - Egri Borvidék (+Videó!)

  2013. augusztus 10., szombat 09:52 Kertészet és szőlészet

  A Syngenta Kft. szőlő növényvédelmi szakmai napot tartott az Egri Borvidéken. A Dula pincészet termőterületén tartott szabadföldi bemutató után a Thummerer pincében, a kórokozói fenyegetettségekről hallhattak előadásokat a résztvevők.

 • Nébih: kezelhető az aflatoxin-probléma

  2013. augusztus 10., szombat 09:00 Gazdaság

  Kezelhető problémának nevezte az aflatoxin-szennyezettséget a Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója pénteken Bonyhádon, a XVII. országos agrárfórumon.

 • Romániában több mint hétmillió tonna búza és rozs termett

  2013. augusztus 10., szombat 08:40 Szántóföld

  Több mint hétmillió tonna búza és rozs termett az idén Romániában, ez az elmúlt nyolc év legjobb termése – jelentette ki Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter pénteken.

 • Feldman Zsolt: nőtt a hazai szarvasmarha-állomány

  2013. augusztus 10., szombat 08:31 Állattenyésztés

  Nőtt a magyar szarvasmarha-állomány 2010 és 2013 között, a bővülés mögött a belső piac visszaszerzése és az ágazatot érintő támogatási rendszer áll - közölte az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár pénteken Bonyhádon, a XVII. országos agrárfórumon.

 • Czerván: a kormány elé kerül a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia

  2013. augusztus 09., péntek 21:41 Kertészet és szőlészet

  Hamarosan a kormány elé kerül a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia, amelynek célja, hogy egymillió tonnával emelkedjen az ágazat éves kibocsátása – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken a Baranya megyei Szentlőrincen.

 • A BIOSILD a Sumi Agro kalászos csávázószere

  2013. augusztus 09., péntek 12:44 Szántóföld

  A Sumi Agro BIOSILD csávázószer neve évek óta a megbízhatóság, a gazdaságosság védjegyévé vált. Ez nem véletlen! Termékfejlesztésünk mindig fókuszált a csávázószerekre; a piaci igények folyamatos változásai között is minden esetben meg tudtunk újulni. Így lett a Biosild TOP egy kis dózisban alkalmazandó, kiváló fedőképességekkel...

 • Traktoros tiltakozások Horvátországban

  2013. augusztus 09., péntek 12:38 Gazdaélet

  Útlezárásokkal tiltakozik a horvát gazdák egy része az elmaradt támogatások kifizetését sürgetve.

 • TRAVIATA hibrid repce - Csúcshozam, stabil lábakon

  2013. augusztus 09., péntek 10:29 Szántóföld

  A gyorsan növekvő, nagyon jó fajsúllyal betakarítható Traviata nem véletlenül vált a repcetermesztők egyik kedvenc hibridjévé. Most ők mondják el róla a véleményüket.

 • Az esőért szólítanak fel imára Beninben

  2013. augusztus 09., péntek 10:22 Időjárás

  Az esőzésekért szólította fel imára országa népét a benini kormány, amely szerint a kevés csapadék károkat okozhat a mezőgazdaságnak.

 • Leégett egy gabonasiló Igricinél

  2013. augusztus 09., péntek 10:00 Szántóföld

  Leégett egy takarmánytároló péntek reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Igrici külterületén, személyi sérülés nem történt – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője az MTI-vel.

 • Hőség - Nébih: a kereskedelmi forgalomban kapható zöldség és gyümölcs kockázatmentesen fogyasztható

  2013. augusztus 08., csütörtök 20:06 Gazdaság

  A technológiai előírásokat betartó termelőktől származó, kereskedelmi forgalomban kapható zöldségek és gyümölcsök kockázatmentesen fogyaszthatóak a hetek óta tartó kánikulában is - jelentette ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese csütörtökön az...

 • Nagy a kiállítói érdeklődés a debreceni Farmer Expo iránt

  2013. augusztus 08., csütörtök 19:58 Gazdaság

  Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vására, a debreceni Farmer Expo iránt az idén megmutatkozó nagy érdeklődés azt jelzi, hogy pozitív folyamatok indultak el az agráriumban - jelentette ki Vaszkó László, a kiállítást rendező V-Trade Kiállítások Kft. ügyvezetője csütörtökön Debrecenben, sajtótájékoztatón.

 • Mezőgazdasági Startmunka program Hajdúböszörményben

  2013. augusztus 08., csütörtök 19:39 Gazdaság

  Sikeres a Startmunka mintaprogram mezőgazdasági növénytermesztési programeleme Hajdúböszörményben: az idén a tavalyinál tízzel többen, hetvenen termesztenek szántóföldi növényeket 34,3 hektáron - közölte Fórizs László (Fidesz), a város alpolgármestere csütörtökön, amikor a maguk termelte növényekkel jutalmazták a legeredményesebb...

 • Augusztus 20. - Ötven tonna búza érkezhet a magyarok kenyeréhez

  2013. augusztus 08., csütörtök 19:32 Gazdaság

  A tavalyi mennyiség több mint kétszerese, mintegy ötven tonna búza érkezhet Baranyába a magyarok kenyere jótékonysági akció keretében - mondta el a kezdeményezés ötletgazdája egy pécsi sajtótájékoztatón csütörtökön.

 • Újabb 100 ezer hektár állami földterületet hirdetnek meg

  2013. augusztus 08., csütörtök 15:25 Gazdaság

  Újabb 100 ezer hektár állami föld kerül családi gazdaságokhoz haszonbérbe. A tíz nemzeti park vagyonkezelésében lévő terület pályázati előkészítését augusztusban indítják el – közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára az ócsai tájvédelmi körzetben tartott csütörtöki...

 • Bizakodó gazdálkodók a debreceni Farmer Expón

  2013. augusztus 08., csütörtök 13:53 Gazdaság

  Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vására, a debreceni Farmer Expo iránti idei érdeklődés azt jelzi, hogy pozitív folyamatok indultak el a magyar agráriumban - jelentette ki Vaszkó László, a kiállítást rendező V-Trade Kiállítások Kft. ügyvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben.

 • VM: mintegy 10 millió forintos bírság a július dinnyeellenőrzések eredménye

  2013. augusztus 08., csütörtök 13:32 Gazdaság

  Mintegy 10 millió forintos bírságot szabtak ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei júliusban a dinnyeellenőrzések során a feltárt szabálytalanságok miatt - közölte Helik Ferenc csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • Túljelentkezés miatt változott az állami földbérlet pályáztatása

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:23 Gazdaság

  Húszezer hektár állami földet érinthet a módosítás, amely szerint a legalább százhektáros területekre több nyertest is lehet hirdetni - mondta a Napi Gazdaságnak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke.

 • Lángolt a bálázó Lakiteleken

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:14 Gazdaság

  Kigyulladt bálázó gép okozott tüzet egy kaszálón, Lakitelek külterületén, ahol mintegy félszáz körbála is elégett – tudatta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő szerdán az MTI-vel.

 • Jó évet zártak a káposztarepcét termelők Békés megyében

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:08 Szántóföld

  Jó évet zártak a káposztarepcét termelők Békés megyében, hektáronként átlagosan 2,3-2,4 tonna termést takarítottak be a gazdák, a minőség is kiváló a magvak magas olajtartalma miatt - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-t.

 • Még biztonságosabb és növénykímélőbb gyomirtás a repcében

  2013. augusztus 08., csütörtök 09:07 Szántóföld

  A repcetermesztők gyomirtási technológiája országos szinten jelentős eltéréseket mutat. Egyes régiókban a legelterjedtebb metazaklór és kombinációinak preemergens és korai posztemergens módja a jellemző, máshol továbbra is kitartanak a célzott felülkezelések mellett vagy a repce jó gyomelnyomó képességében bízva még kihagyják a...

 • Tájékoztatás sertésfeldolgozást végző élelmiszer-feldolgozók részére

  2013. augusztus 08., csütörtök 08:51 Gazdaság

  A sertésfeldolgozást végző élelmiszer-feldolgozók részére nyújtott „de minimis” támogatásról szóló 67/2013. (VII.29) VM rendelet kapcsán a NÉBIH az alábbi tájékoztatást adja:

 • Javult az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések hatékonysága

  2013. augusztus 07., szerda 21:37 Gazdaság

  Javult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzéseinek hatékonysága az idei első félévben a bevezetett szervezeti és módszertani újításoknak köszönhetően - mondta Bognár Lajos szerdán az MTI-nek.

 • Emberről emberre is terjedhet a H7N9, a madárinfluenza-vírus új törzse

  2013. augusztus 07., szerda 16:28 Gazdaság

  Kínai kutatók az eddigi legerősebb bizonyítékot találták arra, hogy a madárinfluenza új H7N9 törzsének a kórokozója képes emberről emberre terjedni.

 • A dél-balatoni Csabagyöngyével kezdődött a szüret Európában

  2013. augusztus 07., szerda 16:10 Kertészet és szőlészet

  A dél-balatoni, korai érésű csabagyöngyével szerdán megkezdődött a szőlőszüret Európában, a jónak mondható idei termés átvételi ára a tavalyi 100 forintról 110 forintra emelkedett - mondta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetője az MTI-nek Ordacsehiben, a szüret indításakor.

 • Jövő novemberre elkészül a Szamos-Kraszna-közi árapasztó tározó

  2013. augusztus 07., szerda 15:57 Gazdaság

  Az eredeti határidőnek megfelelően, 2014 novemberére elkészül a Szamos-Kraszna-közi árvízszint-csökkentő víztározó; a több mint 17 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból megvalósuló projekt helyszínbejárását szerdán tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tunyogmatolcs határában.

 • VM: a hét elején befejeződött az őszi búza aratása

  2013. augusztus 07., szerda 15:35 Szántóföld

  A hét elején gyakorlatilag befejeződött az őszi búza aratása az országban - közölte Czerván György szerdán Budapesten, az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

 • Agroinform nyereményjáték – díjátadó

  2013. augusztus 07., szerda 14:39 Gazdaság

  Nagy volt az élet tegnap szerkesztőségünkben, ahol a legutóbbi Agroinform nyereményjáték szerencséseit köszöntöttük. Az ünnepi pillanatokról alábbi cikkünkben olvashatnak.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]