Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Módosítaná a kormány a termőföld védelméről szóló törvényt

  2013. június 07., péntek 17:49 Gazdaság

  A termőföld védelmének erősítése a legfőbb célja az erről szóló törvény módosításának, miután a jogszabály ellenére folytatódott a mezőgazdasági termelésbe vont földek csökkenése. Az elmúlt két évtizedben az ingatlan-nyilvántartás adatai szerint 390 ezer hektárral csökkent a művelésbe vont terület nagysága Magyarországon - indokolta...

 • Fazekas Sándor előadást tartott „Ez a magyar föld” címmel

  2013. június 07., péntek 17:36 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter előadást tartott a Magyarország jobban teljesít „Ez a magyar föld” című rendezvényen Szegeden.

 • Bács-Kiskun megyében mezőgazdasági területek és a bajai Petőfi-sziget van veszélyben

  2013. június 07., péntek 13:28 Gazdaság

  Bács-Kiskun megyében a fővédvonalon belüli mezőgazdasági területek, valamint Baján a Petőfi-sziget kerülhet veszélybe a vártnál magasabb vízállás esetén - mondta Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke pénteken, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatón.

 • Növekvő igény a kisüzemi kézműves sörfőzdék termékeire

  2013. június 07., péntek 13:11 Gazdaság

  Növekszik az igény a kisüzemi kézműves sörfőzdék termékeire, ma már a fiatalok körében is divat a minőségi termékek fogyasztása - hangoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a kisüzemi sörfőzdék konferenciájának megnyitóján.

 • Ötvenmilliós traktorokat loptak Apátfalván

  2013. június 07., péntek 12:25 Gazdaélet

  Megtalált a rendőrség három, egyenként több mint ötvenmillió forintba kerülő ellopott traktort. A gépeket egy kamionból vitték el áprilisban Apátfalván – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

 • Nő a gyümölcsfákat károsító fertőzések veszélye

  2013. június 07., péntek 11:31 Kertészet és szőlészet

  A csapadékos időjárás és a magas páratartalom miatt nő a gyümölcsfák, illetve a szőlő gombás és baktériumos betegségeinek veszélye - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteki közleményében.

 • Új lehetőségek a magyar termelők előtt

  2013. június 07., péntek 09:03 Gazdaság

  A beszállítók számának növelése azt jelzi, nő a magyar termékek iránti kereslet, s ezt az Auchan Magyarország is érzékeli. Emellett a magyar élelmiszerek minősége is egyre jobb és ezért egyre kelendőbbek bel- és külföldön – mondta köszöntő beszédében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten az első Auchan Partner Napon.

 • Megalakult az Országos Borszakértő Bizottság (+Videó)

  2013. június 07., péntek 08:53 Kertészet és szőlészet

  Megalakult a húsztagú Országos Borszakértő Bizottság csütörtökön Budapesten Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kiss Eliza miniszteri biztos kezdeményezésére.

 • Szőlészeti gépesítési bemutató sorozat indul hétfőn

  2013. június 07., péntek 07:54 Kertészet és szőlészet

  Az Axiál Kft. és a Bartifarm Kft. közös szőlészeti gépesítési bemutató sorozatot szervez 2013. június 10. és 18. között az ország több pontján.

 • Tovább nő a helyi termékek szerepe az élelmiszeriparban

  2013. június 06., csütörtök 15:51 Gazdaság

  A vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a jövőben tovább nő a helyi termékek szerepe az élelmiszeriparon belül, a kormányzat ezért fontos feladatának tartja az ágazat szereplőinek támogatását.

 • Q-láz járvány Baranyában – Nőtt a megbetegedések száma

  2013. június 06., csütörtök 15:47 Gazdaság

  A múlt heti hetvenhéttel szemben már kilencvenegy megbetegedést hoztak összefüggésbe a szakemberek az április 25-én Baranyában kitört Q-láz járvánnyal - erősítette meg Kassay Veronika megyei tiszti főorvos csütörtökön az MTI-nek az egyik megyei napilap információját.

 • Nő a világ búza- és kukoricatermelése

  2013. június 06., csütörtök 15:36 Szántóföld

  Az idén várhatóan 6,5 százalékkal rekordszintre, 702 millió tonnára nő a világ búzatermelése - közölte csütörtökön az AMIS kormányközi mezőgazdasági szervezet.

 • Elemzők szerint sok múlik a mezőgazdaságon a növekedés szempontjából

  2013. június 06., csütörtök 15:32 Gazdaság

  Az idei gazdasági növekedés szempontjából sok múlik majd a mezőgazdaság teljesítményén a Buda-Cash és a Raiffeisen elemzői szerint, akik úgy vélik, a tartós növekedési pályára álláshoz beruházási fordulatra lenne szükség. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemeli: az EU-ban az első negyedévben Litvánia és Lettország után Magyarországon...

 • OECD/FAO-jelentés: emelkednek az élelmiszerárak a következő évtizedben

  2013. június 06., csütörtök 15:28 Gazdaság

  A termelés növekedési ütemének lelassulása és a növekvő kereslet miatt emelkedni fog a következő évtizedben a mezőgazdasági és az állati termékek árszintje - írja az OECD és a FAO csütörtökön közzétett közös jelentése.

 • Ki tud többet a parlagfűről – iskolások vetélkedtek

  2013. június 06., csütörtök 07:33 Gazdaság

  Nemzetközi környezetvédelmi vetélkedőn adtak számot parlagfűvel kapcsolatos ismereteikről iskolások. A parlagfűről, a gyomnövény terjedéséről, élettani hatásairól, az ellene való védekezés lehetőségeiről a Szatmárnémetiben tartott döntőben magyar és romániai, 5-12. osztályos diákok versengtek.

 • Nőtt az importeper ára, az év elején megugrott a behozatal

  2013. június 06., csütörtök 07:30 Gazdaság

  Az idén az import szamócát a magyar eper megjelenéséig átlagosan 10 százalékkal magasabb nagykereskedelmi áron kínálták, mint tavaly, miközben a magyarért ugyanebben az időszakban 2 százalékkal kevesebbet fizettek a nagybanin a kereskedők - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

 • Vogel-Noot lazító, rövid tárcsa a Bábolnai Gazdanapokon (+Videó)

  2013. június 05., szerda 22:33 Gépészet

  A Vogel-Noot innovatív termékei és tökéletes részletmegoldásai a legkorszerűbb munkagépeket biztosítják a gazdálkodók számára. Az Agroinform videó-tudósítással is hírt ad a legújabb Vogel-Noot gépekről.

 • Vadászati, halászati és horgászati tilalmakat vezettek be

  2013. június 05., szerda 18:54 Gazdaság

  Több helyen rendeltek el az árvíz miatt vadászati, halászati és horgászati tilalmat - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.

 • A MOSZ szerint elfogadhatatlan az egyeztetés elmaradása a földtörvény átszabásáról

  2013. június 05., szerda 18:46 Gazdaság

  A nemzeti együttműködési szándékkal ellentétesnek és elfogadhatatlannak tartja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), hogy az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága szinte egy teljesen új földtörvényt nyújtott be úgy a Parlamentnek, hogy arról sem érdemi társadalmi egyeztetés, sem valódi szakmai vita nem folyt.

 • Új államtitkárság a Vidékfejlesztési Minisztériumban

  2013. június 05., szerda 13:32 Gazdaság

  Ma letette esküjét Áder János köztársasági elnöknél dr. Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős új államtitkára. A kormányzat célja a családi gazdaságok megerősítése a Földet a gazdáknak! program révén.

 • Kiváló termést várnak a kalászos gabonáktól és a kukoricától a szakemberek

  2013. június 05., szerda 13:26 Szántóföld

  Rendkívül jó állapotban van a kalászos gabona a földeken, az idei termés messze meghaladhatja a legutóbbi öt év átlagát. Hasonló a helyzet a kukorica esetében is - hangzott el a Syngenta Kft. Szer-Show-ján.

 • Lombtrágyázás, illetve annak hiánya a napraforgóban

  2013. június 05., szerda 10:52 Szántóföld

  Az alaptrágyázáshoz hasonlóan több termékből válogathatunk. Magas hatóanyag-tartalom, tartamhatás, keverhetőség, esőállóság; a teljesség igénye nélkül ezek a legfontosabb jellemzői a YaraVita lombtrágya családnak.

 • Repce növényvédelmi és kukorica gyomirtási bemutató Mezőhegyesen

  2013. június 05., szerda 09:55 Szántóföld

  Repcemustrára érkeztek a gazdák a Mezőhegyesi Ménesbirtokra, ahol 9 fajtatulajdonos 45 repcefajtáját nézhették meg, miközben a Sumi Agro 2013-as évi repce növényvédelmi és kukorica gyomirtási technológiáját is megismerhették.

 • Új technológiai pont a nyári tarlók kezelésében

  2013. június 05., szerda 09:19 Szántóföld

  Hazánkban a kalászos gabonák betakarítása a nyári mezőgazdasági munkák legnagyobb körültekintést, figyelmet és leggondosabb szervezési munkát igénylő része. A gabona betakarításával azonban a technológiai munkálatok korántsem érnek véget, ugyanis a visszamaradt tarló legalább ennyire gondos és szakszerű kezelést kíván. Mára jelentősen...

 • A korszerű mezőgazdasági technológiát tanulmányozták a kazah diákok

  2013. június 05., szerda 07:15 Gazdaság

  A legkorszerűbb termeléstechnológiai módszereket és eljárásokat alkalmazó cégeket látogatják meg azok a kazh diákok, akik diplomamunkáik előkészítése céljából érkeztek Magyarországra. Tíznapos tanulmánykörútjuk során a Hód-Mezőgazda Zrt. újdonságait is megtekintették.

 • Június 10-ig még igényelhető a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás

  2013. június 04., kedd 19:40 Gazdaság

  Aki még nem tagja az agrár kockázatkezelési rendszernek, és önkéntes csatlakozási szándékát az egységes kérelemben nem jelezte, június 10-ig ezt megteheti - hívja fel a gazdálkodók figyelmét a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • VM: a magyar föld megtartása a cél

  2013. június 04., kedd 16:19 Gazdaság

  A magyar föld megtartása a célja a készülő mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatnak, amelyről széles körű társadalmai-szakmai vita folyt; ennek nyomán szükségessé vált a törvényjavaslat szövegének koncepcionális jellegű átdolgozása - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-t.

 • Jó búzatermésre számítanak a szakemberek idén

  2013. június 04., kedd 14:25 Szántóföld

  Az elmúlt éveknél lényegesen jobb búzatermés várható, a hazai 2,2 millió tonnás szükséglet mellett 1,5-2 millió tonnás exporttöbbletre lehet számítani – mondta a BUNGE Zrt. gabonakereskedelmi vezetője kedden az MTI-nek.

 • Árvíz - OKF: kilenc településen védekeznek

  2013. június 04., kedd 13:18 Gazdaság

  Négy katasztrófavédelmi igazgatóság kilenc településén folytatnak árvízi védekezést, a fővárosban több helyszínen is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján.

 • Fontos tudnivalók a kötelező képzésekről

  2013. június 04., kedd 13:05 Gazdaság

  Azon támogatási jogcímeknél, melyekhez kötelező képzés elvégzése kapcsolódik, fokozottan figyelni kell a teljesítésre megadott határidő megtartására, ugyanis jogcímtől függően a kifizetések részbeni vagy teljes szankcionálása múlhat rajta.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Argentína: búza - termelés 2019 előrejelzés: 20,1 millió tonna (+9% vs 2018); mindenkori rekord (Argentín mezőgazdasági minisztérium , 2018-11-08)

Argentína: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 49,7 millió tonna (+55% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Argentína: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 54,2 millió tonna (+44% vs 2018) (Argentín mezőgazdasági minisztérium, 2018-11-08)

Brazília: kukorica - termelés 2019 előrejelzés: 90,0-91,0 millió tonna (2018: 80,8 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 116,8-119,3 millió tonna (2018: 119,3 millió tonna) (CONAB, 2018-11-08)

[bezárás x]