Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Hegyközségek: az átlagosnál jobb lehet a szőlőtermés az idén

  2013. július 29., hétfő 16:15 Kertészet és szőlészet

  A mostani kilátások szerint a szőlőtermelők és a borászok az átlagosnál nagyobb mennyiségű és jobb minőségű szőlőt szüretelhetnek az idén - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

 • Fortuna Bt., ahol újjá születnek az öreg gépmotorok!

  2013. július 29., hétfő 11:05 Gépészet

  A közel négy évtizede főként mezőgazdasági gépek és haszongépjárművek motorfelújítására szakosodott Fortuna Bt. munkapadjain a 600-18 000 cm3-es motorok fordulnak meg leginkább, de emellett teljes szervizeléssel és alkatrészek nagykereskedelmével is foglalkoznak.

 • Hőség - Megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord

  2013. július 29., hétfő 10:15 Időjárás

  Hétfőre virradóra több mint 1 fokkal megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord. Tatán a leghidegebb órában is 26,2 Celsius-fok volt - közölte az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

 • Almatárolási betegségek? – Itt a megoldás!

  2013. július 29., hétfő 09:58 Kertészet és szőlészet

  A BASF új terméke a Bellis, az első almatárolási betegségek elleni fungicid. Zárókezelésként használva megőrizhetjük a hosszabb időn keresztül tárolt termés piacosságát, minőségét.

 • Több mint 12 ezer pálinka-ellenőrzést végzett a hatóság

  2013. július 29., hétfő 09:45 Gazdaság

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az év eleje óta több mint 12 ezer pálinka-ellenőrzést végeztek, a hatóság munkatársai nemcsak a kocsmák és vendéglátóhelyek, piaci árusok árukészletét vizsgálták, hanem internetes felületeken, aukciós oldalakon is igyekeztek feltárni az illegális pálinkakereskedelmet - írta a Magyar Nemzet...

 • Biogáz erőmű és gazdaságos sertéságazat

  2013. július 29., hétfő 09:19 Állattenyésztés

  A Csongrádon most átadott biogáz erőmű olcsón termel környezetkímélő energiát, amely nemcsak a környezetvédelem, hanem a sertéságazat gazdaságossága szempontjából is fontos.

 • Szentes új termálkúttal lett gazdagabb (+VIDEO)

  2013. július 29., hétfő 09:09 Gazdaság

  Ezzel a Bakó Kertészet is részévé vált a Magyarország ékkövének számító termálkertészetnek, amely olyan kiváló élelmiszereket termeszt, mint a szentesi paprika – említette Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az átadón.

 • Újjáépül a magyar agrárkutatás intézményrendszere

  2013. július 29., hétfő 09:03 Gazdaság

  Integrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány. A magyar mezőgazdaság versenyképességének egyik záloga a korszerű tudás, a kutatás-fejlesztés eredményeinek minél szélesebb körű alkalmazása és az innováció térhódítása. Ezt ismerte fel a kormányzat akkor, amikor e feladatok ellátása érdekében a vidékfejlesztési miniszter...

 • Megjelent a BASF Növényvédelmi Tippek repcetermesztési különszáma

  2013. július 29., hétfő 08:13 Szántóföld

  A BASF Növényvédelmi Tippek magazin idei negyedik lapszáma a repcetermesztő szakembereknek ad áttekintést a 2013-as év repcevetőmag-palettájáról illetve a repce őszi növényvédelmi kérdéseiről.

 • Jogszabályváltozások - Módosul a hegyközségi törvény

  2013. július 28., 19:15 Gazdaság

  A hegyközségi tagoknak, valamint a szőlészeti és borászati felvásárlóknak hegyközségi járulékot kell fizetniük annak a hegyközségnek a részére, amelynek működési területén tevékenykednek - egyebek mellett ezzel egészül ki augusztus 1-jétől a hegyközségi törvény.

 • Erősödött a magyar mezőgazdaság (+Video)

  2013. július 28., 12:37 Gazdaság

  A magyar mezőgazdaság sokat erősödött az elmúlt években – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Fábiánsebestyénen.

 • A klíma felmelegedése miatt a lepkék, madarak északabbra vándorolnak

  2013. július 27., szombat 08:58 Környezetvédelem

  A klíma-felmelegedés egyik látványos jele, hogy a madarak és lepkék északabbra lévő területekre teszik át élőhelyüket.

 • Magyarországi világörökségi helyszínek gondnokságainak találkozója

  2013. július 26., péntek 19:00 Gazdaság

  A világörökségi gondnokságok feladatairól és a jövőbeni együttműködés kereteiről volt szó azon a pénteki szakmai találkozón, amelyet a nyolc magyarországi világörökségi helyszín gondnokságainak képviselői tartottak Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár vezetésével az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi).

 • Uniós támogatással újraéled a debreceni dohányfeldolgozó ipar

  2013. július 26., péntek 15:15 Támogatások - pályázatok

  A Róna Dohányfeldolgozó Kft. több mint 2,5 milliárdos beruházásával, amelyhez 322,5 millió forint európai uniós támogatást nyertek el, újraéled a debreceni dohányfeldolgozó ipar - jelentette ki Papp László (Fidesz), a város stratégiai alpolgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

 • A Kiváló Minőségű Sertéshús tanúsító védjegy pályázatok időközi értékelése

  2013. július 26., péntek 15:05 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt Kiváló Minőségű Sertéshús tanúsító védjegy grafikájának kidolgozására és a pályázat benyújtására 2013. június 30-ig volt lehetőség.

 • Kiváló magyar görögdinnye fajták a Syngentától! (+ Videó!)

  2013. július 26., péntek 15:02 Kertészet és szőlészet

  A Syngenta Kft. fajta- és technológiai bemutatót tartott a kiváló zamatú görögdinnyék termőterületén, Medgyesegyházán. A szakmai programról érdekes videó-összeállítást is készítettünk!

 • Végleges adatok a 2013. évi júniusi dunai árvíz okozta károkról

  2013. július 26., péntek 14:56 Gazdaság

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) - a megyei Földművelésügyi Igazgatóságok falugazdászainak bevonásával - elkészítette mind az árvíz alatti kárbecslést, mind az azt követő kárfelmérést. A szakemberek a megadott határidőn belül elvégezték a munkálatokat. Közlemény.

 • Hatalmas az erdőpusztulás a Keszthelyi-hegységben

  2013. július 26., péntek 14:30 Gazdaság

  Hatalmas erdőterületeken nagy mennyiségben kell rövid idő alatt kitermelni a fákat a Keszthelyi-hegységben, mert a 2011-től tartó szárazság következményeként az erdők mintegy kétharmada kipusztult, és mindezek miatt a táj arculata is drámaian megváltozik - közölte a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

 • A kényelmi termékek felé fordul a Hungerit

  2013. július 26., péntek 13:40 Gazdaság

  A kényelmi, konyhakész termékek felé fordul a Hungerit Zrt., amely új piacokat meghódítva tudta átvészelni a Négy Mancs támadása okozta válságot – közölte Magyar József elnök-vezérigazgató csütörtökön Szentesen.

 • Mi már választottunk permetezőgépet

  2013. július 26., péntek 13:01 Gépészet

  Vitathatatlan tény, hogy az egyik legfontosabb feladat gyümölcs és szőlő ültetvényben a kártevők és kórokozók elleni védelem. Nem elég a növényvédőszerek helyes megválasztása, a permetezőgépek óriási kínálatában is meg kell találjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

 • Integrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány

  2013. július 26., péntek 11:45 Gazdaság

  Agrárkutató-hálózat jön létre - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Japán precizitás és minőség - Kubota traktor

  2013. július 26., péntek 10:54 Gépészet

  A Kubota név mára már számtalan területen jelent egyet a kimagasló minőséggel és a legmodernebb műszaki megoldásokkal. A gyár termékei között szerepelnek az ipari dízelmotorok, kommunális és mezőgazdasági traktorok, valamint a magyarországi piac egyik legismertebb szegmense, a professzionális célú fűnyírók és a keskeny nyomtávú szőlészeti...

 • Fáról, fából évről – évre, Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat

  2013. július 26., péntek 10:25 Erdő- és vadgazdálkodás

  Immár ötödik alkalommal nyitja meg kapuit Sopron hagyományteremtő rendezvénye az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat. 2013-ban is a kiállítók széles körére, kedvező árakra és színes programokra számíthatnak a látogatók, valamint megismerhetik a legújabb faipari technikákat és termékeket.

 • Vissszaküldték Romániába a kamionnyi dinnyeszállítmányt

  2013. július 26., péntek 09:45 Kertészet és szőlészet

  Egy kamionnyi dinnyeszállítmányt foglaltak le a gyulai határátkelőn - olvasható a Kormányhivatal honlapján. A 20 tonna görögdinnye Romániából érkezett, papírjai szerint egy magyarországi Kft.-hez szállították volna, a befogadó cég azonban saját állítása szerint nem vár ilyen rakományt. A dinnyéket lefoglalták és visszaküldték Romániába.

 • Tanyafejlesztésre augusztus 7-ig lehet pályázni

  2013. július 26., péntek 09:35 Támogatások - pályázatok

  Megnyílt a tanyaprogram pályázati felülete, amelyre július 8-tól augusztus 7-ig lehet benyújtani pályázatot a Nemzeti Tanyafejlesztési Program 2013. évi kiírására. Erről tartottak sajtótájékoztatót Békéscsabán, a Széchenyi Programirodában.

 • Integrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány

  2013. július 26., péntek 09:08 Gazdaság

  Agrárkutató-hálózat jön létre - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

 • Magyar kezdeményezésre európai összefogás az ételpazarlás ellen

  2013. július 26., péntek 08:51 Gazdaság

  Az Európai Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén az EU 14 tagállama azonnal csatlakozott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kezdeményezéséhez, amely az élelmiszer-veszteség és élelmiszer-pazarlás csökkentését célozza - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön.

 • A VM sajnálja a Hortos Hungaricus idei kiállítás elmaradását

  2013. július 25., csütörtök 18:50 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajnálattal értesült arról, hogy a Magyar Turizmus Zrt. és a Hortus Hungaricus szakvásár szervezői közötti meghiúsult a megegyezés, és 2013-ban elmarad a kertészeti szakkiállítás - közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel.

 • Többet lőttek, mint amennyit könyveltek egy zalai vadásztársaságnál

  2013. július 25., csütörtök 17:20 Gazdaság

  Több millió forint büntetést kell fizetnie egy zalai vadásztársaságnak, amelynél több éven át manipulálták a könyvelést, több trófeát értékesítettek, mint amennyit elkönyveltek - tájékoztatta a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága csütörtökön az MTI-t.

 • Nagykanizsáról indul a Darányi Terv sikereit bemutató országos road show

  2013. július 25., csütörtök 15:53 Gazdaság

  Augusztus 3-án Nagykanizsán indul és további hat állomással folytatódik az az országos road show, amely a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program segítségével megvalósult, mintegy 3000 milliárd forintos fejlesztéseket mutatja be - közölte a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI)...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]