Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • V. Németh Zsolt: 30 milliárd forint a Leader programra

  2013. május 07., kedd 13:08 Gazdaság

  Újabb, mintegy 30 milliárd forint áll rendelkezésre a Leader program, azaz a közösségvezérelt helyi fejlesztések támogatására - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • A hónap végéig lehet bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjakat

  2013. május 07., kedd 12:20 Gazdaság

  Április közepétől elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (NÉBIH) honlapján a 2013. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási felülete. Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettségnek 2013. május 31-ig kell eleget tenni.

 • RAPOOL hibridrepcék – tökéletesség a részletekben is

  2013. május 07., kedd 09:51 Szántóföld

  A RAPOOL tovább tökéletesítette a hibridrepce nemesítését: Szigorúbb szelekció. Szigorúbb nemesítési szabályok. Merészebb célok. Kérlelhetetlen következetesség.

 • Módosította a parlament a hegyközségi törvényt

  2013. május 07., kedd 08:13 Gazdaság

  Módosította az Országgyűlés hétfőn a hegyközségekről szóló törvényt, mert az előterjesztők szerint az idén január 1-jén hatályba lépett jogszabály több olyan rendelkezést is tartalmazott, amely nehezíti az egyértelmű jogértelmezést.

 • Az ár- és belvíz után az aszálytól tartanak a gabonatermesztők

  2013. május 07., kedd 08:09 Gazdaság

  Az ár- és belvíz után az aszálytól tartanak a gabonatermesztők - írta a Magyar Hírlap.

 • Palkovics Péter: 690 milliárd forint agrártámogatásra

  2013. május 06., hétfő 18:56 Gazdaság

  Az agrárközigazgatás egy év alatt 650-690 milliárd forint támogatást fizet ki az ágazat szereplőinek - közölte Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke hétfőn Debrecenben sajtótájékoztatón.

 • Támogatást kapnak az erdőgazdálkodók

  2013. május 06., hétfő 18:50 Erdő- és vadgazdálkodás

  Megkezdte az erdőfelújítási, valamint az erdőtelepítési támogatások átutalását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

 • Tíz szamár már biztosan indul a rádpusztai Csacsigaloppon

  2013. május 06., hétfő 15:59 Gazdaélet

  Sok külföldi turistát is vonzó látványossággá nőtte ki magát a csacsik versenye, amelyet az idén negyedik alkalommal rendeznek meg a Somogy megyei Rádpusztán május 19-én, a Nemzeti Vágta balatoni előfutamának másnapján.

 • GVH: nem lehet hatékonyan fellépni a mezőgazdasági termékkörben kartellezők ellen

  2013. május 06., hétfő 15:55 Gazdaság

  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem tud hatékonyan fellépni a mezőgazdasági termékkörben kartellezők ellen a szakmaközi törvény tavalyi elfogadása óta - mondta a GVH elnöke hétfőn a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén.

 • Egyszerűsítené és hatékonyabbá tenné az EU az agrártermékek ellenőrzését

  2013. május 06., hétfő 14:12 Gazdaság

  Egyszerűsítené az állategészségügyre és növényvédelemre vonatkozó szabályokat, valamint hatékonyabbá tenné az agrártermékek ellenőrzését az Európai Bizottság - jelentette be hétfőn a testület fogyasztóvédelmi és egészségügyi kérdésekért felelős tagja, a máltai Tonio Borg.

 • Szatmár megyei borászok nyerték az Erdélyi szőlőhegyek borversenyt

  2013. május 06., hétfő 09:37 Kertészet és szőlészet

  Szatmár megyei borászok nyerték a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) által tizennegyedik alkalommal megrendezett Erdélyi szőlőhegyek elnevezésű borversenyt.

 • Felkészülés a parlagfű ellen

  2013. május 06., hétfő 07:26 Szántóföld

  Küszöbön a parlagfű-szezon, több helyen már megjelentek az országban. Hogyan védekezzünk ellenük? Eláruljuk cikkünkben!

 • Most érdemes ALGAFIX-et használni a gabonákban (+Videó)

  2013. május 06., hétfő 06:57 Szántóföld

  A lenti képet Bácsbokod határában (Bács-Kiskun megye) készítette Dudás György területi képviselő, amelyen Drobits Sándor gazdálkodó 10 hektáros búzatáblájának egy részlete látható. A BactoFil termékeket már sikeresen használó termelő - bölcs gazda módjára - egy 2 hektáros területet próbaképpen lekezelt Algafix mikrobiológiai...

 • Gazdálkodás környezetkímélő módon

  2013. május 05., 15:46 Környezetvédelem

  Számunkra is követendő példa lehet, hogy az agrár-környezetvédelmi programban Németországban egyre több gazda vesz részt, akik mintegy ötéves időtartamra kötelezik magukat a környezet és természet védelmét szolgáló mezőgazdasági gyakorlat alkalmazására.

 • Veszteségek, kihasználatlan létesítmények a sertéstartóknál Tolnában

  2013. május 04., szombat 10:06 Állattenyésztés

  A Tolna megyei tenyésztőknek kilogrammonként 10-12 forint veszteségük keletkezik az élősertés értékesítésén, az állománycsökkenés miatt pedig európai uniós támogatással készült létesítmények maradnak kihasználatlanul - mondta el a Tolna megyei sertéstenyésztők választmányának elnöke.

 • Több mint száz borászat vesz részt a pünkösdi nyitottpince-napokon

  2013. május 04., szombat 10:05 Kertészet és szőlészet

  Országszerte több mint száz borászat várja az érdeklődőket kedvezményes kóstolóval a pünkösdi nyitottpince-napokon május 18. és 20. között.

 • Kapuvári húsgyár - Nincs pályázó a vagyonra

  2013. május 04., szombat 10:05 Gazdaság

  Egyetlen pályázat sem érkezett a péntek déli beadási határidőig a kapuvári húsgyárat egykor üzemeltető két társaság vagyonára - közölte a felszámolóbiztosok egyike az MTI érdeklődésére.

 • Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma

  2013. május 03., péntek 19:50 Gazdaság

  Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma pénteken Orosházán. Az egyeztető fórum kiemelt szerepet tölt be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) "Vidékfejlesztési együttműködések a határon túli magyarsággal" programja megvalósításában.

 • Czerván György: nagy a felelősség az agráriumon (+Video)

  2013. május 03., péntek 19:38 Gazdaság

  Nagy a felelősség az agráriumon, hiszen amikor jól teljesít, akkor az ország GDP-je is nő - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Kiskunhalason.

 • DON-csökkentés fölső fokon

  2013. május 03., péntek 18:26 Gazdaság

  DON. A búzatermesztők jól tudják, hogy e három nagybetűből álló rövid szócska nem más, mint a fuzáriumgombák által termelt leggyakoribb méreganyag, a deoxinivalenol rövidítése. Ez a toxikus vegyület az emberre és a melegvérű állatokra nézve is veszélyes, ezért ügyelnünk kell rá, hogy az élelmiszerekbe és a takarmányba minél kevesebb...

 • “Kukorica Király” az idei DuPont Pioneer Farmer Klubon

  2013. május 03., péntek 18:26 Szántóföld

  A tavalyi nagy siker után 2013-ban folytatódik a DuPont Pioneer Farmer Klub, mellyel a magyar termelőknek megteremtettük azt a lehetőséget, hogy a legmagasabb agronómiai szolgáltatást nyújtsuk, hatékonyabbá téve gazdaságukat! Ezt a célt szem előtt tartva, a DuPont Pioneer Farmer Klub keretein belül meghívtuk klubtagjainkhoz a legnevesebb...

 • Száz borászat versenyez a XIV. Pannon Bormustrán

  2013. május 03., péntek 15:21 Kertészet és szőlészet

  Lezárult a nevezés a XIV. Pannon Bormustrán; a május 8. és 10. között Pannonhalmán zajló bírálaton száz borászat 258 tételét értékeli a nemzetközi zsűri; az eredményhirdetést május 11-én tartják Budapesten.

 • A parlagfű elleni védekezést időben kell elkezdeni!

  2013. május 03., péntek 14:02 Szántóföld

  Egy-két héten belül a parlagfű tömeges kelése várható, ezért idejében el kell kezdeni a védekezést. Kiemelten fontos a virágbimbó kialakulásának megakadályozása.

 • Csütörtöktől éles rendszerben működik az engedélyezett növényvédő szerek hivatalos adatbázis keresője

  2013. május 03., péntek 10:31 Gazdaság

  Lezárult az engedélyezett növényvédő szerek hivatalos adatbázis keresőjének a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által tesztelt időszaka. A keresőprogram csütörtöktől már az éles adatbázisban használva működik.

 • NAK: kisebb területen termesztenek repcét

  2013. május 03., péntek 06:52 Szántóföld

  A tavalyi aszályos időjárás miatt a repce vetése elhúzódott, ezért a vetésterület mintegy 23 százalékkal maradt el az előző évitől, az idén 197 ezer hektár lett - tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön.

 • Mintegy 200 tonna magyar fűszerpaprikát vásárol az Intersnack csoport

  2013. május 03., péntek 06:52 Kertészet és szőlészet

  Idén több mint 190 tonna magyar fűszerpaprikát vásárol fel a Chio termékeket gyártó Intersnack vállalatcsoport, mintegy 2 milliárd forint értékben - közölte az Intersnack Magyarország Kft. csütörtökön.

 • V. Németh Zsolt: agrár-vezértermékké válhat a pálinka (+Video)

  2013. május 03., péntek 06:52 Gazdaság

  Agrár-vezértermékké és világmárkává válhat a magyar pálinka a következő tíz évben, az ehhez szükséges feltételeket most mérik fel a szakértők - közölte V. Németh Zsolt csütörtökön Budapesten, egy szakmai tanácskozáson.

 • Kevesebb kukoricát, több őszi növényt vetettek Tolnában

  2013. május 03., péntek 06:51 Szántóföld

  Körülbelül 9000 hektárral csökken a kukorica vetésterülete Tolna megyében, az őszi vetésű káposztarepce és a búza területe ugyanakkor 3000 hektárral nőtt.

 • Jövőre 225 euró körül alakulhat a területalapú támogatás

  2013. május 03., péntek 06:51 Gazdaság

  Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) számítása szerint az egy hektárra jutó uniós alaptámogatás Magyarországon 146 euró lesz, amely a "zöld komponenssel" kiegészítve 225 euró körül alakulhat - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • Fókuszban az állattartókat segítő források

  2013. május 02., csütörtök 18:48 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2013-ben is meghirdeti a rendezett piaci kapcsolatok kialakítása érdekében nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást, az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésére, valamint az állati hulla elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást. A rendeletek az április...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]