Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • VÁLTOZÁS a lóútlevél igényléssel kapcsolatban!

  2013. július 18., csütörtök 08:11 Állattenyésztés

  A lófélék egyedeinek azonosításáról szóló 110/2013 (IV.9.) Kormányrendelet 4.§ 4) pontja alapján a lóútlevelet az állat tartója vagy tulajdonosa a lóféle megjelölésével egyidőben köteles igényelni - tájékoztat a Nébih.

 • Már nyolcezer évvel ezelőtt is trágyáztak Európában

  2013. július 17., szerda 22:00 Gazdaság

  Európa első földművesei jóval kifinomultabb technikákat alkalmaztak a növénytermesztésben, mint azt eddig vélték a szakemberek: az Oxfordi Egyetem által vezetett kutatócsoport legfrissebb eredményei szerint az új kőkorszakbeli gazdálkodók trágyázták és öntözték is földjeiket i. e. 6 ezer tájékán.

 • TALAJMŰVELÉS ÉS VETÉS – apró részletek a siker érdekében

  2013. július 17., szerda 21:33 Gazdaság

  A repce fejlődésében észlelt zavarok gyakran a talajművelés minőségére vezethetők vissza. Cikkünkben az így felmerülő problémákra adunk megoldási javaslatokat.

 • SAATEN-UNION: Több termés, nagyobb biztonság az őszi kalászosok termesztése során is

  2013. július 17., szerda 21:32 Szántóföld

  A SAATEN-UNION nemesítési tevékenysége szinte a teljes szántóföldi kultúrnövény spektrumra kiterjed. Innovatív fajtáinkat és hibridjeinket Európa egyre több országában termesztik megelégedéssel. Így őszi kalászos gabona fajtáink és hibridjeink szerepe is dinamikusan növekszik Európa vetőmagpiacán.

 • Coface: nagy gondokkal küzd a magyar húsipar, elsősorban a sertéságazat

  2013. július 17., szerda 11:30 Kertészet és szőlészet

  Jelentős gondokkal küzd a magyar húsipar, ezen belül elsősorban a sertéságazat, amely az átlagosnál rosszabb kockázati minősítéssel rendelkezik hitelbiztosítási szempontból - derül ki a Coface hitelbiztosító cég legfrissebb elemzéséből. Az MTI-hez eljuttatott elemzés szerint az ágazat problémáira az Európai Unió által nem engedélyezett...

 • Magyar Nemzet - Nőtt a sertéskivitel, csökkent a behozatal

  2013. július 17., szerda 09:53 Állattenyésztés

  Fellélegezhettek az idén a sertéstartók, az első negyedéves adatok alapján jelentősen csökkent az importnyomás az ágazatban, javultak a kiviteli lehetőségek - írta a Magyar Nemzet.

 • Ha közeleg a tarlókezelések ideje

  2013. július 17., szerda 07:56 Szántóföld

  Jó munkához, jó szerszám, tarlókezeléshez: Trustee! Ez a készítmény a megszokottnál magasabb hatóanyag tartalmú, így markánsabb is. A gyorsabb penetráció és a kedvezőbb áramlási tulajdonságok a gyomok gyorsabb pusztulását eredményezik.

 • FruitVeB: 23-25 ezer tonna kajszibarack várható

  2013. július 16., kedd 18:23 Kertészet és szőlészet

  A kajszibarack az idén jobban terem, mint tavaly, 23-25 ezer tonna lehet a termés mennyisége az idén - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden az MTI-nek.

 • VM: idén lesz elegendő étkezési és takarmánygabona az országban

  2013. július 16., kedd 17:55 Szántóföld

  A hazai kalászos gabonatermés az idén bőven fedezni fogja az ország étkezési és takarmányszükségletét, búzából és árpából jelentősebb mennyiség exportra is jut - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

 • Közel kétszáz pályázat érkezett a szociális földprogramra

  2013. július 16., kedd 16:52 Gazdaság

  Közel kétszáz pályázat érkezett az idén 250 millió forintos keretösszeggel meghirdetett szociális földprogramra - közölte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Túristvándiban tartott keddi sajtótájékoztatóját követően az MTI-vel.

 • Elkezdődött a dinnyeszüret Dél-Békésben

  2013. július 16., kedd 10:52 Kertészet és szőlészet

  Elkezdődött a dinnyeszüret hétfőn Dél-Békésben, az ország legnagyobb dinnyetermelő vidékén - tájékoztatta Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos az MTI-t.

 • Génmódosított kukoricát tárcsáztak ki a keleti határszélen

  2013. július 16., kedd 10:21 Szántóföld

  Közvetlen bizonyítást nyert a feltevés, hogy egyes gazdálkodók feketén beszerzett, génmódosított kukoricamagot vethettek el a keleti határszélen, de ki is tárcsázták - tájékoztatta Fazekas Sándor a Magyar Nemzetet.

 • Közel hattonnás az eddigi búzatermés Tolnában

  2013. július 15., hétfő 21:10 Szántóföld

  Közel hat tonna az őszi búza termésátlaga Tolna megyében a vetésterület több mint negyven százalékának learatása után - tájékoztatta a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága hétfőn az MTI-t.

 • MVH: indul a dohánytámogatások kifizetése

  2013. július 15., hétfő 20:26 Támogatások - pályázatok

  Csaknem egymilliárd forint utalását kezdi meg 913 gazdálkodónak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) július 16-án, a termeléstől elválasztott Burley és Virginia dohány támogatás keretében - közölte a hivatal hétfőn.

 • VM: hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer

  2013. július 15., hétfő 17:48 Gazdaság

  Hatékonyabb védekezést tesz lehetővé a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR), amely a hónap eleje óta már aktívan működik - közölte Fazekas Sándor az informatikai alkalmazás bemutatóján hétfőn Budapesten.

 • Átvették megbízólevelüket a hegybírók a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától

  2013. július 15., hétfő 17:01 Gazdaság

  Összesen 103 hegybíró vette át megbízólevelét és munkaszerződését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától hétfőn Gárdonyban, a XX. országos hegybírói tanfolyamon.

 • Tarlóhántás és alapművelés = Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor és SuperMaxx univerzális kultivátor

  2013. július 15., hétfő 14:57 Gépészet

  Elterjedt technológia a Güttler hengerekkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler hengerrel zárják le a nedvesség megőrzése érdekében. A Güttler most ezekkel a kultivátorokkal nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával vagy külön menetben lehetett elvégezni.

 • Újabb elektromos autótöltő-állomást adtak át Budapesten

  2013. július 15., hétfő 14:32 Gazdaság

  Elektromos autótöltő-állomást adtak át hétfőn Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumnál (VM). A most átadott töltőoszlop, amely két töltőpontot tartalmaz, a tizedik a fővárosban.

 • Növekszik a juhállomány, de így is több százezer hektár legelő kihasználatlan

  2013. július 15., hétfő 13:05 Állattenyésztés

  Az idén tovább bővül a juhállomány, az ágazatnak juttatott többlettámogatás hatására némiképp élénkült a tartási kedv - mondta az MTI-nek a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

 • A McHale egymilliárdos fejlesztése Szolnokon

  2013. július 15., hétfő 08:29 Gazdaság

  Közel egymilliárd forintból bővíti gyártókapacitását és fejleszti technológiáját a McHale cégcsoport szolnoki székhelyű gyáregysége, a McHale Hungária Kft.

 • Földtörvény - Az új szabályozás hatása az agrárpolitikára

  2013. július 15., hétfő 08:16 Gazdaság

  A mezőgazdaság 3-4 százalékos GDP-részesedése miatt nem lehet a nemzetgazdaság húzóágazata, de mindenképpen stratégiai terület, és sikerágazattá is tehető - sőt részben már ma is az.

 • NÉBIH Zöld szám az élelmiszerbiztonságért

  2013. július 14., 17:28 Gazdaság

  Mintegy 1,4 tonna jelöletlen, illetve tiltott módon, helyben fagyasztott húst foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága Nagykanizsán. A hivatal kiemelt akciócsoportja tucatnyi hasonló esetet derített már fel az elmúlt évben. A NÉBIH az ilyen és ehhez hasonló ügyek megelőzése, gyors és...

 • Átveszi az Európai Hulladék Katalógust Magyarország

  2013. július 14., 10:58 Környezetvédelem

  A hulladékjegyzék címet viselő vidékfejlesztési miniszteri rendelet tervezete szó szerint átveszi az Európai Hulladék Katalógust (EWC) - a tervezet a kormány honlapján jelent meg.

 • Az erdészeti egyesület is együttműködési megállapodást kötött az agrárkamarával

  2013. július 13., szombat 19:52 Erdő- és vadgazdálkodás

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a kamarai választásokon szövetségre lépett szervezetekkel stratégiai együttműködési megállapodást kötött, a tizenegy szervezet közül a megállapodást utolsóként a Országos Erdészeti Egyesület írta alá pénteken Tatán, a szervezet 144. Vándorgyűlésén - tájékoztatta az MTI-t a NAK elnöke.

 • Gyors megoldás aszály esetére: egynyári öntözés - a Nébih közleménye

  2013. július 13., szombat 15:15 Gazdaság

  Hazánk időjárására az utóbbi években a rendkívüli változatosság jellemző. 2010-ben a lehullott nagymennyiségű csapadék, majd a következő években – az egyenlőtlen csapadékeloszlás miatt – az aszály okozott terméskiesést. A probléma megoldása érdekében 2012-től lehetővé vált az ún. egynyári öntözésre szóló üzemeltetési engedély...

 • Életre keltik a békéscsabai borkultúrát

  2013. július 13., szombat 14:48 Kertészet és szőlészet

  Életre keltik a helyi borkultúrát Békéscsabán; a város két hektáron létesített szőlültetvényt mintegy 9 ezer tőkével.

 • Jó hír a horgászoknak! – A parlament elfogadta a halvédelmi törvényt

  2013. július 13., szombat 13:10 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium messzemenőkig figyelembe vette a szakmai és társadalmi egyeztetés során beérkezett észrevételeket – mondta el V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a nemrégiben elfogadott halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvényről tartott sajtótájékoztatón pénteken, Szombathelyen.

 • Megyei parlagfű mentesítési nap

  2013. július 13., szombat 10:58 Gazdaság

  A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága 2013. július 12-én tartotta a Kormányhivatal dolgozói részére a Megyei parlagfű mentesítési napot.

 • A falebomlás serkentése bio-üzemanyag termeléshez

  2013. július 13., szombat 08:51 Környezetvédelem

  A környezetvédelem iránt elhivatott kutatók felismerték, hogy az eddig károsnak tekintett gombafajok szóba jöhetnek a növények, főleg a fák szilárd biomasszájának folyékony üzemanyagokká (etanol, metanol, biodízel) való lebontási folyamatainak serkentésében.

 • KSH: tovább lassult a mezőgazdasági árak emelkedése

  2013. július 12., péntek 12:38 Gazdaság

  A mezőgazdasági termékek termelői ára májusban 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az áprilisi 11,5 százalékos növekedés után - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]