Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Hatvan százalékkal csökken az idén a kukoricatermés Romániában

  2012. szeptember 29., szombat 15:52 Terménypiacok

  Várhatóan hatvan százalékkal csökken az idén a kukoricatermés Romániában - közölte pénteken Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter.

 • A világ legnagyobb vetőgépe a Väderstadtól

  2012. szeptember 28., péntek 20:54 Gépészet

  A Väderstad Seed Hawk bemutatta a világ legnagyobb vetőgépét a kanadai Farm Progress Show kiállításon. A műtrágya és a vetőmag befogadására szolgáló kocsi 46 m3-es, 15 m hosszú és üresen is 15 tonnát nyom. A kocsi rendkívüli súlya 4 gumihevederen oszlik szét, ezzel csökkentve a talaj terhelését.

 • Világrekordot döntött a Krone Comprima körbálázó

  2012. szeptember 28., péntek 13:03 Gépészet

  Új világrekordot állított fel a Krone Comprima F125XC bálázó a NovoGrip keresztrudas anyagszállításnak köszönhetően. A gép ugyanis egy óra alatt 149 darab 125 centiméter átmérőjű és 12 százalék nedvességtartalmú körbálát készített el.

 • Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

  2012. szeptember 28., péntek 10:17 Szántóföld

  A békés megyei Nagyszénáson gazdálkodik Skultéti Lóránt. Őstermelőként 100 hektár szántóföldi területet művel. A gazdaság kimondottan jó termőhelyi adottságokkal rendelkezik, földjeik átlagosan 40 AK értékűek. A vetésszerkezetben 40 hektáron kiemelt helyen szerepel a kukorica, hiszen az elmúlt évben is ez volt a legjövedelmezőbb növényük.

 • Elindult a juh-és kecske elektronikus jelölésre vonatkozó támogatások második körének kifizetése

  2012. szeptember 28., péntek 08:07 Támogatások - pályázatok

  Több mint 71 millió forintot utal közel 2300 gazdálkodónak szeptember 28-ától a juh és kecske állatállomány elektronikus jelölésének támogatása keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

 • Kutatók Éjszakája: Robotok és vezető nélküli traktor a Szent István Egyetemen

  2012. szeptember 28., péntek 07:26 Gépészet

  Gödöllőn mobil robotokkal és vezető nélküli traktorral is várják a közönséget pénteken a Kutatók éjszakája programsorozaton.

 • Bálatűz Győrnél - Két napig tartott az oltás

  2012. szeptember 27., csütörtök 15:59 Gazdaélet

  Két napig dolgoztak a tűzoltók a Győrhöz közeli Ikrénynél a kedd délelőtt fellobbant bálatűz helyszínén - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

 • Axiál szakemberek a katedrán

  2012. szeptember 26., szerda 19:24 Gépészet

  Az Axiál a Jövő Szakemberéért program keretein belül 2012. szeptember 19-én újabb együttműködési szerződést írt alá az Axiál Kft. a bajai Bereczki Máté Szakképző Iskolával a mezőgazdasági gépszerelő diákok gyakorlati képzéséről.

 • Letölthető szeptemberi árupiaci jelentések

  2012. szeptember 26., szerda 10:30 Terménypiacok

  Friss gabona és ipari növények, zöldség, gyümölcs és bor, baromfi, élőállat és hús valamint tej árupiaci jelentések. Töltse le a legújabb információkat!

 • Nő a belföldi tojástermelés

  2012. szeptember 26., szerda 08:44 Állattenyésztés

  A belföldi tojástermelés több mint 10 százalékkal nő az idén - közölte a Baromfi Terméktanács az MTI-vel kedden.

 • Új előírások az uniós mezőgazdasági támogatások kapcsán

  2012. szeptember 25., kedd 17:43 Gazdaság

  A mezőgazdasági támogatások átláthatósága érdekében új szabályozással állt elő kedden az Európai Bizottság a támogatásban részesülők adatainak közzétételéről.

 • Állásajánlat a Kwizda Agro-nál

  2012. szeptember 25., kedd 15:06 Gazdaság

  Osztrák tulajdonú növényvédő szereket és speciális műtrágyákat forgalmazó cég kereskedelmi tevékenységének fejlesztéséhez munkatársakat keres a következő pozíciókba:

 • Biztonsággal a tiszta vetőmagpiacért

  2012. szeptember 25., kedd 10:53 Szántóföld

  A 2011/2012-es gazdasági év újabb sikereket hozott a KWS cégcsoport számára. Annak ellenére, hogy Európán belül a gazdasági válság hatása még mindig érezhető volt, a KWS újabb előrelépést tett az európai szemes kukorica piac vezető pozíciójának eléréséért.

 • Megkezdődött a kukorica betakarítása Vasban

  2012. szeptember 25., kedd 09:18 Szántóföld

  Megkezdődött a kukorica betakarítása Vas megyében; a csaknem 28 ezer hektáros termőterületből 1.500 hektáron már végeztek a betakarítással, az eddigi átlaghozam 4,83 tonna hektáronként - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-t.

 • Uniós forrásokat kér az agrártárca az aszálykár enyhítésére

  2012. szeptember 24., hétfő 19:07 Gazdaság

  Uniós segítséget kér Magyarország az aszálykár enyhítésére - mondta Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter hétfőn sajtótájékoztatón Brüsszelben.

 • Eredményes ellenőrzések, gondban lévő zöldség-gyümölcs ágazat

  2012. szeptember 24., hétfő 09:23 Kertészet és szőlészet

  Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett Veszprém megyében, de a tönk szélén a magyar zöldség-gyümölcs ágazat. Budai Gyula továbbra is eredményesnek tartja a nagybani piacon tartott ellenőrzéseket, a NAV milliárdos adócsalásokat tárt fel a hússzektorban. A hazai élelmiszer-ipari szektor résztvevői találkoztak Szegeden, Fazekas Sándor pedig...

 • Törekvés a légszennyezés visszaszorítására

  2012. szeptember 22., szombat 12:11 Környezetvédelem

  Az Európai Környezeti Hivatal (EEA) beszámolója szerint Európában a 10.000 legnagyobb légszennyező létesítményből származó gázkibocsátás a kontinens polgárainak – 2009-es felmérések szerint – 102-169 milliárd eurójukba került. A stockholmi Környezeti Hivatal (SEI) szakemberei a légszennyezés csökkentésére intézkedéstervezetet...

 • Magyar Termék Nagydíjat kapott az IKR trágyaszóró kocsija

  2012. szeptember 22., szombat 11:37 Gépészet

  Szeptember 4-én 15. alkalommal adták át a Magyar Termék Nagydíj kitüntetéseket a Parlament Felsőházi Termében. 2012-ben az 58 pályázat közül az IKR Zrt. BPT-330-as univerzális trágyaszóró kocsija is kiérdemelte a címet.

 • A helyszínről jelentkezünk: A Kaposvári Állattenyésztési Napok géphírei (+KÉPEK)

  2012. szeptember 22., szombat 11:19 Gépészet

  A Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénysorozatán az idén is színvonalas programok közül válogathattak a látogatók. A gépkereskedők kínálatát fotókkal színesítve mutatjuk be.

 • Idén kevesebb őszi növény termett Zala megyében

  2012. szeptember 21., péntek 19:29 Szántóföld

  A szárazság és az aszály miatt a kukorica, a napraforgó és a szója átlaghozama is jóval alacsonyabb lesz Zala megyében, mint az elmúlt években - közölte Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-vel.

 • Megnyílt a Kaposvári Állattenyésztési Napok

  2012. szeptember 21., péntek 15:55 Gazdaság

  Állattenyésztési napok kezdődtek pénteken a Kaposvári Egyetemen; a Magyar Mezőgazdaság Kft. az idén hatodik alkalommal rendezi meg a háromnapos seregszemlét, amelyen mintegy ezer állatot mutatnak be a gazdák, és 200 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

 • Figyelemmel az energianövényekre

  2012. szeptember 21., péntek 10:22 Környezetvédelem

  A németországi Hohenheimi Egyetem egyik aktuális kutatási témája az energianövények biodiverzitásra kifejtett hatásainak vizsgálata. A dél-karolinai Florence-ben (USA) a Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) kutatói felhívták a gazdák figyelmét a sziki kender (Crotalaria juncea) pillangós növényre, mely gyorsan növekszik és bio-üzemanyag...

 • Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-hegyalján

  2012. szeptember 21., péntek 10:07 Kertészet és szőlészet

  Megkezdődött a nagyszüret Tokaj-hegyalján, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. csütörtöktől vásárolja fel a termelőktől a hagyományos szőlőfajtákat, a furmintot és a hárslevelűt - mondta Kiss István, a társaság vezérigazgatója az MTI-nek.

 • Az USDA szeptemberi kukorica árupiaci előrejelzései

  2012. szeptember 20., csütörtök 14:32 Terménypiacok

  Szeptember 12-én újból közreadta becslését a mezőgazdasági termékekből rendelkezésre álló készletekről az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA).

 • A Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért 10 százalék alatti kulcsot javasol

  2012. szeptember 20., csütörtök 11:42 Gazdaság

  A Fórum az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért nevű szerveződés - amely több mint 20 szakmai szervezetet és vállalatot tömörít - az alapvető élelmiszerek áfájának 10 százalék alá csökkentését javasolja, úgy, hogy az a költségvetésre nézve semleges hatással legyen - tájékoztatta a fórum szerdán az MTI-t.

 • Használt gépek kedvező áron a Kwizdától!

  2012. szeptember 20., csütörtök 10:38 Gépészet

  Különleges ajánlat a készlet erejéig!

 • KSH: kalászos gabonák - növekvő területen csökkenő termésmennyiség

  2012. szeptember 20., csütörtök 10:12 Terménypiacok

  Az idén 8 százalékkal nagyobb területen, az előző évinél 2 százalékkal kevesebb, 5,5 millió tonna kalászos gabona termett a kedvezőtlen időjárás miatt. A termésátlagok - a zab kivételével - elmaradtak az előző éviektől - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • A juhtartókat is érintik a megemelt és előrehozott támogatások

  2012. szeptember 19., szerda 06:53 Állattenyésztés

  A juhtartókat is érintik a kormány által bejelentett megemelt és előrehozott támogatások, amelyek nagy segítséget jelentenek az állattartóknak – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel annak kapcsán, hogy Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár bemutató mintateleppé avatta a városlődi Rúder majort.

 • Új keretstruktúra a Berthoud permetezőgépnél

  2012. szeptember 18., kedd 10:34 Gépészet

  A növénytermesztés fontos részfeladata az állomány védelme a különböző betegségektől és kártevőktől. Az eddig és – ezt követően is - piacon lévő inga felfüggesztésű, 2 tagú EKTAR szóró kerettel szemben, az új típusú, háromszög keresztmetszetű alumínium szóró keret 3 tagban csukható és nyitható.

 • AMAZONE Catros kompakt tárcsás borona, 500 000 Ft kedvezménnyel - nem maradjon le róla!

  2012. szeptember 18., kedd 07:52 Gépészet

  Az AMAZONE Catros kompakt tárcsás boronákkal a munka igazán örömet szerez! A könnyű vontathatóságnak köszönhetően ezekkel a munkagépekkel tempót lehet diktálni, miközben kiváló minőségű munkát végeznek.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]