Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Az idén 29 millió euró támogatást kap a borágazat

  2013. február 15., péntek 17:38 Kertészet és szőlészet

  Az idén mintegy 29 millió euró - mintegy 8,5 milliárd forint - támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, egy szakmai tanácskozáson.

 • Megnyílt Budapesten a 20. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás

  2013. február 15., péntek 10:15 Gazdaság

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke nyitotta meg csütörtökön Budapesten a 20. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállítást.

 • KSH: decemberben 18,1 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

  2013. február 15., péntek 10:08 Gazdaság

  A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 18,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, az év egészében 15,4 százalékkal nőttek, míg a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje ennél kisebb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

 • EXPRESS fűz - kiemelkedő teljesítmény a fás biomassza és hengeresfa termelésben

  2013. február 14., csütörtök 19:59 Erdő- és vadgazdálkodás

  Az ’EXPRESS’ fűz ültetvények létesítése azokon a településeken nyújt kiváló lehetőséget önkormányzatok és más intézmények számára, ahol megkezdődtek a közintézmények fűtéskorszerűsítési munkálatai. A biomassza-tüzelésre való átállás, a közintézmények fűtésének és melegvíz ellátásának korszerűsítésére a kazán-program keretében...

 • Gyengébb eredményeket ért el a cseh mezőgazdaság is

  2013. február 14., csütörtök 16:55 Gazdaság

  Tavaly éves szinten 1,1 százalékkal csökkent a cseh gazdaság teljesítménye - közölte a cseh statisztikai hivatal csütörtökön Prágában. A visszaesés mértéke összhangban van az elemzők várakozásaival.

 • Szlovákiában állami hitellel ösztönöznék a gazdák földvásárlását

  2013. február 14., csütörtök 06:26 Gazdaság

  Előnyös kamatozású, legfeljebb 15 éves futamidejű állami hitellel kívánja ösztönözni a szlovákiai gazdák földvásárlását a szlovák szaktárca.

 • VM: nem csökkennek az agrárágazat támogatásai 2013-ban

  2013. február 13., szerda 16:37 Gazdaság

  Az agrárágazatnak nyújtott európai uniós és költségvetési támogatások összege nem csökken az idén - mondta Szentirmay Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője szerdán Balatonfüreden, egy agrárvezetőknek tartott konferencián.

 • A foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) gyümölcstermő növényeink új kártevője – már Magyarországon

  2013. február 13., szerda 16:00 Kertészet és szőlészet

  2013 januárjában az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatója bejelentette, hogy az M7-es autópálya mentén kihelyezett egyik almaecetes csapdában az előző év őszén megtalálták az Európában rohamosan terjedő új gyümölcsmuslica néhány példányát.

 • Csütörtökön nyit a 20. FeHoVa

  2013. február 13., szerda 14:35 Gazdaság

  Az idén február 14-17. között jelentkezik HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban a FeHoVa, a jubileumi, 20. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi kiállítás.

 • Remek hangulatban telt a IV. Agroinform Fórumtalálkozó (+ Képek!)

  2013. február 13., szerda 14:06 Gazdaság

  Idén is koccintottunk az új gazdálkodási évre a jó termés reményében a IV. Agroinform Fórumtalálkozón. A már hagyományos rendezvényről képes beszámolóval tudósítunk.

 • Seguris a kalászosokban

  2013. február 13., szerda 12:19 Szántóföld

  Még hatékonyabb gombák elleni védelem termésfokozással egyetemben – bemutatjuk a Syngenta új kalászos gombaölőszerét, a Seguris-t!

 • Korai gyomkikapcsolással a napraforgó termesztés sikeréért

  2013. február 13., szerda 12:00 Szántóföld

  Gyakorlati tapasztalatok szerint -a gyomfertőzés mértékétől függően- 10-20%-kal magasabb termés érhető el preemergens gyomirtás beiktatásával mind a hagyományos mind pedig a herbicid toleráns napraforgóban. Mi állhat ennek a hátterében?

 • Száraz év - rovaros év - Mire számíthatunk idén?

  2013. február 13., szerda 11:42 Időjárás

  Száraz év - rovaros év, ez a tavalyi – emberöltő által nem látott - aszályos évben is beigazolódott.

 • Fazekas Sándor: intenzívebbé váltak a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok

  2013. február 13., szerda 11:35 Gazdaság

  Intenzívebbé váltak a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok, a következőkben újabb együttműködési programok indulnak - nyilatkozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden az MTI-nek, miután Moszkvában tárgyalt orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorovval.

 • INAZUMA - Egy új barát

  2013. február 13., szerda 11:03 Szántóföld

  A rovarölő szerek piacán igen nehéz ma minden tekintetben újat adni a gazdatársadalomnak. Ezt talán az újonnan forgalomba került valóban új hatóanyagok hiánya is mutatja, s ez a szerény szám is messze megelőzi a merőben új hatásmódú molekulák számát! Hát ezek után mi újdonságról lehet beszámolni, kérdezhetnék?! Azért szerencsére vannak...

 • Legális teljesítményfokozás a felszívódó gombaölő szereknél!

  2013. február 13., szerda 10:41 Szántóföld

  Jóból még jobbat? – egy „csepp” is elég! A VELOCITY forradalmian új fejlesztésű adjuváns megnöveli a gombaölő szerek biológiai hatékonyságát!

 • Algafix AntiStressz Technológia…

  2013. február 13., szerda 10:00 Gazdaság

  … a növényi stressz kezelésének és a termésbiztonság növelésének legújabb eszköze

 • Sikeresek a marhatárskereső honlapok Nagy-Britanniában

  2013. február 13., szerda 08:53 Gazdaélet

  Nagyon sikeresek a marhatárskereső honlapok Nagy-Britanniában: már fél millió párt - tehenet és bikát - hoztak össze.

 • A Vesd bele magad! program fő támogatója lett a Cargill

  2013. február 12., kedd 17:00 Gazdaság

  A Cargill Magyarország Zrt. és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) támogatási szerződést kötött, amely szerint a mezőgazdaságban érdekelt cég lett a fő támogatója az Agrya "Vesd bele magad!" programjának, amely a kisiskolások mezőgazdasági ismereteinek fejlesztését szolgálja - tájékoztatta az Agrya kedden az MTI-t.

 • SAATEN-UNION napraforgó hibridek: Alapáron kínált biztonság

  2013. február 12., kedd 13:35 Szántóföld

  Habár a SAATEN-UNION a napraforgó hibridek európai fejlesztését mindössze néhány évvel ezelőtt kezdte meg, máris egyszerre több, a termesztés biztonságát és rugalmasságát szolgáló megoldást alapáron kínál a gyakorlat számára.

 • SAATEN-UNION: Több termés, nagyobb biztonság a tavaszi kalászosok termesztése során is

  2013. február 12., kedd 13:20 Szántóföld

  A globalizálódó söripar -, és így a beszállító malátaipar is - olyan fajtákat igényel, melyek Európa-szerte termeszthetők és megfelelnek a feldolgozóipar nemzetközi követelményeinek. A malátázó és söripari cégek globális fajtákkal szemben támasztott elvárásai ezért különleges kihívás elé állítják a modern sörárpa-nemesítést. Így van ezzel...

 • Nagy termés, könnyű aratás – RAPOOL repce hibridekkel

  2013. február 12., kedd 13:10 Szántóföld

  A repce betakarításának teljesítményét 10%-ban a fajta és 30%-ban a kombájn vezetője határozza meg (Semmler, Agrartraining 2011). Az állományok betakaríthatóságát több tényező is befolyásolja, melyek közül néhányat a termelő maga is befolyásolhat annak érdekében, hogy a nagy termés egy gyors, akadálymentes és gazdaságos kombájnolással...

 • Cheyenne 1 G – Termelők mondják róla…

  2013. február 12., kedd 13:02 Gazdaság

  A klotianidin hatóanyagot tartalmazó talajfertőtlenítők köre új termékkel bővül az idén. A rovarölő szert granulátum formában tartalmazó készítmény neve Cheyenne 1 G, melyet tavaly már többen kipróbáltak. Az ő tapasztalataikból mutatunk be most néhányat.

 • Minőségfejlesztést vár a kiemelt egyetemi cím elnyerésétől a Debreceni Egyetem

  2013. február 12., kedd 11:11 Gazdaság

  Az oktatás és a kutatómunka minőségének fejlesztésében lehet szerepe a jövőben annak, hogy a Debreceni Egyetem (DE) - az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem mellett - elnyerte a kiemelt egyetemi státuszt - mondta Fábián István rektor az MTI-nek.

 • Nébih: nem érinti Magyarországot a lóhúsbotrány

  2013. február 12., kedd 06:55 Állattenyésztés

  A jelenlegi információk szerint Magyarországra nem érkezett a lóhúst tartalmazó fagyasztott készítményekből - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-t.

 • KSH: Kismértékben nőtt a sertésállomány a múlt év második felében

  2013. február 11., hétfő 21:17 Állattenyésztés

  A sertések száma - 3 évi csökkenés után - az elmúlt év december 1-jéig tartó hat hónapban kismértékben emelkedett. A szarvasmarha-állomány 3 éve folyamatosan nő - jelentette a 2012. december 1-jei adatok alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • MVH: megkezdődött az elkülönített cukortámogatás kifizetése

  2013. február 11., hétfő 21:16 Támogatások - pályázatok

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte a területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatás kifizetését - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

 • A gépüzemeltetés várható költsége 2013-ban

  2013. február 11., hétfő 11:55 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) – a gépüzemeltetés adatainak alakulását egyes nagyobb gazdaságokban kíséri figyelemmel, és e bázisgazdaságok tényszámaiból kiindulva, a várható árakkal, bérekkel, valamint egyéb költségekkel számolva minden évben kidolgozza, és közreadja az adott évre vonatkozóan a mezőgazdaságban használatos...

 • EU-csúcs - Magyarország a megállapodás egyik legnagyobb nyertese

  2013. február 09., szombat 11:50 Gazdaság

  Magyarország az egyik legnagyobb nyertese az európai állam- és kormányfők kétnapos ülésén született, az Európai Unió hétéves költségvetését meghatározó megállapodásnak - áll a Fidesz európai parlamenti delegációjának az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 155,0 millió tonna (+14% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 61,8 millió tonna (+11% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - vetésterület 2019 előrejelzés: 8,66 millió hektár (+4% vs 2018) (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 60,2 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-01-17)

EU-28: kukorica - import 2018/2019 előrejelzés: 21,7 millió tonna (+18% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Stratégie Grains, 2019-01-17)

[bezárás x]