Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • 475 millió forint értékű belvízi csatornafejlesztés Dél-Hevesben

  2011. december 12., hétfő 22:06 Gazdaság

  A nemzeti fejlesztési terv keretében 475 millió forint értékű belvízi csatornafejlesztést valósít meg a jövő év júniusáig Dél-Hevesben a Sajfoki csatornán a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta hétfőn az MTI-t az igazgatóság műszaki igazgató-helyettese.

 • Már csak néhány napig pályázhatnak a borászok a technológiai fejlesztésekre

  2011. december 12., hétfő 21:57 Kertészet és szőlészet

  December 16-ig nyújthatják be kérelmeiket az egymilliárd forintos támogatási keretre a bortermelők.

 • Új mezőgazdasági kockázatkezelési törvény - 2012. januárjától

  2011. december 12., hétfő 21:46 Gazdaság

  A 2012. január elsején életbe lépő új kockázatkezelési rendszerről szóló törvény megjelent a Magyar Közlönyben.

 • Az Axiál Kft. üzleteinek karácsonyi nyitva tartása

  2011. december 11., 07:13 Gazdaság

  A karácsonyi ünnepek miatt minden üzlet nyitva tartása megváltozik, és nincs ez másképpen az Axiál Kft-nél sem. Hasznos tudni, hogy a cég üzletei milyen rend szerint tartanak nyitva az év végén - az alábbiakban erről tájékozódhatnak.

 • Évértékelőt tartott a Nemzetközi Tisza Klaszter Szövetség

  2011. december 11., 07:01 Gazdaság

  A keretek kialakítása és a "játékszabályok" meghatározása befejeződött, jövőre elkezdődhet az együttműködések szélesítése és a mintaprojektek megvalósítása a tagországokban - jelentette ki a Nemzetközi Tisza Klaszter Szövetség kecskeméti évértékelő konferenciájának sajtótájékoztatóján szombaton a szervezet elnöke.

 • Indul az Ős-Dráva program - Fellendülhet a mezőgazdaság

  2011. december 11., 06:52 Gazdaság

  A hátrányos helyzetű dél-baranyai Ormánságban élőknek - mintegy 15 ezer embernek - teremthet kedvező gazdasági környezetet a most induló Ős-Dráva program, amelynek keretében elsőként bekapcsolnak a folyó áramvonalába négy mellékágat, egyúttal helyreállítják a ma még kőgáttal elzárt élőhelyeket.

 • Természetvédelmi fejlesztésbe kezd az Ipoly Erdő Zrt.

  2011. december 10., szombat 07:38 Környezetvédelem

  Hároméves természetvédelmi programba kezdett a balassagyarmati központú Ipoly Erdő Zrt. - mondta a cég erdészeti közjóléti igazgatója pénteki balassagyarmati sajtótájékoztatóján.

 • Új permetezőgép az Axiál kínálatában

  2011. december 09., péntek 17:14 Gépészet

  Felvette kínálatába a holland AGRIFAC CONDOR típusú önjáró permetezőgépét az Axiál.

 • A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. visszavásárolja javait

  2011. december 09., péntek 17:01 Gazdaság

  A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP) visszavásárolta Siófoktól egy korábban értékesített épületét, és előrehaladott tárgyalásokat folytat két korábbi tóegysége visszaszerzéséről - mondta Füstös Gábor vezérigazgató csütörtökön, az adás-vételi szerződés aláírásakor.

 • Magyar szürkemarhákat telepítenek Kárpátaljára

  2011. december 09., péntek 10:15 Állattenyésztés

  Hatszáz szürkemarhát telepít be egy kárpátaljai vállalkozás Magyarországról Beregszász térségébe továbbtenyésztés és idegenforgalmi látványosság céljából; közel kétszáz magyar szürke már meg is érkezett a felsőremetei gazdaságba – adta hírül csütörtökön az ua-reporter.com ungvári hírportál.

 • Évértékelő rendezvényt tartott tegnap a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

  2011. december 09., péntek 09:26 Gazdaság

  Magyarországnak minden lehetősége megvan a kertészeti ágazat fejlesztésére - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évértékelő rendezvényén.

 • Vetőmag csávázás–védelem az első naptól kezdve

  2011. december 09., péntek 09:21 Szántóföld

  A Bayer CropScience már több mint 95 éves tapasztalattal rendelkezik a csávázószerek fejlesztése és alkalmazása terén. Az utóbbi másfél évtizedben ezen a téren megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően ma már az egyes kultúrnövények kezdeti fejlődése idején fellépő rovarkártevők ellen is rendelkezünk csávázószeres védekezési megoldásokkal....

 • Cruiser – védelem a kukorica rovarkártevői ellen

  2011. december 09., péntek 09:17 Szántóföld

  A kukoricát a csírázás, valamint a kelést követő időszakban rovarkártevők egész sora támadhatja meg, tőszámveszteséget, egyenetlen kelést, heterogén fejlettségű növényállományt és vontatott kezdeti fejlődés eredményezve.

 • Vetőmagkampányt indít a Vidékfejlesztési Minisztérium

  2011. december 08., csütörtök 22:24 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium vetőmagkampányt indít, hogy a gazdák hazai vetőmagot vásároljanak és hazai vetőmagot vessenek - mondta Fazekas Sándor Kiskunhalason a Kiskun Kutatóközpont vetőmag üzemében.

 • 3. Agroinform találkozó - részletek!

  2011. december 08., csütörtök 15:41 Gazdaság

  Az immáron harmadik, hagyományos nyíltkörű fórumtalálkozóra várunk mindenkit sok szeretettel! Időpont: 2012. január 21. szombat 14 órától. Helyszín: Lajosmizse, Geréby Kúria.

 • A Vaderstad Kft. szezonnyitó sajtótájékoztatója

  2011. december 08., csütörtök 10:19 Gazdaság

  A Vaderstad Kft. december 3-án sajtótájékoztatót tartott Gárdonyban. A sajtótájékoztatón a legújabb fejlesztésekről, mezőgazdasági gépekről volt szó. A jövő évi újdonságokat nem csupán a hallgatósággal osztották meg, hanem részletes prospektusukban is kifejtették.

 • Kiírták a haszonbérleti pályázatokat a Bükki Nemzeti Park területeire

  2011. december 08., csütörtök 05:41 Gazdaság

  A Bükki Nemzeti Park (BNP) igazgatósága kiírta a haszonbérleti pályázatokat a vagyonkezelésében lévő közel 2900 hektárnyi területre, amelyet korábban a Mariano Kft. bérelt - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A haszonbérleti pályázatokat a kifüggesztéstől számított 45 napon belül kell benyújtani a BNP igazgatóságához.

 • Tegnap megalakult az Országos Szaktanácsadási Bizottság

  2011. december 08., csütörtök 05:36 Gazdaság

  Jelentős állomáshoz érkezett a szaktanácsadási rendszer megújítása azzal, hogy tegnap megalakult az Országos Szaktanácsadási Bizottság. A testület létrehozásával négy éves mulasztást hozunk helyre – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

 • Fazekas Sándor jóváhagyta a tanyapályázatokat - 930 milliós támogatás 201 pályázónak

  2011. december 07., szerda 22:50 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a nyertes tanyapályázatokat. Az idén első alkalommal, kizárólag nemzeti forrásból meghirdetett 930 millió forintos keretösszegű tanyafejlesztési programból összesen 201 pályázó nyert állami támogatást.

 • Önjáró biomasszagyűjtő gép - Új magyar fejlesztés

  2011. december 07., szerda 22:31 Gépészet

  Új, önjáró erdészeti biomasszagyűjtő gépet fejleszt a Smartsol Engineering Kft. A székesfehérvári vállalkozás a kutatás-fejlesztési munkához több mint 77 millió forint uniós támogatást nyert el, a projekt teljes költségvetése 129 millió forint. Az egyedülálló fejlesztés révén hasznosítható lesz az erdészetben keletkező biomassza jelenleg...

 • A Jobbik szerint a kormány magukra hagyja a gazdákat

  2011. december 07., szerda 06:05 Gazdaság

  A Jobbik azért nem szavazta meg a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló, múlt héten elfogadott törvényjavaslatot, mert az túlzottan épít a gazdák öngondoskodására. A Jobbik úgy értelmezi, hogy a kormányzat magára akarja hagyni a gazdákat.

 • Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumba

  2011. december 07., szerda 05:55 Gazdaság

  Szent Miklós ünnepén a Mezőgazdasági Múzeum sem maradt ki az ajándékozottak köréből. Ma újabb nemzeti kinccsel gazdagodott a „Pálinkás vitrin”. Fazekas Sándor elhelyezte a gyűjteményben az ország idei győztes pálinkáját, amely az Agárdi Pálinkafőzdében készült. A szilvapálinka a 19. Magyar Országos Pálinka-, és Törkölypálinka...

 • Gyümölcsöst avattak tegnap Béren

  2011. december 07., szerda 05:49 Kertészet és szőlészet

  Minden program annyit ér, amennyit helyben megvalósítanak belőle! Az itt ültetett őshonos gyümölcsös példája országos mozgalommá kell, hogy terebélyesedjen, és ehhez a tárca minden segítséget megad – mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Béren, az Evangélikus Egyházközség templomkertjében...

 • Lehet még javítani a mezőgazdaság exportteljesítményét

  2011. december 06., kedd 22:35 Gazdaság

  A mezőgazdaság a hazai kivitel egyötödét, a kereskedelmi többlet 38 százalékát állítja elő; az ágazat exportteljesítménye a feldolgozottsági szint emelésével még javítható – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Békésen.

 • Meghirdették a Halastavi Környezetgazdálkodási Programot

  2011. december 06., kedd 21:36 Gazdaság

  A Halastavi Környezetgazdálkodási Program (HKP), az Európai halászati Alap (EHA) – Halászati Operatív Program (HOP) 2-es prioritási tengelye szerinti támogatás, melyet a 110/2011.(XI.24.) számú VM rendelete és a 175/2011.(XI.30.) számú MVH közleménye tartalmaz.

 • Hegybírók és Borbarátok Bálja

  2011. december 06., kedd 10:17 Kertészet és szőlészet

  A világhírű Mathiász János szőlőnemesítő szoboravatását követően idén is megrendezésre került a Hegybírók és Borbarátok Bálja.

 • Vezérlésdiagnosztikai tanfolyamot indított az Axiál

  2011. december 06., kedd 06:16 Gazdaság

  Az Axiál 2007 szeptemberében indította útjára a tanfolyam-sorozatot az ADFS Kft-vel közösen, melyet minden évben megrendeznek újonnan belépő kollégáink részére.

 • Januártól egyszerűbb lesz a bortermelők élete

  2011. december 06., kedd 06:05 Kertészet és szőlészet

  2012. január 1-jétől a bortermelők használatában, vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés. Az Országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának szabályairól szóló törvény módosítását.

 • Módosultak a szellemi tulajdonra vonatkozó törvények - Érinti a K+F tevékenységet

  2011. december 06., kedd 05:36 Gazdaság

  A jövőben egységesen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal végzi a kutatást végző szervezetek K+F minősítését, miután az Országgyűlés elfogadta a szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosítását.

 • A Fűszerpaprika reneszánsza - Konferenciát tartottak Szegeden

  2011. december 05., hétfő 22:27 Gazdaság

  Az eredetvédett termék ismertségének növekedése és a fóliás termesztés elterjedése eredményezheti a fűszerpaprika termőterületének gyarapodását – hangzott el a Fűszerpaprika reneszánsza című konferencián hétfőn Szegeden.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]