Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Cruiser – védelem a kukorica rovarkártevői ellen

  2011. december 09., péntek 09:17 Szántóföld

  A kukoricát a csírázás, valamint a kelést követő időszakban rovarkártevők egész sora támadhatja meg, tőszámveszteséget, egyenetlen kelést, heterogén fejlettségű növényállományt és vontatott kezdeti fejlődés eredményezve.

 • Vetőmagkampányt indít a Vidékfejlesztési Minisztérium

  2011. december 08., csütörtök 22:24 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium vetőmagkampányt indít, hogy a gazdák hazai vetőmagot vásároljanak és hazai vetőmagot vessenek - mondta Fazekas Sándor Kiskunhalason a Kiskun Kutatóközpont vetőmag üzemében.

 • 3. Agroinform találkozó - részletek!

  2011. december 08., csütörtök 15:41 Gazdaság

  Az immáron harmadik, hagyományos nyíltkörű fórumtalálkozóra várunk mindenkit sok szeretettel! Időpont: 2012. január 21. szombat 14 órától. Helyszín: Lajosmizse, Geréby Kúria.

 • A Vaderstad Kft. szezonnyitó sajtótájékoztatója

  2011. december 08., csütörtök 10:19 Gazdaság

  A Vaderstad Kft. december 3-án sajtótájékoztatót tartott Gárdonyban. A sajtótájékoztatón a legújabb fejlesztésekről, mezőgazdasági gépekről volt szó. A jövő évi újdonságokat nem csupán a hallgatósággal osztották meg, hanem részletes prospektusukban is kifejtették.

 • Kiírták a haszonbérleti pályázatokat a Bükki Nemzeti Park területeire

  2011. december 08., csütörtök 05:41 Gazdaság

  A Bükki Nemzeti Park (BNP) igazgatósága kiírta a haszonbérleti pályázatokat a vagyonkezelésében lévő közel 2900 hektárnyi területre, amelyet korábban a Mariano Kft. bérelt - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A haszonbérleti pályázatokat a kifüggesztéstől számított 45 napon belül kell benyújtani a BNP igazgatóságához.

 • Tegnap megalakult az Országos Szaktanácsadási Bizottság

  2011. december 08., csütörtök 05:36 Gazdaság

  Jelentős állomáshoz érkezett a szaktanácsadási rendszer megújítása azzal, hogy tegnap megalakult az Országos Szaktanácsadási Bizottság. A testület létrehozásával négy éves mulasztást hozunk helyre – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

 • Fazekas Sándor jóváhagyta a tanyapályázatokat - 930 milliós támogatás 201 pályázónak

  2011. december 07., szerda 22:50 Gazdaság

  Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a nyertes tanyapályázatokat. Az idén első alkalommal, kizárólag nemzeti forrásból meghirdetett 930 millió forintos keretösszegű tanyafejlesztési programból összesen 201 pályázó nyert állami támogatást.

 • Önjáró biomasszagyűjtő gép - Új magyar fejlesztés

  2011. december 07., szerda 22:31 Gépészet

  Új, önjáró erdészeti biomasszagyűjtő gépet fejleszt a Smartsol Engineering Kft. A székesfehérvári vállalkozás a kutatás-fejlesztési munkához több mint 77 millió forint uniós támogatást nyert el, a projekt teljes költségvetése 129 millió forint. Az egyedülálló fejlesztés révén hasznosítható lesz az erdészetben keletkező biomassza jelenleg...

 • A Jobbik szerint a kormány magukra hagyja a gazdákat

  2011. december 07., szerda 06:05 Gazdaság

  A Jobbik azért nem szavazta meg a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló, múlt héten elfogadott törvényjavaslatot, mert az túlzottan épít a gazdák öngondoskodására. A Jobbik úgy értelmezi, hogy a kormányzat magára akarja hagyni a gazdákat.

 • Pálinkát hozott a Mikulás a Mezőgazdasági Múzeumba

  2011. december 07., szerda 05:55 Gazdaság

  Szent Miklós ünnepén a Mezőgazdasági Múzeum sem maradt ki az ajándékozottak köréből. Ma újabb nemzeti kinccsel gazdagodott a „Pálinkás vitrin”. Fazekas Sándor elhelyezte a gyűjteményben az ország idei győztes pálinkáját, amely az Agárdi Pálinkafőzdében készült. A szilvapálinka a 19. Magyar Országos Pálinka-, és Törkölypálinka...

 • Gyümölcsöst avattak tegnap Béren

  2011. december 07., szerda 05:49 Kertészet és szőlészet

  Minden program annyit ér, amennyit helyben megvalósítanak belőle! Az itt ültetett őshonos gyümölcsös példája országos mozgalommá kell, hogy terebélyesedjen, és ehhez a tárca minden segítséget megad – mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Béren, az Evangélikus Egyházközség templomkertjében...

 • Lehet még javítani a mezőgazdaság exportteljesítményét

  2011. december 06., kedd 22:35 Gazdaság

  A mezőgazdaság a hazai kivitel egyötödét, a kereskedelmi többlet 38 százalékát állítja elő; az ágazat exportteljesítménye a feldolgozottsági szint emelésével még javítható – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Békésen.

 • Meghirdették a Halastavi Környezetgazdálkodási Programot

  2011. december 06., kedd 21:36 Gazdaság

  A Halastavi Környezetgazdálkodási Program (HKP), az Európai halászati Alap (EHA) – Halászati Operatív Program (HOP) 2-es prioritási tengelye szerinti támogatás, melyet a 110/2011.(XI.24.) számú VM rendelete és a 175/2011.(XI.30.) számú MVH közleménye tartalmaz.

 • Hegybírók és Borbarátok Bálja

  2011. december 06., kedd 10:17 Kertészet és szőlészet

  A világhírű Mathiász János szőlőnemesítő szoboravatását követően idén is megrendezésre került a Hegybírók és Borbarátok Bálja.

 • Vezérlésdiagnosztikai tanfolyamot indított az Axiál

  2011. december 06., kedd 06:16 Gazdaság

  Az Axiál 2007 szeptemberében indította útjára a tanfolyam-sorozatot az ADFS Kft-vel közösen, melyet minden évben megrendeznek újonnan belépő kollégáink részére.

 • Januártól egyszerűbb lesz a bortermelők élete

  2011. december 06., kedd 06:05 Kertészet és szőlészet

  2012. január 1-jétől a bortermelők használatában, vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés. Az Országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának szabályairól szóló törvény módosítását.

 • Módosultak a szellemi tulajdonra vonatkozó törvények - Érinti a K+F tevékenységet

  2011. december 06., kedd 05:36 Gazdaság

  A jövőben egységesen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal végzi a kutatást végző szervezetek K+F minősítését, miután az Országgyűlés elfogadta a szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosítását.

 • A Fűszerpaprika reneszánsza - Konferenciát tartottak Szegeden

  2011. december 05., hétfő 22:27 Gazdaság

  Az eredetvédett termék ismertségének növekedése és a fóliás termesztés elterjedése eredményezheti a fűszerpaprika termőterületének gyarapodását – hangzott el a Fűszerpaprika reneszánsza című konferencián hétfőn Szegeden.

 • December 7-től kapják meg a tejtermelők a különleges támogatást

  2011. december 05., hétfő 22:16 Gazdaság

  Megkezdte az idei különleges tejtámogatás második felének kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - tájékoztatta az MVH hétfőn az MTI-t.

 • Karácsonykor fogyasztják a legtöbb halat a magyarok

  2011. december 05., hétfő 06:34 Gazdaság

  Az éves magyar halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka esik a karácsonyi ünnepek idejére - mondta Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnöke az MTI-nek.

 • Halálának 90. évfordulóján avattak szobrot a világhírű szőlőnemesítőnek

  2011. december 05., hétfő 06:27 Kertészet és szőlészet

  Mathiász János bronzból készült mellszobrát szombaton, a világhírű szőlőnemesítő halálának kilencvenedik évfordulóján avatták fel a Lakiteleki Népfőiskola szoborkertjében.

 • Nufarm - Sumitomo együttműködés itthon és a nagyvilágban

  2011. december 05., hétfő 06:11 Gazdaság

  Idén májusban jelentette be az ausztrál székhelyű Nufarm Limited, hogy a japán Sumitomo Chemical Company az eddigi 20%-os részesedését 21,7%-ra növelte a cégben. A nemzetközi együttműködés jövőbeni hatásairól kérdeztük az ausztrál növényvédőszer-gyártó hazai leányvállalatának vezetőjét.

 • Két mellső lábán közlekedik a csonkán született disznó

  2011. december 03., szombat 06:29 Gazdaélet

  Megtanult "kézenjárni" egy kínai disznó.

 • Hamarosan megkaphatják a kártérítést a gazdák, akik a vörösiszap miatt károsultak

  2011. december 02., péntek 19:16 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mindent megtesz, hogy a vörösiszap katasztrófa miatt károsult mezőgazdasági termelők mielőbb pénzhez jussanak, az Európai Unió a kifizetésre szánt összeget mezőgazdasági támogatásnak minősítette és a szabályok szerint ennek folyósításához a Bizottság jóváhagyása szükséges - közölte a szaktárca...

 • Új Axiál-telephelyet avattak ma Dombóváron

  2011. december 02., péntek 19:04 Gépészet

  Az Axiál Kft. új, fél milliárd forintos beruházással épült telephelyet avatott fel pénteken Dombóváron, a cég a jövő év végéig másfél milliárd forintot fordít telephelyeinek fejlesztésére.

 • A süllő védelmére koncentrálnak a Balatonon

  2011. december 02., péntek 18:53 Gazdaság

  A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. új horgászrendet vezet be jövőre, amelyben prioritást kap a süllő védelme, áprilisban ismét bevezetik a nyíltvízi horgászatban az általános fogási tilalmat, a téli időszakban tilos lesz a halradar használata és a nyíltvízi éjszakai horgászat, továbbá vissza kívánják szorítani a megélhetési...

 • Ki korán vet, korán arat

  2011. december 02., péntek 05:36 Szántóföld

  Évről évre felmerül a tavasz közeledtével, hogy mikor lehet majd elkezdeni a kukorica vetését. Egyik évben már meleg van de még csak épp hogy elkezdődött április, máskor hideg van pedig már április közepét mutatja a naptár.

 • Sikeres kamarai összefogás a közös EU-s agrárérdekekért

  2011. december 01., csütörtök 21:58 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara meghívására 2011. november 28-29-én 9 közép-európai ország agrárkamarai vezetői gyűltek össze Budapesten, hogy egyeztessék álláspontjaikat az Európai Unió 2014-2020 közötti Közös Agrárpolitikájáról (KAP).

 • Traktoron érkezett esküvőjére az ara, tehenek voltak a násznép

  2011. december 01., csütörtök 06:16 Gazdaélet

  Tehenek övezte esküvőt rendezett magának egy brit gazdapár, hogy megünnepelje szeretetét a vidéki élet iránt.

 • Hatékonyan kell gazdálkodnunk természeti erőforrásainkkal

  2011. december 01., csütörtök 06:10 Környezetvédelem

  A nemzetközi gazdasági válság szorításában még fontosabb, hogy a világban minél hatékonyabban gazdálkodjanak a természeti erőforrásokkal - állapították meg a témáról kedden Brüsszelben rendezett nemzetközi konferencia résztvevői.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]