Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • II. Fiatal Gazda Party - Az AGRYA és az AXIÁL idén is bállal nyitotta az új gazdálkodási évet! (+ Képek)

  2013. február 24., 13:01 Gazdaság

  Az AXIÁL és az AGRYA második alkalommal rendezett bált a fiatal gazdáknak. A party-n minden részvevő remekül szórakozott! Az Agroinform csapata is részt vett a rendezvényen, amelyről vidám, fényképes tudósítást készítettünk.

 • A gépüzemeltetés várható költsége 2013-ban

  2013. február 23., szombat 17:44 Gépészet

  A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) – a gépüzemeltetés adatainak alakulását egyes nagyobb gazdaságokban kíséri figyelemmel, és e bázisgazdaságok tényszámaiból kiindulva, a várható árakkal, bérekkel, valamint egyéb költségekkel számolva minden évben kidolgozza, és közreadja az adott évre vonatkozóan a mezőgazdaságban használatos...

 • A gépüzemeltetés várható költsége 2013-ban (táblázatok)

  2013. február 23., szombat 14:26 Gépészet

  A Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) – a gépüzemeltetés adatainak alakulását egyes nagyobb gazdaságokban kíséri figyelemmel, és e bázisgazdaságok tényszámaiból kiindulva, a várható árakkal, bérekkel, valamint egyéb költségekkel számolva minden évben kidolgozza, és közreadja az adott évre vonatkozóan a mezőgazdaságban használatos...

 • Czerván: nőtt tavaly a mezőgazdaság értékesítése

  2013. február 22., péntek 15:26 Gazdaság

  Tavaly növekedett a mezőgazdaságban előállított termelési érték, előzetes adatok alapján elérte a 2229 milliárd forintot az előző évi 2168 milliárd forinttal szemben - jelentette be Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

 • Bioszemléletű állattartás a kisgazdaságokban

  2013. február 22., péntek 14:31 Állattenyésztés

  Alapismereteket nyújtó állattenyésztési képzést szervezünk Prof. Dr. Márai Géza nyugalmazott egyetemi tanár közreműködésével, hat alkalommal 2013. március 9. és április 27. között.

 • Újra győztes a Massey Ferguson! AgroMash Expo 2013: 3 díj az MF-nek!!

  2013. február 22., péntek 13:33 Gépészet

  A 2013-as rekordszámú látogatót vonzó és kiállítót, kínálatot felvonultató AGROmashEXPO-n a Massey Ferguson három díjat zsebelt be termékeivel, fejlesztéseivel, valamint szolgáltatásaival!

 • A talajlakó kártevők ellenszere

  2013. február 22., péntek 12:08 Szántóföld

  A nagyobb testű talajlakó kártevők közül leggyakrabban a pajorok, drótférgek a lótücsök, a bársonylegyek nyűvei szoktak kellemetlenkedni. A növények föld alatti részét rágják, kiodvasítják, furkálják, ami sokszor jelentős tőszám kieséssel jár. A lótücskök az útjukba kerülő gyökerek átrágásán kívül ujjnyi vastag kidudorodó felületi...

 • Múlt és jövő: ma is időszerű a százéves hitvallás talajainkról

  2013. február 22., péntek 11:51 Gazdaság

  „Sok bomlásban levő szerves anyagot kell a talajban felhalmozni és be kell oltani a sok szerves anyagot felhasználni és feltárni képes, igen termékeny és tevékeny talajokból merített virulens baktériumflórával", írja Ujváry Imre uradalmi felügyelő 1914-ben a Somogy vármegye földmívelése részben Borovszky Samu Magyarország vármegyéi...

 • Nébih: a kiemelt ellenőrzés nem talált szennyezett tejterméket

  2013. február 21., csütörtök 20:32 Gazdaság

  Az aflatoxin szennyezettség hatékony kiszűrése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága kiemelten vizsgálja a belföldi takarmányokat és a nyerstejet. Szennyezett terméket nem találtak - szögezi le a Nébih közleménye.

 • Jól teleltek a vetések Jász-Nagykun-Szolnok megyében

  2013. február 20., szerda 20:58 Gazdaság

  Az elmúlt hónapokban lehullott csapadéknak köszönhetően megfelelően kikeltek és megerősödtek az őszi vetések, amelyeket így a tél sem károsított Jász-Nagykun-Szolnok megyében - közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel.

 • Fazekas: nincs olyan üzemszabályozási törvénytervezet, amely tönkretenné a nagyüzemeket

  2013. február 20., szerda 17:56 Gazdaság

  Nincs olyan üzemszabályozási törvénytervezet a Vidékfejlesztési Minisztériumban, amely tönkretenné vagy nehéz helyzetbe hozná a nagyüzemeket, nincs olyan tervezet a minisztériumban, amelyre a sajtó hivatkozik - hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormányzati hírportálon közzétett szerdai video-nyilatkozatában.

 • Növényvédelmi Tudományos Napok a Magyar Tudományos Akadémián

  2013. február 20., szerda 17:49 Gazdaság

  A hazai tudományos élet rangos eseményeként immár 59. alkalommal rendezték meg a Növényvédelmi Tudományos Napokat, az ünnepi megnyitóról kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • Az UMG MICRO növényspecifikus starter műtrágyák bizonyítanak

  2013. február 20., szerda 14:39 Szántóföld

  Az UMG MICRO termékcsalád piacra lépését több éves fejlesztési munka előzte meg, aminek fontos munkafázisa volt bizonyítani azt, hogy a műtrágya család tagjai igazolják -e a tervezett hatékonyságot, valamint, hogy a formázásuk megfelel-e a gyakorlatban előforduló gépi kijuttató eszközökön történő kiszórásra?

 • Santana 1 G – Túl a harmadik éven - A hatóanyag mozgása a talajban és a növényben

  2013. február 20., szerda 14:26 Szántóföld

  Decemberben ismételten elindítottunk egy cikksorozatot a Santana 1 G talajfertőtlenítő készítményünkkel kapcsolatban. Ezúttal nem pusztán üzemi tapasztalatokat szeretnénk megosztani az olvasóval, hanem olyan, új információkat is, amelyek segíthetik a termék eredményes felhasználását. Cikksorozatunk mostani részében a Santana 1 G...

 • Megjelent a Nufarmer Magazin különkiadása

  2013. február 20., szerda 14:14 Gazdaság

  Megjelent a Nufarmer Magazin 10. lapszáma, amelyben az előző kiadványokhoz hasonlóan most is az aktuális növényvédelmi teendőkről olvashatnak.

 • V. Tavaszi Road Show 2013 - Hamarosan indul a legnagyobb szántóföldi gépbemutató sorozat!

  2013. február 20., szerda 13:30 Gépészet

  2013. március 19-én indul az év egyik legnagyobb szántóföldi gépbemutató sorozata! Az V. Tavaszi Road Show sok gépújdonsággal várja az érdeklődőket és a bemutatott eszközöket természetesen idén is kipróbálhatják a gazdálkodók!

 • MVH: fizetik a múlt évi biztosítás díjához nyújtott támogatásokat

  2013. február 19., kedd 21:10 Gazdaság

  A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte a múlt évi mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatások kifizetését - közölte az MVH kedden az MTI-vel.

 • Tanácskozás az őshonos haszonállatok és a sertéságazat helyzetéről

  2013. február 19., kedd 21:06 Állattenyésztés

  Az őshonos haszonállatok, valamint a sertéságazat helyzetét tekintették át szakmai fórumon kedden a Vidékfejlesztési Minisztériumban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezetésével.

 • Módosult az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram

  2013. február 19., kedd 11:44 Gazdaság

  Módosult az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram: bővült a hitelfelvevők köre, emelkedett a hitelösszeg, és változott az ügyleti kamat is.

 • Figyelem! Hamarosan itt az ideje a tavaszi bokrosító hengerezésnek!

  2013. február 18., hétfő 16:18 Szántóföld

  Bár még nincs itt az ideje, de mi már most jelezzük a gazdálkodók számára, hogy február végén, illetve márciusban érdemes elvégezni az őszi kalászosok tavaszi bokrosító hengerezését.

 • Péntektől lehet pályázni agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozására

  2013. február 18., hétfő 13:31 Gazdaság

  A mezőgazdasági termelők péntektől 7,8 milliárd forintra pályázhatnak tevékenységük diverzifikálásához, vagyis az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozásához - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

 • Fazekas Sándor: a génmegőrzés nemzeti ügy

  2013. február 18., hétfő 13:20 Gazdaság

  A génmegőrzés nemzeti ügy, a Növényi Diverzitás Központban (Nödik) található növényfajták pedig nemzeti kincsek - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tápiószelei intézetben tartott sajtótájékoztatón pénteken.

 • Az új gazdaszövetkezettel tárgyalt Fazekas és Czerván

  2013. február 18., hétfő 13:16 Gazdaság

  Az Első Minőségi Sertéshústermelő Gazdaszövetkezet (EMSG) programjával ismerkedett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Czerván György államtitkár pénteken Tápiószentmártonban, ahol részt vett a szövetkezet első közgyűlésén is.

 • Legendák és tények, avagy a számok igazsága

  2013. február 17., 19:47 Gazdaság

  „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” – idézik a híres brit miniszterelnököt, Winston Churchillt azok, akik nem bíznak a statisztikában. A Die Zeit tudományos magazinjának kutatásai szerint azonban Churchill sosem mondott ilyet, így az idézet csupán városi legenda.

 • Változóban a mezőgazdasági termelők információszerzési szokásai

  2013. február 17., 19:38 Gazdaság

  A hazai gazdálkodók a nyomtatott agrárszaklapok mellett rendszeresen gyűjtenek szakmai információkat e-mailben kapott ingyenes hírlevelekből és internetes agrárportálokról is. E három csatorna azonos arányban jelenik meg a rendszeresen, illetve gyakran használt információforrások között.

 • Fórumozóink kérdeztek - A Vidékfejlesztési Minisztérium válaszol

  2013. február 17., 17:24 Gazdaság

  A IV. Agroinform Fórumtalálkozón a portál aktív olvasói és fórumozó gazdálkodói azt is megbeszélték az Agroinform szerkesztőivel, hogy miről olvasnának szívesen. Nagy vitát kavart a Fiatal gazdák támogatása is, így először ezzel kapcsolatosan tettük fel kérdéseinket a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékeseinek.

 • Az idén 29 millió euró támogatást kap a borágazat

  2013. február 15., péntek 17:38 Kertészet és szőlészet

  Az idén mintegy 29 millió euró - mintegy 8,5 milliárd forint - támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, egy szakmai tanácskozáson.

 • Megnyílt Budapesten a 20. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás

  2013. február 15., péntek 10:15 Gazdaság

  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke nyitotta meg csütörtökön Budapesten a 20. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállítást.

 • KSH: decemberben 18,1 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

  2013. február 15., péntek 10:08 Gazdaság

  A mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 18,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, az év egészében 15,4 százalékkal nőttek, míg a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje ennél kisebb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

 • EXPRESS fűz - kiemelkedő teljesítmény a fás biomassza és hengeresfa termelésben

  2013. február 14., csütörtök 19:59 Erdő- és vadgazdálkodás

  Az ’EXPRESS’ fűz ültetvények létesítése azokon a településeken nyújt kiváló lehetőséget önkormányzatok és más intézmények számára, ahol megkezdődtek a közintézmények fűtéskorszerűsítési munkálatai. A biomassza-tüzelésre való átállás, a közintézmények fűtésének és melegvíz ellátásának korszerűsítésére a kazán-program keretében...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]