Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Jön a fordított adózás a mezőgazdaságban is

  2012. április 27., péntek 17:24 Gazdaság

  A mezőgazdasági áfa-csalások megakadályozása érdekében a kormány benyújtotta a fordított adózás mezőgazdasági szektorra kiterjesztésével kapcsolatos törvények módosításáról szóló előterjesztést pénteken.

 • Újra 0% kamat a Massey Fergusonnál!

  2012. április 27., péntek 15:02 Gépészet

  Miért Massey Ferguson: Az eredményes és sikeres munkavégzés alappillére a kimagasló technikai színvonalú, minőségű és felszereltségű traktorok és kombájnok használata. A Massey Ferguson most megteremti a lehetőséget, hogy az igényeinek legmegfelelőbb erő- és betakarító gépeket tudja használni gazdaságában!

 • Vetik a kukoricát, az árpát, a napraforgót és a szóját

  2012. április 27., péntek 14:30 Szántóföld

  Folyamatosan vetik a tavaszi árpát, a kukoricát, a napraforgót és a szóját is hazánkban. Az AKI adatai szerint a legtöbb esetben előrehaladott állapotban vannak a tavaszi mezőgazdasági munkák. Az ősszel elvetett búza 2012-ben 4977 hektáron pusztult ki, míg a repce 99 884 hektáron.

 • Ne hagyja az utolsó pillanatra az egységes támogatási kérelem benyújtását!

  2012. április 27., péntek 13:15 Gazdaság

  Április 26-ig a gazdálkodóknak csak mintegy 40 százaléka, azaz 70 ezer termelő adott be formai hibáktól mentes egységes támogatási kérelmet az ügyfélkapunk keresztül, ezért a szaktárca és az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) arra kéri a gazdálkodókat, hogy minél előbb nyújtsák be 2012-es egységes kérelmüket.

 • Kétmilliós bírság is jöhet, ha nem jelenti be a veszélyes anyagokat

  2012. április 27., péntek 12:32 Gazdaság

  Május 15-ig kell eleget tenni a katasztrófavédelmi kötelezettségek bejelentésének! - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara

 • Közelgő határidők, sikeres tavalyi év, kínai remények

  2012. április 26., csütörtök 08:27 Gazdaság

  A tejtámogatást május 15-ig igényelhetik a termelők, az állatjóléti támogatást pedig kevesebb, mint egy hétig. Szeptember 15-ig kell befizetni a kárenyhítési hozzájárulást. Tavaly nőtt a tejágazat bevétele, nőtt a magyar élelmiszeripar teljesítménye is. Ráadásul nyereséggel zárult a vadászati év is Zalában. Fazekas szerint Kína kész arra,...

 • Szüntesse meg az osztatlan közös földtulajdont állami támogatással!

  2012. április 25., szerda 18:40 Gazdaság

  Jelenleg mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van hazánkban. Ez majdnem 272 000 db földrészletet és 2 millió tulajdonost jelent. A Vidékfejlesztési Minisztérium azt szeretné, hogy minél többen éljenek az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének „államilag finanszírozott”...

 • Május 15-ig csatlakozhatnak a zöldség-gyümölcstermelők a szerkezetátalakítási programhoz

  2012. április 25., szerda 18:32 Kertészet és szőlészet

  Azok a termelők, akik szeretnének részt venni a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási programban, az egységes kérelemben május 15-ig jelezhetik belépési szándékukat.

 • Öntözési hivatalt hozna létre a VM

  2012. április 24., kedd 17:43 Gazdaság

  Öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium, mert a mezőgazdaság céljainak eléréséhez hatékonyabb, korszerűbb öntözésre van szükség - közölte Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti vízgazdálkodási konferencián.

 • Védekezzünk a fénybogarak ellen a Kwizdával

  2012. április 23., hétfő 13:24 Szántóföld

  A repce a meleg márciusi időjárás miatt hamarosan virágzik! Megjelentek a fénybogarak, itt az ideje a tebukonazolos regulálásnak és a bór-lombtrágyázásnak, azaz a második tavaszi permetezésnek.

 • Biztos bevételnek tűnik a napraforgó

  2012. április 23., hétfő 11:04 Szántóföld

  Végéhez közeledik az egyre nagyobb területen termesztett napraforgó vetése – tájékoztat a Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztálya. A jelenlegi árutőzsdei árszinteken biztos bevételnek tűnik a napraforgó.

 • Deutz-Fahr bálázót és permetezőket is árvereznek a NAV-nál május elején

  2012. április 23., hétfő 10:52 Gépészet

  Permetezőgépeket, föld-kavics kanalakat, egy Deutz-Fahr bálázót és egy talajmarót bocsátanak árverezésre május 3-tól 6-ig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

 • Agrártámogatások: Közeledő benyújtási határidők

  2012. április 23., hétfő 10:01 Gazdaság

  Több támogatási és kifizetési kérelem határideje is lejár közeljövőben - április 30-án, május 2-án vagy 3-án. Nézze meg az Agroinformon a leadási határidőket, nehogy elessen a támogatástól!

 • Väderstad Rapid vetőgép: egy sikertörténet Magyarországon

  2012. április 23., hétfő 09:47 Gépészet

  A Väderstad Rapid gabonavetőgép az egyedi technikai megoldásoknak, valamint a kiváló minőségű gyártásnak köszönheti sikerét. A hazai piacon fellelhető, üzemben lévő vetőgépektől talán a leglényegesebb eltérés a vetőcsoroszlyák függesztése, ami ún. gumibakos felfüggesztés, a Väderstad fejlesztőmérnökeinek szabadalma. A lényege, hogy a 400...

 • A helyi termelést ösztönöznék, piacon a magyar eper

  2012. április 23., hétfő 08:32 Kertészet és szőlészet

  Biobrikettüzemet avattak Simontornyán, miközben a FruitVeb szerint zavart okoz, hogy a magyar fóliás és a külföldi eper egyszerre van a piacon. Fazekas úgy gondolja, hogy a globális élelmezésbiztonság megteremtésében központi szerepe van a családi gazdaságok támogatásának, a helyi termelés, feldolgozás és értékesítés elősegítésének. XX....

 • Tiszták a földbérlet-pályázatok, utalják a cukortámogatást

  2012. április 20., péntek 11:10 Gazdaság

  Szabó Csaba, a földügyekért is felelős miniszteri biztos szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által lebonyolított állami földbérlet-pályázatok tiszták. A fiatalok vállalkozóvá válását segítenék egy pályázattal, az MVH április végéig utalja az elkülönített cukortámogatást. Tárgysorozatba vételre ajánlották a külföldiek termőföldön...

 • Németországi példák a megújuló energiákra

  2012. április 19., csütörtök 19:17 Környezetvédelem

  Németországban a bioenergia-régiók versenye – az IWR-től kapott tájékoztatás szerint – 2015-ig várhatóan tovább élesedik. Alsó-Szászországban 250 000 hektáron termesztettek energianövényeket. Németországi példák a megújuló energiákra.

 • VOGEL-NOOT TerraFlex újítás 2012-ben

  2012. április 19., csütörtök 18:50 Gépészet

  Az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyainak is köszönhetően előtérbe kerültek a forgatás nélküli technológia munkagépei. A VOGEL-NOOT erre a piaci igényre alapozva bővíti termelési kapacitását és munkagép palettáját Törökszentmiklóson. A cég szántóföldi kultivátor programja az egyik legátfogóbb a piacon, 90 LE-től 600 LE-ig tud...

 • Drágul a vontató és pótkocsik vizsgadíja

  2012. április 19., csütörtök 18:42 Gazdaság

  7.760 forintról 21.000 forintra emelkedne a mezőgazdasági vontató és a pótkocsi vizsgadíja, de a személygépkocsi forgalomba helyezési és időszakos műszaki vizsgáztatás díja is drasztikusan emelkedik.

 • Mezőgazdasági biztosítás szükséges a teljes kárenyhítéshez

  2012. április 19., csütörtök 18:36 Gazdaság

  A mezőgazdasági biztosítások mielőbbi megkötését javasolja a gazdáknak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), e nélkül ugyanis csak a kárenyhítő juttatás felére jogosult a termelő az uniós szabályok alapján. A témában a gazdálkodók szkeptikusak, drágának találják a biztosítást - ez látszik fórumunkban is. Önnek mi a véleménye?

 • Széna, és szenázs készítés gyakorlati bemutatók a Valkonnal

  2012. április 19., csütörtök 10:23 Gépészet

  A Valkon Kft. meghívja Önt és kollégáit, valamint az érdeklődő gazdatársakat 2012 májusában tartandó „Szenázs, és széna készítés Krone technológiával” című gyakorlati gépbemutatóra.

 • A tavalyinál több támogatás a felhasznált gázolaj után

  2012. április 19., csütörtök 00:43 Gazdaság

  2012-ben 35%-kal több mezőgazdasági támogatást (de minimis) kapnak a szőlő és gyümölcstermelő gazdák az ültetvényeik műveléséhez felhasznált gázolaj után, mint tavaly.

 • MOSZ: a mezőgazdaság nem tud élni a bérkompenzációval

  2012. április 18., szerda 22:46 Gazdaság

  A mezőgazdasági munkaadók gyakorlatilag nem tudnak élni a bérkompenzáció lehetőségével, mivel azt úgynevezett csekély összegű - azaz "de minimis" - támogatásként hirdették meg számukra - közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerdán az MTI-vel.

 • Timac Agro: A hozambiztonság növelése a kapások termesztésében

  2012. április 18., szerda 10:09 Szántóföld

  Az évről évre növekvő termelés ellenére is kielégíthetetlennek látszó globális piaci kereslet kedvezően alakítja a terményárakat. Hazánkban a kapás növények vetésterülete jelentősen növekedett az elmúlt két évben, amihez idén a tavaly őszi időjárás okozta vetési nehézségek, majd kelési problémák is hozzájárultak. A Gabonaszövetség adatai...

 • 35 ezer hektár a családi gazdálkodóknak, új fajták a Nemzeti Fajtajegyzékben

  2012. április 17., kedd 23:10 Gazdaság

  Jó ütemben haladnak a tavaszi mezőgazdasági munkák Fejér megyében, de az ország gyümölcsöseiben nagy kárt okozott a húsvéti fagy. A Nemzeti Fajtajegyzékbe új növényfajták kerültek, és Fazekas Sándor megjelölné a kaptárakat, és arról is beszámolt, hogy a családi gazdálkodóknak eddig 35 ezer hektár földet hirdettek meg. Agrárhírek az...

 • Hatékony védekezés a gombák ellen a Kwizda Agroval

  2012. április 17., kedd 11:25 Szántóföld

  Nagyon gyenge őszi búza állományokkal találkozunk a szántóföldeken. A termesztőknek mindent meg kell tenni azért, hogy egy elfogadható termést tudjon betakarítani. Ezért a gombák elleni védekezéseket és a hasznosuló lomb- és fejtrágyázásokat végre kell hajtani.

 • Egyszerűbb a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése

  2012. április 17., kedd 09:36 Gazdaság

  A gazdák 2013. január 1-jétől a gázolaj jövedékiadó-visszatérítési igényeiket közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) nyújthatják be, az igazolásokat a hatóságok egymástól szerzik be - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

 • Így alakult a benzin és a gázolaj ára 2009 óta

  2012. április 17., kedd 09:15 Gazdaság

  Amíg a 95-ös benzin átlagára 2009 áprilisában még csak 288 forint volt literenként, addig április 18-tól vélhetően 455 forint/liter lesz. A gázolaj 274 forintról kúszott egyre feljebb az elmúlt években.

 • Kukoricát vetnek, energiaerdőt aratnak

  2012. április 16., hétfő 14:55 Szántóföld

  Kardeván Endre szerint az országnak biztonságos élelmiszerekkel kell ellátnia a lakosságot, Budai Gyula pedig bejelentette, hogy kiemelt vállalat lesz a Gyulai Húskombinát. A lakosság szavazhat 2013 madaráról, miközben learatták az első energiaerdőt a Sefag Zrt-nél. Vas megyében már aratják a napraforgót, kukoricát. Agrárhírek hazánkból.

 • Volverini ágaprító gépek már Magyarországon is!

  2012. április 16., hétfő 14:08 Gépészet

  A megújuló energia felhasználása fellendülőben van már Magyarországon is; rengeteg Önkormányzat, cég és manapság már magánszemélyek is korszerűsítik fűtésüket megújuló energiát hasznosító rendszerekkel. A legelterjedtebb fajtája ezeknek a rendszereknek a vegyes tüzelésű kazánok, a pellet kazánok, és az apríték kazánok.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]