Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • 1 milliárd forintos támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek

  2011. november 14., hétfő 18:32 Támogatások - pályázatok

  Az Európai Unió 2011-re is engedélyezte Magyarországnak, hogy nemzeti kiegészítő támogatást nyújtson a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek (TÉSZ), ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - a nemzeti és a közösségi forrást összevéve - 1 milliárd forintos támogatást nyújt a TÉSZek együttműködésének fejlesztésére kiírt jogcímre.

 • Szlovákia elveszítheti a Tokaj márka használati jogát

  2011. november 14., hétfő 04:59 Kertészet és szőlészet

  Szlovákiának legkésőbb az év végéig kérelmeznie kell az Európai Bizottságnál a Tokaj bormárkanév használatát, és pontosítania kell a szlovákiai Tokaji borvidék paramétereit. Amennyiben erre nem kerül sor, a szlovák fél elveszítheti a Tokaj márka használatának jogát.

 • Ma derül fény a mezőgazdasági termelői árak szeptemberi adataira

  2011. november 14., hétfő 04:41 Gazdaság

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma teszi közzé a mezőgazdasági termelői árak szeptemberi alakulását.

 • Ismert mezőgazdasági márkák az Agritechnicán

  2011. november 14., hétfő 01:12 Gépészet

  A piacvezető mezőgazdasági gépgyártók is már lázasan készülődnek az Agritechnicára. Lássuk, milyen újdonságokkal várják a látogatókat a kiállításon.

 • Alföldi Tudományos Tájgazdálkodási Nap és konferencia Szolnokon

  2011. november 13., 19:37 Gazdaság

  A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében Alföldi Tudományos Tájgazdálkodási Napot és konferenciát rendeznek november 17-én, csütörtökön a Szolnoki Főiskola tiszaligeti campusában.

 • A mezőgazdaság területén is erősíteni kell az innovációt

  2011. november 13., 07:45 Gazdaság

  Új regionális innovációs stratégia (RISK) összeállításán dolgozik a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, szoros együttműködésben a Regionális Innovációs Ügynökséggel - tájékoztatta az MTI-t pénteken a Pannon Nóvum Regionális Innovációs Ügynökség igazgatója.

 • Agritechnica 2011 - Díjazottak

  2011. november 12., szombat 11:37 Gépészet

  A hagyományoknak megfelelően idén is arany- és ezüstmedálokkal jutalmazták az újításokat az Agritechnicán.

 • Idén jó évjáratú lesz a bortermés, 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe

  2011. november 12., szombat 07:55 Kertészet és szőlészet

  A meleg ősznek köszönhetően jó az idei évjárat, és magasak lesznek a mustfokok is. Az idén 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe - mondta Czerván György nyitóbeszédében a III. Jubileumi Márton Napi Újbor-ünnepen Soltvadkerten.

 • Új fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő-jelölés lesz januártól

  2011. november 11., péntek 19:28 Gazdaság

  2012. január 1-től kötelezően érvénybe lép az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, így az élelmiszer-előállítással foglalkozó gyártóknak jövőre a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a termékeken.

 • Társadalmi egyeztetést kezdeményezett a VM az élelmiszer termékpálya tagjaival

  2011. november 11., péntek 19:15 Gazdaság

  Társadalmi egyeztetést kezdeményezett az élelmiszerlánc igazgatási és szolgáltatási díjak új szabályozásáról a Vidékfejlesztési Minisztérium. Bognár Lajos helyettes államtitkár az élelmiszer termékpálya tagjaival, többek között a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége, a Baromfi Terméktanács, a Tej Terméktanács...

 • 470 ezer tonna szőlő várható idén - Előreláthatólag kevesebb bor kerül a pincékbe

  2011. november 11., péntek 19:00 Kertészet és szőlészet

  Az idén várhatóan kevesebb bor kerül a pincékbe az átlagosnál - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára csütörtökön az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának ülésén.

 • Pekingben tárgyalt Kardeván Endre az agrárkapcsolatokról

  2011. november 11., péntek 18:50 Gazdaság

  Az agrárkereskedelem megkönnyítését segítő tárgyalásokat folytatott Pekingben Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára, aki Kelet-Kínában részt vett egy nemzetközi tollfesztiválon is.

 • Új időjárási kockázatkezelő rendszer - Mindenki támogatja

  2011. november 11., péntek 18:41 Gazdaság

  Valamennyi párt támogatja a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvényjavaslatot - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Pápán.

 • Zöldségeikkel szembesítették a gazdákat - Ki ismeri fel a paradicsomát?

  2011. november 10., csütörtök 19:57 Kertészet és szőlészet

  Zöldségszembesítést tartott a rendőrség Nagy-Britanniában: a zöldségek tulajdonosainak ki kellett választaniuk, hogy melyik céklát, répát, káposztát lopták el az ő kiskertjükből.

 • Agritechnica 2011

  2011. november 10., csütörtök 11:52 Gépészet

  Két év elteltével idén ismét megnyitja kapuit a világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása az Agritechnica. A kiállítást idén is a DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft - Német Mezőgazdász Társaság) bonyolítja le.A rendezvény november 15-19 között kerül megrendezésre a németországi Hannover városában.

 • 100 milliárd körül alakul a dísznövényágazat termelési értéke éves szinten

  2011. november 10., csütörtök 05:55 Kertészet és szőlészet

  A dísznövényágazat termelési értéke Magyarországon éves szinten 100 milliárd forint körül alakul - ismertette Ocskay Mária, a Dísznövény Szövetség és Terméktanács elnöke szerdán, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Kertészeti Albizottságnak ülésén.

 • Ismét lehet pályázni a magyar borok népszerűsítését segítő projektekkel

  2011. november 10., csütörtök 05:36 Támogatások - pályázatok

  A sikerre való tekintettel újra megnyitják a magyar borokat népszerűsítő hazai kisprojektek számára nyitott pályázati „ablakot”.

 • Kukorica ömlött az útra Rábafüzesnél

  2011. november 09., szerda 20:40 Gazdaság

  Szemeskukorica ömlött az úttestre a 8-as számú főúton Rábafüzes közelében egy mezőgazdasági vontató pótkocsijából szerda este, ezért teljes útzár van - közölte a rendőrség az MTI-vel.

 • Jobban járnak az őstermelők, csökkennek a terhek a húsiparban, állattartásban és borászatban

  2011. november 09., szerda 20:11 Gazdaság

  Igazságosabb lesz az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak megoszlása, arányosabb lesz a teherviselés - mondta Bognár Lajos az élelmiszer termékpálya szereplőinek. A helyettes államtitkár az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak új szabályozásáról tájékoztatta az érintetteket.

 • Zsírsertés - Tudomány és Felhasználás - Konferencia a mangalicáról

  2011. november 09., szerda 20:04 Gazdaság

  Tudunk-e eleget azokról a kincsekről, amelyeket a magyar mangalica hordoz? Kitűnő tulajdonságait kellőképpen kihasználjuk-e a tenyésztésben és az élelmiszeripari termelésben? Milyen további lehetőségeket rejt a világpiacon a magyar mangalicatenyésztés?

 • Magyarok az Agritechnicán

  2011. november 09., szerda 11:20 Gépészet

  A november 15-19. között megrendezésre kerülő Agritechnica agráripari kiállításon külföldi anyacégek magyar képviselete mellett, hat magyar vállalat önálló standdal képviselteti magát. Rövid körinterjú során érdeklődtünk, ki hogyan és mivel készül a világ legnagyobb agráripari kiállítására.

 • Egyértelműbbé válnak a felvásárlás és a raktárkiválasztás szabályai

  2011. november 09., szerda 06:02 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium módosítja a gabona és a rizs intervenciójáról szóló rendeletet, így világosabbá, egyértelműbbé válnak a felvásárlás és a raktárkiválasztás szabályai.

 • Befejeződött a Fertilia Kft. telephely fejlesztési projektje

  2011. november 09., szerda 05:48 Gazdaság

  A projekt novemberi záró rendezvényén Várszegi Erika, a társaság cégvezetője mutatta be az objektumot, felvázolta az építés fő lépéseit, valamint a vállalkozás középtávú célkitűzéseit is megosztotta az érdeklődőkkel.

 • Tarolt az Élelmiszerlavina - Közel 38 hektáron 200 közmunkás és önkéntes dolgozott

  2011. november 08., kedd 21:48 Gazdaság

  Az Élelmiszerlavina program keretében idén 14 nyertes önkormányzat 37,4 hektárnyi területén több mint 200 közmunkás és önkéntes segítségével indulhatott meg a munka. A megtermelt zöldségek közel 3500 rászorulóhoz jutottak el országszerte. A munkához szükséges vetőmagot és növényvédő szert, amely a Magyar Élelmiszerbank Egyesület...

 • Sikeres a kínai-magyar lúdtenyésztési együttműködés

  2011. november 08., kedd 21:36 Állattenyésztés

  Kína és Magyarország lúdtenyésztési együttműködése egyre sikeresebb mondta Kardeván Endre Kínában a II. Nemzetközi Tollfesztiválon.

 • 300 milliós fejlesztéssorozat zárult Kunhegyesen

  2011. november 08., kedd 08:44 Gazdaság

  Kunhegyesen olyan, közel 300 millió forint értékű fejlesztéssorozat zárult, amelyet az ország bármelyik települése megirigyelhet. Az elkészült beruházások mind azt a célt szolgálják, hogy a vidéki Magyarország még komfortosabb, élhetőbb legyen - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap a nagykunsági város funkcióbővítő...

 • Nemzetközi szervezetté alakul a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ

  2011. november 08., kedd 08:37 Gazdaság

  Nemzetközi szervezetté alakul a szentendrei székhelyű Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC). Az erről szóló nemzetközi egyezményt a kormány nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írta alá. A megállapodásnak köszönhetően új lehetőségek nyílnak a szervezet előtt és hatékonyabban láthatja el feladatait,...

 • 2012 első napján léphet életbe az új kockázatkezelési rendszerről szóló törvény a növénytermesztésben

  2011. november 07., hétfő 22:37 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési tárca benyújtotta az Országgyűlés elé az új kockázatkezelési rendszerről szóló törvénytervezetet, amely 2012. január 1-jén léphet életbe a növénytermesztésben. A jelenleginél stabilabb, átláthatóbb, önfenntartó és öngondoskodásra ösztönző rendszer célja, hogy megossza a kockázatot a szereplők között, és a termelők...

 • Az élelmiszertermelés a legfontosabb Ángyán József szerint

  2011. november 07., hétfő 05:10 Gazdaság

  Minőségi mezőgazdaságra van szükség, amely egészséges, biztonságos élelmiszereket állít elő - hangsúlyozta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Professzorok Batthyány Körének vitaülésén szombaton Budapesten.

 • Kockázatközösséget hozna létre a kormány a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események kezelésére

  2011. november 07., hétfő 04:57 Gazdaság

  Törvényjavaslatot nyújtott be kormány szombaton, amelynek célja a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok hatásának enyhítésében való kockázatközösség kialakítása, a mezőgazdasági termelők öngondoskodásán alapuló felelősségének megerősítése - áll az Országgyűlés honlapján közzétett...

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]