Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Trófeaszemlét rendeznek ma Szécsényben

  2011. november 05., szombat 07:36 Gazdaság

  Másodszor rendez trófeaszemlét a Nógrád Megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezete szombaton Szécsényben. Az ez évben elejtett legnagyobb nógrádi gímszarvasbika trófeájának súlya 14,75 kilogramm.

 • Bezáratta a szigligeti pálinkafőzdét az illetékes hatóság

  2011. november 04., péntek 20:25 Gazdaság

  Súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai hiányosságok miatt legalább november 15-ig bezáratta a szigligeti pálinkafőzdét a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága.

 • Különleges tejtámogatás 2012-ben is jár a gazdáknak

  2011. november 04., péntek 20:15 Támogatások - pályázatok

  2012-ben is kapnak különleges tejtámogatást a gazdák, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Turán, a Galgamenti Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezet korszerűsített tejházának átadóján.

 • Biodiverzitás Fővárosa 2011 - Szentes lett a győztes

  2011. november 04., péntek 05:49 Környezetvédelem

  Az emberiség fennmaradásának legfontosabb feltétele a természeti értékek megőrzése. Ehhez példamutatás kell, és kimondott öröm számomra, hogy a versenyben résztvevő települések ezt felismerték - mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a „Biodiverzitás Fővárosa 2011” címért indított...

 • Vidék Kaland Hivatásos - Az AGRYA az agrár-felsőoktatásban tanulókat szólítja meg

  2011. november 04., péntek 05:41 Gazdaság

  Agrár-felsőoktatásban tanuló fiatalok jelentkezését várja most induló Vidék Kaland Hivatásos című programjába a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA). A kezdeményezés személyes példákon keresztül erősítené meg a diákokat abban, hogy a mezőgazdasági termelést, mint hivatást és életformát válasszák. Jelentkezni 2011. december 9-ig...

 • VII. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia - Többfrontos természetvédelem

  2011. november 04., péntek 05:26 Környezetvédelem

  A természet értékeit csak akkor őrizhetjük meg, ha azokon nem kerekednek felül a gazdaság és a társadalom érdekei – mondta Ángyán József a VII. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencián Debrecenben.

 • Ezüstérmet nyert Hannoverben a CLAAS közeli infravörös spektroszkópiás technológiája

  2011. november 04., péntek 05:17 Gazdaság

  A közeli infravörös spektroszkópia (NIRS) a friss és silózott termény összetevőinek meghatározására alkalmas. A hannoveri Agritechnika zsűrije ezüstéremmel ismerte el a CLAAS újítását.

 • Felavatták a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. nagyszentjánosi telepbővítését

  2011. november 03., csütörtök 21:27 Gazdaság

  A Nemzeti Vidékstratégia központi eleme a vidéki vállalkozások több lábra állítása, olyan tervek szerint kell tehát építkeznünk, amelyek megteremtik a magyar termékek nemzetközi versenyképességét - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. nagyszentjánosi telepbővítésének...

 • Marketingtanfolyamot indítanak kistermelőknek, valamint kis- és közepes élelmiszervállalkozásoknak - Ingyenes!

  2011. november 03., csütörtök 21:13 Gazdaság

  Intenzív marketingtanfolyam indul novemberben kis- és közepes élelmiszervállalkozások, illetve kistermelők számára. A képzés kiterjed a legfontosabb marketingismeretekre, értékesítési technikákra és eredményes gazdálkodást segítő módszerekre. A részvétel ingyenes mindazok számára, akik időben regisztrálnak.

 • Egyre kevesebb kis- és középvállalkozás tervez beruházásokat

  2011. november 03., csütörtök 05:07 Gazdaság

  Negatív rekordot döntött a hazai kisvállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek alig több mint fele gondolkodik fejlesztésben, ezzel az elmúlt hat év során nem tapasztalt mélyre süllyedt azoknak a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) az aránya, amelyek valamilyen beruházást terveznek a következő egy évben - derül ki a K&H Bank...

 • A törvénytervezet szerint nem írhatnák le az innovációs járulékból a K+F költségeit

  2011. november 02., szerda 19:45 Gazdaság

  A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb jogszabályok úgy módosuljanak, hogy a vállalatok a továbbiakban nem írhatnák le az innovációs járulékból a kutatás-fejlesztés (K+F) költségeit.

 • Rendeletet módosított a VM - Változtak az erdészeti pályázatok feltételei

  2011. november 02., szerda 19:20 Támogatások - pályázatok

  Több agrártámogatásról szóló rendeletet módosított egy jogszabályban a Vidékfejlesztési Minisztérium. A változások az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázóit érintik. Az új szabályozás meghosszabbítja az erdő-környezetvédelmi és az erdő szerkezetátalakítási pályázatok beadási időszakát, illetve a Natura 2000...

 • Új kockázatkezelési rendszer segíti a mezőgazdasági termelőket

  2011. november 02., szerda 19:08 Gazdaság

  2012. január 1-től új, kétpilléres kockázatkezelési rendszer állhat a növénytermesztési és kertészeti ágazatban dolgozó mezőgazdasági termelők rendelkezésére. Az új rendszernek köszönhetően a termelők a jelenleginél jóval szélesebb körű védettséget élvezhetnek a kedvezőtlen időjárási jelenségekkel szemben.

 • Súlyos százmilliókra büntettek öt kereskedelmi láncot

  2011. november 02., szerda 18:53 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a beszállítókkal szemben tanúsított tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt 5 kereskedelmi láncot összesen 345 millió forintra büntetett meg. A hatóság termékpálya-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az érintetteket.

 • A Fendt három új traktortípust kínál

  2011. november 02., szerda 06:42 Gépészet

  A világ legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, az Agritechnika idén november 13-19-ig várja az érdeklődőket Hannoverben. 320 ezer négyzetméteren 46 ország 2600 kiállítója hozza el az újdonságait.

 • Ízek és Borok - Gasztronómiai bemutató Budapesten

  2011. november 02., szerda 06:29 Gazdaság

  A nagyközönség számára rendeznek gasztronómiai bemutatót és vásárt november 18-20. között az Ízek és Borok élelmiszeripari szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban - közölték a szervezők.

 • Tegnap délután Papkeszi határában szalmabálák gyulladtak ki

  2011. november 01., kedd 08:53 Gazdaság

  Közel ezer szalmabála kapott lángra tegnap délután Papkeszi közelében - adta hírül az MTI.

 • A megújuló energiaforrásokra koncentrálnak a Dél-Dunántúlon

  2011. november 01., kedd 08:38 Környezetvédelem

  Egy európai uniós projekt keretében felmérik a Dél-Dunántúlon a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, a programban Közép-Európa öt régiója vesz részt.

 • 300 literes pálinkafőző berendezést foglaltak le Miskolcon

  2011. október 31., hétfő 09:53 Gazdaság

  Ipari méretű, 300 literes tiltott pálinkafőző berendezést foglaltak le a pénzügyőrök Miskolcon; a házilag összetákolt óriási főzőüstre az egyik külvárosi családi ház garázsában bukkantak rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei.

 • Bemutatkoznak a királyi régió kisborászai - Megjelent a borászati-turisztikai kalauz

  2011. október 31., hétfő 09:32 Kertészet és szőlészet

  A Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyét magába foglaló úgynevezett királyi régió borvidékeinek kisborászatait, vendéglátó- és szálláshelyeit, múzeumait, látnivalót bemutató borászati-turisztikai kalauzt jelentetett meg a Regio Regia, a térség regionális kiadványa; a kötetet pénteken Székesfehérváron mutatták be.

 • Nem csökken a szabolcsi agrárkamara tagdíja

  2011. október 31., hétfő 09:18 Gazdaság

  Csalódottságának és sajnálkozásának ad hangot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara elnöksége amiatt, hogy a kamarai biztos miatt nem csökkenthették az idei tagdíjat, amivel a természeti csapássorozatot elszenvedett nyírségi mezőgazdasági termelőkön szerettek volna segíteni - áll abban a közleményben amit a testület pénteken...

 • I. Arad Megyei Magyar Fűszerpaprika Fórum

  2011. október 30., 08:25 Gazdaság

  November 4-én az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete első alkalommal szervezi meg a bemutatóval egybekötött I. Arad Megyei Magyar Fűszerpaprika Fórumot.

 • Traktorral ütközött egy autó Besenyszögnél - A sofőr belehalt sérüléseibe

  2011. október 30., 08:19 Gazdaélet

  Belehalt sérüléseibe egy autós, aki traktorral ütközött néhány napja a reggeli órákban a 3225-ös számú úton, Besenyszög határában - közölték a rendőrök a helyszínen az MTI tudósítójával.

 • 2,8 milliárd forintos keretből igényelhetnek támogatást az erdőgazdálkodók

  2011. október 30., 08:05 Támogatások - pályázatok

  November 1. és 30. között kérhetnek támogatást az erdők állományának, termőképességének helyreállítására azok az erdőgazdálkodók, akiket az erdészeti hatóság nyilvántartásba vett. Egy pályázó hektáronként legfeljebb 240 ezer forintot (873 eurót) igényelhet az összesen 2,8 milliárd forintos keretből. A kérelmeket az illetékes erdészeti...

 • Kadarkát ültettek Budapesten a Kadarkáink Kertjében

  2011. október 30., 07:53 Kertészet és szőlészet

  Több tő szőlőt ültettek két nappal ezelőtt a Jókai Kertben Budapesten. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezdeményezésének célja, hogy a kadarka visszakapja hajdani rangját.

 • Átadták a MAG Házat Debrecenben

  2011. október 29., szombat 09:35 Gazdaság

  Az ország újjáépítésére van szükség, és ehhez kulcsfontosságú a vidék és az mezőgazdaság megújulása. Ez pedig elképzelhetetlen az agrárium szellemi infrastruktúrájának fejlesztése nélkül – mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az Interregionális Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési...

 • Októberi árupiaci grafikonok

  2011. október 29., szombat 08:32 Terménypiacok

  Októberi árupiaci grafikonok az Agroinformon!

 • Átadták az első Agrár Széchenyi Kártyát

  2011. október 29., szombat 08:18 Gazdaság

  Olyan nagy ívű strukturális reformok végrehajtására vállalkozik a 2012-es költségvetés, mely példa nélküli - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, a százötvenezredik Széchenyi Kártya és az első Agrár Széchenyi Kártya kibocsátása alkalmából rendezett ünnepségen.

 • A BASF jó eredménnyel zárta a harmadik negyedévet

  2011. október 29., szombat 08:02 Szántóföld

  Az elmúlt hónapokat a nemzetközi tőkepiacok heves kilengései jellemezték és ezek a bizonytalanságok befolyásolták a 2011. év 3. negyedévének gazdasági környezetét is. Mindeközben a BASF üzleti tevékenysége összességében pozitívan fejlődött és a kereslet továbbra is megmaradt magas szinten.

 • Megvédték a magyar borok elnevezéseit Kínában

  2011. október 28., péntek 06:17 Kertészet és szőlészet

  Sikeres lépett fel közösen a magyar bormegnevezések védelmében Kínában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a négy érintett borvidék hegyközségi tanácsa - tájékoztatta a HNT csütörtökön az MTI-t.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]