Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A növénypusztulások okai összetettek

  2012. június 25., hétfő 19:26 Környezetvédelem

  Földünk életében két nagy tömeges növénypusztulásról (elhalásról) tudunk. Az első kb. 250 millió évvel ezelőtt lehetett a perm korszakban, a másik a triász és jura határa körül, 200 millió évvel ezelőtt. Ekkor az egyes régiókban a növények 95 %-a pusztulhatott el. Mindkét növénypusztulás a drasztikus hőmérsékletemelkedéssel és a...

 • Továbbra is a szélenergiáról

  2012. június 25., hétfő 19:16 Környezetvédelem

  A finn Környezetvédelmi Minisztérium adatai szerint 289 olyan hely (körzet) található országukban, mely alkalmas szélenergia termelésre. A világ legnagyobb vállalatai közül néhány New York-ban már megegyezett abban, hogy az üzemeltetési energiaigényük negyedét szélenergiából fogják fedezni. A világ legnagyobb szélfarmja létesítésére az...

 • Erős állattenyésztésre van szükség, a rózsatermesztés vidékfejlesztési modell

  2012. június 25., hétfő 09:33 Gazdaság

  Erős állattenyésztés nélkül nincs erős mezőgazdaság - véli Czerván György, míg Fazekas Sándor szerint a rózsatermesztés is egy vidékfejlesztési modell, a Rio+20 kísérőrendezvényén pedig a genetikai sokféleség megőrzését hangsúlyozta. A múlt héten elkezdődött az őszi árpa aratása, a vágóállat terméktanács üdvözli a tisztességtelen...

 • Új gyárat avatott Franciaországban a Sulky

  2012. június 22., péntek 16:44 Gépészet

  20 millió eurós beruházás eredményeképpen új gyárat avatott a Sulky Franciaországban, Chateaubourg közelében. Az új üzem 4 hektáron terül el, ami mintegy 1,5-szer nagyobb, mint elődje.

 • Somogyban már aratnak, Békésben jövő héten kezdenek (+Képek)

  2012. június 22., péntek 09:05 Szántóföld

  Békés megyében az őszi búza betakarítása a vártnál korábban, hétfőn elkezdődik a kánikula miatt, az őszi árpát már aratják – tájékoztatta Barabás Béla a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t csütörtökön. Eközben Somogyban már aratnak.

 • Őszi káposztarepce hibridválasztás tapasztalatok alapján és következetesen

  2012. június 21., csütörtök 13:25 Szántóföld

  A mezőgazdasági termelés eredményességét az időjárás alakulása alapvetően meghatározza. Ez a megállapítás különösen helytálló napjaink repcetermesztésére. Mivel időjárásunkat befolyásolni nem tudjuk, ezért a termesztés sikere érdekében technológiánk fejlesztése jelentheti az egyik utat a termésbiztonság és a jövedelmezőség növelése felé....

 • A készülő földtörvényről egyeztet a vidékfejlesztési tárca

  2012. június 21., csütörtök 08:53 Gazdaság

  Szakmai szervezetek, szakértők részvételével folytatott egyeztetést szerdán az új földtörvény tervezetéről a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), és hamarosan az ellenzéki pártokkal is egyeztetnek - közölte a tárca.

 • Megkezdődött az őszi árpa aratása

  2012. június 19., kedd 17:25 Szántóföld

  A hét elején megkezdték az őszi árpa betakarítását Bács-Kiskun és Baranya megyében, s ezzel elindult az országban a több mint két hónapig tartó, egyik legfontosabbnak tartott mezőgazdasági munka, az aratás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Földművelésügyi Igazgatósága kedden az MTI-vel.

 • Rekordbevételt ért el tavaly a zalai agrárcég

  2012. június 19., kedd 13:40 Gazdaság

  Rekordösszegű, 9,3 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly Zala megye legnagyobb agrár cége, a Baki Agrocentrum Kft. - mondta el a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 • Megaberuházás: 15 Claas Lexion kombájnnal fejleszt a Gyermelyi Zrt.

  2012. június 19., kedd 06:56 Gépészet

  Két lépésben a teljes gabona betakarító kapacitását lecseréli a Gyermelyi Zrt. A megaberuházás első lépéseként az Axiál Kft. öt darab CLAAS LEXION 670-es kombájnt adott át a cégnek június 14-én.

 • CLAAS kombájn a papíron - Nemzetközi karikatúra pályázatot hirdet az Axiál

  2012. június 19., kedd 06:23 Gépészet

  A mezőgazdasági, építőipari és raktár technológiai gépek, azon belül is az Axiál Kft. által forgalmazott márkák állnak a középpontjában annak a pályázatnak, amelyet a bajai cég hirdetett meg. Karikatúra egy Landini vagy Fendt traktorról, Claas kombájnról vagy éppen egy Manitou rakodóról? Ezeket várja az Axiál Kft.

 • Tarlóhántás és alapművelés = Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor

  2012. június 18., hétfő 18:57 Gépészet

  A Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor a Güttler egyik idei újdonsága. Elterjedt technológia a Güttler hengerekkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler hengerrel zárják le a nedvesség megőrzése érdekében. A Güttler most ezzel a szántóföldi kultivátorral nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával vagy külön...

 • Repce és őszi kalászosok alaptrágyázása

  2012. június 18., hétfő 14:38 Szántóföld

  A tavalyi vetések eredményességét az időjárás jelentősen lerontotta. A szárazság korlátozta az elvetett mag csírázását és a kikelt növények fejlődését. A gyenge növényállományokat a tél tovább tizedelte, és tavasszal sok gondot okozott az állományok regenerálása, megerősítése.

 • Ne késsen le a támogatásról! - Fontos határidők egy helyen

  2012. június 18., hétfő 10:02 Támogatások - pályázatok

  Több támogatás kérelmének benyújtási határideje fog lejárni július 2-án, így nem árt előre készülni. Tudja meg, milyen fontosabb határidőkre kell odafigyelni a következő hetekben!

 • Egy súlyos és egy halálos traktorbaleset a hétvégén

  2012. június 18., hétfő 08:35 Gazdaélet

  Életveszélyes sérüléseket szenvedett vasárnap délután Szécsény közelében egy férfi, amikor kerti traktora felborult. A 44-es főúton, Öcsöd és Kunszentmárton között egy lány meghalt, két másik fiatal megsérült egy szombati balesetben. Az autó az eddigi információk szerint hátulról egy rendsodrót húzó traktor vontatmányának ütközött.

 • Az új KAP miatt több lehet a kukorica és a repce, kevesebb a búza

  2012. június 18., hétfő 08:25 Szántóföld

  Az Európai Unió 2014-től tervezett Közös Agrárpolitikája (KAP) szerint megőrizheti pozícióját az eddig kedvező helyzetben lévő hazai gabonatermesztés - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán Dunaföldváron.

 • Kibővítik az MFB agrárhitel programját

  2012. június 15., péntek 08:54 Gazdaság

  A kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által működtetett hitelkonstrukció kibővítéséről, így a gazdálkodók még mintegy 9,5 milliárd forintért igényelhetnek hitelt az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

 • Prémium kategóriás lombtrágya fél áron a Kwizdától

  2012. június 14., csütörtök 14:56 Szántóföld

  Ön tudta, hogy a cukorrépa a bórigényét csak 20%-ban fedezi a talajból még akkor is, ha a talajban a répának elegendő bór áll rendelkezésére? A lombon keresztüli bórpótlás ezért kiemelten fontos! Nem mindegy, hogy milyen termékkel és nem mindegy, hogy mikor!

 • Itt a kánikula! - Hűtse le fülkéjét az OLMO Compacttal

  2012. június 14., csütörtök 14:44 Gépészet

  Beköszöntött a nyári kánikulák ideje, ám a magas hőmérséklet ellenére ilyenkor is dolgozni kell a földeken. A legmelegebb napokban különösen hasznos az OLMO Compact fülkehűtő berendezés, amely nagyban javítja az erőgépek komfortját.

 • A búzatermesztés minősége a fémzárolt vetőmag használatával növelhető

  2012. június 14., csütörtök 09:20 Szántóföld

  A búzatermesztés minőségi fejlesztése érdekében növelni kell a felhasznált fémzárolt vetőmag mennyiségét - hívta fel a gazdák figyelmét az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának megbízott főigazgatója Martonvásáron, a szerdai országos kalászos szakmai napon és fajtabemutatón.

 • Kevesebb őszi búza terem az idén

  2012. június 13., szerda 15:58 Szántóföld

  Idén a tavalyi 4,5 millió tonnával szemben 3,7-4 millió tonna őszibúza-termésre számít a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

 • Új pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben

  2012. június 13., szerda 12:38 Támogatások - pályázatok

  Új pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben, júniusban több fontos kiírás is megjelent, illetve megjelenik - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Különleges lisztet fejlesztettek ki magyar kutatók

  2012. június 13., szerda 06:06 Gazdaság

  Ásványi anyagokban, vitaminokban, értékes fehérjékben gazdag, különleges lisztet készített egy magyar konzorcium az Akadémia, a Műszaki Egyetem és cégek összefogásával.

 • Hasonló a német és a magyar álláspont a KAP-ról, romlik a versenyképesség a gyümölcslégyártók szerint

  2012. június 13., szerda 05:56 Gazdaság

  Budai Gyula szerint hasonló a német és a magyar álláspont a közös agrárpolitikáról, a dohánytermelők pedig úgy gondolják, hogy húszezer magyar megélhetését veszélyezteti a WHO javaslata. Az üdítő- és gyümölcslégyártók romló versenyképességről és elbocsátásokról beszélnek. Az ország déli és középső részén pusztított a jég és a vihar....

 • Nem szabad a kutyát hosszú távon láncra verni

  2012. június 12., kedd 17:01 Gazdaság

  Az európai elvárásoknak megfelelő, felelős állattartási szemlélet meghonosítását segíti az a kormányrendelet, amely több állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályt módosít. Az új szabályok alkalmazásával átláthatóbb lesz a hazai eb állomány, és csökkenhet a kóbor kutyák száma.

 • Élőállat, gabona, tej és egyéb agrárpiaci jelentések (Letölthető anyagok!)

  2012. június 12., kedd 16:35 Terménypiacok

  Élőállat és Hús; Zöldség, Gyümölcs és Bor; Gabona és Ipari Növények; Baromfi valamint Tej és Tejtermék agrárpiaci jelentések egy helyen!

 • Hatszáz hektár dinnyét és több ezer hektár növényt vert el a jég

  2012. június 11., hétfő 08:23 Időjárás

  Hatszáz hektár dinnyét és több ezer hektár növényt vert el a jég Békésben, fórum jött létre az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentése érdekében. A SáGa Foods Zrt. árbevétele stagnált tavaly. Kutatási program új, egészséges gabonaalapú élelmiszerek előállításáért. Fazeka szerint: a helyben lakó gazdákra alapozzák a jövő birtokviszonyait....

 • Magyarország legstabilabb cégei között az Axiál

  2012. június 08., péntek 14:35 Gépészet

  A belföldi kockázatkezelési megoldásokat és nemzetközi céginformációt szolgáltató skandináv Soliditet cég 2012. június 5-ére szervezett sajtótájékoztatóján, melyen a kis és közepes hazai vállalkozások kockázat kezelési megoldásai kerültek bemutatásra, a legstabilabb cégek között vehetett át elismerést az Axiál Kft.

 • Nem adóztatnák meg a földet, a mezőgazdaság stratégiai ágazat

  2012. június 08., péntek 12:21 Gazdaság

  A VM nem készített számításokat a föld adóztatásáról, Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a mezőgazdaság stratégiai ágazat. Megkezdődött a dohány történelmi bázis alapú támogatás kifizetése, és idén is megrendezik a borvidéki települések versenyét, a Koccintást. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa úgy véli; a szokásosnál kevesebb bor...

 • Gazdáknak szóló ismeretterjesztő anyagokat ad ki az AKI

  2012. június 08., péntek 08:41 Gazdaság

  Megújult az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kiadványainak arculata. Az Intézet új, átlátható struktúrában jelenteti meg szakmai anyagait, valamint a kutatás és a gyakorlat számára is olyan fontos EU-konform információs rendszereket működtet, amelyekkel az uniós adatszolgáltatási kötelezettségeink is teljesíthetők.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ukrajna: napraforgómag - termelés 2018 becslés: 14,5 millió tonna (+16% vs 2017) (Ukrán agrárgazdasági intézet, 2018-12-14)

Világ: napraforgóolaj - termelés 2018/2019 előrejelzés: 9,1 millió tonna (+7% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Oil World, 2018-12-14)

Világ: repceolaj - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,9 millió tonna (±0% vs 2017/2018) (Oil World, 2018-12-14)

Világ: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 237,7 millió tonna (+1% vs 2017/2018) (Oil World, 2018-12-14)

Világ: szójabab - termelés 2018/2019 előrejelzés: 139,6 millió tonna (+7% vs 2017/2018); mindenkori rekord (Oil World, 2018-12-14)

[bezárás x]