Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • I. Arad Megyei Magyar Fűszerpaprika Fórum

  2011. október 30., 08:25 Gazdaság

  November 4-én az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete első alkalommal szervezi meg a bemutatóval egybekötött I. Arad Megyei Magyar Fűszerpaprika Fórumot.

 • Traktorral ütközött egy autó Besenyszögnél - A sofőr belehalt sérüléseibe

  2011. október 30., 08:19 Gazdaélet

  Belehalt sérüléseibe egy autós, aki traktorral ütközött néhány napja a reggeli órákban a 3225-ös számú úton, Besenyszög határában - közölték a rendőrök a helyszínen az MTI tudósítójával.

 • 2,8 milliárd forintos keretből igényelhetnek támogatást az erdőgazdálkodók

  2011. október 30., 08:05 Támogatások - pályázatok

  November 1. és 30. között kérhetnek támogatást az erdők állományának, termőképességének helyreállítására azok az erdőgazdálkodók, akiket az erdészeti hatóság nyilvántartásba vett. Egy pályázó hektáronként legfeljebb 240 ezer forintot (873 eurót) igényelhet az összesen 2,8 milliárd forintos keretből. A kérelmeket az illetékes erdészeti...

 • Kadarkát ültettek Budapesten a Kadarkáink Kertjében

  2011. október 30., 07:53 Kertészet és szőlészet

  Több tő szőlőt ültettek két nappal ezelőtt a Jókai Kertben Budapesten. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezdeményezésének célja, hogy a kadarka visszakapja hajdani rangját.

 • Átadták a MAG Házat Debrecenben

  2011. október 29., szombat 09:35 Gazdaság

  Az ország újjáépítésére van szükség, és ehhez kulcsfontosságú a vidék és az mezőgazdaság megújulása. Ez pedig elképzelhetetlen az agrárium szellemi infrastruktúrájának fejlesztése nélkül – mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az Interregionális Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési...

 • Októberi árupiaci grafikonok

  2011. október 29., szombat 08:32 Terménypiacok

  Októberi árupiaci grafikonok az Agroinformon!

 • Átadták az első Agrár Széchenyi Kártyát

  2011. október 29., szombat 08:18 Gazdaság

  Olyan nagy ívű strukturális reformok végrehajtására vállalkozik a 2012-es költségvetés, mely példa nélküli - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, a százötvenezredik Széchenyi Kártya és az első Agrár Széchenyi Kártya kibocsátása alkalmából rendezett ünnepségen.

 • A BASF jó eredménnyel zárta a harmadik negyedévet

  2011. október 29., szombat 08:02 Szántóföld

  Az elmúlt hónapokat a nemzetközi tőkepiacok heves kilengései jellemezték és ezek a bizonytalanságok befolyásolták a 2011. év 3. negyedévének gazdasági környezetét is. Mindeközben a BASF üzleti tevékenysége összességében pozitívan fejlődött és a kereslet továbbra is megmaradt magas szinten.

 • Megvédték a magyar borok elnevezéseit Kínában

  2011. október 28., péntek 06:17 Kertészet és szőlészet

  Sikeres lépett fel közösen a magyar bormegnevezések védelmében Kínában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a négy érintett borvidék hegyközségi tanácsa - tájékoztatta a HNT csütörtökön az MTI-t.

 • Élelmiszerlánc-felügyeleti díj - Mindenki egyformán fizet

  2011. október 28., péntek 05:29 Gazdaság

  Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj célja, hogy az élelmiszerlánc szereplői között arányosabb legyen a teherviselés. A fennálló rendszerben van olyan szektor (pl. a kereskedelem), amely – miközben a hatóság jelentős erőforrásait köti le – , nem járul hozzá az ellenőrzés költségeihez. Más szereplőkre viszont aránytalanul nagy...

 • November 2-től igényelhető az iskolatej-támogatás

  2011. október 28., péntek 05:15 Támogatások - pályázatok

  Igényelhető november 2-től az ez évi negyedik időszakra vonatkozó iskolatej-támogatás - emlékeztet legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Agrárkamara.

 • A MEGFOSZ döntött az AGRO+MASHEXPO mellett

  2011. október 27., csütörtök 20:08 Gazdaság

  A napokban lezárult tárgyalások eredményeképpen hozta meg döntését a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, miszerint a téli-kora tavaszi időszakban - az idén november és jövő március között - egyetlen szakkiállításon való részvételt támogat tagjai számára. Ez a kiállítás a január 25-28. között megrendezésre kerülő...

 • Új típusú exportösztönzés egy tradicionális ágazatban - Szántóföldi gépbemutató Szelőcén

  2011. október 27., csütörtök 19:58 Gazdaság

  A szlovákiai Szelőce (Selice) községben október 13-án tartott szántóföldi bemutató új fejezetet nyitott a magyar termékek külpiaci elhelyezésének kormányzati támogatásában.

 • Kevesebb a megélhetési orvhalász a Tisza-tavon

  2011. október 27., csütörtök 06:40 Gazdaság

  Csaknem megszűnt a korábban elterjedt megélhetési orvhalászat, viszont nőtt az engedély nélkül horgászók száma a Tisza-tavon – tájékoztatta a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. médiareferense szerdán az MTI-t.

 • Mire KAP-ható a városi ifjúság? - Konferencia a Kaposvári Egyetemen

  2011. október 27., csütörtök 06:28 Gazdaság

  A KAP (Közös Agrárpolitika) nemcsak a vidékieket érinti, hanem mindannyiunkat, akik élhető környezetet, biztonságos élelmiszereket, erős közösségeket, élő hagyományokat, sokszínű természetet és biztató jövőképet szeretnénk látni – nyitotta meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Mire KAP-ható a városi ifjúság?...

 • Kutatástól az üzleti együttműködésig - Hogyan hasznosítsuk kutatási eredményeinket?

  2011. október 27., csütörtök 06:17 Gazdaság

  A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Enterprise Europe Network Osztálya és a Tudományos és Technológiai (TéT) Alapítvány a „Kutatástól az üzleti együttműködésig - Hogyan hasznosítsuk kutatási eredményeinket? címmel sikeres szakmai rendezvényt tartott 2011. október 24-én a HITA székházában.

 • Megalakult a Georgikon Fiatal Gazda Klub

  2011. október 26., szerda 18:41 Gazdaság

  A Pannon Egyetem Georgikon Karának hallgatói megalakították az első egyetemi fiatal gazda klubot az AGRYA (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) támogatásával. A keszthelyi szerveződés célja, hogy a hallgatók közvetlen tapasztalatokat szerezzenek a mezőgazdaság működéséről és az ifjú gazdálkodók életéről.

 • Hatvanezer hektár állami földterület haszonbérleti pályáztatása indult meg

  2011. október 26., szerda 18:31 Támogatások - pályázatok

  A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elkezdte az állami földterületek haszonbérleti pályázatainak közzétételét.

 • Két új húsüzem nyílik Kaposváron és Bolyóban

  2011. október 26., szerda 05:45 Gazdaság

  Két új húsüzemet avatott fel Kardeván Endre, az egyiket Kaposváron, a másikat Bólyban. A bővítéstől a munkahelyek számának növekedését, és a hazai termékek versenyképességének javulását várják a helyiek.

 • Elfogadta a 2010-es agrárgazdasági jelentést az Országgyűlés

  2011. október 25., kedd 13:21 Gazdaság

  Az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta az agrárgazdaság 2010. évi helyzetéről szóló jelentést. A dokumentumot a törvényi előírásoknak megfelelően a vidékfejlesztési miniszter terjesztette a képviselők elé.

 • Közel húszezren dolgoznak a mezőgazdaságban a Start-munka mintaprogram keretében

  2011. október 25., kedd 13:03 Gazdaság

  Eddig csaknem 20 ezer embert vontak be országszerte a Start-munka mintaprogramjaiba - közölte a közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár a keddi kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

 • A Takarékbankban is lesz Agrár Széchenyi Kártya

  2011. október 25., kedd 12:52 Gazdaság

  A kormány számít a szövetkezeti hitelintézetekre az agrárfinanszírozásban, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a takarékszövetkezeti vezetőknek tartott stratégiai fórumon abból az alkalomból, hogy hamarosan a Takarékbankban is lehet Agrár Széchenyi Kártyát igényelni. Az első Agrár Széchenyi Kártyát október 20-án,...

 • Füstös Gábor lett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

  2011. október 25., kedd 06:30 Gazdaság

  A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. élére Füstös Gábort, a cég eddigi halgazdálkodási és horgászturisztikai igazgatóját nevezte ki a társaság vagyonkezelője, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága - értesült az MTI hétfőn.

 • A pécsi hőerőmű biomassza blokkja kapcsán civil kontrollt követel a Civilek a Mecsekért Mozgalom

  2011. október 25., kedd 06:17 Gazdaság

  Civil kontrollt követel a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) a Pannonpower Holding Zrt.-től a pécsi hőerőműben folyó új biomassza blokk építésével összefüggésben.

 • Két héttel meghosszabbították a fagyasztott húsok felhasználásáról indított vitát

  2011. október 24., hétfő 21:17 Gazdaság

  A tárca két héttel meghosszabbítja a fagyasztott húsok felhasználásáról indított társadalmi vitát, hogy valamennyi érintett véleményét megismerje.

 • Rábólintott a géntechnológiai tevékenységgel kapcsolatos jelentésre a kormány

  2011. október 24., hétfő 21:10 Gazdaság

  A Kormány elfogadta a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos stratégia végrehajtásáról készült 2009-es és 2010-es országgyűlési jelentést - tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálom.

 • Természeti károk után igényelhetnek támogatást az erdőgazdálkodók

  2011. október 24., hétfő 20:50 Támogatások - pályázatok

  November 1-30. között hektáronként maximum 250 ezer forint támogatást igényelhetnek azok az erdőgazdálkodók, akiknek az erdejében természeti kár keletkezett - közli legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Agrárkamara (MA).

 • Újabb terheket tehetnek a gazdálkodók vállára - Tiltakozik a MOSZ

  2011. október 24., hétfő 20:36 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) kéri az országgyűlési képviselőket - külön a mezőgazdasági bizottságot -, hogy ne támogassák a költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló (úgynevezett: saláta) törvényjavaslatot, mivel az a MOSZ véleménye szerint ez újabb anyagi és adminisztrációs teher a...

 • Tönkremehet Szabolcsban az ősszel ültetett repce

  2011. október 24., hétfő 11:15 Szántóföld

  Kipusztulás fenyegeti az ősszel vetett repce harmadát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a kevés csapadék miatt rossz a talajba került magvak csirázása, kelése - közölte a térségi kormányhivatal nyíregyházi földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza hétfőn az MTI-vel.

 • Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret adtak át Zalaszántón

  2011. október 24., hétfő 05:35 Gazdaság

  Ketten kellünk hozzá. Mindig. Ahhoz, hogy élni kezdjen egy gondolat, egy történet, egy érzés” – idézte Krúdy Gyula szavait V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a zalaszántói Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) átadásán.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Magyarország: búza (durum nélkül) - termelés 2018 előzetes: 4,85 millió tonna (-4% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: durumbúza - termelés 2018 előzetes: 202 ezer tonna (+94% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: árpa - termelés 2018 előzetes: 1,09 millió tonna (-24% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: rozs - termelés 2018 előzetes: 103 ezer tonna (+26% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

Magyarország: tritikálé - termelés 2018 előzetes: 327 ezer tonna (-15% vs 2017) (AKI, 2018-08-27)

[bezárás x]