Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Sokoldalú kompaktor 80-90 lóerős traktorokhoz

  2012. február 14., kedd 20:24 Gépészet

  Sok gazdálkodó van aki, kisebb területeken, szerényebb erőgépekkel gazdálkodik. Számukra talán még fontosabb az eredményes gazdálkodás, hiszen a felmerülő költségek és azok fedezetének előteremtése szinte napi gondot jelentenek.

 • RAPOOL tavaszi technológiai ajánlások repcetermesztők számára

  2012. február 14., kedd 10:10 Szántóföld

  A 2011-ben elvetett őszi káposztarepce állományok rendkívül változatos képet mutatnak országszerte. A talaj előkészítés illetve a vetés valamint a kelést követő időszakban uralkodó száraz körülményeket a téli csapadék eddigi alakulása sem tudta számottevően kompenzálni.

 • Tavaszi gondolatok a kukorica gyomirtásáról

  2012. február 14., kedd 09:45 Szántóföld

  A hosszúra nyúlt tél végén várakozással és új reményekkel tekintünk az idei mezőgazdasági szezon elé. Tervezve a tavaszi növényvédelmi munkákat fontos, hogy az elmúlt évek tapasztalataiból következtetéseket levonva tervezzük meg a területünk gyomflórájának leginkább megfelelő gyomirtási technológiát.

 • Cherokee - Teljes körű lomb- és kalászvédelem 
a gombabetegségek ellen

  2012. február 14., kedd 09:15 Szántóföld

  Az őszi búzát támadó kórokozók különböző mértékben csökkentik a termés mennyiségét, minőségét. A gabonalisztharmat már korán megjelenik a növény felületén, legfeljebb 10-15% terméscsökkenést okoz.

 • Axial One - Egyszikű, kétszikű, nagyszerű

  2012. február 14., kedd 09:01 Szántóföld

  Nagy széltippan, pipacs, ebszékfű, pásztortáska, szarkaláb, búzavirág, tyúkhúr, mezei acat, hogy csak a leggyakoribbakat említsük, általánosan előforduló gyomnövények a kalászos gabonákban.

 • Ne az időjárás határozza meg a nyereséget!

  2012. február 13., hétfő 23:37 Gazdaság

  Napraforgót gazdaságosan és jövedelmezően - minden időben!

 • Egységben az erő! - Három hatóanyag harmonikus együttműködése a kalászosok gyomirtásában

  2012. február 13., hétfő 23:10 Szántóföld

  2011 őszén a kalászos gabonákat az ország jelentős részén nagyon rossz magágyba vetették. Ennek az oka a hosszantartó aszály volt, mert a művelési mélységig kiszáradó talajokban nem lehetett normális talajmunkát végezni.

 • Fejlődési lehetőséget lát Fazekas Sándor a magyar nyúltenyésztésben

  2012. február 13., hétfő 22:29 Állattenyésztés

  A nagy hagyományokkal rendelkező nyúltenyésztésben, illetve –feldolgozásban a növekvő kereslet miatt jelentős fejlődési lehetőség van Magyarországon – jelentette ki Fazekas Sándor Lajosmizsén, az Olivia Kft. nyúlfarmján tett látogatásán.

 • Több előterjesztést fogadott el ma egyhangúan az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága

  2012. február 13., hétfő 22:21 Gazdaság

  Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága hétfőn a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről, és az ezeket érintő magyar stratégiáról szóló 2006-os országgyűlési határozatban foglaltak 2009-es és 2010-es végrehajtásáról szóló jelentést.

 • Már csak két napig pályázhatnak támogatásra a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek

  2012. február 13., hétfő 22:15 Kertészet és szőlészet

  Február 15-ig pályázhatnak támogatásért együttműködésük fejlesztésére a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek (TÉSZ) - hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

 • Hatalmas az érdeklődés a Vesd Bele Magad! Program iránt

  2012. február 13., hétfő 22:10 Gazdaság

  Az idén több mint 300 iskola 20 ezer diákja kaphat magyar vetőmagot a "Vesd bele magad!" program segítségével - közölte a kezdeményezést támogató Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) azért indította az akciót, hogy minél több kisiskolással megismertesse a helyben előállított termékek...

 • Pannon Starter és Forester

  2012. február 13., hétfő 21:31 Szántóföld

  Egyre több olyan kukoricafajta kerül köztermesztésbe, amelyek jobban tűrik a korai vetéssel járó hűvösebb talajviszonyokat.

 • Furmint Február 2012

  2012. február 13., hétfő 20:51 Kertészet és szőlészet

  Ha február, akkor borkóstoló! Így volt ez régen a hosszú téli estéken, mikor a szőlőtőkék megérdemelt álmukat aludták, kipihenték a múltat és készültek a jövőre. A falusi gazdák a kétszer fejtett és már a szemnek is mutatós, letisztult borukat ilyenkor mutatták meg egymásnak a meleg kemence mellett.

 • Megkezdi az MVH a nemzeti kiegészítő (top-up) támogatások kifizetését

  2012. február 13., hétfő 20:11 Támogatások - pályázatok

  Több mint 12 milliárd forintot utal közel 18 ezer gazdálkodónak különböző, 2011. évi termeléshez kötött és termeléstől elválasztott top-up jogcímeken a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

 • Melyik az igazi?

  2012. február 13., hétfő 08:51 Szántóföld

  Az élet számos területén hangozhat el ez a kérdés, de most nem a párválasztási dilemmákról akarok írni. Legalább olyan fontos témát választottam, a pénzről van szó. Melyik az a kukorica hibrid, amelyik a termesztési körülményeink mellett a leginkább megfelel a céljainknak?

 • NÁLUNK A PROFIT! NK Octet - Kirobbanó teljesítmény

  2012. február 13., hétfő 08:39 Szántóföld

  A 2011-es év kifejezetten száraz időjárása nem kevés izgalmat okozott a növénytermesztési ágazat résztvevőinek. A mi vidékünkön (Zala- és Vas megye) a július volt az első hónap, amikor érdemleges mennyiségű eső hullott, az év első hat hónapjában számos termesztési körzetben nem értük el a 70 mm-nyi összesített csapadék mennyiséget. A...

 • Győződjünk meg, mi van előttünk, gondoljuk meg, mi van mögöttünk azaz Milyen napraforgót termeljünk? Hagyományost vagy magas olajsavasat?

  2012. február 13., hétfő 08:26 Szántóföld

  Győződjünk meg mi van előttünk, gondoljuk meg mi van mögöttünk. Talán nem mindenki ismeri ezt a közmondást, így érdemes számba venni mit is jelent ez? Általánosan úgy tudnám megfogalmazni a jelentését, hogy a lehetőségeket ki kell használni, de nem szabad mindenáron az ismeretlent keresni, a bizonytalant választani. Ebben segít az, ha...

 • A szórt poliuretán hab alkalmazása az agrár ágazatban!

  2012. február 12., 09:23 Állattenyésztés

  A szórt poliuretán hab szigetelések egyik legfőbb alkalmazási területe a mezőgazdasági, állattartó épületek, raktárak, csarnokok utólagos hő- és csapadékvíz elleni szigetelése.

 • Az erdészek február 1-től igényelhetik támogatásuk kifizetését

  2012. február 11., szombat 20:13 Támogatások - pályázatok

  Február 1-től nyújtható be kifizetési kérelem az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez. Erről a 20/2012. (I.20.) számú MVH Közlemény tartalmaz részleteket. A kifizetési kérelmet 2012. február 1-től 2012. május 31-ig, postai úton lehet benyújtani az ügyfél lakóhelye vagy székhelye szerinti MVH megyei...

 • Mi is az a poliuretán hab?

  2012. február 11., szombat 19:54 Gazdaság

  A szórt poliuretán hab (SPF) egy szórási eljárással felhordott szigetelésforma, mely jól alkalmazható valamennyi típusú lakóházhoz és kereskedelmi célú épülethez.

 • Lipicai lovak között nyilatkozott Fazekas Sándor a természeti értékek megőrzéséről

  2012. február 11., szombat 08:13 Gazdaság

  A természeti értékek megőrzésének, gyarapításának fontosságáról beszélt Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési tárca vezetője pénteken sajtótájékoztatón, amelyet a Bükk-fennsíkon, a lipicai lovakat tartó csipkéskúti méntelepen tartott.

 • Vaddisznót elejtő orvvadászt fogtak el Mátraszelén

  2012. február 10., péntek 19:08 Gazdaság

  Orvvadászt fogtak el Mátraszelén, aki hurokkal fogott be egy vaddisznót a falu külterületén lévő erdőben - közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese pénteken.

 • Szarvasmarha-állomány Magyarországon (1995-2011)

  2012. február 10., péntek 18:40 Állattenyésztés

  A szarvasmarha- és tehénállomány december elején Magyarországon.

 • A sertésállomány alakulása Magyarországon, 2000-2011

  2012. február 10., péntek 18:36 Állattenyésztés

  A sertésállomány alakulása Magyarországon 2000 és 2011 között.

 • Már csak néhány nap maradt: nyilatkozni kell a zöldség- és gyümölcstermelőknek

  2012. február 10., péntek 18:26 Kertészet és szőlészet

  A zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programban résztvevő termelőknek február 15-ig kell nyilatkozniuk az élőmunka ráfordításról, és hogy teljesítették-e az előírt árbevételt - hívja fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Agrárkamara.

 • Vogel-Noot TerraRoll

  2012. február 10., péntek 18:06 Gépészet

  A közel három éve debütált Vogel Noot TerraRoll tipusú hengerek már a magyar gazdák körében is nagy népszerűségnek örvendenek. Nem véletlen hiszen, mind robosztussága, mind egyszerű kezelése nagyon meggyőző.

 • Aktuális növényvédelem a kertekben

  2012. február 10., péntek 15:37 Gazdaság

  A zöldségtermesztésben, palántanevelésben a növények károsodását igen gyakran a talajlakó kártevők okozzák. A nagyobb testű kártevők közül leggyakrabban a pajorok, drótférgek, illetve a bársonylegyek nyűvei szoktak kellemetlenkedni. A növények föld alatti részét rágják, kiodvasítják, furkálják, ami sokszor jelentős tőszám kieséssel jár. A...

 • Kettős hatás a szürkepenész és a monília ellen - Switch

  2012. február 10., péntek 15:28 Kertészet és szőlészet

  A gyümölcsfélék virágzási és gyümölcsérési időszakában komoly gazdasági kárt okozhatnak a moníliás betegség különböző kórokozói. Csonthéjas ültetvényekben hűvös, csapadékos időjárás esetén a virágokat fertőzve bejutnak a fás részekbe is, ezáltal a vesszők, gallyak is jelentős mértékben károsodnak.

 • Műtrágyázás kirobbanó start hatással!

  2012. február 10., péntek 15:17 Gazdaság

  A kívánt hozam eléréséhez nem elegendő csupán a hatóanyagok egyszerű kihelyezését elvégezni, hanem érdemes a növényt a növekedésének összes kulcsfontosságú szakaszában a lehető legoptimálisabb módon segíteni.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]