Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A repce kártevők elleni védelme

  2012. augusztus 22., szerda 16:03 Szántóföld

  Az őszi káposztarepce biztonságos termesztését az agrotechnikai tényezők mellett nagymértékben befolyásolja a kártevők elleni védekezés sikere is. A repce legfontosabb őszi kártevői a repcegubacs-ormányos, a repcebolha, a repcedarázs álhernyója, a mocskospajor és a kis káposztalégy.

 • Három nap szakma, három nap szórakozás - Kaposvári Állattenyésztési Napok

  2012. augusztus 22., szerda 15:56 Gazdaság

  Immár hatodik alkalommal nyílik meg a Kaposvári Egyetem Pannon Lovasakadémiáján a Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvénye. A hazai agrárium egyik meghatározó eseménye az elmúlt években folyamatos fejlődést mutatott.

 • Tarlóbontás Phylazonittal: többszörösen megtérülő befektetés

  2012. augusztus 22., szerda 15:50 Szántóföld

  A kukorica és a napraforgó betakarítása után a szár- és gyökérmaradványok egyéb alternatív felhasználás hiányában rendszerint a tarlón maradnak. E tarlómaradványok rendkívül gazdagok feltáratlan növényi tápanyagokban, melyek ideális talajszerkezet és aktív talajélet esetén maradéktalanul és kiegyensúlyozottan állnak a következő...

 • Országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

  2012. augusztus 22., szerda 15:49 Gazdaság

  Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter augusztus 22-től átmeneti időre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

 • A fattyasodás kérdésköre KWS szemmel

  2012. augusztus 22., szerda 08:06 Szántóföld

  Először 3 fontos dolgot kell megjegyezni. A fatty a velejárója és szerves része a növénynek. A fattyasodás a kedvező körülmények „lakmusza”. A fattyasodás nem jelent élettani hátrányt a főnövény számára.

 • MVH: változtak a támogatás szabályai a baromfi ágazatban

  2012. augusztus 21., kedd 14:49 Állattenyésztés

  Az idén a harmadik negyedévtől módosulnak az állatjóléti támogatások igénybevételének szabályai a baromfi ágazatban - hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) keddi közleményében.

 • Ötéves program a magyartarka fajta tenyésztésére

  2012. augusztus 19., 11:55 Állattenyésztés

  Öt év alatt ezer egyeddel nő a veszélyeztetett magyartarka szarvasmarha nagy többségben fajtatiszta állománya a 2010-ben kezdődött tenyésztési program keretében - mondta a Magyartarka Tenyésztők Országos Egyesületének ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

 • Munkagépek égtek ki Kiskőrösön egy avartűzben

  2012. augusztus 18., szombat 19:06 Gazdaélet

  Több munkagép kiégett egy avartűzben Kiskőrös Feketehalom nevű településrészén, az oltás jelenleg is tart - közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője szombaton az MTI-vel.

 • Aratásokat ellenőriztek a hatóságok: sok a szabálytalanság, de nem kirívóak

  2012. augusztus 18., szombat 13:13 Gazdaság

  Aratásokat ellenőriztek az elmúlt hetekben a katasztrófavédelem, a rendőrség és a munkaügyi hivatal szakemberei: a 310 vizsgálat egyharmadánál találtak valamilyen hiányosságot, de azok nem voltak kirívóak.

 • A vártnál több őszi búzát arattak Vas megyében

  2012. augusztus 17., péntek 11:18 Szántóföld

  A prognosztizáltnál több őszi búza termett Vas megyében; a 39 ezer hektáros területen 156 ezer tonna jó minőségű búzát arattak le - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője csütörtökön az MTI-t.

 • Traktorgumi-robbanás roncsolta szét egy férfi arcát

  2012. augusztus 16., csütörtök 15:57 Gazdaélet

  A 49 éves Nebojsa Dragulovic zloti gazdaságában pumpált traktorának egyik abroncsába levegőt, amikor a gumiköpeny szétdurrant és több foszlánya a férfi arcába vágódott olyan erővel, hogy szétroncsolta az arcát és vérzést okozott agyában.

 • K&H: a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lehet a GDP-re

  2012. augusztus 16., csütörtök 15:22 Gazdaság

  A napokban zárult aratás eredményei, valamint az emelkedő árszint alapján várhatóan a mezőgazdaság az idén is pozitív hatással lesz a GDP-re - közölte a K&H Bank Zrt. szerdán az MTI-vel.

 • Szeptemberben Bábolnai Gazdanapok

  2012. augusztus 15., szerda 14:38 Gazdaság

  Szeptember 5-én nyitja meg kapuit a huszonhetedik Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. mindent megtesz azért, hogy ebben az évben is Magyarország legrégebbi agrár-seregszemléje méltón mutassa be a hazai agrárium fejlődését.

 • Töltse le az Euralis Repce Hírlevelét!

  2012. augusztus 15., szerda 14:22 Szántóföld

  Mit jelent az intenzív repce technológia? Többek között erre is választ kaphat az Euralis Repce Hírleveléből, amelyet most portálunkról is letölthet.

 • BIOSILD - A csávázó szer, mely már bizonyított!

  2012. augusztus 15., szerda 14:06 Szántóföld

  A SUMI AGRO több éves fejlesztő munkája eredményeként a 2010-es őszi szezonban került forgalomba Magyarországon a BIOSILD TOP új generációs kalászos csávázó szer.

 • Life programok a természetvédelem szolgálatában

  2012. augusztus 15., szerda 12:25 Környezetvédelem

  Hegyvidékeken, felföldi tájakon a természet megőrzésére és a fenntartható természetvédelmi fejlődésre a Life programok világosan megfogalmazott célokat tartalmaznak. Abból indultak ki, hogy ezek a magaslati területek viszonylag törékenyek, így a földhasználati vagy a klímaviszonyok megváltozása szempontjából sebezhetőnek számítanak.

 • Nem lesz fordított áfa a sertéságazatban

  2012. augusztus 15., szerda 12:05 Gazdaság

  Nem kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban. Ezt a döntést a tárca a sertéstartókkal és a szakmai érdekképviseleti szervekkel egyeztetve, javaslataikat figyelembe véve hozta meg - tájékoztatta a minisztérium szerdán az MTI-t.

 • Júniusban 1,5 százalékkal emelkedett a mezőgazdaság termelői árszint

  2012. augusztus 15., szerda 10:53 Terménypiacok

  Júniusban az agrártermékek termelői ára 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg a növényi termékek ára 1,7 százalékkal mérséklődött, az élő állatoké és állati termékeké pedig 8,9 százalékkal emelkedett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • A mezőgazdaság teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést

  2012. augusztus 14., kedd 15:35 Gazdaság

  A mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye visszahúzta a gazdasági növekedést, míg az információ, kommunikáció ágazat teljesítménye javult.

 • Búzatermesztés hatékonyan

  2012. augusztus 14., kedd 14:14 Szántóföld

  Statisztikai adatok mutatják, hogy a világ gabonatermése az utolsó 50 évben mintegy háromszorosára növekedett, ezen belül is a búzatermés 2011-ben elérte a 694,5 millió tonnát. A növekedés elsődleges oka a világ népességének folyamatos gyarapodása, ami a búzatermelés szintjének további emelkedését vetíti előre a jövőre. Ennek alapja a...

 • Géptalálkozót rendeznek Tiszavasváriban augusztus 20-án

  2012. augusztus 14., kedd 11:54 Gépészet

  A mai napig használt matuzsálemi mezőgazdasági gépeket tekinthetnek meg az érdeklődők az agrárgépek augusztus 20-án második alkalommal megrendezendő találkozóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

 • A levegőből keresik a parlagfüvet (Képek)

  2012. augusztus 14., kedd 08:27 Gazdaélet

  A Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának szakemberei és a megyei földhivatal munkatársa egy Alouette típusú, francia gyártmányú helikopterről keresik a parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területeket Fejér megyében 2012. augusztus 13-án.

 • Egyre nagyobb az aszály, ösztönzik a vidéki gazdaságfejlesztést

  2012. augusztus 13., hétfő 08:59 Gazdaság

  Jakab szerint professzionális kamarai szervezetre van szükség, míg V. Németh Zsolt úgy nyilatkozott; a KAP zöld komponense a klímavédelmet szolgálja. A vidéki gazdaságfejlesztést ösztönözi a szaktárca, jelentős az aszálykár a szerbiai Vajdaságban. Globális élelmiszer-áremelkedéssel fenyeget az amerikai szárazság. Agrárhírek a...

 • Hajdúsági nyár traktorhúzóversennyel Hajdúböszörményben

  2012. augusztus 13., hétfő 08:52 Gépészet

  Traktorzúgástól volt hangos vasárnap is Hajdúböszörmény: a Hajdúsági nyár 2012 elnevezésű augusztusi programsorozat e heti négynapos rendezvényének zárónapján tartották az amatőr traktorhúzóversenyeket.

 • A Landini 5H microsite-on is bemutatkozik

  2012. augusztus 12., 17:10 Gépészet

  A Landini 5H széria ismertségének növelése érdekében a gyártó egy mini weboldalt hozott létre. Itt összegyűjtve megtalálhatók a teljes gépcsalád tulajdonságai, multimédiás anyagokkal, képekkel, videókkal kiegészítve.

 • Hétvégén Farmer-Expo Debrecenben!

  2012. augusztus 10., péntek 07:24 Gazdaság

  Augusztus 17. és 20. között rendezik meg a XXI. Farmer Expo mezőgazdasági kiállítást Debrecenben, ahol az Agroinform is jelen lesz. Szakmai rendezvények, tartalmas programok, szórakozás és mintegy 300 kiállító. Várjuk olvasóinkat az idei Farmer-Expo-ra, a K/31-es standon!

 • Somogyban eddig négyezer hektáron károsodott a kukorica az aszály miatt

  2012. augusztus 09., csütörtök 15:25 Szántóföld

  Somogyban napról napra nő az aszály sújtotta terület, eddig négyezer hektáron károsodott a kukorica a hivatalos bejelentések szerint - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága az MTI-vel csütörtökön.

 • Újszilvás ad otthont az idei Tápió Expónak

  2012. augusztus 09., csütörtök 08:39 Gazdaság

  Több mint egy tucat település képviselteti magát a hét végi újszilvási mezőgazdasági- és kulturális seregszemlén, a Tápió Expón – közölte a rendezvény egyik főszervezője szerdán az MTI-vel.

 • Válságban a sertéstenyésztés, javul az USA termelékenysége

  2012. augusztus 08., szerda 15:55 Állattenyésztés

  A MOSZ szerint válságban van a sertéstartás, ám a VM úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem lesz állami takarmányalap, ugyanakkor a kormány előtt van a sertéságazat fejlesztési stratégiája. Eddig 468 hektárnyi, parlagfűvel fertőzött területet találtak az ellenőrzéseken, az Egyesült Államokban pedig javult a termelékenység. Agrárhírek a...

 • Pioneer partnerség szorosabb szakmai alapokon - úton a sikeres gazdálkodás felé

  2012. augusztus 08., szerda 11:01 Szántóföld

  Több mint 100.000 zsák értékesített Pioneer kukorica, közel 300 Pioneer Farmer Klub tag, garantált díjazás és még szilárdabb szakmai együttműködés jellemzi újonnan indult partneri programunkat.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: szójabab - import 2018. július-december: 5,2 millió tonna az Amerikai Egyesült Államokból (+112% vs 2017. július-december); 2018 második félévében az összes import szójabab 75%-a érkezett az USA-ból, és csupán 19%-a származott Brazíliából (All About Feed, 2019-01-11)

Brazília: kukorica - termelés 2018/2019 előrejelzés: 91,2 millió tonna (+13% vs 2017/2018); előző havi előrejelzés: 91,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Brazília: szójabab - termelés 2019 előrejelzés: 118,8 millió tonna (±0% vs 2018); előző havi előrejelzés: 120,1 millió tonna (CONAB, 2019-01-10)

Malajzia: pálmaolaj - zárókészlet 2018. december 3,2 millió tonna (+7% vs 2017. december); mindenkori rekord (Bernama, 2019-01-10)

Argentína: búza - export 2018. december: 2,7 millió tonna (+88% vs 2017. december); három évtizedes rekord (Bolsa de Comercio de Rosario, 2019-01-08)

[bezárás x]