Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Lejár a megvalósítási határidő egyes uniós mezőgazdasági beruházásoknál

  2012. november 16., péntek 18:30 Gazdaság

  Lejár a meghosszabbított megvalósítási határidő december 17-én az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott egyes mezőgazdasági beruházásoknál - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) pénteken az MTI-vel.

 • Elbírálták a fiatal gazda támogatásokat

  2012. november 16., péntek 18:25 Gazdaság

  Lezárult a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához nyújtandó támogatások elbírálása, a döntés nyomán a gazdálkodók újabb 11,6 milliárd forint támogatási forráshoz jutnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH).

 • Év végi Biocont növényvédőszer akció!

  2012. november 16., péntek 16:37 Szántóföld

  Vegye meg még idén, áremelés előtt, ráadásul kedvezményes áron jövő évi környezetkímélő növényvédőszereit, növénykondicionálóit!

 • A VM felmérést készít a helyi termelői piacokról

  2012. november 16., péntek 09:12 Gazdaság

  Felmérést készít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a helyi termelői piacokról, a tárca célja egy országos piaci rendszer kialakítása, illetve a helyi termelői piacon többféle tevékenység törvényi biztosítása.

 • Több mint kétszáz nyertes a tanyaprogram pályázatán

  2012. november 15., csütörtök 19:32 Gazdaság

  Összesen 205 pályázó nyert 1,017 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást az idén második alkalommal meghirdetett Tanyafejlesztési Program keretében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntése alapján.

 • SAATEN-UNION napraforgó hibridek – több termés, nagyobb biztonság

  2012. november 15., csütörtök 07:17 Szántóföld

  A hazai napraforgó termesztés sokat változott az elmúlt másfél évtizedben a kultúra megítélése, a termesztés intenzitása, és a használt genotípusok jellemzői tekintetében. Előtérbe kerültek az olyan technológiai fejlesztések, melyek választ adhatnak az egyre változékonyabb időjárás okozta viszontagságokra, majd a biztonságosabb termelést...

 • Nyerjen értékes ajándékokat New Holland alkatrészek vásárlásával

  2012. november 15., csütörtök 06:59 Gépészet

  Vásároljon a Nyereményjáték időtartama alatt valamely IKR központban legalább nettó 100. 000 Forint értékben eredeti NEW HOLLAND alkatrészeket, és nyerje meg a budapesti hétvégét, vagy az 5 darab Samsung Galaxy Tab 2 és a 20 darab 50000 Ft értékű NEW HOLLAND alkatrész utalvány egyikét.

 • KSH: a mezőgazdasági termelői árak 20,7 százalékkal nőttek szeptemberben

  2012. november 14., szerda 18:39 Gazdaság

  Szeptemberben a mezőgazdasági termékek termelői ára 20,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a január-szeptemberi növekedés 10,9 százalék volt, eközben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 5,6 százalékkal haladták meg a 2011 első kilenc havi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

 • Új Rába-futómű kerül a Claas gépeibe

  2012. november 14., szerda 13:09 Gépészet

  A Claas legnagyobb teljesítményű, több mint 500 lóerős univerzális erőgépéhez szállít futóműveket a Rába 2012-től, jelentősen növelve ezzel a mezőgazdasági szegmensből származó bevételeit - jelentette be szerdán közleményben a győri székhelyű társaság.

 • Átadták a Claas Hungária Kft. fejlesztési központját

  2012. november 14., szerda 06:53 Gépészet

  Fejlesztési központot adtak át a Claas Hungária Kft. törökszentmiklósi gyárában a mezőgazdasági gépeket gyártó cég kutató-fejlesztő tevékenységének bővítésére kedden.

 • Intenzív cseresznye művelési rendszerek itthon és a nagyvilágban

  2012. november 13., kedd 13:28 Kertészet és szőlészet

  A cseresznye gyakorlatilag az egész világon az érdeklődés középpontjában áll a gyümölcsfajok között. Indokolja ezt a gyümölcsének koraisága és a magas fogyasztási, élvezeti értéke. Számos országban végeznek kutatásokat az erős növekedésű cseresznyefák törpítésére, az ápolási és a szüreti munkák megkönnyítése érdekében. Európában...

 • Újabb milliárdokat fizetnek ki a gazdálkodóknak

  2012. november 13., kedd 08:46 Gazdaság

  Előrehozott és megemelt támogatásokat fizet ki hétfőtől a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten az MVH-nál tartott sajtótájékoztatón.

 • EIMA Nemzetközi Mezőgazdasági Gépkiállítás 2012: Bolognából tudósítunk (+ Képek)

  2012. november 12., hétfő 20:53 Gépészet

  40. alkalommal rendezték meg a világszínvonalú EIMA gépkiállítást a bolognai vásárközpontban. A nemzetközi mezőgazdasági gépshow messze felülmúlta az eddigi évek rendezvényeit, 40 ország kiállítói között Magyarország is képviseltette magát.

 • Hamarosan megérkeznek a megújult New Holland TD5 traktorok

  2012. november 12., hétfő 15:44 Gépészet

  Az elmúlt évtized során a New Holland egyik legnagyobb darabszámban értékesített erőgépei a 80 – 100 Le teljesítménykategóriát felölelő traktorokból kerültek ki. A megbízhatóság, a kiemelkedően jó ár/érték arány és a tetszetős külső azok a tulajdonságok, amivel figyelemre méltó eredményeket értünk el ebben a piaci szegmensben.

 • Emelnek a borászok, megvan a Hungarikum Bizottság névsora, takarmánykeverőt avattak

  2012. november 12., hétfő 12:40 Gazdaság

  Fazekas szerint a magyar mezőgazdaság állja versenyt. Ezt a MA-KA Kft. 2 milliárd forintos beruházással épült takarmánykeverő üzemének átadóján mondta a miniszter. Az Országgyűlés alelnöke és több államtitkár is tagja a Hungarikum Bizottságnak, jövőre 20 százalékkal emelhetik áraikat a borászok, másodszor is nyert a Nébih jogalkalmazást...

 • Helyi gazdák visszafoglalták egy állami földbérleti pályázaton elnyert terület egy részét Kajászón

  2012. november 12., hétfő 08:20 Gazdaság

  ÚJABB INFORMÁCIÓKKAL FRISSÍTVE! A kajászói jogellenes földfoglalások miatt feljelentéseket tett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), amely az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy minden lehetséges jogi eszközzel fellép a földfoglalók ellen.

 • Árnyalatnyit csökkentek az élelmiszerárak

  2012. november 09., péntek 10:33 Terménypiacok

  Árnyalatnyit csökkentek októberben a globális élelmiszerárak, mert kissé olcsóbbá váltak a szemes termények és a növényi olajok – tette közzé legfrissebb elemzésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO).

 • Jól teljesített a vízhiány kárelhárítási csoport a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságnál

  2012. november 09., péntek 10:29 Gazdaság

  Tározási és vízvisszatartási műveletekkel sikerült mérsékelni a nyári rendkívül vízhiányos időszak súlyos következményeit a Közép-Tisza vidékén, elsősorban annak köszönhetően hogy 2012-től, országban elsőként egy vízhiány kárelhárítási csoportot illesztettek a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság védelmi szervezetébe - közölte Lovas...

 • Még vásárolható acetoklór hatóanyagú készítmény a Kwizdától

  2012. november 08., csütörtök 15:56 Szántóföld

  Bizonyára Ön is értesült arról, hogy az acetoklór hatóanyag az Európai Unió területén visszavonásra került. Ez minden olyan terméket érint, amely önállóan vagy kombinációban tartalmazza a hatóanyagot.

 • Raktárépítés 10 éves tapasztalattal

  2012. november 08., csütörtök 15:48 Gazdaság

  Cégünk mind a tervezés mind pedig a kivitelezés kapcsán több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a raktár épületek megvalósítása kapcsán.

 • Nem csak a vetés, a betakarítás is befejeződött az országban

  2012. november 08., csütörtök 15:23 Szántóföld

  Az országosan 1.838 ezer hektár betakarítandó területből már 1.822 ezer hektáron – azaz az összterület 99 százalékán – végeztek a munkálatokkal 2012. november 6-ig.

 • Az aszály növeli az agrárkártyák iránti igényt

  2012. november 08., csütörtök 08:31 Gazdaság

  Az idén a 300-400 milliárd forint közötti aszálykár, és az emiatt jelentősen, 40-50 százalékkal lecsökkent takarmánytermés mérsékli a gazdák jövedelmét és növeli hiteligényüket; többek között ez is közrejátszhat abban, hogy nő az érdeklődés az agrártermelők likviditási helyzetét javító agrárkártyák iránt.

 • Együttműködés Libanonnal és Vietnámmal, mezőgazdasági iskolák integrációja

  2012. november 07., szerda 11:35 Gazdaság

  Orbán energetikai és mezőgazdasági együttműködésre lát lehetőséget Libanonnal, míg a magyar élelmiszerexport bővítéséről tárgyalt Vietnámban Kardeván Endre Az ÁSZ szerint formális volt a mezőgazdasági szakképző iskolák integrációja. Agrárhírek az országból.

 • A cél 3,5 millió tonna zöldség és gyümölcs termesztése az országban

  2012. november 07., szerda 11:16 Kertészet és szőlészet

  Stratégiai cél, hogy a magyar kertészeti ágazat évi 3,5 millió tonna - a piaci igényekhez igazodó - jó minőségű zöldség és gyümölcs előállítására legyen képes belátható időn belül - mondta Fodor Zoltán, a FruitVeB ügyvezető igazgatója az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Kertészeti Albizottságának keddi ülésén.

 • Két új modellel bővűlt a Househam permetezőgépek kínálata (+Képek)

  2012. november 07., szerda 11:03 Gépészet

  Október végén mintegy ezer gazda, újságíró és a kereskedők jelenlétében, nagyszabású bemutató keretében leplezték le a gyár két legújabb fejlesztésének eredményét a MERLIN és SPIRIT névre hallgató modelleket.

 • 1,1 milliárd forintos támogatás a borászatoknak

  2012. november 06., kedd 13:07 Kertészet és szőlészet

  E hét elejétől ismét igényelhető összesen 4 millió euró (mintegy 1,1 milliárd forint) támogatás az olyan új borászati gépek és technológiai berendezések vásárlására, amelyek javítják a vállalkozások összteljesítményét - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

 • Éghajlat változékonyság és precíziós mezőgazdaság

  2012. november 06., kedd 12:48 Gazdaság

  Úgy látszik ebben a mezőgazdasági szezonban mindenki az időjárás extrémitásáról beszél. Amikor ez a cikk íródik, az USA tagállamainak fele tapasztalja a szárazság valamilyen hatását. A kiterjedt, szárazságnak kitett területek olyan 12 hónapon vannak túl, amely során 36,228-szor volt hőségrekord szintű hőmérséklet szerte az Egyesült...

 • Terménytároló épületbe csapódott, majd kiégett egy traktor Jászladányon

  2012. november 05., hétfő 13:31 Gazdaélet

  Árokba hajtott, majd a kerítést átszakítva egy közeli terménytároló épületbe csapódott és kigyulladt egy traktor Jászladányon - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő hétfőn az MTI-vel.

 • Minden el van vetve

  2012. november 05., hétfő 13:05 Gazdaság

  Gyakorlatilag befejeződött az őszi kalászos gabonák vetése az országban: a gazdálkodók a tervezett vetésterület több mint 90 százalékán végeztek a munkával - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI megkeresésére.

 • Terméketlen, szennyezett talaj javítása kaktusszal

  2012. november 03., szombat 17:05 Környezetvédelem

  A bioremediáció gyakorlata a világ számos fejlett országában már igen elterjedt. Ez a kifejezés a környezetszennyezés biológiai beavatkozás segítségével történő felszámolását jelenti, más szóval a biológiailag beontható vagy biokonverzióval átalakítható szennyezések eltávolítását.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]