Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Nem csak a vetés, a betakarítás is befejeződött az országban

  2012. november 08., csütörtök 15:23 Szántóföld

  Az országosan 1.838 ezer hektár betakarítandó területből már 1.822 ezer hektáron – azaz az összterület 99 százalékán – végeztek a munkálatokkal 2012. november 6-ig.

 • Az aszály növeli az agrárkártyák iránti igényt

  2012. november 08., csütörtök 08:31 Gazdaság

  Az idén a 300-400 milliárd forint közötti aszálykár, és az emiatt jelentősen, 40-50 százalékkal lecsökkent takarmánytermés mérsékli a gazdák jövedelmét és növeli hiteligényüket; többek között ez is közrejátszhat abban, hogy nő az érdeklődés az agrártermelők likviditási helyzetét javító agrárkártyák iránt.

 • Együttműködés Libanonnal és Vietnámmal, mezőgazdasági iskolák integrációja

  2012. november 07., szerda 11:35 Gazdaság

  Orbán energetikai és mezőgazdasági együttműködésre lát lehetőséget Libanonnal, míg a magyar élelmiszerexport bővítéséről tárgyalt Vietnámban Kardeván Endre Az ÁSZ szerint formális volt a mezőgazdasági szakképző iskolák integrációja. Agrárhírek az országból.

 • A cél 3,5 millió tonna zöldség és gyümölcs termesztése az országban

  2012. november 07., szerda 11:16 Kertészet és szőlészet

  Stratégiai cél, hogy a magyar kertészeti ágazat évi 3,5 millió tonna - a piaci igényekhez igazodó - jó minőségű zöldség és gyümölcs előállítására legyen képes belátható időn belül - mondta Fodor Zoltán, a FruitVeB ügyvezető igazgatója az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Kertészeti Albizottságának keddi ülésén.

 • Két új modellel bővűlt a Househam permetezőgépek kínálata (+Képek)

  2012. november 07., szerda 11:03 Gépészet

  Október végén mintegy ezer gazda, újságíró és a kereskedők jelenlétében, nagyszabású bemutató keretében leplezték le a gyár két legújabb fejlesztésének eredményét a MERLIN és SPIRIT névre hallgató modelleket.

 • 1,1 milliárd forintos támogatás a borászatoknak

  2012. november 06., kedd 13:07 Kertészet és szőlészet

  E hét elejétől ismét igényelhető összesen 4 millió euró (mintegy 1,1 milliárd forint) támogatás az olyan új borászati gépek és technológiai berendezések vásárlására, amelyek javítják a vállalkozások összteljesítményét - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

 • Éghajlat változékonyság és precíziós mezőgazdaság

  2012. november 06., kedd 12:48 Gazdaság

  Úgy látszik ebben a mezőgazdasági szezonban mindenki az időjárás extrémitásáról beszél. Amikor ez a cikk íródik, az USA tagállamainak fele tapasztalja a szárazság valamilyen hatását. A kiterjedt, szárazságnak kitett területek olyan 12 hónapon vannak túl, amely során 36,228-szor volt hőségrekord szintű hőmérséklet szerte az Egyesült...

 • Terménytároló épületbe csapódott, majd kiégett egy traktor Jászladányon

  2012. november 05., hétfő 13:31 Gazdaélet

  Árokba hajtott, majd a kerítést átszakítva egy közeli terménytároló épületbe csapódott és kigyulladt egy traktor Jászladányon - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi szóvivő hétfőn az MTI-vel.

 • Minden el van vetve

  2012. november 05., hétfő 13:05 Gazdaság

  Gyakorlatilag befejeződött az őszi kalászos gabonák vetése az országban: a gazdálkodók a tervezett vetésterület több mint 90 százalékán végeztek a munkával - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI megkeresésére.

 • Terméketlen, szennyezett talaj javítása kaktusszal

  2012. november 03., szombat 17:05 Környezetvédelem

  A bioremediáció gyakorlata a világ számos fejlett országában már igen elterjedt. Ez a kifejezés a környezetszennyezés biológiai beavatkozás segítségével történő felszámolását jelenti, más szóval a biológiailag beontható vagy biokonverzióval átalakítható szennyezések eltávolítását.

 • Sommet Elevage: Európa legnagyobb profi állattenyésztőknek rendezett kiállítása (+ Képek)

  2012. november 02., péntek 16:34 Állattenyésztés

  21. alkalommal rendezték meg Franciaországban a három napos clermont- ferrand-i SOMMET DE L'ÉLEVAGE Show-t. Európa legnagyobb állattenyésztési kiállítását méltán sorolják a legnívósabb szakmai események közé.

 • Országos kampány indul a GMO hatásairól

  2012. november 01., csütörtök 18:32 Szántóföld

  GMO Roadshow-t szervez novemberben és decemberben a Vidékfejlesztési Minisztérium. A szaktárca szakértői, a háttérintézmények, a tudomány és a civil társadalom képviselői az ország nyolc nagy városában tartanak előadásokat és adnak tájékoztatást a genetikailag módosított szervezetek egészségügyi, környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi...

 • Hegyközségek: kétmillió hektoliter alatt az idei bor mennyisége

  2012. november 01., csütörtök 18:24 Kertészet és szőlészet

  Az idén 1,8 millió hektoliter körüli bormennyiség került a pincékbe Magyarországon, a múlt évi mintegy 2,5 millió hektoliterrel szemben - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI-nek.

 • Yara és az új generáció

  2012. október 31., szerda 12:51 Szántóföld

  A Yara Hungária ebben az évben indítja útjára új programját YaraGeneráció néven, mely kifejezetten a felsőfokú agrároktatásban tanuló hallgatókat célozza.

 • Eddig bejöttek a szerkezetátalakítási programok

  2012. október 31., szerda 05:29 Gazdaság

  Jelentősen csökkent a fekete munkavégzés a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által indított zöldség, gyümölcs, dohány valamint a kérődző szerkezetátalakítási programoknak köszönhetően.

 • Van jövője a sertéságazatnak?

  2012. október 30., kedd 19:06 Állattenyésztés

  Megújulhat a magyar sertéságazat a piaci szereplők összefogásával, és elérheti a tíz évvel ezelőtti szintet a termelést, és a foglalkoztatást tekintve is - mondta Fazekas Sándor kedden Orosházán, az Orosházi Gazdakörök konferenciáján.

 • Ángyánék módosítanák a földtörvényt, Kardeván Minszkben tárgyalt

  2012. október 30., kedd 07:45 Gazdaság

  Ángyán és Bencsik átírná a kormány földtörvényjavaslatát, agrár együttműködési lehetőségekről tárgyalt Kardeván Minszkben. Matolcsy a jövőben a befektetésekre és a növekedésre koncentrálna, Kövér László pedig úgy fogalmazott; a vidéki agrárnépesség az, amely megtartotta az országot. Agrárhírek az országból.

 • Kevesebb káposztarepcét vetettek az idén Szolnok megyében

  2012. október 30., kedd 07:36 Szántóföld

  Mintegy 13 ezer hektáron vetettek káposztarepcét a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdák az ősszel, ez csupán a fele a 2011 őszén megyeszerte elvetett 25 ezer hektárnyinak – derül ki a helyi kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának legfrissebb jelentéséből.

 • Ismét igényelhető támogatás borászati gépek beszerzéséhez

  2012. október 29., hétfő 11:33 Támogatások - pályázatok

  November 5-e és december 14-e között nyújtható be támogatási kérelem a hatályos borászati gépkatalógusban szereplő gépekhez, ha az igénylő a berendezést 2012. március 1-je után vette, és a vételárat a támogatási kérelem benyújtásáig teljes egészében megfizette. Egy kérelmező csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, ami azonban több gépre...

 • Aktuális támogatási határidők október végén

  2012. október 29., hétfő 10:22 Támogatások - pályázatok

  Október 31-én több támogatási határidő is lejár a mezőgazdasággal és vidékfejlesztéssel kapcsolatos pályázatok esetében. Az Agroinform ismét összegyűjtötte az aktuális határidőket!

 • Magas hozam és termésbiztonság a napraforgó termesztésben

  2012. október 29., hétfő 09:05 Szántóföld

  Az idei évben a hazai napraforgó vetésterület jelentősen növekedett, összesen több mint 617 000 ha került elvetésre. A rendkívül száraz időjárás országrészenként nagyon eltérő hozamokat (1,8-2,6 t/ha) eredményezett, az országos átlag végül közepes, 2,05 t/ha lett. Helyenként 3,5-4,0 t/ha terméseredmények is születtek, melyek a magas...

 • Nielsen: bővült a tejtermékek belföldi kereslete

  2012. október 28., 09:44 Terménypiacok

  Bővült a tejtermékek belföldi kereslete az idén az első nyolc hónapban. A Nielsen által mért tizennégy féle kategória bolti forgalmának értéke 5 százalékkal emelkedett a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva - közölte a piackutató vállalat az MTI-vel.

 • A civilek módosítanák a földről szóló törvényjavaslatot

  2012. október 27., szombat 10:46 Gazdaság

  A földről szóló, a parlament előtt lévő törvényjavaslat módosítását kéri 71 civil szervezet. Az agrár- és vidékfejlesztési, természet- és környezetvédő szervezetek szerint ugyanis a tervezet rögzítené Magyarországon a nagybirtokrendszert, nem nyújtana hatékony védelmet a külföldiek tulajdonszerzése ellen, illetve gyorsíthatja a vidéki...

 • Megújuló energiaforrások, felszámolás, magyar kapcsolattartás

  2012. október 27., szombat 10:37 Gazdaság

  Czerván György szerint a szilárd biomassza játssza majd a legnagyobb szerepet a megújuló energiaforrások közül és várhatóan az idén is megterem az ország kukorica szükséglete. Folytatódnak az ellenőrzések a Budapesti Nagybani Piacon, és nem támadják meg a Gyulai Húskombinát részvényesei a felszámolási határozatot. Budai Gyula úgy véli,...

 • A tejtermelés támogatása központi helyen áll az agrárpolitikában

  2012. október 26., péntek 19:13 Állattenyésztés

  A tejtermelés támogatásának fontosságáról beszélt a vidékfejlesztési miniszter egy dabasi állattartó telep pénteki átadásán - közölte az agrártárca az MTI-vel.

 • Geotermikus energia fontossága

  2012. október 26., péntek 09:22 Környezetvédelem

  Energiaszűkös világunkban mind több szó esik a geotermikus energia felhasználásáról. Európában ebből a szempontból Izland kivételesen jó helyzetben van. Amerikai szakemberek – élén a Geotermikus Energiaegyesület (GEA) igazgatójával, Karl Gawell-el – azt hangoztatják, hogy a geotermikus ipart az energiafüggőség csökkentése...

 • A sertésstratégiával is az állattenyésztés arányát növelné a VM

  2012. október 25., csütörtök 19:18 Állattenyésztés

  Magyarországon az unió átlagánál kisebb az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságban, a szaktárca ennek az aránynak a növelését kívánja elérni, például a már kidolgozott sertésstratégia megvalósításával - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai...

 • Új traktor az osztrák Lindnertől (+Videó)

  2012. október 25., csütörtök 14:23 Gépészet

  Új traktorral bővítette kínálatát a tiroli Lindner. A Geotrac 134 az eddigi legerősebb erőgép a cég háza táján. A külseje ugyan nem sokban változott kisebb testvéreihez képest, ám erőben mindegyiket felülmúlja.

 • Fazekas Sándor: csak földműves vásárolhat földet

  2012. október 25., csütörtök 08:23 Gazdaság

  Az új magyar földtörvény lényege, hogy csak földműves vásárolhat földet Magyarországon, földműves pedig az, aki egy adott településen lakik és gazdálkodással foglalkozik, termel, jószágot tart; ez az álláspont pedig megvédhető mind bel- mind külföldön - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán az M1 az Este című...

 • Fókuszban a gyökér

  2012. október 24., szerda 16:08 Gazdaság

  Mindenki, aki ismeri az AGRO.bio Hungary Kft-t, tudja, hogy a cég küldetésének és tevékenységének fókuszában az egészséges, élő talaj - mint a fenntartható mezőgazdaság alapeleme - található. Az egészséges és élő talaj elsősorban a megfelelő gyökérfejlődés biztosításával járul hozzá a növény kiváló alkalmazkodó képességéhez,...

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]