Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Betiltja a búzaexportot Ukrajna

  2012. október 19., péntek 12:21 Terménypiacok

  Az ukrán mezőgazdasági minisztérium betiltja a búza exportját november közepétől, értesültek gabonapiaci kereskedők.

 • Földpályázat, dohánytermesztés, hungarikum

  2012. október 19., péntek 12:04 Gazdaság

  Megalakult a Hungarikum Bizottság a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Kevesebb dohány termett Magyarországon az idén, mint tavaly, Fazekas Sándor pedig hangsúlyozta; a dohánytermesztés kiemelten fontos ágazat. Földpályázatot nyert gazdákat mutatott be Budai Gyula. Agrárhírek az országból.

 • Ex-börtönőr akasztotta fel a juhászt

  2012. október 19., péntek 09:03 Gazdaélet

  A férfi több társával felakasztott egy juhászt, így akarták szóra bírni egy traktor ellopásával kapcsolatban.

 • Új kukoricahibridek a Dekalbtól

  2012. október 18., csütörtök 16:13 Szántóföld

  Az innováció folytatódik a DEKALB legújabb kukorica hibridjeivel. A már jól ismert és jól teljesítő vetőmagok mellett bemutatkozik a DKC3623, a DKC 4025, a DKC 4717 és a DKC5222.

 • Bizottsági tárgyalást kérnek az áfáról a terméktanácsok

  2012. október 18., csütörtök 14:10 Gazdaság

  A baromfi, a tej, valamint a vágóállat és hús terméktanács levélben kérte, hogy az illetékes parlamenti bizottságok tűzzék napirendre az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének kérdését - tájékoztatták a terméktanácsok csütörtökön az MTI-t.

 • Megbízhatóság minden áron! - Ha szállítás, akkor Syncro-Trade

  2012. október 18., csütörtök 12:40 Gépészet

  A Syncro-Trade Kft. fő profilja a mezőgazdasági gépek szállítása, de emellett autószállítással és -mentéssel is foglalkozik. „Megbízhatóság minden áron!” – ez a cég legfőbb alapelve, amelynek egyik legfőbb eleme a korszerű géppark.

 • Kimagasló termésátlagok a komáromi Solum Zrt. földjein

  2012. október 18., csütörtök 08:26 Szántóföld

  Az ország aszályos területein betakarított termésátlag csaknem dupláját, hektáronként 10 tonnánál több kukoricát és 40 tonnánál több burgonyát takaríthatnak be a komáromi Solum Zrt. földjein az öntözésnek köszönhetően - közölte a társaság az MTI-vel.

 • Fontosak a sertéstartók és a kistermelők, tárgyaltak a földtörvényről

  2012. október 17., szerda 13:41 Gazdaság

  A magyar kormány javítana a sertéságazat helyzetén, és fontosnak tartja a kistermelők megerősítését, miközben kedden megkezdődött az új földtörvény vitája. Vezérszónoklatok az ülésről. Agrárhírek az országból.

 • A kukorica 65 százalékát betakarították Vas megyében

  2012. október 17., szerda 13:30 Szántóföld

  Vas megyében a kukorica 65 százalékát betakarították október közepéig. A termésátlag a vártnál jobban alakult, hektáronként átlagosan 5,33 tonna kukoricát takarítottak be - tájékoztatta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője szerdán az MTI-t.

 • Egyre több gazdálkodó internetezik Magyarországon

  2012. október 17., szerda 11:14 Gazdaság

  A magyar gazdák több mint 60 százaléka használja az internetet, ami megfelel a felnőtt lakosság országos átlagának – derül ki a Kleffmann Group legfrissebb felméréséből, amely a mezőgazdasági termelők internethasználatát vizsgálja. A több éve rendszeresen folyó reprezentatív vizsgálatból kiderül, hogy az utóbbi öt évben közel...

 • A belső felhasználáshoz elegendő kukorica termett az idén

  2012. október 17., szerda 08:41 Szántóföld

  Az idén várhatóan 4,5 millió tonna kukoricát takarítanak be a gazdálkodók, ez elegendő a belföldi igényekre, miután az ország belső szükséglete 4-4,2 millió tonna - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság keddi ülése után.

 • Megkezdődött a mezőgazdasági termelők területalapú támogatási előlegének átutalása

  2012. október 16., kedd 14:15 Gazdaság

  Egy gombnyomással jelképesen elindította az idei területalapú támogatások előlegének átutalását a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kedden, sajtótájékoztatón; a különleges tejtámogatás előlegeinek kifizetése szerdán kezdődik.

 • Ma kezdődik az új földtörvény tárgyalása

  2012. október 16., kedd 09:25 Gazdaság

  Ma csak miniszteri expozé és a vezérszónoki felszólalások lesznek, a többi képviselő később mondhatja el véleményét.

 • A borászati beruházások támogatására 1,1 milliárd forint jut

  2012. október 16., kedd 09:15 Kertészet és szőlészet

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 1,1 milliárd forinttal támogatja a borászati beruházásokat, ezt november 5-étől a már megvásárolt, kifizetett és üzembe helyezett gépekre lehet igényelni - közölte a szaktárca.

 • Őszi MTZ vásár az Agro-Roll 96 Kft.-nél!

  2012. október 16., kedd 09:05 Gépészet

  Az Agro-Roll 96 Kft. a Belarus MTZ típusú traktorok széles választékát forgalmazza a magyar piacon, 30 lóerőtől 150 lóerőig, valamint széles választékban forgalmaz alkatrészeket az MTZ traktorokhoz is. Igény esetén egyéni-, igényre szabott-, kedvező lízing lehetőséget kínálva az új MTZ traktorok vásárlóinak.

 • Magas hozam, szárazságtűrés és termésbiztonság a kukorica termesztésben - EURALIS hibridek minden termőhelyre

  2012. október 16., kedd 08:33 Szántóföld

  A 2012-es év rendkívül aszályos időjárása súlyos károkat okozott a kukorica termesztők jelentős része számára. Hazánkban 111 év nem volt ilyen aszály: a csapadék az ország jelentős részén a sokéves átlag felét sem érte el.

 • A kukorica felét, a napraforgó harmadát elvitte az aszály Bács-Kiskunban

  2012. október 15., hétfő 16:04 Szántóföld

  A talaj-előkészítő munkákkal jelentős mértékben lemaradtak Bács-Kiskun megyében, ahol a kukorica- és napraforgótermésben is komoly károkat okozott az aszály, a kukoricában összesen mintegy 50, míg a napraforgóban 30-40 százalékos terméskiesést eredményezett – közölte a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója az MTI-vel.

 • Biogazdálkodás kiemelt szerepe

  2012. október 15., hétfő 15:25 Környezetvédelem

  A cukorrépa gyomirtása kevesebb herbiciddel, rovarkártevők elleni védekezés vegyszerek nélkül.

 • A gázolaj adóját 2014-től elektronikusan lehet visszaigényelni

  2012. október 13., szombat 06:44 Gépészet

  A külföldön, hosszú távra bérelt autó áfáját Magyarországon kell megfizetni, a mezőgazdasági termelők saját gazdaságukban előállított tiszta növényi olajat a munkagépeikben felhasználhatják, a bérszeszfőzdék jövedéki biztosítéka 200 ezer forintra csökken, a borászatok pedig évi 10 ezer liter palackos erjesztésű pezsgőt állíthatnak elő és...

 • Professzionális búza vetés

  2012. október 12., péntek 12:05 Szántóföld

  Eigner Ferenc Veszprémfajsz határában gazdálkodik 200 hektár területen. Ennek a felén búzát termeszt, hiszen a viszonylag sekély termőrétegű talajon nem érzi jól magát sem a kukorica sem a repce.

 • Augusztusban tovább nőttek a mezőgazdasági termelői árak

  2012. október 12., péntek 06:55 Terménypiacok

  Augusztusban a növényi termékek ára 22,1 százalékkal, az állatoké és állati termékeké 10,4 százalékkal nőtt, összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

 • Nem csökkennek a vidékfejlesztési támogatások forrásai

  2012. október 12., péntek 06:52 Gazdaság

  Az Európai Unió (EU) következő költségvetési időszakában sem csökkennek a Magyarországnak jutó vidékfejlesztési források - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Hajdúböszörményben, az országos urbanisztikai konferencia megnyitóján.

 • K&H: a mezőgazdasági árak emelkedése világtendencia

  2012. október 12., péntek 06:49 Terménypiacok

  A mezőgazdasági árak Magyarországon is tapasztalt jelentős növekedése mögött a kedvezőtlen időjárás hatása mellett egy világtrend áll - ismerteti a K&H Bank agrárüzletága legfrissebb összegzésében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

 • 150 mezőgazdasági gép árverése Bólyon

  2012. október 11., csütörtök 11:48 Gépészet

  A Bóly Zrt. Műszaki Ágazata liciteljárás keretében Október 17-én eladásra kínálja használt gépeit. Az árverésen MTZ traktorok, ekék, bálázók, boronák, vetőgépek, pótkocsik kerülnek kalapács alá.

 • A Vogel-Noot ekék áttekintése

  2012. október 11., csütörtök 08:39 Gépészet

  A megfelelő eke kiválasztása az őszi talajmunkákra első pillantásra könnyűnek tűnik, érdemes azonban még a legnagyobb tapasztalattal rendelkezőknek is kikérni gyári szakemberek véleményét. A VOGEL-NOOT, mint Európa egyik legnagyobb ekegyártója, a magyarországi gyártói háttérrel és - mint piacvezető - a legnagyobb tapasztalattal,...

 • Az állattenyésztéstől a növénytermesztésen át - Georgikon Napok Keszthelyen

  2012. október 11., csütörtök 08:16 Szántóföld

  Idén is megrendezik a Georgikon Napokat Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán: a csütörtökön kezdődő kétnapos nemzetközi tudományos tanácskozáson több mint 140 előadó az állattenyésztéstől a növénytermesztésen át az alternatív közgazdaságtanig mintegy 10 szekcióban tart előadást.

 • Az állattenyésztéstől a növénytermesztésen át - Georgikon Napok Keszthelyen

  2012. október 11., csütörtök 08:16 Gazdaság

  Idén is megrendezik a Georgikon Napokat Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán: a csütörtökön kezdődő kétnapos nemzetközi tudományos tanácskozáson több mint 140 előadó az állattenyésztéstől a növénytermesztésen át az alternatív közgazdaságtanig mintegy 10 szekcióban tart előadást.

 • Újabb 10 százalékkal drágulhat a csirkehús novemberben

  2012. október 11., csütörtök 08:10 Terménypiacok

  A csirketermékeknél újabb 10 százalék körüli áremelést kívánnak végrehajtani a baromfiipari cégek novemberben - közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke szerdán az MTI-vel.

 • Nincs föld, ha nincs mezőgazdasági szakképesítés

  2012. október 11., csütörtök 08:07 Gazdaság

  Mezőgazdasági alapismeretekhez kötné a termőföldtulajdon szerzését Turi-Kovács Béla, a Fidesz-frakcióban politizáló kisgazda képviselő.

 • Bővül a magyar élelmiszergazdasági kivitel Oroszországba

  2012. október 11., csütörtök 08:02 Terménypiacok

  Dinamikusan fejlődik a Magyarország és az Orosz Föderáció közötti agrár-együttműködés, amit az is jelez, hogy az Oroszországba irányuló élelmiszergazdasági kivitel tavaly meghaladta a 265 millió dollárt (mintegy 60 milliárd forint), ami 16 százalékkal volt magasabb az előző évinél.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]